Pondělí 24. června 1985

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji.

Soudružky a soudruzi, tím jsme prakticky vyčerpali všechny přihlášky poslanců do rozpravy. Hlásí se ještě někdo z poslanců? Soudruh ministr Tlapák nebo některý z členů vlády? Nikdo.

Prosím zpravodaje poslance Miroslava Mrázka o závěrečné slovo.

Zpravodaj poslanec ing. Miroslav Mrázek: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi, mám za to, že diskuse - jak jsme ji měli možnost všichni vyslechnout - nebyla v rozporu ani s vystoupením soudruha ministra Tlapáka, ani se zpravodajskou zprávou.

Všichni poslanci doporučili plénu České národní rady odsouhlasit státní závěrečný účet České socialistické republiky za rok 1984 tak, jak byl České národní radě vládou předložen.

Nepovažuji tudíž za nutné zaujímat nějaké zvláštní stanovisko a doporučuji plénu schválit vládní návrh usnesení tak, jak nám byl předložen v tisku č. 110.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji.

Soudružky a soudruzi, přistoupíme nyní k hlasování. Navrhuji, aby Česká národní rada hlasovala najednou o celém návrhu usnesení, jak je obsažen v písemné zprávě výboru České národní rady pro plán a rozpočet (tisk 111).

Jsou k tomuto způsobu hlasování nějaké připomínky? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s tím, aby Česká národní rada schválila podle návrhu výboru pro plán a rozpočet (tisk 111) státní závěrečný účet České socialistické republiky a závěrečné účty státních fondů České socialistické republiky za rok 1984, a to ve znění předloženém vládou České socialistické republiky (tisk 110) nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji, tím Česká národní rada schválila podle článku 107 odst. 1 písm. d) ústavního zákona o československé federaci státní závěrečný účet České socialistické republiky za rok 1984.

Tím jsme také projednali první bod pořadu naší schůze a můžeme přistoupit ke druhému bodu, kterým je

II

Návrh ústavně právního výboru České národní rady na zproštění některých soudců z povolání soudcovské funkce (tisk 112)

Prosím zpravodajku ústavně právního výboru České národní rady poslankyni Marii Migotovou, aby odůvodnila předložený návrh.

Poslankyně Marie Migotová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté, v období od dubnové schůze České národní rady požádalo podle zákona o organizaci a o volbách soudců 15 soudců z povolání o zproštění soudcovské funkce.

Z uvedeného množství je 10 soudců znovu navrhováno k jiným soudům, jedna soudkyně odchází z důvodu péče o děti, jeden soudce odchází z důvodu nepříznivého zdravotního stavu syna, dva soudci odcházejí ze zdravotních důvodů a jeden soudce odchází mimo resort justice.

Ústavně právní výbor České národní rady projednal došlé žádosti o zproštění soudcovské funkce ve své schůzi 11. června 1985 a jeho jménem doporučuji, aby Česká národní rada zprostila funkce soudce z povolání soudce, kteří o toto zproštění požádali a jsou jmenovitě uvedeni v tisku 112.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji.

Jsou nějaké připomínky nebo dotazy k návrhu ústavně právního výboru, jak ho přednesla soudružka Migotová? Nejsou.

Přistoupíme tedy k hlasování. Navrhuji, abychom hlasovali o celém návrhu usnesení najednou.

Jsou nějaké námitky k tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s návrhem ústavně právního výboru, aby Česká národní rada zprostila soudce z povolání uvedené v tomto návrhu soudcovské funkce, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala druhý bod pořadu schůze.

Přistoupíme k projednání třetího bodu pořadu, kterým je

III

Návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky na volbu některých soudců z povolání k soudům České socialistické republiky (tisk 113)

Návrh odůvodní místopředseda ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky poslanec Miloslav Vacík, kterého prosím o slovo.

Místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSR poslanec RSDr. Miloslav Vacík: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovoluji si vám jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, které projednalo tuto problematiku dne 4. dubna 1985, předložit návrh ke schválení 39 kandidátů na volbu soudců z povolání pro Nejvyšší soud České socialistické republiky, ke krajským, okresním a obvodním soudům v České socialistické republice.

Předkládaný písemný návrh je uveden v tisku č. 113. Obsahuje politicko-odborné charakteristiky 17 soudců, kterým uplyne desetileté funkční období.

Uvedené návrhy jsou předloženy po provedené kontrole plnění závěrů komplexního hodnocení, které vyústilo u všech kandidátů v závěr, že splňují politické i odborné předpoklady pro výkon soudcovské funkce v dalším funkčním období.

Dále je mezi navrhovanými kandidáty 11 soudců z řad justičních čekatelů, kteří úspěšně složili předepsanou justiční zkoušku a 10 soudců, kteří jsou navrhováni ke zvolení pro jiné soudy, jeden soudce je z náboru mimo resort justice.

V předloženém návrhu je 19 mužů a 20 žen. Jejich věkové složení je následující:

do 25 let 4 kandidáti

do 35 let 20 kandidátů

do 60 let 15 kandidátů.

Při výběru byla sledována jejich politická a odborná připravenost, zkušenosti z justiční praxe i angažovanost při uplatňování právních norem a předpisů socialistického soudnictví.

Z provedených hodnocení jednotlivých kandidátů je možno konstatovat, že všichni splňují politické a odborné předpoklady stanovené v § 39 odst. 1 a 2 zákona č. 36/1964 Sb. o organizaci soudů a o volbách soudců z povolání ve znění vyhlášeném pod č. 19/1970 Sb.

Všichni kandidáti se svou kandidaturou k uvedeným soudům souhlasí.

Dovolte mi, abych jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR doporučil předložené návrhy ke zvolení.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji poslanci Vacíkovi.

Jsou nějaké připomínky, soudružky a soudruzi? Nejsou.

Navrhuji, abychom o celém předloženém návrhu znovu hlasovali najednou. Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou.

Přistoupíme tedy k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení na volbu soudců z povolání k soudům České socialistické republiky, jak je obsažen v návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty České socialistické republiky, v tisku 113, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada zvolila navržené soudce a projednala tak třetí bod pořadu své schůze.

Čtvrtým bodem je

IV

Zpráva předsedy České národní rady o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 2. dubna do 24. června 1985 (tisk 114)

Tato zpráva vám byla rozdána před schůzí. Máte k ní nějaké připomínky nebo dotazy? Nejsou.

Navrhuji, aby Česká národní rada tuto zprávu schválila. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? Nikdo.

Děkuji, tím jsme projednali čtvrtý bod našeho pořadu.

Pátým bodem pořadu našeho jednání je zpráva Nejvyššího soudu České socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti. Tento bod projednáme na našem zítřejším zasedání.

Soudružky a soudruzi, než se rozejdeme, chtěl bych ještě připomenout, že jste před schůzí dostali písemnou zprávu o zajištění a realizaci podnětů poslanců z 15. schůze České národní rady, která se konala v prosinci minulého roku.

Předsednictvo České národní rady tuto zprávu projednalo ve své květnové schůzi a nyní vám ji předkládá, abyste mohli dále sledovat a kontrolovat realizaci svých podnětů.

Soudružky a soudruzi, tím jsme vyčerpali náš předchozí program.

Přerušuji nyní schůzi. V jednání budeme pokračovat zítra ráno v 8.30 hodin.

Děkuji vám, čest práci!

/Schůze byla přerušena v 17.00 hodin./

 

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP