Úterý 10. června 1980

Chtěl jsem ukázat na těchto příkladech, že státní závěrečný účet v celém systému rozborové práce je významným zdrojem pro vládu i pro jednotlivé orgány, aby si upřesnily svá usnesení a nástroje, které používají, aby se vývoj obracel k lepšímu. Tolik k první otázce, pokud to stačí.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Pýtam sa poslanca Belka, či je spokojný s odpoveďou.

Poslanec SL J. Belko: Áno.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Súdruh minister Lér pokračuje.

Ministr financí ČSSR L. Lér: Pokud jde o druhou otázku - komplexní rozbory hospodaření - to je i v socialistickém táboře určitým specifikem našeho hospodářského mechanismu, který se osvědčuje. Můžeme říci, že systém, který jsme použili za loňský i předloňský rok, je účinný, správný a používáme jej i v letošním roce a přejde i do 7. pětiletky. Tím nechci říci, že s tím nebudou spojeny i určité problémy.

V sedmé pětiletce chceme podniky hodnotit kumulativně nejen podle plnění ročních plánů, ale podle toho, jak plní pětiletku. To není jednoduchá záležitost: nejde jenom rozdělit pětiletku na pětinky. Jde o složitý mechanismus, který musíme promítnout do rozborové práce (a musíme pro něj najít vhodné stimuly a sankce), aby roční plány zabezpečily pětiletku, aby v ročních rozborech se objevila diferenciace podniků, nejen podle plnění ročních plánů, ale podle toho, jak naplňují jednotlivé úkoly pětiletky. To je první úkol.

Druhý úkol: chceme, aby základní postavení v řízení měla VHJ. Položíme větší důraz na komplexní rozbor činnosti celé VHJ, aniž bychom opouštěli význam rozborů za jednotlivé podniky.

Za třetí bych chtěl říci, že letošní rozbory ukázaly, že musíme analyzovat výběr ukazatelů, aby co nejobjektivněji vystihovaly, jak se která organizace vyrovnává s požadavky a nároky, které na ni společnost klade. Příklad - při dnešní praxi je někdy takový systém ukazatelů, kdy neplnění jednoho ukazatele podnik postihuje třikrát, kdy z tohoto titulu by se mělo třikrát srážet z odměn. Když je rozepsán ukazatel na ředitele podniku v rámci 5 nebo 7 ukazatelů, mezi nimiž je zisk, nákladovost a rentabilita, tak samozřejmě neplnění zisku je postiženo a promítne se také ve zhoršené nákladovosti a zhoršené rentabilitě. V takovýchto případech jsme tolerovali, že neplnění tří ukazatelů jsme brali jako neplnění dvou ukazatelů. Výběr ukazatelů je třeba zpřesnit, aby lépe vyjadřovaly, co VHJ přinesla hospodářství.

Dále se musíme zamyslet nad tím, jak je možné, že některé podniky jsou několikrát - prakticky dvakrát, protože tento systém platí dva roky - v situaci, která jim neumožňuje vyplácet žádné odměny, žádné dotace fondům hmotné stimulace, neumožňuje vyplácet zálohy na hospodářské výsledky a zálohy z běžného roku na výsledky běžného roku. Jak to, že jim řídící orgány nepomohly, že nerozebraly situaci a nechají třeba dva roky podnik v takovéto zvláštní situaci? Je třeba zakotvit zásady, aby se resorty a VHJ postaraly o vyvedení podniků z takovéto nedobré situace, aby přijaly naprosto konkrétní technická, technologická, obchodní, ekonomická zpřesnění, aby takovýchto podniků bylo co nejméně, aby se situace neopakovala z roku na rok. To bude prohloubení rozborové praxe vůbec a bude to spočívat na řídících stupních a musí to být nástrojem účinného řízení. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Pýtam sa, či poslankyňa Peterková je spokojná s odpoveďou.

Poslankyně SN E. Peterková: Ano.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Súdruh minister Lér pokračuje.

Ministr financí ČSSR L. Lér: Projednávání státního závěrečného účtu ve výborech podle jednotlivých kapitol přináší pro vládu cenná poučení. Jistě sami víte, že projednávání ve výborech bylo velice živé, že přineslo mnoho otázek, v samotném posledním výboru to bylo asi 30 otázek k řešení a zodpovězení. Členové vlády, naše resorty a celá vláda z toho čerpají poučení, kde je třeba více přitlačit k řešení problémů. Rovněž dnešní plenární zasedání, materiál i rozprava přinesly další poznatky. Dovolte, abych vám poděkoval jménem vlády za vaši iniciativu a ujistil, že vláda bude jako dosud respektovat a přihlížet k vašim cenným poznatkům.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem s. ministrovi Lérovi za záverečné slovo a zodpovedanie otázok. Pýtam sa spravodajcu poslanca Křenka či si praje slovo.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec D. Křenek: Obsah rozpravy byl v souladu s návrhem usnesení Federálního shromáždění ke státnímu závěrečnému účtu československé federace za rok 1979 a rozprava podpořila jeho přijetí. Proto doporučuji, aby Sněmovna národů tento vládní návrh schválila.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Udeľujem slovo spoločnému spravodajcovi výborov Snemovne ľudu poslancovi Belkovi.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Belko: Pripojujem sa ku konštatovaní spoločného spravodajcu Snemovne národov poslanca Křenka s tým, že obsah rozpravy doplnil obe spravodajské správy, pričom rozprava zvýraznila potrebu zameriavať sa na maximálnu hospodárnosť a kvalitu riadiacej práce. Pretože rozprava nebola v rozporu s predloženým návrhom štátneho záverečného účtu, odporúčam i ja Snemovne ľudu schváliť návrh v predloženom znení.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Pristúpime k hlasovaniu. Pri schvaľovaní štátneho záverečného účtu československej federácie platí podľa článku 42 odsek 2 písmeno e) zákona o československej federácii zákaz majorizácie, to znamená, že v Snemovni národov hlasujú oddelene poslanci zvolení v Českej socialistickej republike a poslanci zvolení v Slovenskej socialistickej republike.

V zasadacej sále je prítomných 157 poslancov Snemovne ľudu a 53 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike a 62 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike.

Obe snemovne sú uznášania schopné.

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s návrhom odporúčaným spoločným spravodajcom výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? Nikto.

S návrhom uznesenia vyslovili súhlas všetci poslanci Snemovne ľudu.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov, zvolení v Českej socialistickej republike.

Kto z týchto poslancov súhlasí s návrhom? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa hlasovania? Tiež nikto.

Konštatujem, že s návrhom vyslovili súhlas všetci poslanci Snemovne národov zvolení v Českej socialistickej republike.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike.

Kto z poslancov zvolených v Slovenskej socialistickej republike súhlasí s vládnym návrhom uznesenia o štátnom záverečnom účte československej federácie za rok 1979? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? Nikto.

Zdržal sa hlasovania? Tiež nikto. Ďakujem.

Návrh uznesenia bol prijatý potrebnou väčšinou poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie Snemovne ľudu a Snemovne národov konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky prijalo uznesenie, ktorým schvaľuje štátny záverečný účet československej federácie za rok 1979 a podľa § 26 odsek 4 zákona č. 134/1970 Zb. rozhodlo súčasne o použití prebytku štátneho záverečného účtu československej federácie.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Súdružky a súdruhovia, posledným bodom nášho programu je

II

Správa o činnosti Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, Predsedníctva a výborov Snemovne ľudu a Predsedníctva a výborov Snemovne národov od 11. apríla 1980 do 9. júna 1980 (tlač 17-P).

V parlamentnej tlači č. 17-P, ktorú ste dostali, je uvedená činnosť všetkých orgánov Federálneho zhromaždenia od poslednej aprílovej schôdze tohto roku.

Sú, súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, k tejto správe nejaké otázky alebo pripomienky? Nie sú. Konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky vzalo správu o činnosti Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, Predsedníctva a výborov Snemovne ľudu a Predsedníctva a výborov Snemovne národov za dobu od 11. apríla 1980 do 9. júna 1980 na vedomie.

Súdružky a súdruhovia poslanci, tým sme vyčerpali program 18. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Dovoľte, aby som vám všetkým poprial príjemnú dovolenku.

Členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia žiadam, aby sa zhromaždili o 16.00 hod. na II. poschodí v miestnosti č. 214, kde zasadne Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia.

Ďakujem vám za účasť a končím 18. spoločnú schôdzu Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky.

(Schůze skončena v 15.32 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP