Středa 20. června 1979

Středa 20. června 1979

(Začátek schůze v 9 hodin)
Přítomno:183 poslanci Sněmovny lidu
68 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
68 poslanců Sněmovny národů svolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Čapka, Doležal, Dubová, Hajn, Hejna, Horáček, Huspeninová, Chlad, Janák, Janec, Laco, Lovětínský, Pešek, Pirč, Rábel, Švestka, Vítek

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Ehrenberger, Fojtík, Havlík, Kempný, Pravda, Půček, Šimon

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Babinec, Boďa, Ivaničová, Kožík, Mihálik, Štanceľ, Turošík

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 12. společnou schůzi Sněmovny lidu a sněmovny národů III. volebního období Federálního shromáždění Československé socialistické republiky a všechny vás upřímně vítám.

Dovolte mi přivítat vedoucí představitele Komunistické strany Československa, Národní fronty, společenských organizací, nekomunistických politických stran a členy federální vlády, vedené jejím předsedou soudruhem Štrougalem. (Potlesk.)

Předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých schůzích dne 5. června t. r. konat společnou schůzi sněmoven s programem, který jste obdrželi písemně.

Má, prosím, někdo z poslanců doplňující návrh nebo připomínku k navrženému programu? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak

V zasedací síni je v této chvíli přítomno 166 poslanců Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 64 poslanci zvolení v České socialistické republice a 68 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou tedy usnášeníschopné a můžeme přistoupit k hlasování.

Nejdříve prosím poslance Sněmovny lidu, aby se vyjádřili k návrhu předsednictva své sněmovny na konání společné schůze sněmoven s navrženým pořadem.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu návrh svého předsednictva schválila jednomyslně.

Nyní prosím, aby se vyjádřili poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze sněmoven, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

I Sněmovna národů vyslovila jednomyslný souhlas s návrhem svého předsednictva.

Konstatuji tedy, že obě sněmovny se usnesly podle článku 34 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci na konání společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů a schválily její program.

Přistoupíme k projednání prvního bodu schváleného pořadu schůze, kterým je

I

Ověření platnosti volby poslance ve volebním obvodu č. 42 pro volby do Sněmovny národů.

Zprávu výboru mandátového a imunitního Sněmovny národů přednese předsedkyně výboru poslankyně Marie Čermáková.

Předsedkyně výboru mandátového a imunitního SN poslankyně M. Čermáková: Vážená Sněmovno národů, vážená Sněmovno lidu, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, úmrtím poslance Jana Sedláčka dne 11. ledna t. r. se uvolnil poslanecký mandát ve volebním obvodu č. 42 - Náchod ve Východočeském kraji. Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo doplňovací volby v tomto volebním obvodu na den 7. dubna 1979. Ústřední volební komise Národní fronty ČSSR zaslala výboru mandátovému a imunitnímu Sněmovny národů potřebné volební spisy o výsledku doplňovací volby.

Výbor mandátový a imunitní Sněmovny národů zkoumal podle § 78 zákona č. 56/1979 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění ČSSR ve znění zákona č. 20/1971 Sb., zda navržený kandidát soudruh Miroslav Fassati byl zvolen platnou volbou podle zákona č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění. Současně mě výbor mandátový a imunitní Sněmovny národů jako předsedkyni tohoto výboru pověřil, abych podala zprávu o výsledku jednání.

Z předložených volebních spisů vyplývá, že ve volebním obvodu č. 42 - Náchod ve Východočeském kraji bylo do volebních seznamů zapsáno 76 977 voličů. Voličům bylo vydáno 76 316 hlasovacích lístků, z toho bylo odevzdáno 76 267 platných hlasovacích lístků. Pro kandidáta hlasovalo 76 240 voličů. Navržený kandidát Národní fronty byl tedy zvolen nadpoloviční většinou hlasů.

Soudruh Miroslav Fassati byl ve volebním obvodu č. 42 zvolen poslancem Sněmovny národů v souladu se zákonem č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění ČSSR. Navrhuji proto, aby Sněmovna národů ověřila podle článku 47 ústavního zákona o čs. federaci platnost jeho volby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Čermákové.

Má někdo z poslanců Sněmovny národů dotaz nebo připomínku ke zprávě výboru mandátového a imunitního své sněmovny? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

V zasedací síni je přítomno 65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a 67 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Sněmovna národů je schopna se usnášet

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s přednesenou zprávou výboru mandátového a imunitního? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikoliv.

Sněmovna národů jednomyslně ověřila platnost volby poslance Miroslava Fassatiho ve volebním obvodu č. 42.

Nyní následuje

II

Slib nově zvoleného poslance a jeho volba do výboru Sněmovny národů.

Podle článku 18 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci skládá poslanec na první schůzi sněmovny, které je přítomen, zákonem předepsaný slib.

Prosím poslance Miroslava Fassatiho, aby předstoupil před předsednickou tribunu. Slib bude proveden tak, že po přečtení slibu přistoupí nově zvolený poslanec k předsedovi své sněmovny a stiskem ruky a prohlášením "Slibuji" složí slib. (Shromáždění povstává.)

Předseda FS A. Indra (předčítá slib): "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Poslanec SN M. Fassati (přistupuje k předsedovi Sněmovny národů): Slibuji. (Shromáždění usedá.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi, předsednictvo Sněmovny národů navrhuje, aby nově zvolený poslanec soudruh Miroslav Fassati byl zvolen do výboru zahraničního.

Jsou k tomu nějaké připomínky? (Nikdo se nehlásil.) Nikoliv.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s předloženým návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Návrh na volbu poslance Miroslava Fassatiho do výboru zahraničního byl jednomyslně schválen.

Nyní přistoupíme k projednání dalšího bodu programu, kterým je

III

Vládní návrh usnesení, kterým Federální shromáždění Československé socialistické republiky schvaluje státní závěrečný účet československé

federace za rok 1978 (tisk 61).

Prosím federálního ministra financí soudruha Leopolda Léra, aby jménem vlády návrh zdůvodnil.

Ministr financí ČSSR L. Lér: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vláda Československé socialistické republiky předkládá Federálnímu shromáždění návrh státního závěrečného účtu za rok 1978, ve kterém jsme vstoupili do druhé poloviny našeho soustředěného úsilí za splnění cílů šesté pětiletky. Kritické ocenění práce vlády, státních a hospodářských orgánů při realizaci 6. pětiletky přednesl její předseda soudruh Štrougalina březnovém zasedání FS. Na to logicky navazuje i důkladné posouzení výsledků hospodářského a sociálního vývoje v uplynulém roce na dnešním zasedání Federálního shroMáždění. Státní závěrečný účet za rok 1978 i komplexní rozbor hospodaření každé organizace přinesly další fakta, která umožňují ocenit pozitivní výsledky, ale i hluboce se zamyslet nad problémy a nedostatky. V souladu s usneseními 11., 12. a 13. pléna ÚV KSČ je třeba z nich vyvodit závěry pro naši každodenní práci tak, abychom všichni měli na zřeteli úspěšné splnění úkolů XV. sjezdu KSČ v ekonomické oblasti.

K našemu jednání přistupujeme v roce, kdy uplynulo 10 let od dubnového pléna ÚV KSČ, na němž KSČ a s ní všechen československý lid dosáhly velkého vítězství nad pravicovým oportunismem, a na němž bylo zvoleno nové vedení strany v čele se soudruhem Gustavem Husákem. V těchto dnech vzpomínáme také na 30. výročí historického IX. sjezdu KSČ, na němž byla vytyčena generální linie výstavby socialismu v naší zemi. 30 let uplynulo od vzniku nejvýznamnější ekonomické organizace socialistických zemí - RVHP.

Uvedené výročí v souvislosti s projednáváním státního závěrečného účtu připomínáme proto, že tvoří politický základ, z něhož vyplývají úspěchy, jichž jsme v budování našeho hospodářství dosáhli.

Výsledky uplynulého roku jsou vcelku příznivé. Zaznamenali jsme další růst naší ekonomiky a vykázali jsme dobré výsledky i v některých oblastech, kde jsme delší dobu neplnili úkoly. Ve výsledcích finančního hospodaření se však neprojevují jen úspěchy, ale také nedostatky a problémy, které musíme v naší práci důsledněji překonávat a řešit. Na 12. zasedání ÚV KSČ se oprávněně uvedlo, že zdaleka ještě nevyužíváme všech vnitřních rezerv a Možností efektivního rozvoje našeho hospodářství a že loňské dílčí pozitivní výsledky jsou sice povzbudivé, svědčí však spíše o možnostech, než o tom, že žádoucí obrat nastává na celé frontě boje za vyšší efektivnost.

Ekonomické zákonitosti jsou neúprosné. Neřídí se naším přáním, nýbrž vyjadřují objektivní realitu. Novým náročným a obtížnějším podmínkám, v nichž se nacházíme, se proto musíme přizpůsobit, musíme se naučit v nich hospodařit.

Jaké jsou tedy celkové výsledky hospodaření v roce 1978?

Společenský produkt v uplynulém roce vzrostl podle předběžných údajů proti roku 1977 o 4,5%. Národní důchod se zvýšil o 4,1%. Osobní spotřeba vzrostla o 2,5% a společenská spotřeba obyvatelstva o 4,1%.

Přírůstek národního důchodu byl z 88% zabezpečen růstem společenské produktivity práce. Stejně jako v předchozích letech byl růst společenské produktivity práce obsažen převážně růstem vybavenosti pracovníků základními prostředky při současném snížení jejich účinnosti. To svědčí o rezervách, které se nejen nevyužívají, ale dokonce narůstají.

K přírůstku tvorby národního důchodu nejvíce přispěl průmysl, Jeho výroba vzrostla o 5,0%, což je o 0,5 bodu více než ukládal státní plán. Naproti tomu nebylo dosaženo plánovaného přírůstku zemědělské výroby, která se zvýšila o 1,5% proti plánovaným 2,3%. Své úkoly vcelku také nesplnila i doprava.

Když jsme Federálnímu shromáždění předkládali návrh státního rozpočtu na rok 1978, zdůraznili jsme, že výsledky rozpočtového hospodaření budou ve větší míře než v předchozích letech podmíněny růstem vnitřní a vnější efektivnosti a kvality společenské výroby, intenzifikací hospodářského růstu, dalším prohlubováním hospodárnosti ve výrobní i nevýrobní sféře a mobilizací existujících rezerv.

Z dosažených výsledků vyplývá, že tento záměr, stejně jako i ostatní hlavní záměry finanční politiky byly ve svém souhrnu plněny, i když na některých úsecích národního hospodářství nerovnoměrně a ne v plném rozsahu, jak by to žádaly úkoly 6. pětiletky.

K nesporným úspěchům hospodaření uplynulého roku patří zachování rozpočtové rovnováhy. Státní rozpočty skončily přebytkem 200 mil. Kčs, z toho státní rozpočet čs. federace 146 mil. Kčs. Tím byl plněn jeden z důležitých cílů rozpočtové politiky vytyčených na celé období této pětiletky.

Dosažení rozpočtové rovnováhy si vyžádalo nemálo úsilí na všech stupních řízení. Podařilo se ji zajistit i přes nepříznivý vývoj cen na zahraničních trzích, který zvýšil nároky na finanční zdroje. Přispěl k ní nejen relativně příznivější vývoj efektivnosti, ale i nežádoucí úspory ve výdajích, zejména neplnění plánu investiční výstavby v rozpočtových organizacích.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP