Úterý 7. července 1981

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji předsedovi vlády soudruhu Korčákovi za jeho slova.

Končím rozpravu a prosím předsedu návrhové komise soudruha Voleníka, aby přednesl návrh usnesení k projednávanému programovému prohlášení vlády České socialistické republiky.

Místopředseda ČNR Oldřich Voleník: Vážené soudružky a soudruzi, včera zvolená návrhová komise mě pověřila, abych přednesl návrh usnesení, ve kterém vyjadřujeme i stanoviska tak, jak s nimi vystupovali jednotliví poslanci. Pokud jde o vlastní návrh usnesení, navrhujeme toto znění:

"Usnesení České národní rady ze dne 7. července 1981 k programové mu prohlášení vlády České socialistické republiky.

Česká národní rada projednala ve své 2. schůzi ve dnech 6. a 7. července 1981 programové prohlášení vlády České socialistické republiky, které přednesl předseda vlády soudruh Josef Korčák.

Česká národní rada

1. souhlasí s programovým prohlášením vlády České socialistické republiky;

2. vyslovuje podle článků 107 a 127 ústavního zákona o československé federaci důvěru vládě České socialistické republiky;

3. ukládá

a/ předsednictvu a výborům České národní rady pravidelně kontrolovat plnění programového prohlášení a pomáhat při jeho realizaci,

b/ poslancům České národní rady politickou prací a osobním příkladem získávat občany k aktivní účasti na plnění programového prohlášení."

Tolik návrh usnesení.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji. Soudružky a soudruzi, slyšeli jste návrh usnesení. Máte k němu nějaké otázky nebo připomínky? Nejsou. Můžeme tedy hlasovat.

Ve schůzi je přítomno 186 poslanců podle prezenční listiny, takže Česká národní rada je schopna se usnášet.

Kdo souhlasí s předneseným návrhem usnesení České národní rady k programovému prohlášení vlády České socialistické republiky, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Usnesení bylo jednomyslně schváleno.

Nyní, soudružky a soudruzi, projednáme druhý bod pořadu

II

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 18. června do 6. července 1981

Zpráva vám byla rozdána před schůzí. Máte k ní prosím nějaké připomínky nebo dotazy? Není tomu tak.

Navrhuji, aby Česká národní rada vyslovila s touto písemnou zprávou souhlas.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku!

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali pořad dnešní schůze.  

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, Česká národní rada vyjádřila jednomyslný souhlas s programovým prohlášením vlády České socialistické republiky a vyslovila vládě podle čl. 127 ústavního zákona o československé federaci svou důvěru. Tímto důležitým státně politickým aktem jsou založeny ústavní vztahy obou nejvyšších státních orgánů České socialistické republiky na celé IV. volební období. Tyto vztahy budeme dále rozvíjet při důsledném dodržování postavení úlohy a odpovědnosti obou našich orgánů ve vzájemné náročnosti a soudružské spolupráci. Budeme pracovat tak, abychom důsledně uvedli v našich podmínkách do života závěry XVI. sjezdu KSČ v celém jejich komplexu a splnili svůj ústavní slib, že budeme, poslanci České národní rady i členové vlády České socialistické republiky, pracovat podle vůle lidu a v zájmu lidu a usilovat o jeho spokojenost a šťastnou budoucnost, o rozkvět naší socialistické vlasti.

Schválením programového prohlášení vlády České socialistické republiky začíná nová etapa naší práce.

Česká národní rada je si plně vědoma naléhavého požadavku podílet se s plným vynaložením sil a co nejúčinněji na realizaci státní hospodářské a sociální politiky v souladu s úkoly stanovenými XVI. sjezdem KSČ.

Vážíme si ocenění a podpory, kterých se dostalo na sjezdu také České národní radě ve Zprávě o činnosti strany a vývoji společnosti od XV. sjezdu KSČ a o dalších úkolech strany přednesené soudruhem Husákem.

Toto ocenění nás však zavazuje, abychom k celé své činnosti poznávací, iniciativní, legislativní a kontrolní přistupovali s největší odpovědností, aby úloha České národní rady v procesu výstavby rozvinuté socialistické společnosti rostla. Česká národní rada zdokonalí svou činnost ve své účasti na rozvíjení socialistické státnosti a socialistické demokracie, na prohlubování zákonodárné činnosti a na společenské kontrole plnění státní hospodářské a sociální politiky.

Významná úloha v rozvíjení účasti občanů na řízení a správě státu připadá základnímu článku státní moci, národním výborům všech stupňů. Proto je i úroveň naší činnosti jako nejvyššího zastupitelského sboru do značné míry závislá na praktické součinnosti s národními výbory.

Bude žádoucí, aby Česká národní rada v souladu s Ústavou ČSSR a zákony, při plném respektování pravomoci a odpovědnosti vlády České socialistické republiky, zdokonalovala spolupráci orgánů a poslanců České národní rady s národními výbory, zejména při přípravě a realizaci plánů práce, při projednávání oblastních otázek, v zákonodárné činnosti, při provádění a sledování účinnosti zákonů a ostatních právních předpisů.

V praktické spolupráci bude třeba organizovaně prohloubit styky vedoucích funkcionářů České národní rady a všech poslanců s národními výbory, zabezpečovat informovanost národních výborů o činnosti České národní rady, plně využívat zkušeností a podnětů národních výborů a podporovat vládu České socialistické republiky při realizaci jejích opatření ke zvýšení kvality a efektivnosti práce národních výborů. Plnou pozornost budeme věnovat také rozvíjení spolupráce s výbory lidové kontroly na všech stupních.

Vedle zastupitelské soustavy je účast občanů na plnění celospolečenských úkolů realizována činností Národní fronty a jejích organizací. To plně umožňuje široká základna naší Národní fronty a pevná jednota Komunistické strany Československa jako vedoucí síly společnosti s celou Národní frontou. V souladu s tím budeme dále upevňovat a rozvíjet trvalou a systematickou součinnost všech orgánů a poslanců České národní rady se všemi orgány a organizacemi Národní fronty.

Česká národní rada a především její poslanci se budou v souladu s požadavky XVI. sjezdu KSČ podílet na rozvoji ideově výchovné činnosti ve všech oblastech společenského života, ve volebních obvodech, kde jsme byli zvoleni.

K objektivnímu posuzování úkolů projednávaných v orgánech České národní rady budeme využívat bohatých poznatků a možností spolupráce s vědeckými ústavy, vysokými školami a předními odborníky.

Budeme rozvíjet spolupráci se sdělovacími prostředky včetně krajského a okresního tisku i závodních časopisů a využívat sdělovacích prostředků i jako zdroje informací pro naši činnost.

Zvláštní pozornost, zejména ve výborech, musíme věnovat podnětům poslanců z volebních obvodů a stížnostem, oznámením a podnětům pracujících, s nimiž se obracejí na Českou národní radu.

Po obsahové stránce se Česká národní rada, její orgány a poslanci zaměří na rozhodující otázky hospodářského a společenského rozvoje v celé jejich komplexnosti, se zvláštním důrazem na intenzifikaci ekonomiky s plným vědomím, že právě na ní závisí udržení a další zkvalitnění životní úrovně občanů.

Zaměříme se na důslednou kontrolu plnění úkolů jednoznačně stanovených XVI. sjezdem Komunistické strany Československa. Budeme zejména kontrolovat, zda rozpracované sjezdové úkoly jsou ve výkonných orgánech dovedeny až do zcela konkrétních projektů a opatření a jaké jsou výsledky jejich realizace v praxi.

Budeme přitom zvlášť sledovat, zda se v souladu s požadavky na zvýšení úrovně řízení zkvalitňuje chod celého mechanismu výkonných orgánů a jejich aparátu.

To předpokládá promyslet v České národní radě systém kontroly jak vůči výkonné sféře, tak ve vlastní činnosti. Budeme přitom především důsledně kontrolovat vlastní usnesení a doporučení, vracet se ke všem dosud nesplněným úkolům a odhalovat příčiny případných nedostatků, které brzdí plnění úkolů sjezdu.

To bude vyžadovat pečlivý výběr nejzávažnějších úkolů České národní rady, zvýšení požadavků na kvalitu práce předsednictva a výborů České národní rady, všech poslanců i Kanceláře České národní rady, dokonalou přípravu věcí s dostatečným časovým předstihem. Tento náročný přístup chápeme jako pomoc vládě České socialistické republiky, jako posílení její autority vůči orgánům a organizacím, které úkoly hospodářského a společenského rozvoje realizují.

Budeme mít na zřeteli kategorický požadavek rychlého nástupu k intenzifikaci předně v hospodářské sféře, ale podobně i ve všech ostatních sférách společenské praxe. Všude budeme prosazovat úsilí o intenzívní charakter, vyšší kvalitativní úroveň a výrazné konečné národohospodářské a společenské výsledky. Budeme vycházet z toho, že nejúčinnějším prostředkem intenzifikace je uplatnění vědeckotechnického pokroku, rozvinutí mezinárodní socialistické hospodářské integrace a rozvíjení tvůrčí aktivity lidí.

Budeme dbát o aktivní účast poslanců České národní rady a odpovědných výkonných orgánů České socialistické republiky na přípravě zákona o 7. pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství na léta 1981 - 1985 tak, aby byly důsledně a komplexně zabezpečeny závěry XVI. sjezdu Komunistické strany Československa.

Mimořádný význam pro reálnost připravovaného 7. pětiletého plánu má úspěšné splnění a překročení státního plánu narok 1981, který svým zákonem schválila Česká národní rada v prosinci minulého roku. Z tohoto jednání České národní rady vyplynula řada námětů, doporučení i kritických připomínek, které jsou opodstatněné a které jsou v souladu s jednáním i závěry XVI. sjezdu strany. Chceme dát odpověď všem poslancům a jejich prostřednictvím voličům, jak bylo s jejich připomínkami naloženo.

Naší přední politickou úlohou je pomáhat tvůrčímu úsilí a organizátorské práci vlády České socialistické republiky, podílet se na rozvíjení angažovaného všelidového soutěžení za plnění plánu bez vážnějších výkyvů, posilovat tvořivost a zároveň odpovědnost a kázeň všech článků řízení.

Zvláštní pozornost budeme věnovat postupnému plnění souboru opatření ke zdokonalování plánovitého řízení národního hospodářství, cílovým a racionalizačním programům.

Je naší povinností využít přitom tradice tvůrčích schopností našeho lidu, jeho zkušeností z budování socialistické společnosti, jeho politické a pracovní aktivity, kterou projevuje při uskutečňování závěrů XVI. sjezdu KSČ a jeho důvěry v politiku strany a Národní fronty, kterou vyjádřil ve volbách do svých zastupitelských sborů.

Soudružky a soudruzi poslanci, prvořadým úkolem České národní rady jako zákonodárného sboru je její účast a iniciativa v procesu tvorby a provádění zákonů.

V této oblasti budeme co nejvíce pomáhat při zdokonalení a zjednodušení československého právního řádu, aby jasně a jednoznačně vyjadřoval povinnosti a práva orgánů, organizací a občanů a rozvíjel jejich vztahy podle potřeb socialistické společnosti. Bude žádoucí zvýšit i v této oblasti odpovědnost výkonné sféry a zákonodárných sborů za konkrétní realizaci politických záměrů legislativních úprav. Rozvíjení socialistické demokracie při tvorbě zákonných norem předpokládá, aby příprava poslanců na projednávání zákonů vycházela také z poznatků a námětů z volebních obvodů, z poznatků národních výborů, společenských organizací Národní fronty, ze zkušeností pracujících ze závodů a jednotných zemědělských družstev.

Budeme dbát o to, aby se kontrola působení zákonů i ostatních právních předpisů stala neoddělitelnou součástí veškeré činnosti našeho zákonodárného sboru. Zvlášť budeme sledovat, jak příslušné právní předpisy působí, zda jsou aplikovány v souladu s celospolečenskými zájmy a nezaostávají za vývojem společnosti.

Při komplexním pojetí zákonodárné, poznávací, kontrolní a iniciativní činnosti bude Česká národní rada spolupracovat s Federálním shromážděním ČSSR a se Slovenskou národní radou, s jejich orgány a poslanci. Bude spolupůsobit na koordinaci jednání všech zákonodárných sborů, kde je to žádoucí a podílet se na prohlubování a rozvíjení federativního uspořádání státu.

Vážené soudružky a soudruzi, socialistický společenský systém vytváří v duchu marxisticko-leninského učení o socialistickém státě mimořádně příznivé podmínky pro uplatnění a společenskou angažovanost každého občana. K tomu musíme jako Česká národní rada přispět všemi prostředky, které nám dává ústava a další zákony. Naše jednání a doporučení musí být zbaveny jakéhokoliv formalismu, byrokratismu a resortních přístupů. Musí být vedena pocitem nejvyšší odpovědnosti za uskutečňování politiky KSČ a Národní fronty, směřovat k řešení problémů v zájmu rozvoje země a spokojenosti jejího lidu.

Všechny tvůrčí úmysly, které si stavíme na prahu dalšího období činnosti, předpokládají mírovou situaci, odvrácení válečného nebezpečí, snížení napětí v mezinárodních vztazích, obnovení procesu porozumění a spolupráce v globálném měřítku. Česká národní rada v plné shodě s mezinárodní politikou socialistického společenství v čele se Sovětským svazem bude posilovat boj za mír, za jednotu a společný postup socialistických zemí, za součinnost se všemi světovými silami míru a pokroku.

Úkoly, které před naši společnost postavil XVI. sjezd KSČ, které tvoří obsah politické činnosti České národní rady a vlády České socialistické republiky, mají vysoce náročnou povahu, vyžadují plné soustředění, důmyslný a aktivní přístup.

Naše diskuse a celé naše jednání jasně potvrdily, že jsme společně rozhodnuti věnovat tomu všechny své síly. /Potlesk./

Soudružky a soudruzi, čekají nás tedy nelehké a nemalé úkoly, ale jak říkal soudruh předseda vlády Korčák přede mnou, nejsou to jenom náročnější úkoly, ale máme k dispozici daleko více zkušeností, chuti i nadšení plnit tyto úkoly.

Přeji tedy vám, poslancům i členům vlády, abyste načerpali nové síly, poněvadž nás čeká odpovědná práce na plnění úkolů, které chceme splnit tak, jak jsme o nich dva dny jednali. Děkuji vám. /Potlesk./

Končím naši schůzi a prosím, aby se předsednictvo České národní rady sešlo 15 minut po skončení našeho jednání, to je přibližně v jednu hodinu, ve své zasedací místnosti. Děkuji vám.

/Schůze skončila ve 12.50 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP