Středa 9. dubna 1980

Středa 9. dubna 1980

(Začátek schůze v 10 hodin)

Přítomno:182 poslanců Sněmovny lidu
63 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
69 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Exner, Gahurová, Hejna, Chňoupek, Ivanič, Kučera B., Leflerová, Lenárt, Lovětínský, Löbl, Mamula, Marko, Matuchová, Říman, Sakmar, Stejskal, Švestka, Vondrouš


Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Čermáková H., Ehrenberger, Erban, Felix, Hájek, Kabrhelová, Kučera, Kvasil, Procházka, Půček, Šimon

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Černáček, Kožík, Petrová, Štanceľ, Vacková

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 15. společnou schůzi III. volebního období Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Dovolte mi, abych jménem všech přítomných uvítal především generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa, prezidenta Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka. (Potlesk.)

Upřímně vítám i další vedoucí představitele Komunistické strany Československa, orgánů a organizací Národní fronty, společenských organizací a nekomunistických politických stran. Vítám členy federální vlády vedené jejím předsedou s. Lubomírem Štrougalem. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, s lítostí vám oznamuji, že od našeho posledního plenárního zasedání navždy opustili naše řady poslankyně Sněmovny lidu soudružka Rozálie Harciniková a poslanec Sněmovny národů soudruh Leopold Kovalčík. Prosím, abychom jejich památku uctili povstáním. (Shromáždění povstává.)

Děkuji vám. (Shromáždění usedá.)

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, prezident republiky svým dopisem ze dne 4. března t. r. svolal podle článku 61 ústavního zákona o československé federaci Federální shromáždění k jarnímu zasedání dnem 15. března 1980.

Předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých schůzích 24. března t. r. konat společnou schůzi sněmoven s pořadem, který jste obdrželi písemně.

Má, prosím, někdo z vás doplňující návrh nebo připomínku k programu? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 173 poslanců Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 62 poslanců zvolených v České socialistické republice a 62 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou tedy usnášeníschopné.

Nejdříve prosím, aby se vyjádřili hlasováním poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na konání společné schůze s pořadem, který jste dostali? (Hlasuje se.)

Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Návrh schválili také všichni přítomní poslanci Sněmovny národů.

Konstatuji, že obě sněmovny se usnesly podle článku 43 odst. 2 ústavního zákona o československé federaci na konání společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů a schválily její pořad.

Přistoupíme k projednání prvního bodu schváleného pořadu, kterým je

l

Ověření platnosti volby poslankyně ve volebním obvodu č. 165 pro volby do Sněmovny lidu Federálního shromáždění.

Zprávu mandátového a imunitního výboru Sněmovny lidu přednese předseda výboru poslanec Lôrincz. Prosím, aby se ujal slova.

Předseda mandátového a imunitního výboru SL poslanec J. Lörincz: Vážený súdruh generální tajomník ÚV KSČ a prezident ČSSR, vážená Snemovňa ľudu a Snemovňa národov, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, úmrtím poslankyne Rozálie Harcinikovej sa uvoľnil poslanecký mandát vo volebnom obvode č. 165 Čadca, v Stredoslovenskom kraji. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia vyhlásilo doplňujúce voľby v tomto volebnom obvode na dni 29. a 30. marca 1980.

Ústredná volebná komisia Národného frontu ČSSR poslala o výsledku doplňovacej voľby Mandátovému a imunitnému výboru Snemovne ľudu potrebné volebné spisy.

Mandátový a imunitný výbor preskúmať podľa § 78 zákona č. 56/1969 Zb. o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia ČSSR v znení zákona č. 20/1971 Zb., či navrhnutá kandidátka bola platnou voľbou zvolená podľa zákona č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia ČSSR. Súčasne ma mandátový a imunitný výbor Snemovne ľudu poveril ako predsedu výboru podaním správy o výsledku rokovania.

Z predložených volebných spisov vyplýva, že vo volebnom obvode č. 165 Čadca, v Stredoslovenskom kraji bolo do volebných zoznamov zapísaných 41 807 voličov. Hlasovacie lístky boli vydané 41 538 voličom, platných hlasovacích lístkov bolo odovzdaných 41 527 a pre kandidátku Národného frontu Máriu Kontríkovú hlasovalo 41 527 voličov.

Navrhnutá kandidátka Národného frontu bola zvolená nadpolovičnou väčšinou hlasov.

Súdružka Mária Kontríková bola vo volebnom obvode č. 165 zvolená za poslankyňu Snemovne ľudu v súlade so zákonom č. 44/1971 Zb. o voľbách do Federálneho zhromaždenia ČSSR.

Navrhujem, aby Snemovňa ľudu overila podľa článku 47 ústavného zákona o československej federácii platnosť jej voľby.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Lôrinczovi.

Má někdo z poslanců Sněmovny lidu dotaz nebo připomínku ke zprávě mandátového a imunitního výboru? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.

Účast poslanců Sněmovny lidu se nezměnila, sněmovna je schopna se usnášet.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s přednesenou zprávou mandátového a imunitního výboru? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu jednomyslně ověřila platnost volby poslankyně Márie Kontríkové ve volebním obvodu č. 165.

Nyní následuje

II

Slib nově zvolené poslankyně a její volba do výboru Sněmovny lidu.

Podle článku 48 odst. 1 ústavního zákona o československé federaci skládá poslanec na schůzi své sněmovny, které se poprvé účastní, zákonem předepsaný slib.

Prosím poslankyni Kontríkovou, aby předstoupila před předsednickou tribunu a po přečtení slibu stiskem ruky předsedy Sněmovny lidu a prohlášením "Slibuji" složila slib. (Shromáždění povstává.)

Předseda FS A. Indra (čte slib):

"Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věrna Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Poslankyně SL M. Kontríková (přistupuje k předsedovi Sněmovny lidu): "Slibuji." (Shromáždění usedá.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu ve svém usnesení z 24. března t. r. navrhuje, aby poslankyně Mária Kontríková byla zvolena členkou výboru pro průmysl, dopravu a obchod.

Jsou k tomuto návrhu nějaké připomínky? (Nejsou.)

Kdo z poslanců Sněmovny lidu souhlasí s tímto návrhem? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Návrh na volbu poslankyně Márie Kontríkové členkou výboru pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny lidu byl jednomyslně schválen.


Přistoupíme nyní k projednávání dalšího bodu pořadu, kterým je

III

Zpráva vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení (tisk 85).

Prosím předsedu federální vlády soudruha Lubomíra Štrougala, aby se ujal slova.

Předseda vlády ČSSR L. Štrougal: Vážený soudruhu generální tajemníku ÚV KSČ, prezidente Československé socialistické republiky, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté. Již po třetí v tomto funkčním období předkládá vláda Federálnímu shromáždění zprávu o plnění úkolů, vyplývajících z jejího vládního prohlášení. Do příštího sjezdu KSČ již nezbývá mnoho času a proto naše úsilí směřuje k tomu, abychom co nejlépe naplnili závěry XV. sjezdu, abychom se ve všech sférách společenského života dobře připravili na období příští.

Všechno, co konáme, a všechno, čeho jsme až dosud dosáhli, právem spojujeme s významným historickým mezníkem v životě našich národů, jakým bylo, je a natrvalo zůstane osvobození naší vlasti vítěznou Sovětskou armádou.

V květnu uplyne od těchto událostí už 35 let. Znovu si s hlubokou úctou uvědomujeme, jaké nezměrné oběti stála bratrský sovětský lid i naše svoboda.

S vděčností vzpomínáme nejlepších synů a dcer českého a slovenského národa a vůbec všech, kteří v boji a na frontách druhé světové války bojovali a mnozí položili i život za lepší a šťastnější život našeho lidu.

Dějinné vítězství Sovětského svazu nad fašismem otevřelo v naší zemi možnost skoncovat se starými pořádky, vykročit cestou výstavby socialismu.

Vybudovali jsme moderní ekonomiku, dosáhli jsme vysoké hmotné a kulturní úrovně a pevných životních jistot. Vzrostla vzdělanost, rozvíjí se věda, kultura a umění. Úspěšně řešíme otázku rovnoprávného spolužití našich bratrských národů Čechů a Slováků i občanů ostatních národností.

Socialistický rozvoj našeho státu, jeho samostatnost a mírový život našich pracujících je zabezpečen bratrským přátelstvím a pevným spojenectvím se Sovětským svazem a ostatními zeměmi našeho společenství. Jsou to jistoty, o které opíráme naše dnešní a budoucí záměry ve jménu šťastného a spokojeného života současných i příštích generací.

Soudružky a soudruzi poslanci, v mnohostranné činnosti federální vlády zaujímá rozhodující místo starost a péče o rozvoj národního hospodářství, o zabezpečení životní úrovně lidu, o plnění úkolů hospodářské politiky Komunistické strany Československa stanovené jejím XV. sjezdem.

Všichni si uvědomujeme, že druhá polovina sedmdesátých let a zvláště období, do něhož jsme vstoupiti - poslední dvě desetiletí tohoto století - tvoří jakýsi předěl v rozvoji československého hospodářství a celé naší socialistické společnosti.

Jsou zde nové jevy, zcela nové faktory, které zásadně ovlivňují život lidí, tempa ekonomického růstu a doslova všechny ekonomické i společenské vztahy. Proto je třeba dosavadní vývoj a tyto nové podmínky důkladně analyzovat, komplexně rozebrat příčiny vývojových tendencí a nově, aktivně, doslova novátorsky a odvážně na ně reagovat.

Nová situace vyžaduje zásadní změnu v přístupu k současným a zvláště perspektivním problémům našeho rozvoje, vyžaduje zásadní změny v tradičně pojatém dlouhodobém ekonomickém vývoji, v řízení, plánování i v celém ekonomickém mechanismu. Bez toho nelze měnit postoj lidí, zvyšovat jejich zájem i angažovanost a tedy dosahovat žádoucích výsledků nejen v hospodářství, ale ve všech oblastech společenského života.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP