Úterý 23. října 1979

Soudružky a soudruzi poslanci, těmito příklady jsem chtěla dokumentovat skutečnost, že tam, kde vedení a složky podniku chápou kontrolu jako neoddělitelnou součást řízení, jsou nedostatky odstraňovány, zvyšuje se kázeň, disciplína i odpovědnost za výrobu a svěřený socialistický majetek. Naproti tomu přes tyto kladné příklady působení kontroly existují v potravinářských závodech problémy a nedostatky zjišťované kontrolou, které však není v možnostech samotných závodů vyřešit.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, ještě bych chtěla orientovat vaši pozornost na velmi aktuální otázku. Zemědělské závody, které přistoupily k realizaci usnesení ÚV KSČ o ovoci a zelenině, to znamená, že zabezpečují rozšiřování ploch a intenzitou výroby řádově vyšší výnosy, se plněním tohoto úkolu dostávají do rozporu s obchodní organizací, a tím se dopouštějí porušování hospodářského zákoníku v odběratelskododavatelských vztazích. To má za následek, že v letošním roce narůstají celospolečenské ztráty, které vznikají např. proto, že nadúroda kořenové zeleniny není vykupována nad uzavřené smlouvy a v mnohých případech dokonce ani do jejich výše. Tento produkt, který si vyžádal značné náklady a energetické zdroje, je znehodnocován. Stejně tak je tomu i u květáku, který dokonce v 1. jakostní třídě na okrese Pardubice je sušen v sušárnách a určen ke zkrmování. Podobná situace je se zelím. A zvlášť pozoruhodná je situace u raných brambor, kde byla dokonce vydána směrnice k jejich zkrmování. Všechny tyto ztráty jsou pro spotřebitele nepochopitelné, protože existují oblasti v naší republice, kde kořenová zelenina, rajčata a květák v prodejní síti nejsou.

Příklad stejného charakteru bych mohla ze svého volebního obvodu uvést u znojemských okurek - nakládaček. Téměř každoročně dochází u okurek - nakládaček ke sklizňovým špičkám. Okurky, které rostou vlivem teplého počasí velmi rychle, nestačí pěstitelé pro nedostatek pracovních sil posbírat ve standardní velikosti a okurky přerůstají. V roce, jako byl letošní, to bylo několik tisíc tun okurek nestandardních, tzv. přerostů, které nelze použít k výrobě na export. Konzervárny v Jihomoravském kraji nemají potřebnou kapacitu, aby mohly všechny přerosty zpracovat. Tyto se zpracovávají na řezy, menší množství odebírají zpracovny z ostatních krajů, avšak podstatná část těchto sklizených okurek většího průměru přijde nazmar, zatímco ve vzdálenějších okresech republiky jsou spotřebitelé bez okurek.

Podniky Zeleniny odmítají okurky pro přerosty vykupovat a distribuovat s tím, že nejsou tržním druhem zeleniny a není na ně stanovena státní maloobchodní cena. Zemědělci se právem odvolávají na ustanovení vyhlášky č. 123/1976 Sb. a dožadují se toho, aby veškerá surovina byla vykoupena. Pro znojemský okres, který je největším pěstitelem okurek - nakládaček, je toto problém velice závažný, neboť letos jich bylo vykoupeno přes 10 tis. tun.

Dovolte mi v souvislosti s uvedenými příklady dedukovat závěr. Myslím, že vyhlášky, usnesení a jejich dopad do praxe musí vést pracovníky, kteří je vydávají a kteří řídí, k rozhodným a důmyslným opatřením. Rozpor mezi dobrým úmyslem či direktivou a špatnou praxí musí být předmětem pozornosti u kontrolních orgánů všech stupňů, neboť ony musí společně s odpovědnými vedoucími pracovníky zjednat v těchto anomáliích nápravu a tímto působit na vědomí našich spoluobčanů, kteří uvedenému počínání věnují pozornost.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, ve svém vystoupení jsem poukázala na kladné i záporné příklady z působení kontroly. V odvětví zemědělství a potravinářského průmyslu kontrola zachránila mnoho cenných hodnot. Pro nás občany a pro naše národní hospodářství v tomto odvětví platí, kromě jiného, naléhavý požadavek: zkvalitňovat po všech stránkách dodavatelsko-odběratelské vztahy. V tomto směru je třeba pokračovat v zaměření kontrolní činnosti na všech článcích řízení.

My, poslanci ve výborech pro zemědělství a výživu, budeme kontrolní činnost sledovat a podporovat každý počin směřující k zvýšení její účinnosti v zájmu plnění závěrů XV. sjezdu KSČ a 13. pléna ÚV KSČ k dalšímu rozvoji zemědělství a potravinářského průmyslu. Děkuji za pozornost.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslankyni Plíškovej. Ako som uviedol, súdružka Plíšková je posledná z poslancov, ktorí sa písomne prihlásili do rozpravy. Preto sa, súdružky a súdruhovia poslanci, vás pýtam: chce ešte niekto v rozprave vystúpiť? (Nikdo se nehlásil.)

Ako vidím, nie, a preto dovoľte, aby som vyhlásil rozpravu za skončenú.

O záverečné slovo po rozprave sa prihlásil súdruh minister Ondřich.

Ministr-předseda Výboru lidové kontroly ČSSR F. Ondřich: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, dovolte mi, abych upřímně poděkoval poslancům Sněmovny národů, vám všem, že jste věnovali otázkám kontroly tak velkou a zasvěcenou pozornost. Tento samotný fakt znamená pro nás velkou politickou podporu i konkrétní pomoc.

V rozpravě byla přednesena řada užitečných námětů a připomínek, které se opíraly o vaše poznatky z poslaneckých obvodů, z vašeho denního života. Všem těmto námětům a připomínkám budeme věnovat plnou pozornost. Velice mě mrzí a velice se omlouvám, soudružka Čermáková, že nemůžeme už napravit to, na co si také stěžovala. Ale myslím, že tím, že jsme to neřekli v referátě, to neznamená, že bychom součinnost se sdělovacími prostředky neudržovali. Opak je pravdou. Nám samozřejmě záleží na tom, aby pod veřejnou kontrolu se dostaly ty závěry z našich zjištění, které skutečně potřebují celou sílu, které potřebují klima, aby byly na všech místech a úsecích realizovány. V této práci budeme v nezmenšené míře pokračovat, a myslím, že tady vždycky nacházíme i do budoucnosti najdeme pochopení od našich sdělovacích prostředků.

Ze všech námětů a připomínek chceme vycházet zejména z toho, aby naše kontrola ještě výrazněji působila k realizaci hospodářského a sociálního programu naší strany, abychom byli skutečně užitečnými pomocníky ústředního výboru Komunistické strany Československa a ostatních stranických orgánů, pomocníky našich vlád a národních výborů.

Jednání v nás upevnilo přesvědčení, že nastoupený kurs v zaměření kontroly na klíčové problémy naší ekonomiky musíme nejen udržet, ale dále cílevědomě a promyšleně prohlubovat. Zřejmě ještě důsledněji, a ukáže-li se potřeba, i důrazněji budeme muset vyžadovat kvalitní zabezpečování a plnění úkolů, uplatňovat osobní odpovědnost, ještě rozhodněji vyžadovat dodržování státní disciplíny. Jsem přesvědčen, že požadavek uplatňování státní disciplíny nemá omezující či dokonce nějaký retardační charakter, že nesvazuje ruce v rozhodování, v přístupu řídících orgánů. Naopak, za nedílnou, a řekl bych rozhodující součást jeho obsahu, považujeme aktivní, angažovaný a iniciativní přístup k řešení problémů, k zdokonalování práce a odstraňování nedostatků. Takovéto postupy budeme plně podporovat a uplatňovat jako důležité kritérium při provádění kontroly.

Dovolte mi, soudružky a soudruzi, abych vám ještě jednou poděkoval za pozornost a podporu, ujistil vás, že pro nás v kontrole byla, je a bude realizace závěrů XV. sjezdu KSČ a úkolů 6. pětiletky hlavním krédem naší budoucí práce. (Potlesk.)

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem ministrovi Ondřichovi za záverečné slovo a prosím o záverečné slovo spravodajca poslanca Křenka.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec D. Křenek: Soudružky a soudruzi poslanci, plodná a bohatá rozprava, v níž vystoupilo 15 diskutujících jistě potvrzuje, jak významným nástrojem společnosti je a musí být též všestranná kontrola zasahující do všech oblastí společenského života. Rozprava též potvrdila, že kontrola je svým obsahem nenahraditelným prostředkem společnosti v poznávání řady skutečností o kvalitě a charakteru společenského vývoje, zvláště pak vývoje hospodářského, a současně prostředkem k odstraňování každého společensky škodlivého jevu i jednání jednotlivců.

Rozprava také potvrdila, že plnění kontrolní úlohy musí mít svůj určitý řád, který začíná již způsobem pojetí plánu kontrol a revizí a vyžaduje určitou koordinaci a zaměření se na hlavní články, které budou předmětem kontroly veřejnosti a které musí končit v případě zjištění nedostatků přijetím účinných opatření na zjednání nápravy.

Rozprava rovněž potvrzuje, jak mnoho záleží na kvalitě práce orgánů pověřených kontrolou a zvláště na práci vedoucích činitelů, u nichž je výkon kontrolní funkce součástí řídící práce a podtrhuje zejména nezbytnost důkladné přípravy a systematického provádění každé kontrolní úlohy.

Je zřejmé, že v dalším období se při stále náročnějších vnitřních i vnějších podmínkách rozvoje bude úloha kontroly bezesporu zvyšovat. Tato skutečnost by měla být výrazným podnětem k tomu, aby další práce kontroly měla na všech stupních a ve všech směrech jejího působení vždy vysokou a společenským potřebám odpovídající úroveň. (Potlesk.)

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem spravodajcovi poslancovi Křenkovi. Teraz udeľujem slovo podpredsedovi SN s. Vedrovi, ktorý prednesie stanovisko a návrh návrhovej komisie na uznesenie.

Místopředseda SN V. Vedra: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, návrhová komise vám předložila návrh usnesení, který je výsledkem společné práce našeho poslaneckého kolektivu, kolektivním shrnutím našich zkušeností, našich myšlenek a zejména naší snahy, aby kontrola stále účinněji a kvalifikovaněji přispívala k rozvoji národního hospodářství a celé naší společnosti.

Nezastírám, že jsme toto usnesení připravovali delší dobu, využívajíce všechny vámi získané zkušenosti, bohaté výsledky vašich průzkumů, vaše poznatky z volebních obvodů. Plně jsme využili návrhy a náměty vedoucích funkcionářů Federálního shromáždění i soudruhů z ostatních úseků našeho veřejného a politického života.

Všichni máme společný zájem na tom, aby kontrola, socialistická kontrola, pracovala cílevědomě a účinně a aby nejen proklamativně, ale fakticky byla osou řídící práce od centra po jednotlivá pracoviště. Všichni máme zájem na tom, aby byla náročná, ale také citlivá a spravedlivá, vysoce objektivní a aby nepodléhala různým subjektivním vlivům či snahám po senzaci. A konečně, máme zájem na tom, aby to byla kontrola skutečně lidová, lidová nejen svým názvem, ale i celým třídním obsahem své práce, svojí službou zájmům tohoto lidu a jeho stále širším zapojením do mnohostranných forem kontrolní činnosti.

To vše jsme se snažili, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vtělit do návrhu, který vám byl předložen. Návrhová komise vám proto doporučuje návrh usnesení, k němuž nedošly připomínky, schválit.

Předseda SN D. Hanes: Ďakujem podpredsedovi Snemovne národov súdruhovi Vedrovi za správu a prednesený návrh.

Pýtam sa, či má niekto k prednesenému návrhu pripomienky, alebo dotaz? (Nemá.)

Navrhujem teda, aby sme hlasovali o návrhu uznesenia k Správe o zvýšení účinnosti kontroly pri zabezpečovaní záverov XV. zjazdu KSČ, tak ako vám bol písomne predložený.

Konštatujem, že v zasadacej sieni je prítomných 58 poslancov zvolených v ČSR a 68 poslancov zvolených v SSR. Snemovňa národov je teda spôsobilá uznášať sa.

O návrhu uznesenia hlasujú poslanci Snemovne národov v zmysle ústavného zákona o československej federácii spoločne. Súdružky a súdruhovia poslanci, kto súhlasí s predloženým návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Konštatujem, že Snemovňa národov jednomyseľne schválila návrh uznesenia k "Zvýšeniu účinnosti kontroly pri zabezpečovaní záverov XV. zjazdu Komunistickej strany Československa".

Súdružky a súdruhovia, dovoľte mi záverom povedať svoju mienku. Myslím, že dnešné veľmi vecné rokovanie Snemovne národov potvrdilo, že systematická, cieľavedomá a dlhodobá príprava našich výborov, všetkých poslancov a súčasne pomoc a príprava Výboru ľudovej kontroly ČSSR na túto schôdzku priniesla mnoho cenných podnetov na zvýšenie účinnosti kontroly a riadenia vôbec v najrôznejších oblastiach práce a života našej spoločnosti. Chce to byť z našej strany významná pomoc pri uplatňovaní záverov XV. zjazdu KSČ, pomoc pre ďalší rozvoj našej socialistickej spoločnosti.

Súdružky a súdruhovia, na dnešnej schôdzi sme prijali významné uznesenie. Pôjde o to, aby sme všetci - poslanci, výbory i celá naša snemovňa - sa pričinili o jeho postupné naplnenie, o to, aby sme sa usilovali, aby všetky štátne a hospodárske orgány a najmä výbory ľudovej kontroly a ministerstvá zabezpečili jeho postupnú realizáciu.

Dovoľte mi na záver, aby som poďakoval všetkým výborom snemovne, poslancom Snemovne národov i poslancom Českej národnej rady i Slovenskej národnej rady, ktorí svojou prácou sa pričinili o úroveň dnešného nášho rokovania. Ďakujem ministrovi-predsedovi Výboru ľudovej kontroly ČSSR s. Ondřichovi i pracovníkom Výboru ľudovej kontroly, ministrom predstaviteľom ústredných orgánov a vedúcim pracovníkom zo závodov a inštitúcií, ktorí umožnili našim poslancom oboznámiť sa s funkciou a výsledkami kontroly v praxi a poskytli nám pri príprave dnešného pléna všestrannú pomoc.

Vám všetkým ostatným ďakujem za účasť a želám vám veľa úspechov vo vašej ďalšej práci.

Končím 4. schôdzu Snemovne národov. (Potlesk.)

(Schůze skončila v 17.12 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP