Středa 29. června 1983

Zpravodajka poslankyně Marie Migotová: Vážená Česká národní rado, vážení hosté. V období od poslední schůze České národní rady požádalo podle zákona o organizaci soudů a o volbách soudců 19 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 12 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, 2 soudci hodlají nastoupit jiné zaměstnání, 2 soudci odcházejí na státní notářství, 2 odcházejí ze závažných rodinných důvodů a 1 ze zdravotních důvodů. Ke všem žádostem došlo zákonem požadované vyjádření ministra spravedlnosti ČSR.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění funkce soudce z povolání ve své schůzi 15. června 1982 a jeho jménem doporučuji, aby plénum České národní rady zprostilo funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 32.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji. Jsou dotazy nebo připomínky k návrhu ústavně právního výboru? Nejsou. Můžeme tedy hlasovat.

Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu usnesení najednou. Jsou námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem ústavně právního výboru České národní rady, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání soudcovské funkce uvedené v tomto návrhu, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali tento bod pořadu a můžeme přistoupit ke čtvrtému bodu, kterým je

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky /tisk 33/

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky poslanec dr. Miloslav Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ÚV NF ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vám opět předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání pro Nejvyšší soud ČSR, ke krajským, okresním a obvodním soudům ČSR.

Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSR v souladu s příslušnými zákonnými ustanoveními o organizaci soudů a o volbách soudců projednalo návrhy doporučené ministrem spravedlnosti a předsedou Nejvyššího soudu na svém zasedání 16. června 1982 a vyslovilo souhlas se všemi navrhovanými kandidáty.

Zasedání České národní rady je navrhováno ke zvolení 35 kandidátů na soudce z povolání. Jednotlivé návrhy vám byly předloženy písemně a jsou obsaženy v tisku č. 33.

Mezi navrženými kandidáty je 12 soudců, kterým uplynulo desetileté funkční období, 10 soudců okresních soudů z řad justičních čekatelů a 13 soudců pro jiné soudy. Všichni justiční čekatelé složili předepsanou zkoušku.

Z celkového počtu kandidátů na funkce soudců z povolání je 16 mužů a 19 žen. Věkové složení je následující: do 25 let 5 kandidátů, do 35 let 19, do 60 let 10, nad 60 1 kandidát.

Navržení kandidáti byli vybráni po komplexním hodnocení jejich politické a odborné připravenosti a po vyslovení souhlasu příslušných orgánů KSČ a NF, což vyústilo v závěr, že splňují všechny předpoklady pro výkon soudcovské funkce. V případě soudců z povolání k Nejvyššímu soudu ČSR byl projednán návrh s oddělením státní administrativy ÚV KSČ.

Výběru kandidátů byla věnována potřebná pozornost a je možno konstatovat, že všichni navrhovaní pro funkci soudců z povolání splňují politické i odborné předpoklady, tak jak je stanoveno v § 39, odst. 1 a 2 zákona o organizaci soudů a o volbách soudců ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb. Všichni kandidáti se svou kandidaturou k uvedeným soudům také souhlasí.

Proto jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR navrhuji, aby Česká národní rada zvolila navržené kandidáty do funkcí soudců z povolání k uvedeným soudům v ČSR.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu Vacíkovi. Jsou připomínky k předloženému návrhu? Nejsou.

Navrhuji, abychom o celém předloženém návrhu usnesení hlasovali najednou. Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji.

Tím jsme zvolili navržené soudce do funkcí a projednali tak čtvrtý bod pořadu dnešní schůze.

Pátým bodem pořadu našeho jednání je

V

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady od 27. dubna do 28. června 1982 /tisk 34/

Tato zpráva vám byla rozdána včera před schůzí. Součástí zprávy jsou usnesení předsednictva ČNR z 25. května 1982 ke zprávě vlády ČSR o státním plánu rozvoje národního hospodářství v ČSR na léta 1981-1985 v návaznosti na zákon ČNR a návrh usnesení ČNR k politickoorganizátorskému a politickovýchovnému působení poslanců České národní rady na pomoc zabezpečení a realizaci pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství ČSR na léta 1981-1985.

Oba tyto dokumenty vám byly rozdány včera před plenárním zasedáním Klubu komunistických poslanců České národní rady, kterého se zúčastnili i všichni ostatní poslanci.

Význam přijetí návrhu usnesení ČNR jsem odůvodnil ve včerejší schůzi Klubu.

Máte k předložené zprávě o činnosti České národní rady a k návrhu usnesení k politickoorganizátorskému a politickovýchovnému působení poslanců České národní rady na pomoc zabezpečení a realizaci pětiletého plánu rozvoje národního hospodářství České socialistické republiky na léta 1981-1985, který je její součástí, nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada tuto písemnou zprávu včetně usnesení, které je její součástí, schválila.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo. Děkuji.

Tím jsme, soudružky a soudruzi, projednali všechny body, které jsme schválili v pořadu 5. schůze.

Děkuji vám všem za aktivní účast na našem jednání, děkuji předsedovi vlády soudruhu Korčákovi i všem ostatním členům vlády České socialistické republiky za účast.

Dovolte mi, abych vám všem, i naší vládě, před ukončením schůze popřál příjemný odpočinek po celoroční práci, abychom využili dovolených k upevnění zdraví, abychom se po prázdninách mohli s čerstvými silami vrátit k plnění náročných úkolů, které nás čekají.

Končím schůzi a prosím členy předsednictva České národní rady, aby se sešli v zasedací síni předsednictva ke krátké schůzi. /Potlesk./

/Schůze skončena ve 14.25 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP