USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 150

k návrhu na stanovení pravidel používání hlasovacího technického zařízení a na vytvoření společné komise sněmoven (tisk 586)

Federální shromáždění na 15. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 30. května 1991 schválilo toto usnesení:

K provedení § 26 odst. 5 zákona č. 56/1991 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění se společná schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů usnáší na těchto pravidlech pro používání hlasovacího technického zařízení sněmoven Federálního shromáždění:

1. Sčítací a registrační technické zařízení (dále jen "hlasovací zařízení" dle jednacího řádu) se používá ke sčítání hlasů a dále k registraci a výpisu výsledků hlasování poslanců na schůzích (společných schůzích) sněmoven. Výsledky hlasování a s hlasováním související data (počet přítomných poslanců, potřebný počet hlasů) se zobrazují na panelech ve sněmovnách a vypisují se na tiskárně počítače hlasovacího zařízení.

2. Za bezporuchový provoz hlasovacího zařízení, jeho zajištění proti neoprávněné manipulaci a zasahování do průběhu a výsledků hlasování odpovídá vedoucí Kanceláře Federálního shromáždění.

3) K zabezpečení přesného a úplného souladu údajů hlasovacího zařízení se skutečným průběhem a výsledky hlasování poslanců se stanoví tento postup:

a) poslanec obdrží po podpisu poslaneckého slibu kódovou jmenovku označenou jeho jménem a hlasovacím kódem; tato jmenovka je založena v hlasovací jednotce na místě poslanci ve sněmovně vyhrazeném,

b) poslanec může požádat pracovníky obsluhy hlasovacího zařízení o zkoušku své hlasovací jednotky vždy nejméně 15 minut před začátkem schůze sněmovny,

c) poslanec hlasuje na výzvu předsedajícího schůze stisknutím tlačítka na své hlasovací jednotce a zvednutím ruky,

d) hlasovací zařízení sněmovny je ovládáno jen předsedajícím schůze nebo jím pověřeným členem předsednictva Federálního shromáždění nebo sněmovny,

e) předsedající může kdykoliv požádat o přezkoušení hlasovacího zařízení,

f) výpisy z tiskárny počítače hlasovacího zařízení o celkových výsledcích hlasování s uvedením, jak každý poslanec hlasoval, se po každém hlasování vyvěsí na volně přístupném místě v předsálí sněmovny,

g) výpisy z tiskárny počítače hlasovacího zařízení s uvedením, jak každý poslanec hlasoval, se zakládají jako příloha těsnopiseckého záznamu o schůzi; dodatečné provádění změn ve výpisu není přípustné; kopii výpisu si může poslanec vyžádat písemnou objednávkou u Kanceláře Federálního shromáždění.

Vedoucímu Kanceláře Federálního shromáždění se ukládá, aby ve spolupráci s dodavatelem hlasovacího zařízení, popřípadě s dalšími specializovanými organizacemi, navrhl další vývoj a zdokonalení hlasovacího zařízení, s důrazem na okamžitou zpětnou kontrolu výsledků hlasování, zabránění zneužití hlasovacího zařízení, ochranu disket a ochranu software před neoprávněnou manipulací. K dozoru nad tím se ustavuje komise Federálního shromáždění pro hlasovací zařízení, která projedná návrhy vedoucího Kanceláře Federálního shromáždění a předloží své závěry oběma sněmovnám ke schválení. Komise je totožná se zřízenou společnou komisí Federálního shromáždění pro nové organizační uspořádání a zlepšení činnosti Kanceláře Federálního shromáždění.

Houška v.r., Pohanka v.r.
Viktorín v.r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP