Úterý 26. září 1978

Poslankyně E. Peterková: Vážený soudruhu předsedo, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci. Ve zprávě podané na 11. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa o výsledcích plnění závěrů XV. sjezdu KSČ a o dalším postupu při jejich realizaci bylo uvedeno, že extenzívní zdroje hospodářského růstu jsou u nás prakticky vyčerpány a zvýšené úkoly musí být v podstatě plněny s dosavadními a v mnoha případech i s nižšími počty pracovních sil.

Tato problematika odezněla též ve zprávě přednesené ministrem Štanceľem i ve vystoupení poslance Blažeje.

Chtěla bych se proto obrátit na přítomného ministra s. Janzu, místopředsedu Státní plánovací komise, s dotazem, jak jsou využívány stávající základní fondy, jaká je směnnost a jaká je orientace v investiční politice ve vztahu k situaci v pracovních silách.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslankyni Peterkové. Slovo má poslanec Sytný. Připraví se poslanec Pápai.

Poslanec Z. Sytný: Vážené soudružky a soudruzi, základní podmínkou rozvoje socialistické společnosti a stálého zvyšování hmotné a kulturní úrovně našeho lidu v duchu závěrů hospodářského a sociálního programu vytyčeného XV. sjezdem KSČ je další rozvoj socialistické ekonomiky. Nezbytným předpokladem pro naplňování této základní podmínky je spoluvytváření atmosféry náročnosti, nesmiřitelnosti k nedostatkům, posilování státní, technologické a pracovní kázně.

V čele boje za prohlubování a rozvíjení pracovní kázně stojí Komunistická strana Československa. Problematika upevňování pracovní kázně byla předmětem jednání 11. zasedání ústředního výboru KSČ v březnu t. r., které hodnotilo dosažené výsledky při plnění závěrů XV. sjezdu Komunistické strany Československa.

Úsilí o upevňování socialistické pracovní kázně je stálým úkolem státních, hospodářských a společenských organizací. Projevuje se především širokým rozmachem iniciativy pracujících, hnutím brigád socialistické práce. Přesvědčivě tak činí např. naši horníci uhelných dolů, kteří v obtížných pracovních podmínkách rozvíjejí pracovní iniciativu, abychom měli dost uhlí všude, kde je toho třeba. V rozvoji pracovní iniciativy a všech forem socialistického soutěžení pokračují zejména nyní, kdy situace v zásobování palivy a energií je vážná. Musíme však my všichni napomáhat jim a všem organizacím a ostatním pracovníkům v odvětví paliv a energetiky při naplňování jejich úkolů také tím, že s palivy a energií budeme pečlivě hospodařit. A nejen to, všechny organizace, které se podílejí na rozvoji paliv a energetiky musí zajistit s maximální kázní dodávky strojů, technologických zařízení a náhradních dílů, aby chod dolů a energetických zařízení byl bezporuchový. Převážná část pracujících všeobecně dodržuje pracovní kázeň na svých pracovištích.

Víme, že přesto nemůžeme být s dosavadním stavem v dodržování pracovní kázně spokojeni. U některých jedinců dosud přetrvávají projevy pracovní nekázně, které ve svém celku mají nepříznivé ekonomické a společenské důsledky.

K nejčastějším projevům porušování pracovní kázně náleží zejména nedostatečné využívání pracovní doby, spočívající v zameškání směny, v pozdních příchodech na pracoviště, předčasných odchodech, vyřizování soukromých záležitostí v pracovní době, prodlužování přestávek v práci apod.

Nedobré zkušenosti z vyřizování soukromých záležitostí v pracovní době na orgánech národních výborů mají i v okrese Jičín. Z výsledků průzkumu, který provedl výbor lidové kontroly a koordinační komise ONV pro využívání pracovní doby vyplývá, že ve stanovené úřední dny z celkového evidovaného počtu návštěv přišlo v průběhu sledovaného měsíce:

- u ONV do 16 hodin 98,8 % občanů a v době od 16 do 18 hodin pouze 1,2 %, což je v průměru 20 občanů a z toho jen 15 pracujících;

- u městských národních výborů do 16 hodin 94,2 % a v době od 16 do 18 hodin 5,8 %, což činí průměr návštěv v prodloužené úřední době u MěNV 336 občanů, z toho 280 pracujících.

Tato zjištěná skutečnost dokládá, že vedoucí pracovníci podniků a závodů této rovněž nežádoucí absenci nevěnují potřebnou pozornost a nevyvozují případné závěry. Rada ONV v Jičíně na svém zasedání 6. července 1978 přijala opatření, která po projednání s odpovědnými pracovníky organizací v okrese a jejich plnění by vedla ke zlepšení kritizovaného stavu.

Při průzkumu současného stavu uplatňování zákoníku práce po druhé novelizaci, prováděném ministerstvem práce a sociálních věcí bylo zjištěno, že nejčastějším důvodem uložení kárného opatření bylo v roce 1976 zameškání směny spolu s pozdním příchodem do práce nebo předčasným odchodem. Z tohoto důvodu bylo uloženo přes 60 % kárných opatření.

Analýza ztrát pracovní doby prováděná v n. p. Tatrasvit ukázala, že čekáním na lékařské ošetření a na výdej stravy a ztrátami z pozdního příchodu do práce a předčasného odchodu z práce ztrácí organizace pracovní dobu rovnající se pracovní době 292 pracovníků. Obdobně u n. p. Bučina Zvolen vyčíslili ztráty pracovní doby z obdobných příčin na 144 pracovníky.

Představu o tom, jakého významu nabyla dnes úspora pracovní doby, poskytují následující čísla: v roce 1977 se za jednu hodinu vytěžilo 13 tis. tun černého uhlí, vyrobilo téměř 21 mil. kilowatthodin elektrické energie, vytavilo přes 7 tis. tun surové oceli, vyrobilo téměř 5 tis. tun válcovaného materiálu, 74 osobních a 18 nákladních automobilů.

I nadále se ve značném rozsahu vyskytuje poškozování a rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, trvají snahy o získání neodůvodněných výdělků. Dalším projevem pracovní nekázně je nedbání příkazů a pokynů vedoucích pracovníků, které pramení často z jejich nedostatečné autority u pracovníků. Velké ztráty národnímu hospodářství působí i nedodržování technologické a výrobní kázně. Jsou porušovány předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

Jedním ze závažných porušení pracovní kázně u vedoucích hospodářských pracovníků je porušování pracovně právních a jiných předpisů.

Nepříznivý vliv na úroveň pracovní kázně má řada vnějších faktorů - nízká úroveň řídící práce na všech stupních řízení, nedostatečná organizace výroby, projevy falešné solidarity při porušování pracovní kázně, nedodržování socialistických zásad odměňování za práci apod.

Do porušování pracovní kázně je nutno zařazovat i nedodržování technologického postupu při výrobě výrobků. Nejen obecně, ale i v našem závodě je mnohdy situace dosti složitá. Lze odpovědně říci, že převážnou příčinou porušování technologických postupů práce výrobními dělníky je touha za vyšším výdělkem bez ohledu na kvalitu výrobku. K tomu zpravidla dochází tím, že specializovanou dělbou práce každý zaměstnanec z potřebného množství pracovních úkonů na výrobku provádí jen některé. Po čase získá zručnost a kvalifikovaně jednotlivé operace provádí. Na druhé straně však pozná, že je možno některý úkon vynechat. Zrychlí pracovní proces, odevzdá větší počet výrobků, ale kvalita zpravidla neodpovídá. Důsledek je pak ten, že jsou reklamace a stoupají stížnosti odběratelů.

Kde hledat příčinu takového stavu? Zásadně v nízké úrovni kontroly prováděné mistry výrobních úseků, pracovníky technické kontroly a mnohde neplněním kontrolní funkce vedením závodu nebo podniku, tak jak to bylo vyhlášeno v "Zásadách" vlády č. 40/1975 Sb.

Pracovní kázeň na závodě, kde pracuji, je na dobré úrovni, i když samozřejmě některé nedostatky také máme, hlavně u mladých pracovníků. Je zajímavé, že skutečně u zaměstnanců starší generace nemáme žádných problémů.

V roce 1977 jsme měli neomluvené absence celkem 13 a půl dne. To bylo signálem pro opatření, aby se tento stav neopakoval. Vedení závodu, závodní výbor ROH, mistři, pracovní kolektivy, kolektivy brigád socialistické práce projednávají každou neomluvenou absenci, určí se opatření a případný postih absentéra v souladu se zákoníkem práce a příslušným ustanovením pracovního řádu závodu. Nikdy nenecháme bulače mimo proces projednávání. Tento způsob výchovného působení, i když v převážné míře spojeného s represívním opatřením, nám přinese dobré výsledky. Například v prvém čtvrtletí jsme projednávali již jen 2 hodiny neomluvené absence.

Bylo u nás pochopeno, že výchovně nejlépe působí zejména dobrý příklad starších spoluzaměstnanců, kteří svojí autoritou a vystupováním jsou mladým lidem příkladem. Je to práce složitá, ale tak již to v životě chodí, že ten, kdo nejde v řadě, musí dostat ponaučení od těch, kteří mají zájem, aby celý pracovní kolektiv plnil nejenom svoje výrobní úkoly, ale také v rámci rozvíjení socialistického způsobu života upevňoval i socialistickou morálku.

Hlavní cestou k upevňování a posilování pracovní kázně je a musí trvale být dobrá úroveň řízení a organizace práce, důsledné odhalování a postih porušování pracovních povinností a orientace na správné hmotné a morální oceňování pracovních výsledků.

Velmi účinné by bylo, aby se do výchovně pracovního procesu zapojovaly odborové úseky, jejich výrobní porady, brigády socialistické práce a z kritického pohledu též členské schůze ze závodních organizací ROH v daleko větší míře než dosud.

K upevňování pracovní kázně přispívá i její právní úprava. I když klademe důraz především na výchovnou práci, nemůžeme se obejít bez existence právních norem, které umožňují postihovat represívními prostředky ty pracovníky, kteří svým jednáním porušují pracovní kázeň. Proto zákoník práce spolu s dalšími právními předpisy obsahují opatření, která umožňují vedoucím pracovníkům vypořádat se účinnými právními prostředky s pracovníky porušujícími pracovní kázeň.

Soudružky a soudruzi, již V. l. Lenin připomínal, že podmínkou hospodářského vzestupu každé země je pracovní kázeň.

Nemůžeme lhostejně přihlížet k tomu, jak jsou výsledky obětavé práce miliónů našich pracujících znevažovány některými neodpovědnými jedinci.

Musíme proto věnovat pozornost vytváření atmosféry náročnosti, nesmiřitelnosti s nedostatky, posilování státní, pracovní a technologické kázně, skoncovat s lhostejností, formálním přístupem k pracovní nekázni, neomluvené absenci a nesprávnému poměru k majetku v socialistickém vlastnictví, skoncovat s projevy falešné solidarity s těmi, kteří se dopouštějí protispolečenské činnosti.

Nesmíme připustit, aby nesvědomitostí a neodpovědností některých jednotlivců byly poškozovány zájmy kolektivu a celé společnosti. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslanci Sytnému. Uděluji slovo poslanci Pápaiovi, připraví se poslankyně Aulitisová.

Poslanec J. Pápai: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, tak ako iným odvetviam národného hospodárstva XV. zjazd KSČ uložil náročné úlohy i nášmu socialistickému poľnohospodárstvu uložil postupne zabezpečovať sebestačnosť vo výrobe potravín a zlepšovať kvalitatívne stránky výživy nášho ľudu.

Tieto otázky boli predmetom pozornosti pri poslaneckom skupinovom prieskume, ktorý bol vykonaný v minulom roku v súvislosti s prípravou 2. samostatnej schôdzky Snemovne národov. Potvrdilo sa, že rastie životná úroveň, rozvíja sa politický a kultúrny život v poľnohospodárstve a že je treba k ďalšiemu vzostupu smerovať i plánovanie a finančné a materiálové prostriedky.

Dovoľte mi, aby som sa spolu s vami podelil o niektoré cenné poznatky a skutočnosti, pozitívne prínosy i o niektoré problémy z poslaneckých prieskumov na prípravu dnešnej schôdzky, ktoré sa v bežnej praxi nedarí vždy s uspokojením, či už z objektívnych, alebo subjektívnych príčin realizovať.

Prieskum ukázal vo všetkých prípadoch bez výnimky, že rozpracované úlohy XV. zjazdu KSČ v oblasti výroby a sociálnej politiky nastúpili družstvá podľa podmienok cestu zodpovedného plnenia.

Na úseku pracovný síl potvrdil, že vyrovnanie prevedené v pracovných vzťahoch členov jednotných roľníckych družstiev sa prejavuje kladne, čo prispieva k získavaniu a udržaniu mladých pracovníkov v družstevnej poľnohospodárskej veľkovýrobe. Okrem iného tiež ukázal, že je účelné dokončiť tiež urýchlene overovanie novej sústavy odmeňovania za prácu, pretože doterajšia nejednotnosť má negatívny dôsledok v pracovných vzťahoch členov neoverujúcich družstiev, kde zostáva výrazne nižšia úroveň odmeny a tým aj nižšia miera životných a sociálnych istôt.

Na úseku sociálneho a dôchodkového zabezpečenia bola v roku 1975 zákonom č. 121 Zb. podstatne zdokonalená sústava československého dôchodkového zabezpečenia a niektoré oblasti sociálnej starostlivosti. Táto úprava mala zásadný význam predovšetkým pre družstevných roľníkov. Po dlhodobom zbližovaní rozdielnych systémov v dôchodkovom zabezpečení pracovníkov v iných odvetviach národného hospodárstva a družstevných roľníkov došlo takto k zjednoteniu predpisu všetkých pracovníkov. Zákonom č. 121 z roku 1975 Zb. odstránila sa tiež zvláštna daň z dôchodkov a tak boli zvýšené všetky vyplácané dôchodky. Vzhľadom na to, že medzi družstevníkmi je veľa dôchodcov s nízkymi dôchodkami z minulých rokov, tzv. starodôchodcov, došlo tiež k zvýšeniu rozdielu ich dôchodkov a dôchodkov pracovníkov v pracovnom pomere. Na zmiernenie tohto nepriaznivého dopadu, ale predovšetkým ako ocenenie zásluh o výstavbu československého socialistického poľnohospodárstva, Predsedníctvo vlády ČSSR schválilo zásady pre vyplácanie trvalých a pravidelných príspevkov k dôchodkom zaslúžilých členov. Nesporne veľmi politicky účinné opatrenie nemohlo však uspokojiť všetkých dôchodcov.

JRD poskytujú dôchodcom aj ďalšie sociálne podpory a jednorázové príspevky, akými sú zvýhodnený odpredaj naturálií, príplatky na stravovanie a pod. Starostlivosť o dôchodcov je v celom rade volebných obvodov systematická a dobre organizovaná. Možno teda v zásade konštatovať, že starostlivosť družstiev o svojich dôchodcov a starých členov sa výrazne zlepšila v súlade so zámermi prijatými pri realizácii zákonných opatrení. Napriek tomu si však myslím, že otázka vymeriavania a vyrovnávania dôchodkov by zaslúžila pružnejšie riešenie, aby sa tak výraznejšie docenili zásluhy aj starodôchodcov.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP