Úterý 25. června 1985

Předseda Nejvyššího soudu ČSR JUDr. Karel Kejzlar: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, rozsáhlá rozprava ke zprávě o stavu socialistické zákonnosti svým obsahem vyjádřila jednotu názorů na základní otázky dodržování socialistické zákonnosti v České socialistické republice v souladu se zprávou a jejími závěry. Mohu být proto ve svém závěrečném vystoupení stručný.

Projednání potvrdilo hluboký význam přísného dodržování zákonnosti při budování rozvinuté socialistické společnosti. V tomto duchu vyzněla i vaše vystoupení, soudružky a soudruzi, a mohu vás proto ujistit, že všem námětům a všem vašim poznatkům, pokud se týkaly práce justice, bude Nejvyšším soudem ČSR věnována pozornost a v praxi na ně bude brán zřetel v zájmu ještě důslednějšího upevňování socialistické zákonnosti a vytváření právní jednoty a jistoty.

Dovolte, abych vám poděkoval za péči, kterou jste věnovali projednání zprávy předložené Nejvyšším soudem. Hluboce si vážíme pomoci, kterou nám nejen tímto způsobem, ale i jinak poskytuje Česká národní rada, její plénum a výbory, zejména ústavně právní, i jednotliví poslanci.

Společné úsilí o další upevňování zákonnosti, pořádku, kázně a discipliny v naší socialistické vlasti je zárukou, že i do budoucna se bude ještě více rozvíjet socialistická výstavba naší společnosti, že se bude dále upevňovat náš socialistický stát jako pevná součást společenství socialistických států v čele se Sovětským svazem, jejichž společným cílem je světový mír a prospěch všeho lidstva. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji předsedovi Nejvyššího soudu České socialistické republiky dr. Kejzlarovi.

Chce ještě někdo vystoupit z poslanců nebo z členů vlády? Nikoli.

Rozprava je tedy ukončena a dávám proto závěrečné slovo společnému zpravodaji a předsedovi návrhové komise poslanci prof. Josefu Mečlovi.

Společný zpravodaj a předseda návrhové komise poslanec prof. JUDr. Josef Mečl, CSc.: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi, návrhové komisi byly předloženy dvě připomínky k usnesení.

Soudružka poslankyně Hanzlová navrhuje doplnit usnesení, které vám bylo předloženo, ve druhé části k bodu 1) písmeno a), kde navrhuje doplnit poslední větu, která by měla znít:

... v péči o rodinu a při socialistické výchově dětí a mládeže. Zvláštní pozornost přitom věnovat právní výchově.

Druhá připomínka skupiny poslanců (s. Antony, s. Hájková, s. Trochtová a s. Mařas) doporučuje zpřesnit v bodu 2), odst. c), a to tak, že za poslední větu se přidává následující text:

"K tomu využívat zejména poznatky z činnosti výborů České národní rady".

Návrhová komise doporučuje schválit návrh usnesení s uvedenými změnami.

Předseda ČNR prof. ing. Josef Kempný, CSc.: Děkuji soudruhu Mečlovi.

Soudružky a soudruzi poslanci, slyšeli jste návrh společného zpravodaje a předsedy návrhové komise.

Má k tomuto návrhu, včetně uvedených doplňků, někdo připomínky, doplňky. Nikoli.

Zjišťuji, že ve schůzi je přítomno 179 poslanců České národní rady a že Česká národní rada je schopna se usnášet. Můžeme tedy hlasovat o návrhu usnesení doporučeném návrhovou komisí.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení České národní rady ke zprávě Nejvyššího soudu České socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti, jak byl přednesen, doporučen a doplněn soudruhem Mečlem, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je někdo proti? Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? Nikdo.

Děkuji. Tím Česká národní rada projednala podle článku 106 a), odst. 2 Ústavy Československé socialistické republiky zprávu o stavu socialistické zákonnosti.

Tím jsme, soudružky a soudruzi, projednali celý pořad 17. schůze České národní rady.

Děkuji vám všem za aktivní účast na našem jednání. Přeji vám, abyste svou dovolenou strávili v klidu a pohodě, vrátili se k plnění úkolů, které nás čekají do konce volebního období, s čerstvými silami a pevným zdravím.

Končím schůzi a prosím členy předsednictva České národní rady, aby se nyní sešli ke krátké schůzi v konferenčním sále.

Čest práci! (Potlesk.)

/Schůze skončila ve 12.35 hodin./

 

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP