Pondělí 19. prosince 1977

Na rozvoj školství a jeho přestavbu, na modernizaci a vybavení škol, na výdaje spojené s pořizováním nových učebnic, na zkvalitňování výuky všech stupňů a na všestrannou výchovu mladého pokolení plánujeme celkově 12,7 mld Kčs. Společně s národními výbory budeme hledat cesty, jak lepším využitím kapacit zabezpečíme umístění silnějších populačních ročníků ve školských zařízeních a jak ještě efektivněji využívat svěřených prostředků, zejména těch, které jsou vyčleněny na údržbu.

V souladu s požadavky kulturní politiky strany zabezpečujeme stále většími finančními zdroji soustavný růst kulturní úrovně pracujících.

Na tuto sféru bude v příštím roce vynaloženo 2,5 mld Kčs neinvestičních výdajů. Vytváříme tak finanční podmínky k tomu, aby se zvýšila úloha kultury a umění při formování socialistického člověka a uspokojování jeho duchovních potřeb. Úkolem je zajistit komplexní rozvoj kultury a docílit toho, aby všestranněji upevňovala vztah lidí k socialismu, umožňovala rozvinutí tvůrčích schopností člověka a pěstovala jeho smysl pro krásu. Zcela se vyrovnat s tímto souborem náročných požadavků nepochybně předpokládá ještě hodně úsilí.

Naše síť kin a divadel je jedna z nejhustších na světě. Návštěva v nich je díky kulturní politice naší strany dostupná všem pracujícím. Na každou vstupenku do divadla doplácíme z rozpočtu 40,85 Kčs, na každou vstupenku do kina 1 Kčs. Nepovažujeme tuto ztrátu za zbytečnou a s dotacemi počítáme i do budoucna. To však neznamená, že jsou zde vyčerpány všechny možnosti k prohlubování hospodárnosti.

V popředí pozornosti rovněž zůstává rozvoj televize jako nejúčinnějšího masového politickokulturního komunikačního prostředku. Neinvestiční příspěvek z rozpočtu na její provoz bude asi o 63,9 % vyšší než v letošním roce a dosáhne částky 132 mil. Kčs. To zajistí další rozšíření barevného vysílání a výrobu většího počtu původních inscenací, filmů a pořadů s angažovanou tématikou.

Nezapomínáme ani na kulturní památky. Na jejich údržbu a obnovu vynaloží státní rozpočet asi 0,5 mld Kčs. Tyto prostředky je nutné soustředit především na nejvýznamnější objekty, spjaté se slavnou historií našeho národa a dělnického hnutí.

Soudružky a soudruzi, předkládaný návrh státního rozpočtu finančně zajišťuje další rozvoj politickohospodářských a kulturně výchovných funkcí místních orgánů socialistické státní moci a správy - národních výborů.

V roce 1978 dosáhne objem jejich rozpočtů 62,9 mld Kčs, tj. o 5,8 % více než v letošním roce. Z celkového objemu rozpočtové soustavy ČSR je to téměř polovina. To klade i v oblasti národních výborů velmi důrazně požadavek na vysokou efektivnost. Zmíněný růst svědčí o tom, jak velkou péči věnuje vláda ČSR vytváření nezbytných finančních podmínek k tomu, aby národní výbory mohly stále plněji a kvalitněji rozvíjet svoji politickoorganizátorskou, hospodářskou a kulturně výchovnou činnost.

Jejich rozpočty vytvářejí všechny podmínky pro plnění volebních programů. Své výdaje kryjí národní výbory vlastními příjmy z 38 %. Zbývající část je, stejně jako v předchozích letech, kryta dotacemi a subvencemi ze státního rozpočtu ČSR.

Velké úkoly čekají národní výbory na úseku bytové výstavby. V roce 1978 počítáme s tím, že dalších 80 000 rodin získá nový kvalitní byt. Současně zahájíme výstavbu přes 85 000 bytů. Bude dokončena řada objektů občanské a technické vybavenosti. Je pochopitelné, že občané se o postup bytové výstavby velice zajímají. Jde jim nejen o vlastní výstavbu bytů, ale také o občanskou a technickou vybavenost, která zvyšuje celkovou úroveň bydlení. Právě zde nemůžeme být s dosaženou úrovní zcela spokojeni. Naprosto otevřeně je též třeba říci, že ne všude můžeme pochválit i kvalitu předávaných domů a bytů. Komplexní bytová výstavba bude v příštím roce dotována ze státního rozpočtu částkou 11,2 mld Kčs. Nebudeme však dotace poskytovat automaticky, nýbrž jen tehdy, když postavené byty budou komplexně dokončeny v souladu se schválenými projekty, když budou plně připraveny a předány k řádnému užívání. Bytové organizace a investorské útvary národních výborů musí zákonitě zvýšit tlak na dodavatelské organizace a dbát, aby převzaté byty byly včas a v náležité kvalitě předávány uživatelům.

Naše společnost nezajišťuje jen výstavbu nových bytů, ale stará se i o dosavadní bytový fond, jeho modernizaci a údržbu. Víme, že na tento účel věnuje značné zdroje, ale víme také, že při řešení této problematiky přetrvávají určité nedostatky. Jejich odstranění bude vyžadovat značné soustředění sil a prostředků. Nelze však přehlížet ani druhou stránku, o které se tak často nehovoří. Ne všichni občané jsou si vědomi toho, že nájemné u nás patří mezi nejnižší na světě a nekryje ani provozní náklady spojené s údržbou bytového fondu. Náš stát přispěje v příštím roce na tuto oblast částkou 2,76 mld Kčs, tj. 2745 Kčs na každý byt. Setkáváme se bohužel i s případy, že někteří občané neplatí ani toto nízké nájemné, či dokonce svůj vlastní byt nešetrným používáním doslova ničí. I zde je třeba, aby bytové organizace prohloubily svoji kontrolní funkci a aby přiměly takové jednotlivce k dodržování kázně a odpovědnosti.

Další významnou sférou činnosti národních výborů je údržba a rozvoj silniční sítě. Na silniční síť je v návrhu státního rozpočtu zahrnuta částka 6,6 mld Kčs. Státní rozpočet prosazuje, aby se finanční prostředky soustřeďovaly zejména na důležité akce, jimiž se zvyšuje propustnost hlavních tahů, plynulost a bezpečnost silniční dopravy. Jde o úkol velmi náročný, jehož realizace závisí nejen na zabezpečení finančních prostředků, nýbrž i na získání stavebních kapacit v potřebné struktuře.

Zvláštní postavení má v oblasti národních výborů Praha. Státní rozpočet ČSR zabezpečuje finanční potřeby pro její rozvoj, pro rozvoj hlavního města celé československé federace. Objem prací a dodávek pro investiční výstavbu zabezpečovanou Národním výborem hl. m. Prahy činí 7,7 mld Kčs. Každý den tu proinvestujeme zhruba 30 mil. Kčs. Je to intenzita výstavby, kterou její historie dosud nepoznala.

Chceme vybudovat hlavní město jako vzorové socialistické velkoměsto. A chceme toho dosáhnout v co nejkratší době. Vedle nové investiční výstavby nás zde čeká i údržba historických památek, koncepčně i technicky obtížné řešení problémů dopravní sítě. Současně musíme pamatovat na ubytování stavbařů, strojařů, pracovníků obchodu i zdravotnictví a tak vytvářet předpoklady k dosažení potřebné stabilizace pracovních sil.

Specifické problémy řeší národní výbory v Severočeském a v Severomoravském kraji. Rychlý rozvoj významných odvětví průmyslu, další vzestup těžby uhlí a výroby elektřiny pro potřeby celé integrované československé ekonomiky se soustřeďují právě do těchto dvou oblastí. S tím je nerozlučně spjato i utváření životního prostředí. Živelnost zde nemůže mít místo, vedla by k nenahraditelným ztrátám a disproporcím. Proto je tomuto problému věnována v návrhu státního rozpočtu na rok 1978 značná pozornost.

V současné době patří k zásadním otázkám, které vyžadují vyjádření ve státním rozpočtu ČSR i další velké aglomerace, zejména brněnská. Rovněž zde vláda poskytuje finanční prostředky nezbytné pro nejnaléhavější úkoly.

Soudružky a soudruzi, cíle, které jsme si vytyčili pro rok 1978, jsou vysoce náročné. Dosavadní výsledky nám dávají dostatečné záruky pro jejich zajištění. Jak zdůraznil na 9. zasedání ÚV KSČ generální tajemník ÚV KSČ a prezident ČSSR soudruh Husák: "Československá ekonomika má ve svém celku potřebné síly a prostředky, aby dokázala zabezpečit splnění úkolů plánu. Naší hlavní povinností proto nyní je mobilizovat všechny zdroje a možnosti, aby tohoto cíle bylo dosaženo, aby se naše hospodářství dále úspěšně rozvíjelo, aby lidé u nás dobře žili a svou poctivou prací k tomu vytvářeli i nezbytné předpoklady".

Vláda ČSR je přesvědčena, že pracující - dělníci, rolníci, inteligence - udělají v příštím roce, v roce 30. výročí Vítězného února vše pro to, aby naše socialistická vlast byla stále krásnější a život v ní stále bohatší a šťastnější.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, jménem vlády České socialistické republiky navrhuji, aby Česká národní rada předložený návrh zákona o státním rozpočtu České socialistické republiky na rok 1978 schválila. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP