Čtvrtek 27. června 1996

XII.

Volba místopředsedů Poslanecké sněmovny

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhy, které v souladu s jednacím řádem předložily poslanecké kluby. Jedná se o návrhy na funkce místopředsedů Poslanecké sněmovny. Na funkce místopředsedů byli navrženi paní poslankyně Petra Buzková a dále páni poslanci Jiří Honajzer, Jan Kasal, Karel Ledvinka, Miroslav Sládek, Miroslav Vacek a Jiří Vlach.

Současně dovolte, abych konstatoval, že volební komise má po technické a organizační stránce volby připravené. Je možné ihned po přerušení schůze započít volbu s tím, že hlasovací lístky budou vydávány po zkušenosti z předchozí volby 20 minut.

Dále mi dovolte, abych po četných upozorněních zopakoval způsob volby, i když - abych byl upřímný - počet 13ti hlasovacích lístků ze 187 odevzdaných je rekord, který se předchozímu Parlamentu nikdy nepovedl. Tak málo neplatných hlasovacích lístků nikdy nebylo. Já přesto zopakuji způsob volby, který je jinak vyvěšen i v hlasovací místnosti. Číslo před jménem kandidáta, kterému chcete udělit svůj hlas, zakroužkujete. Čísla před jmény kandidátů, které nechcete volit, označíte křížkem. Pokud se volí více kandidátů, tak zakroužkujete tolik kandidátů, kolik jich hodláte volit.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Přerušuji toto jednání. Volba bude trvat 20 minut. Zpracování výsledků bude trvat 40 minut, proto se sejdeme znovu v tomto jednacím sále ve 20.15 hodin. Přerušuji jednání.

(Schůze byla přerušena v 19.15 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 20.20 hodin)

Předseda PSP Miloš Zeman: Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji přerušené jednání a prosím, abyste zaujali svá místa v jednacím sále. Budeme pokračovat v našem jednání.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dříve než dám slovo předsedovi volební komise, dovolte, abych vás potěšil jednou zprávou.

Uplynulou hodinu jsem strávil tvůrčí činností, která spočívala v podepisování vašich 200 poslaneckých průkazů. V důsledku toho vás informuji, že poslanecké průkazy si budou moci poslanci vyzvednout od pondělí ráno v personálním oddělení Kanceláře Poslanecké sněmovny. Jak jsem byl informován, mimo jiné to zabrání tomu, aby na vaše auta umísťovala policie botičky.

Nyní už dávám slovo předsedovi volební komise, aby nás informoval o výsledku tajné volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

Prosím pana poslance Koláře, aby se ujal slova.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem prvního kola první volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

K volbě bylo vydáno 196 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 196 platných i neplatných hlasovacích lístků. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků nula.

Pro navržené kandidáty bylo odevzdáno 182 platných hlasů. Pro poslankyni Petru Buzkovou bylo odevzdáno 117 hlasů, pro poslance Jiřího Honajzra bylo odevzdáno 128 hlasů, pro poslance Jana Kasala bylo odevzdáno 133 hlasů, pro poslance Karla Ledvinku bylo odevzdáno 126 hlasů, pro poslance Miroslava Sládka bylo odevzdáno 39 hlasů, pro poslance Miroslava Vacka bylo odevzdáno 42 hlasů a pro poslance Jiřího Vlacha bylo odevzdáno 135 hlasů.

V prvním kole byli zvoleni paní poslankyně Buzková a poslanci Honajzer, Kasal, Ledvinka a Vlach. Děkuji. (Potlesk)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážení kolegové, vážené kolegyně, děkuji předsedovi volební komise za podanou zprávu. Konstatuji pro pořádek ještě jednou, že místopředsedy Poslanecké sněmovny byli zvoleni poslanci Petra Buzková, kolega Honajzer, kolega Kasal, kolega Ledvinka a kolega Vlach.

Blahopřeji zvoleným místopředsedům Poslanecké sněmovny a prosím, aby zaujali místa vedle mě. Náš aparát už jim připravil příslušné jmenovky s jistým prognostickým tušením.

Takže ještě jednou blahopřeji a prosím zvolené místopředsedy, aby se posadili do čela naší zasedací síně.

Nyní mi dovolte, abych přešel k bodu 13, což jest

XIII.

Návrh předsedy volební komise na nominaci ověřovatelů

Poslanecké sněmovny

Pan poslanec Robert Kolář jako předseda volební komise bude i nadále v permanenci a dovoluji si ho požádat, aby nám předložil návrh na nominaci ověřovatelů a návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

Prosím, aby se ujal slova a aby nám jednotlivé kandidáty představil.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s návrhy na ověřovatele Poslanecké sněmovny, tak jak je předložily v souladu s jednacím řádem jednotlivé poslanecké kluby.

Klub SPR-RSČ navrhuje pana kolegu Vrchu a paní kolegyni Hrůzovou, klub KDU-ČSL navrhuje poslance Karase a Orla, klub KSČM navrhuje poslankyni Škorpilovou a poslance Šimůnka, klub ČSSD navrhuje poslankyni Sehnalovou a poslance Hojdara, klub ODA navrhuje poslance Kulku a Ledvinku a klub ODS navrhuje poslankyni Bartoškovou a poslance Melichara. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže děkuji panu předsedovi volební komise. Návrhy jsme slyšeli. Ptám se,zda se k těmto návrhům chce někdo vyjádřit. Nevidím takové návrhy. Dovolte mi proto, abych přikročil k hlasování.

Budeme hlasovat podle návrhu předsedy volební komise, protože podle článku 4 odst. 2 volebního řádu nominaci ověřovatelů schvaluje sněmovna na návrh předsedy volební komise.

Takže předpokládám, že usnesení by mělo být toto:

Poslanecká sněmovna schvaluje návrh předsedy volební komise na nominované ověřovatele Poslanecké sněmovny ve složení,které vám bylo předneseno.

Souhlasí tato sněmovna s tím, abychom hlasovali o všech ověřovatelích najednou? Nevidím námitky.

Zahajuji tedy hlasování, ale před tímto hlasováním jsem upozorněn, že by bylo možná rozumné, kdybychom se odhlásili stisknutím šedivého tlačítka a kdybychom se pro jistotu znovu přihlásili. Prosím, abyste tak laskavě učinili.

Děkuji vám a nyní dovolte, abych zahájil hlasování. Jedná se o hlasování č. 10.

Ptám se, kdo je pro předložený návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, tedy že pro je 192 z přítomných 192, takže jsme dosáhli neobyčejné jednomyslnosti, za kterou vám samozřejmě děkuji.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Podle § 54 jednacího řádu bych měl nyní požádat sněmovnu o určení dvou ověřovatelů pro tuto naši ustavující schůzi. Je obvyklé, že nejdříve se vyslechnou návrhy z pléna a pokud náhodou nebudou, přednáší návrh předseda sněmovny.

Ptám se tedy, zda kdokoliv z poslanců si přeje z těchto 12 ověřovatelů navrhnout kteroukoliv dvojici, nechť tak učiní.

Návrhy nevidím, dovolte mi tedy, abych se ujal své nelehké funkce.

Vážení kolegové, bylo už v minulé sněmovně zvykem, že jeden z ověřovatelů byl z opozičních stran, druhý ověřovatel byl ze stran vládní koalice.

Aniž bych nyní diskutoval o tom, kdo je kdo, předkládám vám návrh, aby prvními dvěma ověřovateli byla kolegyně Drahoslava Bartošková z ODS a kolega Josef Hojdar z ČSSD, a to pouze z toho prostého důvodu, že jsou první v seznamu, který jsem dostal. Žádné jiné motivy mě k tomuto návrhu nevedou.

Chtěl bych si nejdříve ověřit, zda kolegové Bartošková a Hojdar jsou přítomni. Kolega Hojdar je přítomen, kolegyně Bartošková je. Výborně. Děkuji vám, paní kolegyně. Předpokládám, že souhlasí se svojí nominací.

Dovolte mi tedy, abychom přikročili k hlasování. Navrhuji vám toto usnesení:

Poslanecká sněmovna určuje poslankyni Bartoškovou a poslance Hojdara ověřovateli první ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Kdo je pro tento návrh? Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Tentokrát to nebylo jednomyslné, neboť pro bylo pouhých 190 poslanců z celkového počtu 192 přítomných poslanců. Konstatuji, že návrh byl přesto schválen.

Tím máme uzavřen další bod našeho jednání. Proto mi nyní dovolte, abych přistoupil k projednávání bodu

XIV.

Návrh na zřízení dalších výborů Poslanecké sněmovny

V souladu s § 32 jednacího řádu zřizuje Poslanecká sněmovna z poslanců mandátový a imunitní výbor. Tento výbor jsme už ustavili. Dále ze zákona vyplývá petiční výbor, rozpočtový výbor a organizační výbor. Záleží na vůli sněmovny, na jakých dalších výborech se sama usnese. Navrhuji vám zřídit další výbory Poslanecké sněmovny ve druhém volebním období tak, jak byly zřízeny v prvním volebním období, s výjimkou původního branného a bezpečnostního výboru, kde dochází pouze ke kosmetické úpravě, a sice k novému návrhu názvu -výbor pro obranu a bezpečnost. Jinými slovy navrhuji vám zřídit tyto výbory: ústavně právní výbor, výbor pro obranu a bezpečnost, hospodářský výbor, zemědělský výbor, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Tak zní předložený návrh.

Nyní si dovoluji k tomuto návrhu otevřít rozpravu. Přeje si k návrhu na složení výborů někdo vystoupit? Hlásí se kolega Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, klub KSČM navrhl volební komisi a této sněmovně vznik celkem 15 výborů. Materiál jste dostali momentálně do lavic, nebudu ho tedy předčítat.

K rozšíření počtu výborů nás vede ta věc, že jsme přesvědčeni, že by bylo vhodné, aby byl rozdělen výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a vznikl samostatný výbor pro životní prostředí a územní plán, dále aby vznikl výbor pro bytovou politiku a populační rozvoj jako samostatný výbor a aby byl rozdělen výbor pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a vznikl samostatný výbor pro kulturu. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji poslanci Filipovi. Přeje si vystoupit s návrhy na rozšíření počtu výborů některý z dalších poslanců? Byl jsem upozorněn, že jsem patrně omylem, za který se omlouvám, nepřečetl jako poslední výbor ve svém návrhu výbor zahraniční. Je-li tomu tak, dovoluji si ho doplnit a ještě jednou se omlouvám. Hlásí se někdo další? (Ne.) Děkuji. Konstatuji, že rozpravu k této věci můžeme uzavřít, protože nikdo další není přihlášen do diskuse.

Předkládám tedy nejdříve návrh na původní seznam výborů tak, jak jsem ho přečetl, přičemž předpokládám, že bychom o těchto výborech mohli hlasovat najednou. Nebude-li tento návrh přijat, pak zde platí pozměňující návrh kolegy Filipa o rozšíření dalších výborů. Jsou námitky proti tomuto způsobu hlasování? Nejsou námitky. Dovolte tedy, abych přikročil k hlasování.

První návrh usnesení, který jsem předložil, zní:

Poslanecká sněmovna pro II. volební období konstatuje, že podle § 32 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, byl zřízen mandátový a imunitní výbor, petiční výbor, rozpočtový výbor a organizační výbor. Dále zřizuje další výbory: ústavně právní výbor, výbor pro obranu a bezpečnost, hospodářský výbor, zemědělský výbor, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a zahraniční výbor. (Tentokrát jsem na něj, jak vidíte, již nezapomněl.)

Dovolte mi proto, abych přistoupil k hlasování. Zahajuji hlasování pořadové číslo 12.

Kdo je pro předložený návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že z celkového počtu přítomných, což je 192 poslanců, bylo pro předložený návrh 151 poslanců a proti 26. Konstatuji tedy, že předložený návrh byl přijat. Z toho vyplývá, že o pozměňovacím návrhu je bezpředmětné hlasovat. Děkuji vám.

Nyní mi dovolte, abych přešel k bodu 15, což je

XV.

Návrh na stanovení počtu členů všech dalších výborů

Poslanecké sněmovny

Navrhuji stanovit počty členů právě zřízených výborů takto: petičního výboru na 20 členů, rozpočtového výboru rovněž na 20, organizačního výboru na 27, ústavně právního na 20, výbor pro obranu a bezpečnost na 20, hospodářského výboru na 20, zemědělského výboru na 20, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na 26, výboru pro sociální politiku a zdravotnictví na 20, výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na 26 a zahraničního výboru na 20.

K přednesenému návrhu otevírám rozpravu. Kdo si přeje přihlásit se do diskuse? Nevidím nikoho, kdo by se hlásil. Děkuji vám za to. V tomto případě rozpravu končím.

Doporučuji - abychom ušetřili čas - hlasovat o celém mém návrhu najednou. Pokud nejsou námitky proti tomuto hlasování en bloc - a žádné nevidím - dovolte mi, abych přikročil k hlasování č. 13.

Kdo podporuje návrh, jak byl přednesen, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Konstatuji, že tento návrh ze 192 přítomných získal 157 hlasů, proti se vyslovilo 13 poslanců. Konstatuji tedy, že předložený návrh byl přijat.

Dále máme bod 16, což je Sdělení předsedy volební komise o lhůtě na podání návrhů na členy výborů.

Domnívám se ovšem, že tento bod musíme projednávat i v souvislosti s bodem 17, což je návrh termínu 2. schůze Poslanecké sněmovny.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, měli jsme zatím předběžnou diskusi o dvou variantách termínu naší 2. schůze. První varianta doporučuje, abychom se zde sešli v úterý od 14.00 hodin jako obvykle, tedy 2. července. Druhá varianta doporučuje, abychom se sešli o týden později, tedy v úterý 9. července. Pro druhou variantu mluví to, že budeme mít o jeden den víc, protože jak víte, příští týden je státní svátek. Pro první variantu naopak mluví to, že Poslanecká sněmovna prokáže poměrně krátkým intervalem mezi dvěma svými schůzemi výraznou činorodost.

Z tohoto důvodu vám navrhuji variantu, který předpokládá, že se sejdeme již v úterý 2. července, a to proto, abychom především zřídili výbory Poslanecké sněmovny, o jejichž počtu členů jsme krátce předtím rozhodli. V případě, že přijmete tuto variantu, pak je zřejmě korektní - a já se omlouvám poslanci Kolářovi, že ho tak trochu substituuji - aby poslanecké kluby předložily své návrhy volební komisi na členy výborů do 28. 6. do 18.00 hodin, tedy do zítřka. Byl jsem informován o tom, že kluby mají již své návrhy na členy těchto výborů připraveny. Pokud tato informace není pravdivá, budu rád, když kolegové vystoupí.

Dovoluji si proto s vaším souhlasem přeřadit ty dva body, to znamená bod 16 a bod 17. To znamená nejdříve diskutovat o termínu 2. schůze Poslanecké sněmovny a v závislosti na tom, pro jaký termín se rozhodneme, pak hlasovat i o termínu, do kdy je nutné předložit návrhy na členy výborů.

Jak už jsem řekl, doporučuji, aby se 2. schůze Poslanecké sněmovny sešla v úterý 2. července. Pokud tento návrh budete akceptovat, bude vám pozvánka, zahrnující především ustavení oněch výborů, rozdána na lavice ještě dnes, jak jsem byl informován. Protože však chci respektovat vůli většiny poslanců, ptám se svých kolegů, zda jsou zásadní námitky proti termínu 2. července? Pokud jsou, prosím, aby je jejich autoři vznesli. Námitky nevidím, z čehož usuzuji, že všichni si přejeme být činorodí.

S tímto vědomím se nyní vracím k bodu 16 a v tomto případě prosím pana poslance Koláře. Ale vidím, že ještě předtím se hlásí předseda klubu sociální demokracie kolega Stanislav Gross. Uděluji mu tedy slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, že musím vystoupit s trochu nepopulární záležitostí, ale pokusím se ji vysvětlit. Pokud chceme, aby byla dodržena zákonná lhůta 5 dnů na svolání schůze, je zapotřebí, aby pozvánky byly rozdány dnes poslancům. Pokud bychom doběhli v tuto chvíli běh schůze a schůze se ukončila, tak nevyhovíme liteře zákona a Kancelář sněmovny do této doby neměla šanci namnožit pozvánky, neboť nebyly předsedou sněmovny podepsány.

Takže využívám svého práva a žádám sněmovnu o 20minutovou přestávku na poradu klubů a mezitím bude učiněno tomuto zadost. Pokud tato varianta bude přijata, zároveň žádám, aby v duchu § 53 zákona o jednacím řádu bylo stanoveno, že dnešní den nebude končit jednání Poslanecké sněmovny ve 21.00 hodin. To jsou dva návrhy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pokud jde o první návrh, byla zde usance, že se vyhovovalo i přestávkám, které trvaly dvě hodiny, takže vyhovíme-li přestávce, která má trvat 20 minut, myslím, že je to naprosto korektní. Před tím však nechám hlasovat o návrhu, který přednesl kolega Gross ve druhém bodě.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás upozornit, že po probrání bodů 16 a 17 máme možnost dnešní schůzi ještě dnes ukončit. Není tedy nutné, abychom zasedali v pátek. Z tohoto důvodu, protože budeme mít splněn veškerý program, se přimlouvám za návrh poslance Grosse a ve shodě s ním navrhuji usnesení, podle něhož sněmovna prodlužuje dnešní dobu svého jednání, troufám si navrhnout o 30 minut i s tou 20minutovou přestávkou, to znamená do 21.30 hodin.

Hlásí se ovšem pan ministr Kočárník. Prosím, aby se ujal slova. Připraví se kolega Filip.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já samozřejmě respektuji, že pro kluby vždycky čas najdeme a přestávka se udělá, ale jestli je tím hlavním důvodem pro to podpis pana předsedy Poslanecké sněmovny na pozvánku, tak myslím, že je to příliš velký luxus. Jestli je to hlavní důvod, to může pan předseda podepsat myslím i bez toho.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a dovoluji sám sobě faktickou poznámku. Pane kolego Kočárníku, můj podpis netrvá 20 minut. Já jsem tu pozvánku již podepsal, ale domnívám se, že smysl návrhu kolegy Grosse spočíval pouze v tom, abychom aparátu Poslanecké sněmovny umožnili takto podepsanou pozvánku rozmnožit. Bylo to tak? Čili pochopil jsem tento návrh správně.

Dříve než vyhlásím tuto pouze 20minutovou přestávku tak, abyste mohli po jejím ukončení dostat pozvánky již na stůl, navrhuji - a je to procedurální návrh, o němž nechám hlasovat bez rozpravy - abychom schválili ono prodloužení naší zasedací doby o pouhou půl hodinu. Po tomto sugestivním doporučení prosím kolegu Filipa, předsedu poslaneckého klubu KSČM.

VII.

Návrh předsedajícího schůze na potvrzení volby předsedy

mandátového a imunitního výboru

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, paní kolegyně, páni kolegové, nemáme splněn program této schůze, protože bod 7 - na což jsem upozorňoval - není ukončen. Čili s tím je potřeba se vypořádat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, myslím, že se o tom, zda máme volbu předsedy mandátového a imunitního výboru zařadit do programu našeho zasedání anebo zda ji máme přeřadit do programu další schůze, bychom měli rozhodnout. Já doporučuji interpretovat poslance Koláře, který v této věci již vystoupil. K této záležitosti se dále hlásí kolegyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych podala procedurální návrh, to je přeřazení bodu 7 na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Je obecně známo, že o procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy. Nechám tedy hlasovat o dvou procedurálních návrzích, nejdříve o návrhu poslankyně Röschové na přeřazení bodu na další schůzi a za druhé o návrhu kolegy Grosse. Ještě paní kolegyně, prosím o laskavé uvedení vašeho jména.

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedo, vážení kolegové, chtěla jsem upozornit pouze na skutečnost, že pokud dnes obdržíme pozvánky na úterní zasedání, nebude pětidenní lhůta zachována.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, paní poslankyně, řekla jste správně - pokud dnes neobdržíme tyto pozvánky a přesně z tohoto důvodu byla navržena ona 20minutová lhůta, aby tyto pozvánky mohly být položeny na stůl.

A za druhé, pokud jde o váš argument, že tam není onen bod, který právě teď schválíme hlasováním, pak bych chtěl upozornit, že program můžeme naším usnesením rozšířit.

Prosím, paní poslankyně.

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedo, řekla jsem, pokud obdržíme až teď v této chvíli pozvánky, ani pak nebude pětidenní lhůta zachována, pokud počítáme dny. Máme čtvrtek večer.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Konzultovali jsme tuto záležitost s našimi právníky, protože toto byl samozřejmě relevantní argument. Byli jsme ujištěni, že lhůta bude dodržena. Prosím zde o toleranci.

Ale protože k procedurálnímu návrhu nemohu otevřít rozpravu, mám-li být práv svým povinnostem, dovolte mi, abych nejdříve nechal hlasovat o návrhu kolegyně Röschové, tzn. aby uvedený bod, týkající se mandátového a imunitního výboru, byl přesunut na další schůzi sněmovny, tj. na příští úterý.

Je to návrh, který má pořadové číslo 14 a nechávám o něm hlasovat.

Kdo podporuje tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Konstatuji, že návrh byl přijat 151 hlasy proti 20.

Než vyhlásím uvedenou dvacetiminutovou přestávku, nechám ještě hlasovat o návrhu poslance Grosse, kde sněmovna prodlužuje svým usnesením obvyklou jednací dobu -a dovolte mi vytvořit si určitou rezervu - o 40 minut, tzn. maximálně do 21.40 hodin, i když tuto rezervu pravděpodobně nevyčerpáme. Jedná se rovněž o procedurální návrh bez rozpravy.

Kdo podporuje tento návrh pořadové číslo 15, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Zdá se, že hlasování možná probíhá příliš rychle, protože z přítomných 190 bylo pro 155, proti 5 a nehlasovalo 30. Nicméně nemyslím si, že by mělo smysl provádět zde přeregistraci.

Návrh byl tedy přijat. Vyhlašuji dvacetiminutovou přestávku, tj. do 21.10 hodin.

(Schůze přerušena ve 20.52 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 21.13 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa v jednací síni.

Na vaše lavice byla doručena pozvánka na 2. schůzi Poslanecké sněmovny, čímž jsme splnili slib, který jsme vám před přerušením tohoto jednání dali.

Zbývají nám už pouze dva body.

Bod 16 je

XVI.

Sdělení předsedy volební komise o lhůtě

na podání návrhů na členy výborů

Prosím tedy předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby se ujal slova.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny ze dne 27. června 1996 k návrhu na volby na 2. schůzi Poslanecké sněmovny.

Volební komise Poslanecké sněmovny pověřuje předsedu volební komise poslance Roberta Koláře, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, že lhůta na podání návrhů na členy výborů Poslanecké sněmovny je do 28. 6.1996 do 18.00 hodin. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi.

Vzhledem k tomu, že jsme již minule rozhodli o tom, že budeme zřejmě konat naši další schůzi od 2. července a zásadní námitky nebyly vzneseny, ptám se, zda k tomuto návrhu pana poslance Koláře si přeje někdo vystoupit v rozpravě. Nikoho nevidím.

Dovolte mi proto, abych nezahájenou rozpravu ukončil.

Přikročíme k hlasování. (Poprvé se pokusím zmáčknout tento ovládací panel a prosím kolegy, aby tolerovali, kdyby se mi to nepodařilo.)

Předkládám vám návrh tohoto usnesení:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí, že poslanecké kluby předloží své návrhy na členy výborů volební komisi do 28.6.1996 do 18.00 hodin.

Je tady návrh na novou registraci. (Zdá se, že naše řady opravdu poněkud prořídly.) Prosím poslance, aby se stisknutím šedivého tlačítka odhlásili. Děkuji vám. Nyní vás prosím, abyste se znovu přihlásili. Děkuji vám.

Nyní můžeme přikročit k hlasování.

Zahajuji hlasování pořadového čísla 17.

Kdo je pro předložený návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Celkový počet nám klesl na 165 poslanců. Z toho 161 bylo pro, proti nebyl nikdo a nehlasovali 4. Konstatuji tedy, že usnesení bylo schváleno.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zbývá nám poslední, 17. bod, kterým je

XVII.

Návrh termínu 2. schůze Poslanecké sněmovny

Chtěl bych vám navrhnout v souladu s § 29 odst. 2, písm. d) a § 51 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny svolání 2. schůze Poslanecké sněmovny.

Program této schůze resp. jeho návrh je obsažen v pozvánce, kterou jste dostali do lavic, a proto mi dovolte, abych tento program neopakoval. Jeho základním jádrem je samozřejmě ustavení výborů Poslanecké sněmovny a také nikoli nedůležitá věc, kterou je schválení nového zasedacího pořádku.

Navrhuji tedy v souladu s předchozí debatou, aby se 2. schůze Poslanecké sněmovny sešla v úterý 2. července 1996 ve 14.00 hodin.

Ptám se, zda se k tomuto návrhu přeje někdo vyjádřit. Nevidím žádnou zdviženou ruku. Děkuji vám za to.

V takovém případě můžeme přikročit k hlasování.

Návrh usnesení, o němž bychom měli hlasovat, zní takto:

Poslanecká sněmovna stanoví, že 2. schůze Poslanecké sněmovny bude zahájena v úterý 2. července 1996 a pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny, aby předložil návrh pořadu této schůze.

Zahajuji hlasování pořadového čísla 18.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku, a stiskne tlačítko. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Konstatují tedy, že z celkového počtu 166 přítomných bylo pro 160 a nehlasovalo 6.

Znovu opakuji, že tato schůze, tak jak je uvedeno na pozvánce, se sejde od 14.00 hodin.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tím jsme vyčerpali pořad ustavující schůze. Dovolte mi, abych vám poděkoval za dobrou práci. Připomínám, že zvu srdečně nově zvolené místopředsedy, jakož i předsedy všech poslaneckých klubů k sobě do své pracovny na číši vína. Děkuji vám a dobrou noc!

(Schůze ukončena ve 21.20 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP