USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 53

Prohlášení Federálního shromáždění na podporu Slavkovské deklarace

Federální shromáždění ČSFR na 7. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 30. října 1990 schválilo toto Prohlášení:

My, poslanci Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky jsme přivítali Slavkovskou deklaraci k 72. výročí vzniku naší republiky. Cítíme politickou odpovědnost za další osud našeho státu a zejména za to, aby v něm už trvale zavládly zásady občanské demokracie, práva, tolerance a mezinárodní spolupráce.

Podporujeme oprávněné požadavky na účelnější rozdělené pravomocí mezi republikami a federací tak, aby oba naše národy i ostatní národnosti mohly žít v uspořádané autentické federaci.

Odsuzujeme projevy nesnášenlivosti a radikalismu, které vedou k oslabování politické i ekonomické stability a tím i jistot a bezpečnosti našich občanů. Na rozeštvávání občanů, národů a národností, a tak zvyšování napětí v naší společnosti, mohou mít zájem jen ti, kteří si demokracii nepřejí a usilují o nastolení totality.

Apelujeme na rozum, humanitu a občanskou statečnost všech našich občanů, aby jako v listopadu 1989 rozhodně hájili právo, zákonnost a demokracii.

V demokracii má každý nejen své občanské svobody, ale i osobní díl odpovědnosti za stát, k jehož řízení se vyslovil ve svobodných volbách. Kdo zpochybňuje orgány vzešlé z těchto voleb, zpochybňuje i demokracii samu.

Hlásíme se k zásadám pluralitní parlamentní demokracie. Chceme se ze všech sil přičinit o to, aby v naší zemi postupně sílil rodící se demokratický právní stát jako základ prosperity, vnitřního pořádku a evropské spolupráce.

Flouška v.r., Pohanka v.r.
Dubček v.r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění




Přihlásit/registrovat se do ISP