Úterý 26. června 1984

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu akademiku Rosickému.

Soudružky a soudruzi, promluvili všichni přihlášení řečníci. Hlásí se ještě někdo z poslanců o slovo? /Nikdo se nehlásí./ Nikoli. Hlásí se o slovo soudruh ministr Prokopec? /Hlásí./ Prosím.

Ministr zdravotnictví ČSR prof. MUDr. Jaroslav Prokopec, CSc.: Vážené předsednictvo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zpráva úvodem zdůraznila, že zdraví je nejcennější hodnotou a že jeho ochraně a upevňování věnují orgány Komunistické strany Československa a socialistického státu soustavnou a cílevědomě rozvíjenou péči. V souladu s vašimi zkušenostmi, kritickými výhradami i náměty mohu potvrdit, že s dosaženými výsledky, i když někdy v některých směrech představují světovou špičku a jsou všeobecně uznávány, rozhodně nejsme spokojeni. Je stále se nad čím zamýšlet, co měnit a důsledněji usměrňovat a přizpůsobovat rostoucím nárokům našich lidí.

Nicméně mi promiňte, vážené předsednictvo, vážení soudruzi poslanci, jestliže budu reagovat na velice citlivé a objektivní vystoupení s. Černé. Chtěl bych mezi námi vzájemně vyjasnit jedno nedorozumění týkající se kojenecké úmrtnosti. O té se hodně diskutuje a já jsem to objasnil ve zdravotním výboru. Československo dodržuje definici Světové zdravotnické organizace živě narozených dětí - mohu říci s výjimkou Sovětského svazu - jako jediný na světě. Všechny ostatní státy, které pro to hlasovaly, tuto definici nedodržují. Ta definice říká, že k živě narozeným dětem se započítává okamžikem opuštění z těla matky dítě 600 gramů těžké, které buďto dýchá nebo tepe. A to my poctivě děláme. Chtěl bych vám říci, že pod těmito kritérii kojenecká úmrtnost v roce 1983 dosáhla v ČSSR 14,6 promile. V jiných státech - mohu je jmenovat, prakticky ve všech ostatních - je praxe nejrůznější. Úmrtí plodu o hmotnosti do 1000 gramů se do úmrtnosti vůbec nezapočítává. To je všeobecné pravidlo na celém světě. Ve Španělsku se kojenci registrují až 12 den po narození. Ve Francii se do statistiky nezahrnují živě narození kojenci, kteří zemřeli do registrace narození, která se provádí až za 24 hodin po narození.

Dále bych vás chtěl upozornit na jednu věc. Je třeba také přihlédnout ke stavu, z něhož jednotlivé země vyšly. V ČSSR byla kojenecká úmrtnost v roce 1937, tj. za často někdy idealisticky vzpomínané buržoazní republiky jedna z největších vůbec na světě, kdy činila 117 promile. Ve stejné době činila v Rakousku 92, ve Velké Británii 61, v NSR 59, v USA 54 (k tomu se ještě vrátím), ve Švédsku 45, v Nizozemí 38. V letech 1937 - 1981 se kojenecká úmrtnost snížila v Československu téměř 8x, což je vedle Dánska nejvyšší pokles vůbec na světě. Všimněte si, že západní centrály propagandistické nikdy toto číslo nenapadly, protože dobře vědí, že bychom mohli okamžitě odpovědět. Jde o to, že si budeme muset vést dvojí statistiku - statistiku navenek a naši, která nás bude medicínsky orientovat. Přesto nikdo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, nevěří, že Spojené státy americké, kde vůbec není registrován počet žen rodících v ústavech a žen rodících doma, kde se vůbec neregistrují děti rodící se nebo umírající v černošských ghetech, mají lepší kojeneckou úmrtnost, než socialistické Československo po 30 letech od války. Promiňte mi toto odbočení a dovolte mi, abych vám řekl, že víme také to, že perspektivní rozvoj v tomto našem odvětví, odstraňování četných dlouhodobě se projevujících nedostatků bude záviset na tom, jak se podaří prosazovat principy intenzifikace v národním hospodářství. Ano, musíme zvyšovat efektivnost veškeré práce, postavit do popředí kvalitu a hospodárnost, komplexněji uplatňovat náročnější přístupy ve vědě a technice, zdokonalovat řídící a organizátorskou činnost a to i směrem k automatizovaným řídícím systémům.

Aktivně pochopit tyto cíle a jejich zabezpečování spojovat s výchovou socialisticky jednajícího a myslícího člověka nejen jako občana, ale i jako zdravotníka patří ke klíčovým úkolům, k nimž se naše vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Vážíme si toho, že poznatky poslanců a provedené průzkumy poukazují na některé ne vždy doceněné problémy i na způsob jejich řešení. Budeme se k nim vracet nejen ve vedení resortu, ale i při jednáních naší vlády a v orientaci osvědčené spolupráce české vlády s Českou národní radou.

Jsem rád, že zde byl připomínán pokrok, ke kterému jsme v starostlivosti o zdraví našich lidí dospěli. Chtěl bych proto upřímně poděkovat zejména stranickým orgánům za soustavnou a účinnou pomoc, kterou nám poskytly, ocenit pochopení státních i hospodářských institucí. Uvědomujeme si, že stranické vedení a dělené vztahy k ostatním ministerstvům, podnikům, závodům a národním výborům představují praktickou záruku, že všechny uložené povinnosti čestně splníme. V tomto směru chceme neformálně zlepšovat i naši vlastní práci.  

Dovolte proto závěrem, abych vyslovil přesvědčení, že nadcházející úkoly budeme zajišťovat pod mírovou oblohou, v tvůrčím soudružském porozumění a že se s nimi dokážeme vypořádat. Proto poděkování, s kterým se k vám, poslancům, obracím, je nejen osobitým vyjádřením vážnosti, s níž přistupujeme k projevené aktivitě a doporučení, která jste vyslovili, ale zároveň opravňuje k tvrzení, že svěřeným závazkům v dalším období bezvýhradně dostojíme.

Děkuji vám. /Potlesk./

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu ministrovi. Přeje si slovo ještě někdo ze členů vlády? /Nikdo se nehlásí./ Ne.

Tím jsme rozpravu ukončili. Prosím společného zpravodaje a předsedu návrhové komise místopředsedu ČNR dr. Čestmíra Adama o závěrečné slovo a odůvodnění návrhu usnesení ke zprávě vlády; návrh vám byl rozdán.

Společný zpravodaj a předseda návrhové komise místopředseda ČNR JUDr. Čestmír Adam: Vážené soudružky a soudruzi, naše jednání přesvědčivě dokázalo, jakou péči a pozornost věnuje naše společnost pod vedením KSČ naplňování ústavou zaručených práv na ochranu zdraví a léčebnou péči, jakož i na hmotné zabezpečení při nezpůsobilosti k práci při nemoci a při nemocech vůbec. Rád bych vyslovil přesvědčení, že naše dnešní jednání ukazuje nejenom občanům, ale i všem odpovědným pracovníkům význam péče o zdraví lidu a nutnost zabezpečování úkolů, jak jsou vytyčeny ve stranických dokumentech a konkretizovány v plánech rozvoje naší společnosti.

Také my poslanci České národní rady se chceme na současných i budoucích úkolech spojených s péčí o zdraví lidu aktivně podílet. Přístupy orgánů České národní rady a úkoly vyplývající pro nás, poslance, jsou uvedeny v návrhu usnesení, který vám byl v průběhu jednání rozdán. K tomuto návrhu usnesení nebyly podány pozměňující návrhy a návrhová komise dostala tři návrhy doplňovací a doporučuje vám, abyste přijali tyto návrhy, jak je uvedu.

Na str. 1 odst. 2, ve výrazu "komplexní koordinovaný přístup ministerstva zdravotnictví, dalších státních a hospodářských orgánů" vsunout za slova "ministerstva zdravotnictví" slova "národních výborů.

Na str. 3 odst. 2, ve výrazu "analyzovaly stav a vývoj zdraví lidu, péče o ně v rámci svých území" vsunout za slova "péče o ně" slova "prevence".

Na str. 3 za poslední odstavec si doplňte tento nový odstavec:

"Soustavně sledovat dodržování právních předpisů ve zdravotnictví, prověrku jejich efektivnosti a úsilí ministerstva zdravotnictví o snížení rozsahu výnosů a vyhlášek."

Navrhuji jménem návrhové komise, aby Česká národní rada předložený návrh na usnesení schválila s doplňky, které jsem přednesl.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji místopředsedovi dr. Adamovi za závěr i doplnění návrhu.

Máte k předloženému návrhu usnesení připomínky nebo další doplňky? Nejsou.

Nyní je v sále přítomno 176 poslanců, takže jsme schopni se usnášet. Můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení České národní rady ke zprávě vlády České socialistické republiky o dosažené úrovni a perspektivách zdravotnictví v krajích a okresech České socialistické republiky z hlediska rozpracování závěrů XVI. sjezdu KSČ, jak jej, včetně doplňků, předložila návrhová komise a jak jej odůvodnil společný zpravodaj, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali druhý bod pořadu našeho jednání.

Třetím bodem pořadu je

III

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění ně kterých soudců z povolání soudcovské funkce (tisk 87)

Prosím zpravodajku poslankyni Marii Migotovou, aby odůvodnila návrh výboru.

Poslankyně Marie Migotová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté. V období od schůze České národní rady dne 2. a 3. dubna 1984 požádalo podle zákona o organizaci soudů a o volbách soudců 12 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného počtu je 8 soudců znovu navrhováno k jiným sou dům, jeden soudce nastupuje do Kanceláře prezidenta Československé socialistické republiky, jeden soudce hodlá nastoupit jiné zaměstnání, jedna soudkyně odchází ze zdravotních důvodů a jeden soudce odchází z rodinných důvodů.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce a stanovisko ministerstva spravedlnosti ve své schůzi 12. června 1984; jménem výboru doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku č. 87.

Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslankyni Migotové. Máte otázky nebo připomínky k návrhu ústavně právního výboru? Nejsou.

Navrhuji, abychom hlasovali najednou o celém písemném návrhu usnesení. Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem ústavně právního výboru České národní rady (tisk 87), aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./.

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali třetí bod pořadu.

Můžeme přistoupit k projednání čtvrtého bodu, kterým je

IV

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky (tisk 88)

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR RSDr. Miloslav Vacík: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte mi, abych jménem předsednictva ÚV NF ČSR předložil návrh na doplňující volbu soudců z povolání ke krajským, okresním, městským a obvodním soudům v České socialistické republice.

Dnešnímu zasedání ČNR je navrhováno ke zvolení 47 kandidátů na soudce z povolání. Návrhy jsou předloženy písemně a jsou obsaženy v tisku 88.

V předkládaném návrhu je 22 soudců, kterým uplynulo desetileté funkční období. Uvedené návrhy jsou předkládány po provedeném komplexním hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce i v dalším období. Mezi navrženými kandidáty je dále 16 soudců okresních soudů z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně složili předepsanou justiční zkoušku. Devět soudců bude voleno pro jiné soudy.

V předkládaném návrhu je dvacet mužů a dvacetsedm žen. Věkové složení je následující: do 25 let 8 kandidátů, do 35 let 29 a do 60 let 10 kandidátů.

Výběru kandidátů byla věnována náležitá pozornost, byla zhodnocena jejich politická a odborná připravenost, zkušenosti z justiční praxe a angažovanost při prosazování a uskutečňování záměrů socialistického soudnictví.

Všichni kandidáti se podílejí na politickém a společenském životě na pracovišti i mimo ně. Jsou zapojeni do různých veřejných funkcí v národních výborech, ve stranických orgánech a členských organizacích NF. Z provedených hodnocení je možno konstatovat, že všichni kandidáti navrhovaní pro funkci soudce z povolání splňují politické a odborné předpoklady stanovené v ustanovení paragrafu 39 odstavec 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb., o organizaci soudů a o volbách soudců ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb. Při výběru bylo přihlédnuto k souhlasným stanoviskům příslušných orgánů KSČ a NF. Všichni kandidáti se svojí kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

Dovolte mi proto, abych jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR doporučil předložené návrhy ke zvolení.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu Vacíkovi za odůvodnění návrhu.

Jsou nějaké připomínky nebo otázky k předloženému návrhu? Nejsou. Doporučuji, abychom hlasovali najednou o celém předložen návrhu usnesení. Jsou námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v písemném návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR (tisk 88), nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme zvolili navržené soudce do jejich funkcí.

Můžeme přistoupit k projednání posledního bodu pořadu, kterým je

V

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 2. dubna do 25. června 1984 (tisk 89)

Tato zpráva vám byla včera před schůzí rozdána. Má k ní někdo otázky nebo připomínky? Nikoli.

Navrhuji, aby Česká národní rada schválila zprávu o činnosti svého předsednictva za dobu od 2. dubna t. r.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! /Hlasuje se./

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím jsme projednali celý pořad 13. schůze České národní rady.

Na závěr ještě jedno sdělení:

Včera před zahájením schůze vám byla rozdána zpráva o využití podnětů poslanců z 11. schůze České národní rady. Doporučuji poslancům, aby realizaci těchto podnětů sledovali a ve výborech kontrolovali, jak jsou postupně uskutečňovány.

Než se rozejdeme, dovolte mi, soudružky a soudruzi, abych vám poděkoval za vaši aktivní politickou práci v prvním pololetí letošního roku a přál vám hezké prožití dovolených, abyste se zotavili a načerpali síly pro další úkoly, které stojí před námi

Končím schůzi a připomínám členům předsednictva, že se nyní sejdeme ke schůzi v místnosti č. 29.

/Konec schůze ve 13,55 hodin./

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP