Úterý 21. října 1980

Úterý 21. října 1980

(Začátek schůze v 10 hodin)

Přítomno: 180 poslanců

Omluveni poslanci:

Barčák, Biľak, Gahurová, Hejna, V. Hůla, Ivanič, Janda, Koza, Kubinský, Kubrt, B. Kučera, Lovětínský, Mikundová, Minárová, Panster, Rohlíček, Škula, Štrougal, Švestka, Tenglerová

Předseda SL V. David: Vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 5. schůzi Sněmovny lidu a srdečně vás vítám. Dovolte mi, abych přivítal člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa a předsedu Federálního shromáždění soudruha Aloise Indru, další členy a kandidáty předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa, členy sekretariátu ústředního výboru Komunistické strany Československa, místopředsedy a další členy federální vlády.

Vítám též předsedu Sněmovny národů soudruha Dalibora Hanese, místopředsedu Sněmovny národů soudruha Vladimíra Vedru a další poslance Sněmovny národů, předsedu České národní rady soudruha Evžena Erbana, předsedu Slovenské národní rady soudruha Viliama Šalgoviče a další poslance České a Slovenské národní rady.

Dále vítám pracovníky ústředního výboru Komunistické strany Československa.

Vítám také hrdiny socialistické práce, vedoucí pracovníky federálního ministerstva elektrotechnického průmyslu a dalších ústředních orgánů, členy brigád socialistické práce, členy komplexních racionalizačních brigád a další hosty.

Soudružky a soudruzi, vzhledem k oficiální návštěvě předsedy vlády Československé socialistické republiky soudruha Lubomíra Štrougala v Řecku omlouvám jeho neúčast na dnešní schůzi Sněmovny lidu.

Soudružky a soudruzi, dovolte mi, abych vzpomenul úmrtí člena předsednictva ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, dlouholetého předsedy Československé strany lidové a poslance Sněmovny lidu Rostislava Petery, který zemřel dne 21. července t. r. ve věku nedožitých 71 let.

Soudruh Petera působil již v době svých brněnských studií mezi mládeží v sociálně pokrokovém duchu. Po osvobození Československa Sovětskou armádou byl šéfredaktorem brněnského a od konce roku 1948 ústředního pražského deníku Československé strany lidové - Lidové demokracie.

Od roku 1970 zastával funkci ústředního tajemníka Československé strany lidové a v roce 1973 byl zvolen předsedou této strany.

Od počátku roku 1970 byl poslancem ústředních zákonodárných sborů a od roku 1971 ministrem vlády České socialistické republiky. Své mírové a humanitní zásady uplatňoval při všech mezinárodních setkáních a jednáních, jichž se zúčastnil. Výrazem jeho upřímného vztahu k Sovětskému svazu bylo jeho členství v ústředním výboru Svazu československo-sovětského přátelství.

Prosím, abychom minutou ticha uctili památku poslance Rostislava Petery. (Shromáždění povstává.)

Děkuji. (Shromáždění usedá.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, podle zjištění je v zasedací síni přítomno 175 poslanců Sněmovny lidu, takže podle článku 40 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci je Sněmovna lidu schopna se usnášet.

Oznamuji vám, že prezident Československé socialistické republiky dopisem ze dne 12. září 1980 svolal podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci dnem 15. září 1980 Federální shromáždění Československé socialistické republiky k podzimnímu zasedání.

Předsednictvo Sněmovny lidu navrhlo dnešní schůzi tento pořad:

1. Ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 3 pro volby do Sněmovny lidu

2. Slib nově zvoleného poslance

3. Rozvoj a využití elektroniky - důležitá podmínka pro zvyšování efektivnosti národního hospodářství.

Soudružky a soudruzi, navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění návrhu pořadu? (Nikdo.) Nikdo.

Přistoupíme k hlasování. V zasedací síni je přítomno 174 poslanců Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem předsednictva Sněmovny lidu na pořad schůze Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

Návrh pořadu schůze Sněmovny lidu byl jednomyslně schválen.

Přistoupíme k projednání prvního bodu pořadu, kterým je

I

Ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 3 pro volby do

Sněmovny lidu.

Úmrtím poslance Rostislava Petery se uvolnilo místo ve volebním obvodu č. 3.

Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo doplňovací volby, které se konaly dne 17. října 1980.

Prosím předsedu mandátového a imunitního výboru poslance Lörincze, aby v souladu s článkem 47 ústavního zákona o československé federaci přednesl zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu k tomuto bodu.

Předseda mandátového a imunitního výboru SL J. Lörincz: Vážená Snemovňa ľudu, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, vo volebnom obvode č. 3, Praha 3 sa úmrtím poslanca Rostislava Peteru uvoľnil poslanecký mandát v Snemovne ľudu.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo v tomto volebnom obvode doplňovacie voľby na deň 17. októbra 1980.

Ústredná volebná komisia Národného frontu Československej socialistickej republiky poslala o výsledku doplňovacej voľby Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu príslušné volebné spisy.

Mandátový a imunitný výbor preskúmal podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhnutý kandidát bol platnou voľbou zvolený v zmysle zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky. Mandátový a imunitný výbor ma súčasne poveril ako predsedu výboru, aby som podal správu o výsledku rokovania na dnešnej schôdzke Snemovne ľudu.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 3 Praha 3, bolo do volebných zoznamov zapísaných 44 870 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 42 689 voličom a platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 42 675. Pre kandidáta Národného frontu Františka Tomana hlasovalo 42 669 voličov.

Navrhnutý kandidát Národného frontu bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdruh František Toman bol vo volebnom obvode č. 3 zvolený za poslanca Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť jeho voľby.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Lörinczovi za podanou zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu.

Soudružky a soudruzi, ptám se, zda jsou k přednesené zprávě dotazy nebo připomínky. (Ne.) Nejsou.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. V této chvíli je v zasedací síni Sněmovny lidu přítomno 175 poslanců Sněmovny lidu. Sněmovna lidu je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu? (Hlasuje se.)

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslance Františka Tomana ve volebním obvodu č. 3.

Nyní přistoupíme k druhému bodu pořadu, kterým je

II

Slib nově zvoleného poslance.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci skládá poslanec na schůzi své sněmovny, které se poprvé účastní, ústavním zákonem předepsaný slib.

Slib bude proveden tak, že po přečtení textu přistoupí poslanec Toman k předsedovi sněmovny a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib.

Prosím poslance Tomana, aby se dostavil na předsednickou tribunu.

Prosím místopředsedu Sněmovny lidu soudruha Nejezchleba, aby přečetl text slibu.

Místopředseda SL R. Nejezchleb: Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem verný Československej socialistickej republike a veci socializmu. Budem dbať vôle a záujmov ľudu, riadiť sa Ústavou a ostatnými zákonmi a pracovať na tom, aby sa uvádzali do života.

(Poslanec F. Toman skládá do rukou předsedy Sněmovny lidu poslanecký slib.)

Předseda SL V. David: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, nyní budeme projednávat hlavní bod pořadu, kterým je

III

Rozvoj a využití elektroniky - důležitá podmínka pro zvyšování

efektivnosti národního hospodářství (tisk 20/SL).

Problematikou elektroniky se zabýváme ve Sněmovně lidu prakticky od počátku letošního roku. Elektronika má pro naší společnost nesporně velký význam, tvoří důležitou složku stimulace dalšího hospodářského rozvoje Československé socialistické republiky a výrazně působí na sociálně ekonomické procesy. Je nositelem vědeckotechnického pokroku a rozhodujícím činitelem v procesu vědeckotechnické revoluce.

XV. sjezd Komunistické strany Československa zdůraznil mimořádný význam vědeckotechnického rozvoje pro efektivní rozvoj národního hospodářství a zabezpečení dalšího růstu životní úrovně. Rozvoji vědy a techniky věnuje komunistická strana neustálou pozornost. Závěry květnového zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa z roku 1974 mají dlouhodobou platnost a programově je potvrdil i XV. sjezd Komunistické strany Československa. Vědeckotechnický rozvoj se stal středem pozornosti všech zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa, která následovala po XV. sjezdu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP