Středa 10. listopadu 1976

Středa 10. listopadu 1976

(Začátek schůze v 9.00 hodin)

Přítomno:74 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
73 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci:

- Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice

Brabec

- Sněmovny národů zvolení ve Slovenské socialistické republice

Mihálik, Rigo

* * *

Schůze zahájena státní hymnou

Předsedající poslanec prof. ing. J. Kempný, CSc.: Vážená Sněmovno národů, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, předsednictvo Federálního shromáždění Československé socialistické republiky na svém zasedání dne 27. října 1976 mne pověřilo podle § 2 odst. 2 a § 3 odst. 1 jednacího řádu Federálního shromáždění Československé socialistické republiky řízením ustavující schůze Sněmovny národů. Konstatuji, že prezident naší Československé socialistické republiky svým dopisem ze dne 27. října 1976 svolal dnem 1. listopadu 1976 Federální shromáždění Československé socialistické republiky k řádnému zasedání.

Je pro mne, vážené soudružky poslankyně a vážení soudruzi poslanci, ctí, že vám mohu jménem ústředního výboru Komunistické strany Československa, ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky a jménem všeho našeho lidu blahopřát ke zvolení do vysoké funkce poslance Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky. Zároveň mi dovolte, abych vám a nám všem společně popřál mnoho úspěchů v práci pro naši socialistickou zemi, pro její šťastnou budoucnost po boku bratrského Sovětského svazu a ostatních socialistických zemí.

Volby do zastupitelských sborů byty radostným a přesvědčivým odrazem vysoké politické vyspělosti našeho lidu. Projevilo se v nich osobní vyznání všech politických stoupenců socialismu a zároveň i veliké zaujetí rozvíjet dále ušlechtilé cíle socialistického díla ku prospěchu všeho našeho lidu.

Toto veliké vnitřní zaujetí pro socialismus, inspirované projekty, které pro další etapu vytyčil XV. sjezd naší komunistické strany a které přijala za své celá Národní fronta, dosáhlo vynikajícího triumfu právě ve volbách. Bylo to vítězství jednoty Komunistické strany Československa a všeho lidu, bylo to jednoznačné rozhodnutí lidu obou našich národů a ostatních národností dát spolu s hlasem pro socialismus, pro politiku Komunistické strany Československa všechny možnosti, síly a výsledky pracovitých rukou a mozků pro další úspěšný rozvoj naší budoucnosti.

Náš lid se veškerou předvolební budovatelskou aktivitou, v samotném volebním aktu i pevným předsevzetím ztvárnit linii XV. sjezdu strany a obsah volebních programů Národní fronty do vyspělého socialistického díla, prezentoval také za hranicemi naší vlasti jako hrdý, politicky uvědomělý a morálně silný spolutvůrce světového socialistického společenství.

Důvěra, kterou dal náš lid politice Komunistické strany Československa a Národní fronty nanejvýš zavazuje také nás, poslance Sněmovny národů Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, abychom veškeré své schopnosti, síly, talent a zkušenosti dali do služeb našeho lidu.

Soudružky a soudruzi, konstatuji nyní, že byly splněny všechny zákonné předpoklady ke svolání dnešní ustavující schůze Sněmovny národů, jejímž hlavním úkolem je volba orgánů sněmovny a volba členů předsednictva Federálního shromáždění z řad poslanců Sněmovny národů.

Konstatuji, že na ustavující schůzi Sněmovny národů je v současné době přítomno 74 poslanců, zvolených v České socialistické republice a 73 poslanců, zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Podle čl. 40 odst. 2 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., o československé federaci ve znění ústavního zákona č. 125/1970 Sb. a podle § 10 jednacího řádu Federálního shromáždění Československé socialistické republiky je tedy Sněmovna národů schopna se usnášet.

Nyní, soudružky a soudruzi, přistoupíme k projednání jednotlivých bodů našeho programu. Předsednictvo Federálního shromáždění navrhlo podle § 2 odst. 2 jednacího řádu Federálního shromáždění tento pořad ustavující schůze:

1. Slib poslanců

2. Zpráva o činnosti dosavadního předsednictva Federálního shromáždění od skončení zasedání Federálního shromáždění (tisk 1 - P)

3. Schválení volebního řádu k tajné volbě předsedy a místopředsedy Sněmovny národů, členů předsednictva a předsedů výborů Sněmovny národů, členů předsednictva Federálního shromáždění, předsedy a místopředsedů Federálního shromáždění (tisk 2 - P)

4. Volba volební komise

5. Zřízení mandátového a imunitního výboru, volba jeho předsedy a členů

6. Ověření platnosti volby poslanců Sněmovny národů

7. Volba předsedy Sněmovny národů

8. Slib poslance řídícího ustavující schůzi Sněmovny národů

9. Zřízení dalších výborů Sněmovny národů

10. Volba místopředsedy Sněmovny národů a dalších členů předsednictva Sněmovny národů

11. Volba předsedů výborů Sněmovny národů

12. Volba dvaceti členů předsednictva Federálního shromáždění

13. Volba členů výborů Sněmovny národů

14. Volba ověřovatelů Sněmovny národů.

O schválení návrhu pořadu dnešní ustavující schůze Sněmovny národů navrhuji hlasovat veřejně - zdvižením ruky.

Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásil.) Nemá.

Navrhuje někdo z poslanců změnu nebo doplnění k návrhu pořadu? (Nikdo.) Není tomu tak.

Kdo tedy souhlasí s předloženým návrhem pořadu, ať zdvihne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti nebo se zdržel hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna národů schválila tedy jednomyslně pořad dnešní ustavující schůze.

Soudružky a soudruzi, přistoupíme nyní k prvnímu bodu pořadu.

l

Slib poslanců

Podle článku 48 ústavního zákona o československé federaci skládá každý poslanec slib na schůzi své sněmovny, které se poprvé účastní. Slib provedeme tím způsobem, že po přečtení předepsané formule slibu přistoupí jednotliví poslanci, nejdříve poslanci sedící za předsednickým stolem, a po nich poslanci postupně podle volebních obvodů (to je počínaje volebním obvodem č. 1 a konče volebním obvodem č. 150) před předsednickou tribunu a vykonají slib podáním ruky a slovem "Slibuji". Před provedením slibu předloží poslanec, přistupující před tribunu, podepsaný slib, který obdržel při prezentaci.

Prosím nyní všechny přítomné, aby povstali a vyslechli text slibu:

"Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Nyní prosím, aby jednotliví poslanci v pořadí, jak jsem uvedl, přistupovali před tribunu.

(Poslanci přistupují k předsedajícímu a skládají poslanecký slib.)

PoslanecColotka: Sľubujem
PoslanecFojtík: Slibuji
PoslanecHavlín: Slibuji
PoslankyněKabrhelová: Slibuji
PoslanecPoledník: Slibuji
PoslanecLúčan: Sľubujem
PoslanecŠimon: Slibuji
PoslanecEhrenberger: Slibuji


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP