Úterý 22. října 1974

Informoval som vás, že so závermi rokovaní orgánov Snemovne národov boli zoznámené príslušné rezorty. Odpovede ich predstaviteľov nám potvrdzujú, že došli v zásade k tým istým záverom. Ministri poľnohospodárstva nás súčasne informovali, že pripravujú návrh novej odvetvovej štruktúry prípravy mládeže a rozšírenie pomaturitného a postgraduálneho štúdia. Pritom kladú dôraz na prípravu na robotnícke povolania. Súčasne sa ujasňujú potrebné počty absolventov až do roku 1990.

Ministri školstva nám oznámili, že na odborných učilištiach sa zavádzajú trojročné odbory, upravuje sa obsahová náplň učňovských odborov po dohode s rezortmi poľnohospodárstva. Začína sa tiež overovať poskytovanie úplného stredoškolského vzdelania a učňov. Sme informovaní aj o tom, že v súlade so závermi aprílového pléna ÚV KSČ z roku 1972 rezorty poľnohospodárstva a školstva pripravujú zásadný materiál k orientácii kvalifikácie v poľnohospodárstve pre stranícky orgán.

Myslíme si, že bude súčasne tiež nutné prehĺbiť štátny dozor a kontrolu nad odborovým výcvikom, formou nadstavieb pri štvorročných učebných odboroch umožňovat učňom získavať stredoškolské vzdelanie, ktoré bude ukončené maturitou. Ďalej skvalitniť vedenie učňov a v tejto súvislosti zvyšovať úroveň inštruktorov a majstrov, najmä v pedagogicko-psychologických otázkach. Pritom doriešiť systém ich odmeňovania.

V tejto súvislosti pokladáme za nutné definitívne rozhodnúť i o terajšom systéme dvojakého riadenia učňovského poľnohospodárskeho školstva a o tom, či je z hľadiska potrieb moderného poľnohospodárstva naďalej únosné, aby skoro polovica učňov nemala ukončené základné vzdelanie.

Komplexné posúdenie vyžaduje i celkom nepriaznivá kvalifikácia manuálnych pracovníkov v živočíšnej výrobe a únosnosť vysokej feminizácie stredných a vysokých škôl z hľadiska použiteľnosti v práci i štruktúry kvalifikácie mužov a žien pracujúcich v poľnohospodárstve a žijúcich na dedine.

Vo svojom vystúpení som vás samozrejme nemohol podrobne zoznámiť z celou problematikou obsiahnutou v prijatých záveroch výboru. Za dôležité však pokladame to, že rezorty poľnohospodárstva a školstva sa našimi pripomienkami, námetmi a odporučeniami vážne zaoberajú. To svedčí o tom, že tieto otázky sú aktuálne, a ukazuje sa, že ich realizácia si vyžiada určitý čas. Preto budeme uplatnenie našich pripomienok, námetov a odporúčaní ďalej sledovať tak v činnosti výboru, ako i v jednotlivých volebných obvodoch. Ďakujem za pozornosť.

Poslanec A. Himl: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, XIV. sjezd KSČ i červencové plénum ústředního výboru strany podtrhlo význam tělovýchovy jako nedílné součásti socialistické výchovy zejména mladé generace, jejího životního stylu jako důležitého faktoru využívání volného času a přípravy k obraně země. Tělovýchova a sport emotivně působí na mládež a široké vrstvy pracujících, vedle aktivně cvičících a sportujících produkuje i velký zájem a pasivní účast na sportu jako podívané. Ekonomická vyspělost našeho státu, vysoká kulturní a životní úroveň pracujících se objektivně projevuje i ve stále větších nárocích na plnění společenských funkcí tělovýchovy. Proto předsednictvo ústředního výboru strany v dokumentu "Zásady rozvoje tělesné výchovy v ČSSR ve smyslu usnesení XIV. sjezdu strany" staví před celé tělovýchovné hnutí úkol vytvořit v krátké době podmínky, aby tělesná výchova a sport byly nejen právem, ale reálnou možností pro každého. Takto formulované poslání tělovýchovy klade na celé naše tělovýchovné hnutí nové, vyšší nároky. Nemůže je plnit sama tělovýchovná organizace. Přeměnit možnost tělovýchovné aktivity ve skutečnost mohou spojenými silami jen všechny státní a společenské organizace a instituce, jimž je mládež v naší společnosti svěřena.

Orientace tělovýchovného hnutí především na mládež je nutná a logická. Pohyb patří k přirozeným potřebám mladých lidí a mimo to tělovýchova většinu svých společenských funkcí nejúčinněji realizuje především ve vztahu k mladé generaci. Záměrná, cíle vědomá a socialisticky zaměřená tělesná výchova pěstuje u mladých lidí v rozhodujícím období jejich života fyzické zdraví, upevňuje sebevědomí, formuje jejich charakter, vůli a morálku, učí je vítězit, ale i překonávat překážky a prohry. Tělesná výchova a sport zakaluje mladé lidi pro případ obrany země, turistika má veliké poznávací hodnoty, učí mládež milovat vlast a chránit přírodu. Tělovýchova má velký vliv na reprodukci mladého organismu v pracovním procesu. Umocňuje jeho odolnost, uvolňuje aktivitu mladých lidí. Z toho všeho vyplývá, jak významný a někdy ne zcela doceněný přínos tělovýchova představuje ve výchově a v životě mládeže.

Za hlavní úkol ČSTV považujeme, aby přes kvalitní tělovýchovný proces jsme postupně získali vliv na převážnou část mladé generace. Máme k tomu základní předpoklady - propracovaný obsah, metody a formy masové a rekreační tělovýchovy, zkušené funkcionáře, cvičitele a trenéry, komplexnější materiální základnu. Stále větší měrou se opíráme o výsledky vědecké a metodické práce, zdravotnické služby a moderní poznatky z řízení tělovýchovného procesu. Řada problémů pochopitelně jestě čeká na řešení.

Jsme si vědomi toho, že nás čeká velmi obtížná práce, že její úspěch bude vyžadovat určitý posun v nazírání mládeže na tělesnou výchovu, překonání pohodlnosti u její části. Jsme ovšem přesvědčeni, že s podporou KSČ, státních orgánů a společenských organizací se společné dílo podaří. Už výsledky za uplynulé období od IV. sjezdu ČSTV nás k tomu opravňují. Vedle hlubšího zájmu o tělovýchovu a sport v celé společnosti je povzbudivý stálý růst členské základny ČSTV. Od roku 1970 se členská základna zvýšila o 1/3 a dosáhla počtu téměř 1,5 mil. členů, z toho 41 % mladých lidí. Výrazně vzrostla politicko společenská angažovanost ČSTV. Jsme pevnou součástí Národní fronty a aktivně se podílíme na plnění jejich volebních programů. Méně jsme až dosud spokojeni s účinností naší politickovýchovné práce. Stále dochází k jejímu zaměňování za propagaci či výchovu kádrů, v politickém vzdělávání převládá kampaňovitost místo soustavné cílevědomé práce. Výsledek takto pojímaného a prováděného politickovýchovného působení se projevuje v tom, že dílčí klubistické zájmy jsou někdy stavěny nad celospolečenské. V prohloubení účinnosti politickovýchovné práce nás čeká jestě mnoho práce. Jejími nositeli musí být více než dosud především trenéři, cvičitelé, oddíloví funkcionáři, kteří bezprostředně s mladými lidmi pracují.

Postupně se zlepšuje i vztah tělovýchovných funkcionářů k masovému rozvoji tělesné výchovy. Tělovýchova se již neměří jen výsledky kopané či hokeje. To se projevuje v rozmachu sportů s předpoklady masového rozšíření, v zakládání oddílu turistiky a rekreačního sportu, v organizování různých náborových soutěží, SHMP, plnění odznaků zdatnosti apod.

Prosazení ještě větší priority masového rozvoje tělesné výchovy brání určitá setrvačnost v myšlení části našich funkcionářů a jednostranné prosazování výkonnostního a vrcholového sportu. l s tímto problémem se budeme muset rychle vyrovnat, aby nebyl brzdou v plnění základního úkolu organizace.

Úspěšně, i když s překážkami, se nám daří budovat nový systém a strukturu vrcholového sportu v zájmu úspěšné representace Československa. Postupně jsou ustanovovány základní články soustavy vrcholového sportu - střediska vrcholového sportu, střediska vrcholového sportu mládeže, treninková střediska mládeže a sportovní třídy na ZDS i středních školách. Všestranně je zabezpečujeme, aby jejich činnost co nejdříve nesla odpovídající výsledky.

Velkým naším pomocníkem při organizování tělovýchovy mezi mládeží je Svaz socialistické mládeže. Na pátém plenárním zasedání ÚV SSM přijal SSM vlastní konkrétní tělovýchovný program, který nyní postupně krok za krokem úspěšně uskutečňujeme. Ve spolupráci se SSM vycházíme ze skutečnosti, že nám jde společně o jednu mládež. Tomu musí odpovídat i náš vzájemně koordinovaný přístup k ní a jednotné výchovné působení. Spolupráce mezi ČSTV a SSM se v posledním období prohloubila a výsledky se dostavují.

Společně jsme připravovali 5. plénum ústředního výboru Socialistického svazu mládeže, což umožnilo specifikovat dělbu práce obou našich organizací. Máme vypracován společný kalendář tělovýchovných akcí, zahrnující kromě jiného soutěže OZ, SHMP, olympiády učňů a zemědělské mládeže. Společně organizujeme na počest 30. výročí osvobození Expedici 30, nejrůznější turistické srazy a dálkové pochody, pionýrskou ligu a další akce. Jiným, podstatným rysem naší stále užší spolupráce je fakt, že v tělovýchovných jednotách, oddílech a reprezentačních kolektivech ČSTV ustavujeme skupiny SSM a PO, jejichž hlavním úkolem je prohloubení politickovýchovné práce, pomoc trenérům, organizování volného času, příprava vhodných kandidátů k přijetí do KSČ. Intenzívně se pracuje na dalších úkolech, zejména metodické pomoci SSM ze strany ČSTV, přípravě kádrů pro SSM a PO, koncepci společného využití stávajících tělovýchovných zařízení a jejich další výstavbě, účasti svazáků a pionýrů na řádných soutěžích ČSTV apod.

Společně hledáme cesty k postupnému podchycení neorganizované mládeže, která tvoří stále většinu mladé populace, uniká tělovýchovnému vlivu a stává se často vážným sociálním problémem a zdrojem protispolečenské činnosti. V ČSTV i SSM považujeme tyto mladé lidi za své potencionální členy a organizujeme pro ně nejrůznější náborové soutěže a zpřístupňujeme jim i další soutěže masového charakteru.

Velké možnosti jsou v účinné spolupráci ČSTV a ROH. Naše společná tělovýchovná činnost, zejména s učni a dělnickou mládeží má i velký politický a hospodářský význam. Také početně tato mládež představuje velikou sílu, která se v oblasti tělovýchovy a sportu ještě plně neprojevuje. Tradice dobré spolupráce při organizování olympiád učňů nás společně zavazuje, abychom hledali další cesty pro zmasovění tělovýchovy mezi učňovskou mládeží a většinou dělnické mládeže. Ze strany ČSTV se musí zlepšit vztah tělovýchovných jednot k závodům a odborovým organizacím, musí být zbaven formálnosti a jednostranné materiální motivace. Převládat by měla organizátorská, politická a kádrová spolupráce a metodická pomoc ze strany tělovýchovných jednot.

Stále nevyužity jsou velké možnosti rozvoje tělesné výchovy na vesnici. I když tělovýchovné jednoty jsou ustaveny v naprosté většině obcí nad 500 obyvatel, přesto ještě přetrvává názor, že na vesnici je pohybu dostatek. Technická revoluce v zemědělství a změna životního stylu mládeže na vesnici vyžaduje, aby tělovýchova, ať již v rámci ČSTV či jiných organizací zapustila na vsenici pevné kořeny. K tomu musí aktivněji působit i zemědělské závody - JZD a Státní statky. Dobrý počin - olympiáda zemědělské mládeže v letošním roce v Olomouci ukázala na velké možnosti rozvoje vesnické tělovýchovy.

Soudružky a soudruzi poslanci, zcela záměrně jsem hovořil o rozvoji tělovýchovy a sportu nejen z hlediska ČSTV, protože není cesty vpřed na tomto poli, bez úzké, koordinované spolupráce celé společnosti. Jen tak lze splnit cíl - přivést co nejvíce mladých do tělocvičen, na hřiště a do přírody.

Velká příležitost se nabízí nyní, kdy jako přínos tělovýchovného hnutí k oslavám 30. výročí osovobození Československa Sovětskou armádou připravujeme Československou spartakiádu 1975. Spartakiáda má být dalším impulsem k aktivizaci tělovýchovného hnutí, podnětem k získání dalších našich občanů a zejména mládeže, pro trvalé aktivní zapojení v tělovýchově a sportu. Právě položení důrazu na racionálnější, praktičtější a v kontextu s tím i trvalejší význam spartakiády, tvoří popdstatu jejího nového pojetí v příštím roce.

Hlavní těžiště Československé spartakiády vidíme v místních a okresních spartakiádách, protože právě při nich budou cvičit, sportovat a pěstovat turistiku statisícové masy mládeže i dospělých, mužů i žen, pracujících všech sociálních skupin.

Při Československé spartakiádě 1975 nepůjde jen o hromadná vystoupení. Vedle nich budou stejně významné - i sportovní soutěže a turistické akce. Spartakiáda tedy není jen záležitostí nácviku v tělovýchovných jednotách, ve školách, armádě apod., ale celého tělovýchovného hnutí, ČSTV, Svazarmu, školství a dalších institucí. Bude velikou zkouškou naší vyspělosti a schopností, chceme, aby se stala manifestací příslušníků tělovýchovného hnutí za politiku Komunistické strany Československa, poděkováním straně za podmínky, které jsou pro rozvoj tělesné výchovy a sportu vytvářeny.

V úvodu jsem vyzdvihl podporu a vážnost, které se tělovýchova těší u stranických a státních orgánů všech stupňů. Bez velkorysé pomoci společnosti bychom nemohli stavět před tělovýchovné hnutí tak náročné úkoly. Vysoko oceňujeme pomoc federální vlády, národních vlád i národních výborů všech stupňů, při financování, výstavbě a údržbě tělovýchovných zařízení, při budování nového systému vrcholového sportu, při řešení potřeb Československé spartakiády 1975.

Zkušenosti z dosavadní spolupráce ČSTV se státními a společenskými organizacemi ukazují na potřebu vytvoření příslušných státních orgánů, které by soustřeďovaly státní péči o tělovýchovu a sport. Tyto orgány, přirozeně s vymezenou kompetencí, se zaměřením na koordinaci postupu v řešení podmínek rozvoje tělovýchovného hnutí iniciativně vznikají při ONV a KNV. Mají podporu příslušných stranických a státních orgánů a jsou určitým předstupněm budoucích státních orgánů v centru.

Vážené soudružky, vážení soudruzi poslanci, chci za Československý svaz tělesné výchovy poděkovat Federálnímu shromáždění ČSSR, oběma jeho sněmovnám, všem vám poslancům, za péči a pozornost, kterou věnujete řešení problematiky mladé generace a v jejím rámci i tělovýchově a sportu. To nás, pracovníky mezi mládeží zavazuje, abychom ještě odpovědněji přistupovali k realizaci usnesení XIV. sjezdu KSČ a červencového pléna ÚV KSČ.

Předseda SN prof. dr. D. Hanes, DrSc.: Ďakujem poslancovi Himlovi, slovo má poslankyňa Felcmanová. Pripraví sa poslanec Turošík.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP