Úterý 23. října 1979

Úterý 23. října 1979

(Začátek schůze v 10 hod.)

Přítomno:68 poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice
73 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice

Omluveni poslanci

zvolení v České socialistické republice:

Ehrenberger, Fojtík, Kabrhelová, Kopřiva, Mevald, Půček, Šimon

zvolení ve Slovenské socialistické republice:

Mihálik, Turzo

Předseda SN D. Hanes: Vážená Snemovňa národov, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, vážení hostia! Otváram 4. schôdzu Snemovne národov a srdečne vás na nej vítam. Zvlášť na nej vítam členov Predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, tajomníkov ústredného výboru, členov sekretariátu, predsedu Ústrednej revíznej a kontrolnej komisie ÚV KSČ, členov federálnej vlády v čele s predsedom vlády ČSSR Ľubomírom Štrougalom. Vítam zástupcov oddelení ÚV KSČ, podpredsedu Federálneho zhromaždenia a predsedu Snemovne ľudu súdruha Davida, podpredsedov Federálneho zhromaždenia súdruhov Žákoviča a Srba, podpredsedov Snemovne ľudu súdruhov Hůlu a Nejezchleba a ďalších poslancov Snemovne ľudu. Takisto vítam poslancov Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady, ktorí sa zúčastňujú nášho rokovania.

Vítam ministra-predsedu Výboru ľudovej kontroly ČSSR súdruha Františka Ondřicha, ďalej predsedu Výboru ľudovej kontroly Českej socialistickej republiky súdruha Vlastimila Svobodu a predsedu Výboru ľudovej kontroly Slovenskej socialistickej republiky súdruha Štefana Ferenceiho, vedúcich pracovníkov kontroly, rezortov, zástupcov závodov a inštitúcií, najmä tých, v ktorých poslanci vykonávali prieskumy; vítam tiež zástupcov národných výborov, spoločenských organizácií Národného frontu a ďalších hosťov.

Než pristúpime k prerokovaniu návrhu programu našej schôdze, chcel by som vás informovať, že prezident republiky súdruh Gustáv Husák listom z 28. septembra 1979 oznámil Predsedníctvu Federálneho zhromaždenia ČSSR, že podľa článku 61 ústavného zákona o československej federácii zvoláva dňom 1. októbra Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky na jesenné zasadnutie.

Vážené súdružky a súdruhovia, celá naša vlasť prijala s hlbokým dojatím smutnú správu o úmrtí vynikajúceho československého štátnika, politika a vojenského činiteľa, súdruha Ludvíka Svobodu, ktorý zasvätil svoj plodný život záujmom československého ľudu, socializmu, mieru a pokroku.

S menom a činnosťou súdruha Svobodu sú nerozlučne spojené najzávažnejšie udalosti v novodobých dejinách Československa a československo-sovietskych vzťahov.

Významne sa zaslúžil o oslobodenie Československa, o vytvorenie Československej ľudovej armády, o výstavbu socializmu v našej vlasti. Zastával dôležité stranícke a štátne funkcie - bol ministrom národnej obrany, členom Predsedníctva ÚV KSČ, dvakrát bol zvolený za prezidenta Československej socialistickej republiky. Niekoľko období bol tiež poslancom nášho najvyššieho zastupiteľského zboru Národného zhromaždenia.

V Ludvíkovi Svobodovi stratila naša vlasť veľkú osobnosť. Jeho svetlá pamiatka trvale zostane aj v pamäti poslancov Snemovne zboru, Národného zhromaždenia.

Súdružky a súdruhovia, 16. júla sme sa rozlúčili so zosnulým poslancom Snemovne národov generálplukovníkom Vasilom Valom, prvým námestníkom ministra národnej obrany ČSSR.

Súdruh Valo ako príslušník československej vojenskej jednotky v Sovietskom zväze sa spolu s gen. Ludvíkom Svobodom, so Sovietskou armádou zúčastnil bojov o Kyjev, Bielu Cerkev a o Duklu. Po oslobodení Československa Sovietskou armádou sa aktívne a obetavo zúčastnil na budovaní Československej ľudovej armády. Za účasť v boji proti fašizmu a za zásluhy o budovanie Československej ľudovej armády bol vyznamenaný mnohými československými, sovietskymi i zahraničnými radmi a medailami.

Ako dlhoročný poslanec Federálneho zhromaždenia bol vždy pracovitým a iniciatívnym predstaviteľom svojich voličov. Naša spoločnosť stráca v ňom obetavého súdruha, čestného člena strany, vlastenca a internacionalistu.

Prosím vás, súdružky a súdruhovia, aby sme si uctili pamiatku súdruhov Ludvíka Svobody a Vasila Valu.

(Shromáždění povstává.) Ďakujem vám. (Shromáždění usedá.)

Súdružky a súdruhovia poslanci, teraz prikročíme k prerokovaniu návrhu programu 4. samostatnej schôdze Snemovne národov.

Konštatujem, že podľa prezenčnej listiny je prítomných 68 poslancov zvolených v Českej socialistickej republike a 73 poslancov zvolených v Slovenskej socialistickej republike. To znamená, že v oboch častiach snemovne je prítomná potrebná väčšina poslancov a Snemovňa národov je spôsobilá uznášať sa.

Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje na dnešné rokovanie tento program:

1. Overenie platnosti voľby poslanca vo volebnom obvode č. 50 pre voľby do Snemovne národov

2. Sľub novozvoleného poslanca a jeho zaradenie do výborov Snemovne národov

3. Správa ministra-predsedu Výboru ľudovej kontroly ČSSR k hlavnému bodu nášho rokovania "Za zvýšenie účinnosti kontroly pri zabezpečovaní záverov XV. zjazdu KSČ".

Navrhuje niekto z poslancov zmenu alebo doplnenie návrhu programu? (Nikdo.)

Kto súhlasí s návrhom Predsedníctva Snemovne národov, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Môžem teda konštatovať, že návrh programu 4. schôdze Snemovne národov bol jednomyseľne schválený.

Teraz pristúpime k prvému bodu programu schôdze, ktorým je

I

Overenie platnosti voľby poslanca vo volebnom obvode č. 50 pre voľby do Snemovne národov.

Ide o platnosť voľby poslanca Miloslava Blahníka, zvoleného v doplňovacích voľbách namiesto zomrelého poslanca Vasila Valu. Podľa čl. 47 ústavného zákona overuje platnosť voľby poslanca príslušná snemovňa na návrh mandátového a imunitného výboru. Prosím preto predsedníčku mandátového a imunitného výboru súdružku Mariu Čermákovú, aby predniesla správu mandátového a imunitného výboru.

Poslankyně M. Čermáková: Vážená Sněmovno národů, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, úmrtím poslance Vasila Vala dne 8. července t. r. se uvolnil poslanecký mandát ve volebním obvodu č. 50 - Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Předsednictvo Federálního shromáždění vyhlásilo doplňovací volby v tomto volebním obvodu na den 29. září 1979.

Ústřední volební komise Národní fronty Československé socialistické republiky zaslala mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny národů potřebné volební spisy o výsledku doplňovací volby.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny národů zkoumal podle § 78 zákona č. 56/1969 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění Československé socialistické republiky ve znění zákona č. 20/1971 Sb., zda navržený kandidát soudruh Miloslav Blahník byl zvolen platnou volbou podle zákona č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění. Současně mne mandátový a imunitní výbor Sněmovny národů jako předsedkyni tohoto výboru pověřil, abych podala zprávu o výsledku jednání.

Z předložených volebních spisů vyplývá, že ve volebním obvodu č. 50 Brno-venkov v Jihomoravském kraji bylo do volebních seznamů zapsáno 111 tisíc 210 voličů. Voličům bylo vydáno 107 340 hlasovacích lístků. Pro kandidáta Miloslava Blahníka hlasovalo 107 298 voličů. Navržený kandidát Národní fronty byl tedy zvolen nadpoloviční většinou hlasů.

Soudruh Miloslav Blahník byl ve volebním obvodu č. 50 zvolen poslancem Sněmovny národů v souladu se zákonem č. 44/1971 Sb., o volbách do Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

Navrhuji proto, aby Sněmovna národů ověřila podle článku 47 ústavního zákona o československé federaci platnost jeho volby.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslankyni súdružke Čermákovej za prednesenú správu. Sú k tomuto návrhu nejaké dotazy alebo pripomienky? (Nejsou.)

Môžeme teda prikročiť k hlasovaniu.

Konštatujem znovu, že podľa ústavného zákona o čs. federácii hlasujú všetci poslanci Snemovne národov spoločne.

Kto súhlasí s návrhom mandátového a imunitného výboru, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Dovoľte mi konštatovať, že Snemovňa národov jednomyseľne overila platnosť voľby poslanca Miloslava Blahníka, zvoleného vo volebnom obvode č. 50 - Brno-venkov, Juhomoravský kraj.

Môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu programu, ktorým je

II

Sľub novozvoleného poslanca a jeho voľba do výborov Snemovne národov.

Podľa čl. 48 ods. 1 ústavného zákona o československej federácii poslanec Federálneho zhromaždenia skladá zákonom predpísaný sľub na schôdzi svojej snemovne, ktorej sa zúčastňuje po prvý raz.

Sľub sa vykoná tak, že po prečítaní textu sľubu pristúpi novozvolený poslanec k predsedovi Snemovne národov a podaním ruky a slovom "Sľubujem" zloží sľub. Počas tohto aktu prítomní povstanú.

Prosím poslanca Miloslava Blahníka, aby sa dostavil pred predsednícku tribúnu, a podpredsedu Snemovne národov s. Vedru, aby prečítal text sľubu. (Shromáždění povstává.)

Místopředseda SN V. Vedra: (Čte text slibu.) "Slibuji na svou čest a svědomí, že budu věren Československé socialistické republice a věci socialismu. Budu dbát vůle a zájmů lidu, řídit se ústavou a ostatními zákony a pracovat k tomu, aby byly uváděny v život."

Poslanec M. Blahník: Slibuji.

(Shromáždění usedá.)

Předseda SN D. Hanes: Súdružky a súdruhovia, Predsedníctvo Snemovne národov vám navrhuje zaradiť poslanca Miloslava Blahníka do branného a bezpečnostného výboru a do mandátového a imunitného výboru snemovne. Sú k tomuto návrhu otázky alebo pripomienky? (Ne.)

Môžeme teda hlasovať.

Znovu konštatujem, že je prítomná potrebná väčšina poslancov. Snemovňa je spôsobilá uznášať sa.

Kto súhlasí s návrhom na zaradenie poslanca Miloslava Blahníka do výborov Snemovne národov branného a bezpečnostného a mandátového a imunitného, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.)

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Konštatujem, že návrh bol jednomyseľne schválený.

Pristupujem k hlavnému bodu nášho programu, ktorým je

III

Správa ministra-predsedu Výboru ľudovej kontroly ČSSR k zvýšeniu účinnosti kontroly pri zabezpečovaní záverov XV. zjazdu Komunistickej strany Československa.

Prosím súdruha ministra-predsedu Výboru ľudovej kontroly Františka Ondřicha, aby predniesol svoju správu.

Ministr-předseda Výboru lidové kontroly ČSSR F. Ondřich: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, Výbor lidové kontroly ČSSR předstupuje dnes poprvé před Sněmovnu národů nejvyššího zastupitelského sboru, aby vám podal zprávu o své činnosti i o práci ostatních kontrolních orgánů při zabezpečování závěrů XV. sjezdu KSČ.

Federální shromáždění svěřilo soustavě lidové kontroly zákonem z roku 1971 odpovědné poslání při prosazování a naplňování linie hospodářské a sociální politiky Komunistické strany Československa. Naším úkolem je přispívat k plánovitému rozvoji naší společnosti a k vytváření předpokladů pro uspokojování jejích potřeb, působit ke zdokonalování řídící práce státních a hospodářských orgánů, upevňovat socialistickou zákonnost a státní disciplínu, dbát o ochranu majetku v socialistickém vlastnictví a respektování práv občanů.

Lidová kontrola se postupně stala a dnes je pevnou součástí našeho politického systému; nabyla zkušeností z praktické práce, vnitřně se upevnila a její orgány výsledky své práce získaly nezastupitelné místo v soustavě státních i společenských orgánů. Výbory lidové kontroly se vtiskly i do povědomí našich pracujících, jak o tom svědčí tisíce dopisů, s nimiž se k nám každoročně obracejí ve svých vlastních, avšak stále častěji i závažných celospolečenských záležitostech.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP