Středa 29. června 1983

Projektová nepřipravenost je jedním z důvodů opožděného dokončování budovaných kapacit. Nedostatky předprojektové a projektové přípravy vedou k tomu, že jsou do plánu investiční výstavby někdy zařazovány stavby, které, jak se později ukáže, neměly být vůbec povoleny v navržené koncepci, protože z hlediska celospolečenské prospěšnosti nedosahují požadovaných kritérií.

Příkladem je třeba Agloporitový závod v Dětmarovicích, je to investice pořízená s prospěšným cílem likvidovat popílek, produkovaný elektrárnou Dětmarovice, která ani přes mimořádné úsilí účastníků výstavby dosud nesplňuje požadavky plynulého provozu. Hlavní problém spočívá v technologickém zařízení z dovozu, které zabezpečoval Strojinvestav, podřízený podnik ministerstva stavebnictví, a které nesplňuje požadované parametry.

Základní podmínky dodávek ukládají účastníkům výstavby povinnost uzavírat přípravné smlouvy. Investoři často netrvají na uzavření těchto smluv z obavy před vysokými majetkovými sankcemi, které by je postihly, kdyby pak v termínu nepředali poptávku se schválenou projektovou dokumentací a spoléhají na to, že dodavatel bude donucen uzavřít přímo dodávkovou smlouvu. Opomíjejí, že včasná a kvalitní příprava stavby vyžaduje věcně a termínově zorganizované spolupůsobení dodavatele, které není vždy samozřejmostí. Dodavatelé se někdy domáhají uzavření smlouvy o přípravě dodávek u arbitráže, jindy jim však smluvní nevázanost vyhovuje. Z podnětu dodavatelů rozhodovala arbitráž o smlouvách o přípravě dodávek, např. na úseku komplexní bytové výstavby hlavního města Prahy.

Z realizačního stádia bych chtěl upozornit na tyto problémy: Již úvod realizačního stádia investičního procesu je někdy poznamenán závažným porušením právního předpisu tím, že je zahájena stavba dosud neregistrovaná a tedy nepovolená. Když se účastníci výstavby rozhodnou stavět na černo", nevyřešené problémy z předrealizačního stádia narůstají a prohlubují se.

Realizace stavby uskutečňované dodavatelským způsobem je sice záležitostí dodavatelů, ale neobejde se bez aktivní součinnosti investora, jehož povinností je předat staveniště bez závad a předat také prováděcí projekty, pokud nejsou součástí dodávky stavebních prací.

Jsou případy, kdy investoři například nezískají všechny pozemky, tvořící areál staveniště, nezajistí jejich vynětí ze zemědělského půdního fondu a nezabezpečí vyklizení objektů, které jsou určeny k demolici.

Jako hlavní důvod skluzů lze v současnosti označit kapacitní potíže dodavatelů, kteří zahájili více staveb a zavázali se k dodávkám většího rozsahu, než jsou schopni reálně zabezpečit. Tak například u závodu 05 Pozemních staveb Ostrava bylo zjištěno, že nesoulad mezi stavební kapacitou závodu a objemem uzavřených hospodářských smluv činil v minulých letech až 80 miliónů korun a v celém podniku cca 400 miliónů korun. Z toho pak zákonitě plyne, že kapacity jsou soustřeďovány na bytovou výstavbu a sledované stavby, přičemž ostatní výstavba je omezována. V oblasti komplexní bytové výstavby se kapacity soustřeďují na dokončování bytových jednotek na úkor občanské a technické vybavenosti. Dochází k neplnění termínů hospodářských smluv a k penalizačnímu postihu. Zmíněný závod zaplatil v minulém roce na různých formách postihu cca 8 miliónů Kčs.

K tomu je třeba dodat, že organizace jsou povinny projednávat dodavatelsko-odběratelské vztahy v etapě přípravy plánu, aby již v období plánovacích prací byly známy případné rozpory mezi zdroji a potřebami a vyřešeny, než dojde k realizaci plánu. Jak jsme si v ústavně právním výboru ověřili, nejsou tyto povinnosti vyplývající z právních předpisů, důsledně dodržovány. Proto stále více vystupuje do popředí požadavek dodržování státní disciplíny všemi orgány hospodářského řízení a organizacemi při vytváření dodavatelsko-odběratelských vztahů počínaje přípravou hospodářských plánů až po jejich vlastní realizaci.

O porušování právních předpisů svědčí i váznoucí financování stavby. Kromě případu staveb zahájených před registrací nelze splátkovat ani na registrované stavbě, dokud účastníci výstavby neuzavřou dohodu o odbytových nákladech. Tak např. uzavření dohod mezi organizacemi, které zajišťují komplexní bytovou výstavbu v Praze, se značně oddaluje a dodavatelé jsou pak nuceni k dlouhodobému samofinancování.

Při převzetí dodávek stavebních prací odběratelé často nevyužívají v plném rozsahu svých práv. Přejímají objekty na sklad" s vědomím, že nebudou zkolaudovány a tedy využity, nebo přes vady a nedodělky, které se odstraňují ještě dlouho po kolaudaci a ztěžují užívání. Kdyby odběratelé při přejímkách zejména koncem roku projevovali méně tolerance a převzetí odmítali, museli by dodavatelé věnovat více pozornosti kvalitě staveb než dosud. Praxe je taková, že v druhé polovině prosince se odevzdávají a přejímají dodávky ve stavu, v jakém by byly v průběhu roku odmítnuty. Takový postup investorů nelze považovat za projev soudružské spolupráce. Jde spíše o nežádoucí pomoc při zkreslování hospodářských výsledků. Investor také nejedná zcela nezištně, neboť i jeho pracovníci jsou často prémiově vázáni na splnění plánu.

A nyní mi dovolte ještě několik poznámek ke kvalitě staveb, o níž se v podstatě rozhoduje jak během přípravy, tak i v průběhu realizace výstavby. Právní předpisy ukládají nejen povinnost vady bezplatně odstraňovat, ale především nutí účastníky výstavby předcházet jejich vzniku.

Často je zjišťováno, že stavba byla uskutečněna podle vadné projektové dokumentace přesto, že správnost a úplnost projektového řešení mají prověřovat všichni účastníci výstavby. Dodavatelé, ač jsou si vědomi, že přehlédnutí nedostatků projektu znamená, že za vady budou odpovídat tak, jako kdyby provedli vadně vlastní práce, nevěnují vždy prověřování dokumentace patřičnou pozornost.

Např. při výstavbě sídliště "U Kolory" v Semilech došlo v důsledku vad projektové dokumentace k chybnému založení několika bytových objektů. Stalo se tak v době, kdy již byly geologické poměry na stavbě známy a dodavatel /Pozemní stavby Hradec Králové/ mohl včasným upozorněním předejít nedostatkům. Také na jiných stavbách by bylo možné zabránit vynakládání finančních prostředků na vícepráce, vyvolané změnou geologických poměrů, oproti projektům předpokládaným, kdyby dodavatel včas, tj. při realizaci výkopů, kdy odlišnosti nutně zjistí, požadoval úpravu dokumentace.

Ke zbytečným vadám dochází i při nedomyšlené snaze o úspory rozpočtových nákladů. Např. zlevněním izolací při provádění stavby se ušetří stokorunové položky, avšak při opravě po zjištění zatékání je někdy nutno vynaložit desetitisícové částky. Odběratel často také nevyužije svého práva kontroly v průběhu prací, jestliže v dalším pracovním postupu budou provedené práce zakryty nebo se stanou nepřístupnými. K větší zainteresovanosti dodavatele by přispělo rozšíření práv odběratele, kdyby mohl dodavatele nutit k řádnému plnění ještě v průběhu výstavby, nikoliv až po odevzdání a převzetí stavby.

Zlepšování kvality dodávek v investiční výstavbě mohou výrazněna pomáhat odběratelé též tím, že důsledně vynucují odstraňování zjištěných vad. Mezi typické vady patří v současné době např. vnikání vody z okolního terénu do suterénu objektů, zatékání plochými střechami nebo např. zatékání spárami mezi obvodovými panely. Někdy dochází i k pronikání vody panely samými jako důsledek hrubého porušení technologie při výrobě panelů. Průvodním jevem navíc bývá pak tvoření plísní. Tento nedostatek se vyskytuje v oblasti komplexní bytové výstavby různých krajů ČSR. K vadám dochází i při použití konstrukčních prvků a materiálů, které nebyly řádně odzkoušeny. Zavádění progresívních a vědeckotechnických poznatků je jistě žádoucí, nelze však souhlasit s riskantním ověřováním nejistých výsledků v hromadné výstavbě čive velkém rozsahu. Neosvědčily se např. různé nově vyvinuté podlahové krytiny a izolační materiály. Zvlášť náročné opravy vyžadují rozestavěné, ale i dokončené stavby, realizované s bez průvlakovými železobetonovými stropy a pórobetonovými panely. Z míněné stavby ohrožují bezpečnost, a proto byly zastaveny, popř. byl vydán zákaz užívání s ohledem na hrozící havárii. Jde zejména o stavby obchodních středisek a mateřských škol /včetně těch, které byly vybudovány v akci"Z "/na různých místech republiky.

Vyskytují se však i nedostatky takového rázu, které se ve výstavbě projeví až po záručních lhůtách, kdy obyvatelé jsou již několik let uživateli bytů. Konkrétně jde o sídliště Brno Bohunice, kde vznikl velmi vážný problém s výskytem komárů. Tento výskyt a rozšíření komárů bylo podmíněno tím, že byly nekvalitně provedeny práce při utěsnění hrdel ležaté domovní kanalizace, že nebylo použito litinových materiálů, zkrátka i v nedodržení technologických postupů a také nedodržení projektové dokumentace. Odstranění nedostatků si řádově vyžádá miliónové náklady. Přijatými opatřeními se již delší dobu zabývají politické orgány a orgány Národního výboru města Brna, včetně Výboru lidové kontroly. Pochopitelně, že tyto záležitosti se budou řešit i arbitrážním řízením. Nejde však v daném případě jen o mnohamiliónové škody, ale jde o velmi citlivou politickou záležitost - o důvěru našich občanů.

V investiční výstavbě platí mnoho předpisů různé právní síly a z nich vyplývajících zákazů a příkazů. Pokud tyto předpisy zastaraly nebo z různých důvodů nevyhovují, pak je třeba je změnit. Nelze však je porušovat, neboť tato nekázeň vede často ke zhoršování výsledků investiční výstavby.

Dodržování socialistické zákonnosti v hospodářských vztazích - a to nejen v oblasti stavebnictví, mohou účinně napomáhat i orgány hospodářské arbitráže tím, že v rámci své signalizační činnosti upozorňují příslušné ministry a vedoucí ústředních orgánů na zjišťované nedostatky. Jde však o to, aby tyto poznatky příslušné resorty využívaly ve své řídící činnosti. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP