Úterý 10. června 1980

Úterý 10. června 1980

(Začátek schůze v 10 hodin)

Přítomno:171 poslanců Sněmovny lidu
63 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
64 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

Sněmovny lidu:

Axman, Češka, Dvořáková, Dzúr, Exner, Gahurová, Hajn, Hejna, Hruskovič, Chňoupek, Kapek, Kubrt, Lovětínský, Madarász, Matuchová, Niedobová, Obzina, Plojhar, Rabas, Remek, Richtarčíková, Rohlíček, Seidlová, Sodoma, Šimek, Švestka, Tesař, Tichý, P. Urban

Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice:

Andrš, Blahník, M. Čermáková, Erban, Fojtík, Havlín, Procházka, Půček, Rusov, Stočková, Šimon, Veselý

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Blažej, Colotka, Cyprich, Gogová, Kožík, Mihálik, Nováček, Slivka, Šalgovič, Turzo, Vacková

Předseda FS A. Indra: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, zahajuji 18. společnou schůzi III. volebního období Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Upřímně vítám vedoucí představitele ústředního výboru Komunistické strany Československa, funkcionáře orgánů Národní fronty, společenských organizací a nekomunistických politických stran. Vítám také členy federální vlády vedené jejím předsedou soudruhem Lubomírem Štrougalem. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, jsem rád, že mohu jménem všech přítomných na dnešní schůzi obou sněmoven Federálního shromáždění přivítat vzácné hosty - delegaci Lidové sněmovny Německé demokratické republiky. (Potlesk.) Vážíme si toho, že v čele delegace je člen politického byra ústředního výboru jednotné socialistické strany Německa a předseda Lidové sněmovny Německé demokratické republiky, dlouholetý přítel Československa, soudruh Horst Sindermann. (Potlesk.) Soudruh Sindermann zasvětil celý svůj život službě dělnické třídě a svému lidu a navzdory všem zkouškám, zejména za dvanáct let nacistického žalářování, prokázal neochvějnou věrnost ideám komunismu a proletářského internacionalismu. Od osvobození se významně podílí na budování prvního státu dělníků a rolníků na německé půdě, jako významný funkcionář SED přispívá k upevňování socialismu a míru.

Upřímně vítám také velvyslance Německé demokratické republiky, který delegaci provází, soudruha Gerda Königa. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, v říjnu minulého roku jsme i u nás důstojně oslavili 30. výročí vzniku Německé demokratické republiky. Blahopřáli jsme našim přátelům k zásadním revolučním přeměnám, kterých za oněch 30 let dosáhli. Projevili jsme svoji radost z úspěchů lidu Německé demokratické republiky při budování rozvinuté socialistické společnosti a z vysoké mezinárodní autority jejich státu. Přátelské city československého lidu vyjadřovala i účast naší stranické a státní delegace na berlínských oslavách v čele se soudruhem Gustávem Husákem.

V naši zemi jsme vznik Německé demokratické republiky přivítali jako historicky významnou událost, která kladně ovlivnila vývoj v Evropě. Od té doby začala i zcela nová etapa vztahů mezi našimi zeměmi a jejich lidem. Naše vzájemné hranice jsou dnes hranicemi míru, přátelství a bratrské spolupráce, jsou to hranice, které nás nerozdělují, ale spojují.

Za vytvoření předpokladů k těmto dějinným změnám vděčíme především obětem, kterými hrdinná Rudá armáda vykoupila vítězství nad nacismem. Rudý prapor, který před 35 lety zavlál nad Reichstagem, symbolizoval záchranu lidstva před fašistickým morem, zvěstoval osvobození národů, porobených nacismem.

Nezapomenutelní synové našich národů Klement Gottwald a Wilheim Pieck utvářeli vztahy mezi našimi zeměmi na osvědčených zásadách marxismu-leninismu, proletářského internacionalismu a neochvějného spojenectví se Sovětským svazem. Jejich odkazu zůstáváme věrni. Důkazem toho je úspěšný rozvoj soudružských vztahů a všestranné spolupráce mezi Komunistickou stranou Československa a Jednotnou socialistickou stranou Německa, mezi našimi státy a lidem obou zemí, náš společný postup na mezinárodním fóru. Zásadní význam mají vždy setkání našich nejvyšších představitelů - generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidenta Československé socialistické republiky soudruha Gustáva Husáka a generálního tajemníka ústředního výboru SED a předsedy státní rady Německé demokratické republiky soudruha Ericha Honeckera.

Obě naše země jsou aktivními členy Varšavské smlouvy, jejíhož 25. výročí jsme nedávno vzpomínali, a Rady vzájemné hospodářské pomoci. Společně působíme k neustálému upevňování jednoty a semknutosti zemí socialistického společenství, k jejich koordinovanému a stále těsnějšímu postupu v mezinárodních vztazích, což má obzvláště velký význam v současné zostřené mezinárodní situaci. Jsme rozhodnuti učinit vše pro realizaci závěrečných dokumentů posledního zasedání Politického poradního výboru členských států Varšavské smlouvy, ukazujících cestu k pokračování v politice uvolňování napětí a mírového soužití států s rozdílným společenským zřízením, které je jedinou rozumnou alternativou lidstva.

Čestné místo v rozvoji bratrských vztahů našich zemí mají živé a plodné styky mezi Federálním shromážděním Československé socialistické republiky a Lidovou sněmovnou Německé demokratické republiky. Jsme přesvědčeni, že i nynější oficiální přátelská návštěva delegace Lidové sněmovny Německé demokratické republiky u nás přispěje k dalšímu prohlubování vztahů a spolupráce mezi Československou socialistickou republikou a Německou demokratickou republikou ve všech oblastech, k posílení věci socialismu a míru. Věřím, že se našim drahým hostům bude pobyt v naší vlasti líbit - znovu se přesvědčí, že v Československu mají věrné a spolehlivé spojence a dobré přátele. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, a nyní prosím našeho milého hosta soudruha Horsta Sindermanna, aby se ujal slova.

S. Horst Sindermann, předseda Lidové sněmovny NDR (překlad):

Delegace Lidové sněmovny Německé demokratické republiky je šťastna, že může v těchto dnech na pozvání předsedy Federálního shromáždění pobývat v Československé socialistické republice s niž nás pojí úzké přátelství. Předáváme vám a vaším prostřednictvím československému lidu nejsrdečnější pozdravy a přání všeho nejlepšího od poslanců Lidové sněmovny i lidu Německé demokratické republiky.

Dovolte mi, abych co nejsrdečněji poděkoval za možnost hovořit před nejvyšším zákonodárným orgánem Československé socialistické republiky. Pokládám to za mimořádnou čest a výraz vážnosti, které u vás požívají vztahy mezi našimi bratrsky spojenými socialistickými sousedními státy a národy.

Rád využívám příležitosti svého vystoupení před tímto shromážděním, abych vyjádřil naše hluboké zadostiučinění a radost z dosažené úrovně vztahů mezi našimi marxisticko-leninskými stranami, našimi státy a národy.

Právem můžeme říci, že ještě nikdy nebyla spolupráce tak rozsáhlá a úspěšná jako v současné době, kdy se v obou zemích buduje rozvinutá socialistická společnost. Aby se toho dosáhlo, vykonala dělnická třída našich zemí pod vedením svých marxisticko-leninských stran dílo historického dosahu.

Opírajíc se o společné revoluční tradice boje proti kapitalistickému vykořisťování a fašistickému útlaku, skoncovala na základě světodějného vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce a osvobození našich národů od fašismu jednou provždy s nepřátelstvím mezi našimi národy, jež bylo po staletí rozdmycháváno vykořisťovatelskými třídami. Odstranila mezi námi všechno, co nás rozdělovalo, a rozvinula skutečně nové vztahy bratrského přátelství.

Buďte ujištěni, vážení poslanci Federálního shromáždění, že pokládáme za naši nejvznešenější povinnost tuto historickou vymoženost v životě našich sousedních národů chránit a dále rozvíjet.

Na prahu osmdesátých let mají naše státy a národy pro utváření svých vzájemných vztahů až do příštího století jasnou orientaci zakotvenou ve Smlouvě o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci podepsané v roce 1977 soudruhy Erichem Honeckerem a Gustávem Husákem.

V čele všestranného dynamického rozvoje našich vztahů jsou Jednotná socialistická strana Německa a Komunistická strana Československa. Právě tak jako při budování socialismu v našich zemích roste neustále jejich vedoucí úloha i při utváření a dalším rozvoji vztahů. Jsou to především pravidelná setkání generálních tajemníků našich bratrských stran, z nichž vycházejí stále nové podněty pro řešení náročných úkolů spolupráce.

Dnes jsou státy a národy hodnoceny podle toho, co dělají pro zabezpečení míru a spolupráce. Oba naše státy mají v tomto směru čisté svědomí, neboť bojujeme společně za to, abychom všechno pozitivní, čeho bylo dosaženo v sedmdesátých létech, udrželi a plody, které v tomto procesu uvolňování napětí uzrály, rozmnožili.

A jestliže mír bude v nebezpečí, pak budeme v boji za mír, pokrok, národní nezávislost a sociální pokrok ještě usilovnější. To jsme dokázali na zasedání Politického poradního výboru států Varšavské smlouvy.

Velice vítáme, že plynulým rozvojem našich vztahů v ekonomické a vědeckotechnické oblasti mohou být stále efektivněji využívány možnosti našeho národního hospodářství. Spolupráce zde zahrnuje všechny důležité oblasti. V některých z nich, např. ve strojírenství a v chemickém průmyslu, můžeme poukázat na vynikající příklady socialistické ekonomické integrace. Užitek z ní pociťuji naši lidé hojně bezprostředně v denním životě.

Koordinaci našich plánů na období let 1981-1985, která byla nedávno v Berlíně stvrzena podpisy předsedů plánovacích orgánů Německé demokratické republiky a Československé socialistické republiky, jsme vytvořili důležitý nástroj pro další stabilní rozvoj spolupráce v příštím pětiletí.

V neposlední řadě, vážení poslanci, vysoce hodnotíme mimořádně rozsáhlou a rozmanitou součinnost Německé demokratické republiky a Československé socialistické republiky v oblasti ideologie, vědy, vzdělání a kultury. Plánovitá koordinace našeho vědeckého a výzkumného potenciálu přispívá stále lépe k řešení úkolů společné výstavby socialismu. Rozsáhlá kulturní výměna přispěla k vzájemnému plodnému obohacení našich socialistických národních kultur. Seznamování s kulturou sousedního lidu probíhající za oboustranného zájmu se stalo cenným prvkem socialistického způsobu života našich lidí.

Vysokou dynamiku získává naše dvoustranná spolupráce i přímým, širokým zapojením pracujících obou zemí do této spolupráce, jež bylo umožněno zavedením bezdevizového cestovního ruchu v roce 1972. Je možno s oprávněním říci, že se tím vztahy mezi našimi státy stávají bezprostřední záležitostí občanů našich států. Milióny setkání, bezprostřední vzájemné poznávaní práce a socialistických vymožeností se staly pevnou, už neodmyslitelnou součástí života našich spřátelených sousedních národů a dále prohloubily vztah vzájemné důvěry.

S oprávněnou hrdostí, vážení poslanci,můžeme konstatovat, že společná práce Jednotné socialistické strany Německa a Komunistické strany Československa po desetiletí prováděná s jasným cílem a zaměřená na úzkou součinnost našich států a národů, přinesla své plody. Tím, že jsme rozvíjeli přátelství a bratrskou spolupráci a tím, že je prohlubujeme, posílili jsme socializmus v našich zemích i za jejich hranicemi.

V tomto smyslu v našem úsilí pokračujeme!

Dovoluji si vás ujistit, že tato návštěva bude pro nás podnětem k tomu, abychom i v budoucnu s veškerou silou pouta přátelství upevňovali a naši spolupráci na všech úsecích rozvíjeli a prohlubovali.

Do vaší zodpovědné práce jako zástupců lidu vám přejeme další velké úspěchy.

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu Horstu Sindermannovi za jeho pozdravný projev.

Soudružky a soudruzi, předsednictva Sněmovny lidu a Sněmovny národů navrhla na svých květnových schůzích konat společnou schůzi sněmoven s programem, který jste obdrželi písemně.

Má, prosím, někdo z vás doplňující návrh nebo připomínku k navrženému programu a k návrhu předsednictev sněmoven? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP