Úterý 21. prosince 1982

Ministr zemědělství a výživy ČSR ing. Miroslav Toman, CSc.: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, společenský zájem na zvyšování úrodnosti půdy byl vyjádřen zřízením Státního fondu pro zúrodnění půdy jako doplňkového účelového zdroje financování meliorační výstavby a zúrodňovacích opatření formou dotací. Stalo se tak zákon ČNR č. 77/1969 Sb., o Státní fondu pro zúrodňování půdy.

Dosavadní úprava způsobu poskytování finančních prostředků z fondu pro zúrodnění půdy odpovídala společenským potřebám v době jejich vzniku. Postupný vývoj společensko-ekonomických vztahů v této oblasti způsobil, že tato úprava přestala plnit svou společenskou funkci v žádoucím rozsahu.

Vláda České socialistické republiky se touto situací zabývala a uložila svým usnesením ze 14. 10. minulého roku zpracovat a předložit úpravu zákona státního fondu pro zúrodnění půdy. Návrh rozšiřuje okruh akcí, na něž se vztahují ustanovení zákona o tzv. "Zvláštních zemědělských investicích".

Navrhovanou úpravou nejsou věcně dotčena ustanovení o příjmech fondů, jejich hlavními zdroji jsou i nadále odvody za odnětí zemědělské půdy zemědělské výrobě podle předpisu o ochraně zemědělského půdního fondu a dotace ze státního rozpočtu.

Soudružky, soudruzi poslanci, jménem vlády České socialistické republiky prosím o vyslovení souhlasu s navrhovanou úpravou zákona Státního fondu pro zúrodnění půdy, jak vám byl předložen. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu ministru Tomanovi. Společnou zpravodajskou zprávu podá poslanec genmjr. ing. Václav Růžička, kterému uděluji slovo.

Společný zpravodaj poslanec genmjr. ing. Václav Růžička: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi, zákon České národní rady o ochraně zemědělského půdního fondu novelizovaný v roce 1976 stanoví v § 1, že "zemědělský půdní fond je základním přírodním bohatstvím naší země, nenahraditelným výrobním prostředkem, umožňujícím dosažení soběstačnosti ve výrobě základních potravin a je jednou ze základních složek životního prostředí. Ochrana zemědělského půdního fondu, jeho zvelebování, využívání a rozšiřování patří k předním úkolům naší socialistické společnosti".

Zákon České národní rady č. 77/1969 Sb., o Státním fondu pro zúrodnění půdy je významným doplňkem právních předpisů o ochraně zemědělského půdního fondu. Stal se nedílnou součástí ekonomických nástrojů soustavy řízení a realizace cílů hospodářské politiky v zemědělství. Smyslem tohoto zákona bylo a je, aby finanční prostředky z odvodů za zemědělskou půdu odňatou zemědělské výrobě se soustřeďovaly do zvláštních účelových fondů spravovaných ministerstvy zemědělství a výživy republik, a aby byly používány výhradně pro financování zúrodňování půdy, což v minulých letech přispělo značnou měrou ke zvýšení intenzity rostlinné výroby a k využívání dočasně neobdělávané zemědělské půdy. Můžeme konstatovat, že tímto zákonem byly vytvořeny podmínky pro zúrodňování zemědělského půdního fondu a pro zvyšování úrodnosti půdy cestou meliorační výstavby a neinvestičních zúrodňovacích prací. Prostředky fondu byly využívány jak k podpoře celospolečenských zájmů, tak i k zabezpečování potřeb zemědělských organizací.

Pokračující, i když v posledních letech podstatně pomalejší pokles výměry zemědělské půdy spolu s přírůstkem počtů obyvatel klade stále vyšší nároky na intenzifikaci rostlinné výroby. Vítáme proto návrh na rozšíření okruhu akcí, na něž se mají vztahovat ustanovení zákona, jak jsou taxativně uvedena v § 7 předloženého návrhu novely.

Podporujeme i úpravu § 4, kde novelizací dochází ke zjednodušení právní úpravy a současně se odstraňuje i pojmová nedůslednost v označování některých příjmových položek Fondu.

V souvislosti s přijetím tohoto zákona pokládáme za nezbytné upozornit na některé otázky spojené s jeho realizací. V důvodové zprávě se uvádí, že "krytí zvýšené potřeby zdrojů na subvence bude zabezpečeno v rámci schváleného rozpočtu fondu na příslušný rok při sestavování státního plánu a rozpočtu. Potřebnou kvantifikaci zdrojů zatím provést nelze, protože souvisí s realizací nových opatření k ochraně zemědělského půdního fondu podle usnesení vlády ČSR č. 28/1982".

Tímto usnesením bylo uloženo ministru zemědělství a výživy ČSR a ministru financí ČSR spolupracovat s federálním ministrem zemědělství a výživy a federálním ministrem financí na návrhu zvýšení sazeb odvodů za odnětí zemědělské půdy zemědělské výrobě s přihlédnutím ke zvýšení intenzity a hodnoty zemědělské výroby a k cenám zemědělských výrobků na světových trzích a návrhu na zvýšení intenzity působení ekonomických nástrojů proti odnímání zemědělské a zejména kvalitní orné půdy zemědělské výrobě.

Návrh na úpravu sazeb odvodů za odnětí zemědělské půdy zemědělské výrobě a na zvýšení intenzity působení ekonomických nástrojů proti odnímání zemědělské půdy zemědělské výrobě v současné době předložil federální vládě federální ministr financí. Potřebnou kvantifikaci zdrojů bude tedy možno provést až po schválení tohoto návrhu federální vládou.

Fond pro zúrodnění půdy jsme včera schválili. Stanovené příjmy Fondu odpovídají směrnici pro sestavení rozpočtu na rok 1983, ve srovnání s rokem 1981 jsou však nižší o 442 mil. Kčs. Přitom je třeba přihlížet k tomu, že zvelebovací práce je nutno zajišťovat ve stále větší míře na méně kvalitních a svažitých pozemcích a mnohdy i kyselých půdách, tedy se zvýšenými náklady.

S přihlédnutím k těmto skutečnostem a v zájmu uspíšení realizace návrhu zákona se proto obracím na vládu České socialistické republiky, zejména ministry financí a zemědělství a výživy, aby s přihlédnutím k záměrům sledovaným návrhem zákona byli nápomocni při vytváření podmínek pro jeho realizaci zabezpečováním odpovídajících zdrojů od doby nabytí účinnosti.

Vážené soudružky a soudruzi, předložený vládní návrh novely zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 77/1969 Sb., o Státním fondu pro zúrodnění půdy, svým pojetím plně odpovídá současným i budoucím potřebám zvelebování půdního fondu. Na základě jeho projednání ve výborech České národní rady, doporučuji předložený návrh České národní radě ke schválení. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji společnému zpravodaji poslanci genmjr. ing. Václavu Růžičkovi za zprávu.

Do rozpravy se přihlásil poslanec Václav Šlapák, kterého prosím, aby se ujal slova.

Poslanec RSDr. Václav Šlapák: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, předložený vládní návrh zákona, který má měnit a doplnit zákon České národní rady č. 77/1969 "o státním fondu pro zúrodnění půdy" byl před dnešní schůzí České národní rady projednán rovněž ve výboru pro národní výbory a národnosti.

Předložený vládní návrh považuje výbor pro národní výbory za významný doplněk zákona "o státním fondu pro zúrodnění půdy", který v uplynulých třinácti letech přispěl ke zvyšování intenzity rostlinné výroby a k využívání dočasně neobdělávané půdy.

Všichni víme, jaký důraz položilo zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa v říjnu minulého roku na ochranu a péči o půdní fond.

To není náhoda. Vždyť půda je nenahraditelným a trvalým výrobním prostředkem majícím na rozdíl od jiných tu zvláštnost, že se neustálým využíváním nejen neopotřebovává, ale naopak při dodržení všech zásad hospodaření svoji hodnotu a kvalitu zvyšuje. Proto ústřední výbor zdůraznil, že je nutno chránit každý ar půdy. Nedovolit s ní hazardovat, protože to je v životním zájmu celé společnosti.

Přesto se odnětí půdy zemědělským účelům ani v budoucnu nevyhneme. V našem kraji například každoročně jen pro povrchovou těžbu uhlí a investice s ní související musíme uvolnit v průměru 468 ha zemědělské půdy. Jen v 6. 5LP to bylo 2303 ha zemědělské půdy. Další desítky hektarů půdy zatím bylo nutné uvolňovat pro komplexní bytovou výstavbu a účelové investice do všech odvětví národního hospodářství včetně zemědělství.

Proto je a musí být v kraji věnována značná pozornost rekultivaci devastované půdy a zúrodňovacím opatřením na půdě horší kvality. I když v 6. 5LP bylo například v pánevní oblasti dokončeno 1684 ha rekultivací, z toho 428 ha zemědělských, nákladem 782 mil. Kčs, je to jen malý podíl z toho, kolik půdy bylo zemědělským účelům odňato.

Do zúrodňovacích opatření, to znamená: na rekultivaci dočasně neobdělané půdy, trvalých travních porostů, pozemkové úpravy, protierozních opatření, odvodnění atd. - vynaložily zemědělské podniky v kraji v 6. 5LP 746 mil. Kčs. Z toho 455 miliónů bylo kryto z prostředků ze "Státního fondu pro zúrodnění".

To ukazuje na účelnost jeho zřízení i využití. Mám však jedno upozornění pro správce tohoto fondu - ministerstvo zemědělství a výživy. V kraji máme značně méně úrodné plochy v podhorské a horské oblasti. Těžba uhlí odnímá převážně kvalitní - vysoce úrodnou půdu. Mají-li zemědělské podniky v oblasti udržet a zvyšovat výrobu, musí stále více prostředků vkládat do méně úrodných půd. To vyžaduje značné prostředky.

Zatímco v 6. 5LP bylo ze 648 mil. Kčs odevzdaných v kraji do "Státního fondu pro zúrodnění" dáno na zúrodňovací práce 455 miliónů Kčs, v prvních letech této pětiletky se značně snížil objem prostředků uvolňovaných ze státního fondu pro tyto účely. V roce 1981, 1982 a ve směrnici pro rok 1983 je zemědělským podnikům uvolněno jen 236 mil. Kčs, přitom uvolnění prostředků má degresívní vývoj. Pokud se situace nezmění, těžko splní zemědělské podniky v kraji program zúrodnění, který mají zpracován na 7. pětiletku.

Soudružky a soudruzi, výbor pro národní výbory a národnosti po projednání vládního návrhu zákona považuje navrhované úpravy zákona č. 77/1969 Sb., o Státním fondu pro zúrodnění půdy za účelné a doporučuje jej po projednání schválit.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslanci dr. Šlapákovi.

Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikdo. Rozprava je tedy skončena.

Přeje si slovo poslanec Růžička?

Společný zpravodaj poslanec genmjr. ing. Václav Růžička: Vzdávám se slova.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Navrhuji, soudružky a soudruzi, abychom o předloženém vládním návrhu zákona České národní rady, obsaženém v tisku č. 44 hlasovali najednou ve znění společné zprávy výborů České národní rady /tisk 48/.

Jsou k tomuto způsobu hlasování námitky? Nejsou.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 77/1969 Sb., O státním fondu pro zúrodnění půdy /tisk 44/ ve znění společné zprávy výborů České národní rady pro zemědělství a výživu, ústavně právního, pro plán a rozpočet a pro národní výbory a národnosti podle tisku 48, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme schválili tento zákon a projednali tak čtvrtý bod našeho pořadu.

Pátým bodem pořadu je

V

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce /tisk 49/

Prosím zpravodajku poslankyni Migotovou, aby návrh výboru odůvodnila.

Poslankyně Marie Migotová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, v období od schůze ČNR ve dnech 8. a 9. listopadu 1982 požádalo podle zákona o organizaci soudů a o volbách soudců 21 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 13 soudců navrhováno k jiným soudům, 6 soudců hodlá nastoupit jiné zaměstnání, 1 soudkyně odchází z rodinných důvodů a 1 soudce přechází do plného invalidního důchodu.

Ústavně právní výbor ČNR projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 10. prosince 1982 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 49.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslankyni Migotové za odůvodnění návrhu.

Máte nějaké otázky nebo připomínky k návrhu ústavně právního výboru? Nikoli.

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém písemném návrhu usnesení. Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem ústavně právního výboru České národní rady /tisk 49/, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím je návrh ústavně právního výboru projednán.

Přistoupíme k projednání šestého bodu pořadu, kterým je

VI

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky /tisk 50/

Návrh odůvodní místopředseda ÚV NF ČSR poslanec Miloslav Vacík. Prosím soudruha Vacíka, aby se ujal slova.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte mi, abych vám opět jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání pro Nejvyšší soud ČSR, ke krajským, okresním, městským a obvodním soudům v České socialistické republice tak, jak byly předsednictvem Národní fronty schváleny dne 15. prosince.

Dnešní schůzi České národní rady je navrhováno ke zvolení 40 kandidátů na soudce z povolání. Návrhy jsou předloženy písemně a jsou obsaženy v tisku č. 50.

V předkládaném návrhu je 6 soudců, kterým uplynulo 10leté funkční období. Uvedené návrhy jsou předkládány po provedeném komplexním hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce i v dalším období. Mezi navrženými kandidáty je dále 18 soudců okresních soudů z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně složili předepsanou justiční zkoušku. 16 soudců bude voleno pro jiné soudy.

V předkládaném návrhu je 17 mužů a 23 žen. Věkové složení je následující: do 25 let 12 kandidátů, do 35 let 20 kandidátů, do 60 let 8 kandidátů.

Z provedených hodnocení navrhovaných je možno konstatovat, že všichni kandidáti pro funkci soudce z povolání splňují politické a odborné předpoklady stanovené v ustanovení § 39 odst. 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců, ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb. Bylo přihlédnuto k souhlasným stanoviskům příslušných orgánů KSČ a NF.

Proto mi dovolte, abych jménem předsednictva doporučil předložené návrhy ke zvolení.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu Vacíkovi za odůvodnění předloženého návrhu.

Jsou nějaké připomínky? Nejsou. Doporučuji, abychom o celém předloženém návrhu usnesení hlasovali najednou. Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji, tím jsme zvolili navržené soudce do jejich funkcí a projednali tak šestý bod pořadu schůze.

Posledním bodem je

VII

Zpráva předsedy ČNR o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 9. listopadu do 20. prosince 1982 /tisk 51/

Tato zpráva vám byla včera před schůzí rozdána. Máte ke zprávě nějaké otázky nebo připomínky? Nejsou. Navrhuji, aby Česká národní rada tuto písemnou zprávu schválila.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala pořad své 7. schůze.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci a hosté, končím naši schůzi, přeji vám všem hezké vánoce a do nového roku 1983 mnoho zdraví a úspěchů v práci i v osobním životě.

Členy předsednictva České národní rady ještě prosím, aby se sešli ke krátké schůzi.

/Schůze skončena v 15.30 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP