Pondělí 28. června 1982

Soudružky a soudruzi, v oblasti zahraničního obchodu klade Soubor opatření důraz především na vývoz do oblasti nesocialistických zemí. Mohu konstatovat, že již od zavedení komplexního experimentu řízení v roce 1978 se podíl tohoto odbytového směru ve VHJ České závody gumárenské a plastikářské zvyšuje.

O tom, že úkoly ve vývozu v roce 1981 byly náročné, svědčí i to, že v průběhu hodnoceného roku došlo ke čtyřem úpravám ročního prováděcího plánu vývozu do nesocialistických zemí ze strany ministerstva průmyslu ČSR, přičemž konečný plán proti původní směrnici byl vyšší o 78,6 mil. Kčs FCO. Přitom úroveň dosažené skutečnosti ve vývozu do nesocialistických zemí proti skutečnosti 1980 byla ve velkoobchodních cenách 101,8 % a ve FCO dokonce 115,9 %. Soudružky a soudruzi, dynamika celkového reprodukčního procesu v roce 1981 a celková efektivnost byla ovlivněna situací především v zásobování.

Rovnoměrnost plnění plánu byla narušována pozdním uvolňováním devizových prostředků na dovoz z nesocialistických zemí zejména na syntetické kaučuky, které jsou rozhodující pro výrobu pneumatik.

Tato situace spojená navíc s nepravidelností v dodávkách a v množstvích surovin a materiálů způsobovala to, že výrobní organizace musely předzásobovat na delší období v průměru až na 2 měsíce.

Negativním rysem ve vývoji zásob byl mj. v roce 1981 zvyšující se podíl náhradních dílů z celkového objemu materiálových zásob. Toto zvýšení je mimo zvýšení cen náhradních dílů způsobeno nárůstem spotřeby náhradních dílů v důsledku značného opotřebení strojního zařízení v průměru 50 %, přičemž v n. p. Technoplast Chropyně opotřebení strojního zařízení dosáhlo již 70 %.

Celou problematikou zásobování v příslušných resortech průmyslu řízeném vládou ČSR se nedávno zabýval náš výbor pro průmysl a stavebnictví. Z tohoto jednání vyplynula řada doporučení, která jsou již uvnitř jednotlivých resortů v současné době rozpracovávána.

Soudružky a soudruzi, plán dodávek do tržních fondů byl v roce 1981 splněn v obou hodnotách, jak za VHJ České závody gumárenské a plastikářské, tak i ve všech výrobních podnicích a obchodním podniku Barum.

Splnění úkolu probíhalo za složitých podmínek. Do odbytu prodeje pneu se na vnitřním trhu promítla úsporná opatření na úseku pohonných hmot. Především došlo k poklesu spotřebitelské poptávky. Objem maloobchodního obratu dosáhl jen 85 % úrovně roku 1980. Toto mělo za následek ztrátu na tvorbě výkonů v obchodním podniku Barum v hodnotě 12 mil. Kčs.

Po celý rok byly na trhu k dispozici pneumatiky na prakticky všechna osobní motorová vozidla, i když ne vždy s nejvíc žádaným desénem OR-6.

S výjimkou zadních traktorových pneu rozměru 14-30 a přechodně i pneu 6,00-18 byl zabezpečen plynulý provoz mechanismů v zemědělství. Zejména v období žňových prací se podařilo zvýšenou pohotovostí a rychlými operativními zásahy obchodního podniku Barum zabránit poruchám z titulu nedostatku pneumatik.

Na vnitřním trhu došlo dále ke stagnaci prodeje v dalších objemově významných položkách zboží jako jsou neizolační podlahoviny a polyuretanové matrace. Toto vyrobené neprodejné zboží muselo být nahrazeno zvýšenými dodávkami ostatního sortimentu.

Závěrem k roku 1981 chci říci, že jak ministerstvo průmyslu ČSR, tak i VHJ České závody gumárenské a plastikářské své úkoly vůči společnosti zabezpečily a v žádoucím směru i překročily.

Nyní několik slov ke stavu zabezpečování plánu roku 1982. Státní plán roku 1982 byl na úrovni ministerstva průmyslu ČSR rozepsán na výrobně hospodářské jednotky a organizace přímo řízené ministerstvem. Pokud jde o VHJ České závody gumárenské a plastikářské, byla směrnice prováděcího plánu ve všech částech rozepsána na podřízené organizace, ale je nutno říci, že v této výrobně hospodářské jednotce vznikají problémy v některých oblastech činností. Jde zejména o zabezpečení vývozu do nesocialistických zemí, kde se ukazuje stagnace v hlavním vyváženém sortimentu této VHJ, a to v pneumatikách na západních trzích. Tato situace na západních trzích a přijatá úsporná opatření v naší ekonomice ke zvyšování hospodárnosti v celém autoprovozu, osobním i nákladním, způsobuje nasycenost trhu osobních pneumatik, nákladních pneumatik i traktorových pneumatik. Z toho vznikají potíže v odbytovém zajištění této výroby a v některých případech se výrobky hromadí dočasně ve výrobních podnicích, než bude dořešen jejich odbyt. Vím, že VHJ spolu s ministerstvem průmyslu a podniky zahraničního obchodu hledá možnosti vývozu těchto pneumatik do socialistických zemí za položky dovozní ve volné měně. Vedení VHJ ČZGP již provedlo řadu jednání v MLR, SSSR a v PLR.

Závěrem bych uvedl ještě jeden obecný poznatek. Snaha maximálně naplnit rozepsané vývozní úkoly vede výrobní podniky ke sledování situace na zahraničních trzích. To přineslo sebou i některé pozitivní změny v postavení partnerů čtyřúhelníku - zahraniční odběratel - PZO - VHJ - výrobní podnik. Velice se posílil vliv výrobních podniků na úkor PZO a VHJ. Bez iniciativy výrobního podniku je dnes zajišťování, konkretizace a vykontrahování vývozních úkolů mnohdy nemyslitelné. Výrobní podnik - dříve pouhá prováděcí složka vývozu - stojí dnes fakticky vedle PZO jako rovnocenný partner při určování, vyhledávání a specifikaci vývozních úkolů. Tyto změněné podmínky musí vzít v úvahu zejména podniky zahraničního obchodu. Na trhu je možné uspět mimo jiné za předpokladu dokonalé znalosti prodávaného zboží. Je logické, že například odborník na traktory nemůže do obdobných podrobností znát celou problematiku a technické parametry např. u pneumatik. Dávám doporučení, aby ještě více bylo při vyhledávání vývozních teritorií, sjednávání kontraktů v roce 1982 využíváno odborníků z výrobní sféry. Ve výrobní sféře je třeba naopak věnovat více pozornosti jazykové přípravě odborníků. Vždyť na podnicích, a to nejen ve VHJ, ale i např. ve Středočeských dřevařských závodech jsem se při průzkumu setkal s tím, že mají pracující maximální snahu rozepsané vývozní úkoly splnit a jsou schopni operativně začít vyrábět zcela nové výrobky, takové, pro které bude zajištěn odbyt.

Soudružky a soudruzi, poslanci výboru pro průmysl a stavebnictví dali svůj souhlas a připomínky k výsledkům činnosti jednotlivých resortů a úřadů tak, jak byly ve výboru při kapitolách závěrečného účtu projednávány. Shodli jsme se, že pozitiva budou v naší ekonomice nadále rozvíjena s tím, že na negativní věci jsme doporučili soudruhům ministrům zaměřit trvalou pozornost.

Doporučuji vám, soudruzi poslanci, návrh státního závěrečného účtu ČSR za rok 1981 schválit. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslanci Šeborovi, slovo má poslanec Jan Vávrů.

Poslanec Jan Vávrů: Vážené soudružky a soudruzi, ztížené podmínky v loňském roce, ať již byly objektivního či subjektivního rázu, se projevily ve zpomalení tempa růstu osobní spotřeby i ve vývoji na vnitřním trhu. Je však třeba konstatovat, a čísla o vývoji na vnitřním trhu a spotřeby to dokazují, že se podařilo udržet vysoký stupeň životní úrovně, i když dynamika růstu ve srovnání s léty minulých pětiletek poklesla. Zejména se výrazněji začaly projevovat některé strukturální problémy v tržních fondech.

Přestože v organizacích ministerstva obchodu nebyl splněn státním plánem orientačně stanovený objem maloobchodního obratu, bylo dosaženo v plnění orientačních ukazatelů vcelku příznivých výsledků. Značně byl překročen odvod daně z obratu a ostatní neplánované odvody do státního rozpočtu republiky a federace a aktivní saldo ministerstva obchodu ČSR ke státním rozpočtům a státním fondům dosáhlo zhruba 7,8 mld Kčs. Konstatovali jsme při jednání ve výboru pro obchod, služby a dopravu, že vnitřní obchod se s úkoly stanovenými státním rozpočtem na rok 1981 vyrovnal.

I když návrh státního závěrečného účtu doporučujeme ke schválení, neznamená to, že bychom byli spokojeni s přizpůsobivostí výroby potřebám vnitřního trhu jak při odstraňování nedostatkových druhů zboží, tak i při inovaci a obměně sortimentu a ve zvyšování kvality spotřebního zboží. I nadále přetrvávají subjektivní nedostatky v práci obchodních organizací, a to nejen v působnosti obchodních organizací v rámci ČSR, ale i u obchodních organizací spadajících do kompetence federálního ministerstva všeobecného strojírenství.

Např. Mototechna, která se podílí na zásobování vnitřního trhu, nesplnila v loňském roce maloobchodní plán a neplnila jej ani v I. čtvrtletí letošního roku. Stále chybí řada náhradních dílů i některé drobnější součástky, které však z hlediska bezpečnosti silničního provozu jsou pro motoristy důležité. Např. stěrače, ventily do duší, zrcátka, některé druhy svíček atd., které se prodávají, jak se říká, pod pultem! V loňském i v letošním roce jsme se zabývali v souvislosti se zásobováním vnitřního trhu i kvalitou a zásobami nábytku. Vyvinuli jsme vůči vnitřnímu trhu tlak na snížení zásob nábytku tím způsobem, aby nekontrahoval ty druhy zboží do tržních fondů, po kterých není poptávka a působíme i na zlepšení kvality nábytku. Zásoby nábytku se v průběhu II. pololetí 1981 snížily, jednak na základě omezení nákupu z výroby, jednak v důsledku výrazného oživení poptávky ve IV. čtvrtletí 1981.

Nejvíce poklesly zásoby v kuchyňských soupravách, ložnicích, u obývacích pokojů a stěn. Přesto skladba zásob neodpovídá zaměření poptávky a v řadě skupin nejsou vytvořeny podmínky pro zlepšení zásobování, zejména v jednotlivém doplňkovém nábytku.

Soudružky a soudruzi,

závěry XVI. sjezdu KSČ týkající se snižování zásob, zvyšování kvality i inovací, platí i pro federální sféru, konkrétně například pro výrobu a prodej našich osobních automobilů Škoda". Nejen, že nepůsobí dobrým dojmem přeplněná stanoviště zašlých zaprášených osobních aut v jednotlivých prodejnách Mototechny, ale je v nich umrtveno značné množství živé i mrtvé práce. Domnívám se, že tento stav vyžaduje přehodnocení vzhledem ke snížení poptávky po osobních automobilech i případnou úpravu samotného normativu. Dořešení této otázky i dalších problémů plynulého zásobování především průmyslovými výrobky by mělo vliv nejen na spokojenost spotřebitelů, ale projevilo by se to kladně v plnění úkolů resortu a tím i ve státním rozpočtu. Tyto otázky budeme sledovat tak, aby se pozitivní výsledky projevily již v plnění plánu a rozpočtu letošního roku.

Závěrem mi dovolte říci několik slov jménem Klubu poslanců - členů Československé strany lidové.

Z předložených materiálů a jejich projednávání ve výborech jsme se seznámili s kladnými výsledky, i některými problémy při plnění státního rozpočtu ČSR za rok 1981. Chci ocenit úsilí čs. pracujících, kteří se přičinili o dosažené výsledky, ale také úsilí vlády České socialistické republiky, která po celý rok 1981 věnovala plnění a čerpání rozpočtu svou pozornost. Poslanci Československé strany lidové budou hlasovat pro schválení státního závěrečného účtu České socialistické republiky a poznatků z výsledků loňského roku budou využívat ve své poslanecké činnosti i na svých pracovištích při plnění úkolů druhého roku 7. pětiletého plánu. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP