Čtvrtek 25. července 1996

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní se přihlásil předseda klubu ČSSD kolega Gross. Předtím faktická poznámka kolegy Dostála.

Poslanec Pavel Dostál: Promiňte, dámy a pánové, že ta faktická poznámka bude poněkud osobní. Chtěl bych sněmovně oznámit, že jsem se rozhodl jinak hlasovat, než jsem měl před chvílí v úmyslu. Mám 60 svědků ve svém poslaneckém klubu na to, že jsem byl rozhodnut, a taky to klubu oznámil, že vyjádřím nedůvěru této vládě. Po vystoupení pana kolegy Sládka jsem si uvědomil, že pan Sládek je nepřítelem pro tuto zemi a že je spíše povinností demokratických sil se spojovat. Děkuji vám. (Potlesk.)

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych si dovolil v této chvíli požádat o relativně krátkou 30minutovou přestávku k tomuto tématu na poslední poradu našeho poslaneckého klubu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, vyhovuji. Vyhlašuji přestávku. Sejdeme se v 11.10 hodin k závěrečnému hlasování.

(Schůze přerušena v 10.36 hodin.)

(Schůze zahájena v 11.15 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahajuji přerušené jednání tohoto bodu i schůze a nyní žádám pana kolegu Milana Uhdeho, aby se ujal slova se stanoviskem klubu ODS k tomuto bodu.

Poslanec Milan Uhde: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany vám chci sdělit, jak členové klubu odpovědí vládě na otázku důvěry. Členové klubu ODS si při poslechu i při četbě a studiu programového prohlášení vlády byli vědomi složitosti situace, v níž text programového prohlášení vznikal. Okamžitě po volbách jsme pochopili, že vláda složená z příslušníků stran dosavadní koalice a vedená Václavem Klausem zabezpečuje perspektivu největší dosažitelné stability a nejdůslednějšího pokračování politické, ekonomické a společenské transformace. Žádná jiná představitelná vláda, o jejímž případném složení se někde teoreticky uvažovalo, nedokáže takovou perspektivu stability nabídnout, o kontinuitě transformace nemluvě, a nemůže proto očekávat od našeho klubu podporu.

Zároveň jsme si jako členové největší koaliční strany připomněli, že na nás, zejména na našich vyjednavačích ležel velký díl odpovědnosti za příznivý výsledek koaličních jednání o dohodě na principech, na nichž bude spočívat koaliční spolupráce. Nebylo žádnou tajností, že obě koaliční strany, jak Občanská demokratická aliance, tak Křesťanská demokratická unie - Československá strana lidová, měly ve svých volebních programech prvky, které se v detailech a někdy i v širších rozměrech lišily od programu ODS. Šlo konkrétně například o vztah ke zřízení vyšších územně samosprávních celků nebo o požadavek striktního oddělení systému důchodového pojištění od státního rozpočtu a o požadavek zřízení systému fondového. Plná shoda nebyla, ani co se týká podílu studentů na úhradě pomaturitního studia. Oceňujeme skutečnost, že se koaliční partneři nakonec shodli a dobrali se obecných tezí, které jsou do programového prohlášení vtěleny. Jsme si vědomi toho, že mnohá teze mohla dospět do své závěrečné podoby jen za cenu ústupků, ke kterým museli představitelé ODS sáhnout, aby umožnili vznik a zformování staronové koalice.

Některé z těchto ústupků jsou pro mnohé z nás na samé hranici únosnosti a přijatelnosti a smiřujeme se s nimi jen s těžkým srdcem. Mnozí členové poslaneckého klubu ODS například nadále sdílejí přesvědčení, že se svoboda a demokracie opírají o hlubší základy, než skýtá mechanická decentralizace. Bráníme se označení za špatné demokraty, když vznášíme tradiční pochybnosti a námitky vůči tradiční rousseauovské touze nadekretovat spontánní instituce v duchu tzv. samosprávného ideálu a vůči rozšířené představě, že demokratická samospráva automaticky spoluvytváří dobrou veřejnou správu.

Programové prohlášení se záměrně pohybuje v rovině převážně obecné. Nemůže ani vypadat jinak, pokud nechce propadnout posedlosti podrobných plánovatelů společenského vývoje. O jednotlivých konkrétních krocích budeme jednat nad předlohami zákonů, diskutovat a nakonec hlasovat. Nepokládáme proto za účelné svádět detailní spory už teď. Jde o směr a rámec, jejž programové prohlášení definuje.

Členové poslaneckého klubu ODS ocenili, že vláda premiéra Klause, která v úterý 23. července předstoupila před sněmovnu s otázkou důvěry, hodlá vykonat kroky, které na transformační mapě znamenají zaplnění některých bílých míst, totiž překlenutí průvodních problémů i některých opomenutí, k nimž došlo a k jejichž povědomí se tím vláda hlásí. V oblasti zahraničně politické a obranné se vláda zavazuje dovést k cíli předsevzetí, která se těší naší široké podpoře.

Na závěr se chci zabývat rozporem, v němž se ocitli poslanci České strany sociálně demokratické, soudě alespoň z některých jejich vystoupení v rozpravě. Čelní představitelé České sociální demokracie se spolu se zástupci tří koaličních stran účastnili povolební porady na hradě a počínali si jakoby se chystali přijmout spoluodpovědnost za konstelaci, kterou na základě svého práva vytvořili voliči tím, že své hlasy rozdělili poněkud jinak než před čtyřmi lety. Ve chvíli, kdy tato odpovědnost prochází první skutečně závažnou zkouškou, vyvstává teoretická alternativa, že sociální demokracie ve zkoušce neobstojí. Že se opře o některé své konkrétní námitky, například vůči myšlence školného, vůči myšlence adresně chápaného nároku na tzv. dětské přídavky, vůči myšlence zainteresovanosti občana na úsporném a racionálním rozsahu čerpání zdravotní péče a nebo nejnověji vůči námětu zmírnění některých majetkových křivd způsobených především katolické církvi, jak se o tom zmiňuje buď dodatek ke koaliční smlouvě.

Že tyto námitky nebo jen některou z nich promění v zásadní argument, jednotně zaujme vůči designované vládě aktivně negativní postoj a její poslanci nepoužijí žádného z nabízejících se parlamentních způsobů, jak této vládě umožnit začátek práce. Říkám to věcně a bez odstínu pohrůžky. Odmítnout důvěru vládě premiéra Klause, která se v úterý 23. července představila sněmovně, znamená usilovat o jinou vládu, a to o takovou, která v žádném případě nezíská přímou podporu 99 poslanců, nýbrž podporu menší a zčásti tichou a nejistou, a půjde tedy o vládu méně stabilní, nucenou obejít se bez podpůrných hlasů poslanců Občanské demokratické strany. Při dnešní neexistenci Senátu to znamená zavinit vleklý, hluboce problematický stav. Kdo jej vědomě přivodí, nemůže sobě ani jiným namlouvat, že je zodpovědný. Zodpovědnost v politice totiž spočívá nejen v důsledném prosazování vlastních myšlenek a zájmů, nýbrž i v přijetí následků, jež takové prosazování vyvolá. Zodpovědný politik aktivně vytváří pouze situace, které dokáže řešit.

Poslanci Občanské demokratické strany v Poslanecké sněmovně jsou za všech okolností odhodláni chovat se a hlasovat v souladu se svým svědomím důsledně a zodpovědně. Vládě premiéra Klause odpovědí na otázku důvěry kladně. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se hlásí do rozpravy předseda sněmovny. Prosím, aby se ujal slova.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, stanovisko České strany sociálně demokratické k otázce důvěry nebo nedůvěry této vládě za několik málo okamžiků vyjádří předseda našeho poslaneckého klubu. Chtěl bych pouze - a tentokrát jako předseda této strany a nikoli jako předseda sněmovny - konstatovat, že bych se neodvažoval radit jakékoli politické straně, kromě své vlastní, jak má v této otázce postupovat, a že jakékoli radění jakýmkoli jiným politickým stranám považuji za nevychovanost Děkuji. (Déle trvající potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se slova ujme pan kolega Borák, aby přednesl stanovisko klubu KDU-ČSL.

Poslanec Josef Borák: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, vláda nám předložila závažný dokument, obsahující celkový koncept práce pro svoji budoucí činnost. Tento dokument vzniká v době, kdy vládní koalice nemá v Poslanecké sněmovně většinu a tudíž nemá lehkou pozici. Přesto jsem přesvědčen, že tento dokument je zpracován dostatečně citlivě i pro státotvorně uvažující opoziční poslance a je také v souladu s proreformním kurzem, podporovaným většinou obyvatel této země.

KDU-ČSL přispěla nezanedbatelným podílem k tvorbě tohoto dokumentu. Priority jejího volebního programu, jako je zvýraznění účinností forem podpory bydlení, mimo jiné i konstituováním podpůrného a garančního fondu bydlení, nebo důslednější postih recidivistů, nebo zachování dostatečné výše starobního důchodu či kompenzace omezení vlastníka ukládané státem, se stávají prioritami nové vlády. KDU-ČSL považuje za podstatné, že se koalice shodla na naplnění Ústavy České republiky a na její neměnnosti, a že z pohledu zahraničně politického bude usilovat o dosažení plného členství České republiky v Evropské unii i v Severoatlantické obranné alianci.

Dámy a pánové, programové prohlášení vlády je kompromisním průnikem programů tří stran, z nichž každá představuje určitý politický proud. Tyto strany dovedly najít shodu a také sestavit vládu. Nyní se tato vláda představuje a uchází se o důvěru Poslanecké sněmovny prostřednictvím vládního prohlášení. Tímto dokumentem zároveň není nikterak vyloučena možnost každé parlamentní strany, resp. poslance uplatňovat při projednávání konkrétních návrhů zákonů svůj pohled a snažit se o něm přesvědčit i ostatní kolegy.

Perspektivnost tohoto dokumentu je v tom, že skýtá prostor pro demokratickou spolupráci těch subjektů, kterým leží prospěch země na srdci více než partikulární zájmy jednotlivých politiků. Skýtá totiž prostor pro optimální řešení, která vznikají na základě názorového tříbení v jednáních. Skýtá prostor pro odpovědnou práci.

Klub KDU-ČSL považuje předložené programové prohlášení vlády z hlediska volebního programu KDU-ČSL za přijatelný kompromis a zároveň je připraven jednat o citlivých bodech i v budoucnu.

Dámy a pánové, klub KDU-ČSL programové prohlášení podpoří a věří, že tak učiní všichni, kterým leží na srdci stabilita země i její všestranný prospěch. Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan poslanec Ivan Mašek se stanoviskem klubu ODA.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, já nehodlám tuto sněmovnu unavovat pitváním nějakých koaličních peripetií. Myslím, že chvíle je taková, že stojí za to vyjádřit se pouze v zásadních věcech. Proto chci jménem poslaneckého klubu ODA říci, že v současné chvíli a v současné politické situaci je vláda, která této sněmovně předložila otázku důvěry, jedinou vládou, která je schopna dokončit transformaci společnosti a dovést republiku do evropských a spolehlivých bezpečnostních struktur.

Proto náš poslanecký klub důvěru této vládě dá. Děkuji vám za pozornost (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan poslanec Vojtěch Filip, aby přednesl stanovisko klubu KSČM.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, pane předsedající, pane předsedo vlády, páni ministři, paní a pánové, závěr rozpravy ve sněmovně těsně před přestávkou se odehrál ve velmi nešťastném duchu. Komunistická strana Čech a Moravy je demokratickou parlamentní stranou, má vlastní program, a ten také prezentuje s vlastní odpovědností vůči svým současným i příštím voličům.

Potvrzuji, že náš klub bude hlasovat proti vyslovení důvěry vládě z důvodů, které jsme v průběhu rozpravy uvedli.

Přitom je též fakt, že jsme jako Komunistická strana Čech a Moravy zcela jednoznačně proti jakýmkoliv projevům rasismu a rostoucím tendencím nesnášenlivosti, které se v naší společnosti objevují. I to jsme museli vyjádřit před několika okamžiky jediným možným způsobem, poté, kdy jsem nemohl vznést námitku podle jednacího řádu.

Zároveň mi dovolte říci, že je pro nás zásadní politickou otázkou ta věc, kterou lze zcela jednoznačně a zkráceně podřadit pod heslo, že nejde o to s kým hlasuješ, ale pro co hlasuješ nebo proti čemu hlasuješ. Ono černobílé vidění,že nelze hlasovat s tím nebo oním je stejně nemorální a nesprávné jako rasismus sám.

Dovolte mi, abych si připomněl slova prezidenta republiky v této sněmovně v úterý, když hovořil o funkcích koalice a vlastních názorech a přístupech demokratické opozice. Komunistická strana Čech a Moravy je demokratickou opoziční stranou, je opozicí kvalifikovanou a principiální. Děkuji. (Potlesk zleva.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme předseda klubu SPR-RSČ pan poslanec Miroslav Sládek se stanoviskem svého klubu.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, stanovisko poslaneckého klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa:

Jestliže se nechceme zpronevěřit předvolebním slibům, nemůžeme podpořit, ale ani tolerovat současnou vládu. Nehodláme přitom ale hledat ani líbivé a zcela účelové výmluvy. Musíme zcela čestně a otevřeně prohlásit: ne. Děkuji. ( Potlesk zprava.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme předseda klubu ČSSD pan poslanec Stanislav Gross se stanoviskem svého klubu.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dámy a pánové, chtěl bych vás v tuto chvíli seznámit se stanoviskem České strany sociálně demokratické k žádosti vlády České republiky o vyslovení důvěry. Toto stanovisko vyplývá z reálného stavu, který nastal po volbách do Poslanecké sněmovny, kdy občané České republiky hlasováním rozhodli, že minulá vláda ztratila podporu většiny občanů naší republiky a s tím i související většinu v Poslanecké sněmovně.

Zároveň s tím vnímáme ale i tu realitu, že ani Česká strana sociálně demokratická jakožto zřetelná alternativa vůči ODS nemůže po těchto volbách sestavit většinovou vládu.

Vnímáme i to, že v zájmu stability společnosti je důležité, aby tato země měla funkční ústavní orgány včetně vlády.

Za této situace se Česká strana sociálně demokratická rozhodla umožnit existenci menšinové vlády, která nyní žádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Česká strana sociálně demokratická je tedy momentálně ochotna tolerovat tuto menšinovou vládu. Toto rozhodnutí jsme učinili po zralé úvaze. Zvažovali jsme všechny důsledky, které může mít neschválení žádosti vlády České republiky o vyslovení důvěry jak pro Českou stranu sociálně demokratickou, tak pro celou Českou republiku. Rozhodovali jsme se s vědomím, že nemusí být nejvhodnější z hlediska zájmů České strany sociálně demokratické, je ale méně riskantní pro Českou republiku. Za této situace nechceme ohrozit zájmy našeho státu kvůli zájmům naší strany.

Tomáš Masaryk o sociální demokracii vždy hovořil jako o straně, která dokáže své zájmy podřídit zájmům státu. Česká strana sociálně demokratická se dnes nebude chovat méně odpovědně, než jak se chovala v období mezi světovými válkami.

Je ale nutné, aby důrazně zaznělo i následující. Česká strana sociálně demokratická není spojencem této vlády a ať nikdo nepočítá s tím, že bude tuto vládu podporovat. Tato vláda nemá důvěru sociálních demokratů. Říkáme zcela otevřeně, že budeme demokratickou cestou a všemi politickými prostředky usilovat o to, aby po příštích volbách se nemohla tato situace opakovat a aby Česká strana sociálně demokratická převzala hlavní odpovědnost nejen za parlamentní, ale i vládní politiku v této zemi.

Česká strana sociálně demokratická bude v Poslanecké sněmovně prosazovat svoji politiku. Politiku, které dalo důvěru více než 1,6 mil. voličů. Do naší politiky bude patřit důsledná kontrola této menšinové vlády. Budeme požadovat, aby vláda každý rok předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a informovala ji o plnění svého programového prohlášení. V případě, že se budou i nadále potvrzovat naše zásadní výhrady vůči jednotlivým členům vlády, budeme usilovat o odchod těchto ministrů z jejich úřadu.

Co se týče programového prohlášení vlády, vycházíme z toho, že je to program této vlády, nikoliv České strany sociálně demokratické. Proto budeme podporovat jen ty části vládního programu, které jsou v souladu s naším programem a které vláda pod naším tlakem do programového prohlášení zahrnula. Pokud se vláda bude chovat tak jako v minulém volebním období, kdy nerespektovala svůj vlastní program v bodech, které nevyhovovaly nejsilnější vládní straně, budeme ji nutit, aby tyto body plnila.

Česká strana sociálně demokratická bude vší silou bránit realizaci těch částí programového prohlášení vlády, které jsou v rozporu s naší politikou. Je řada programových tezí České strany sociálně demokratické, které jsou pro vládní koalici či její část nepřijatelné. Sociální demokracie se pokusí i přes tento odpor prosadit tyto části svého programu.

Mezi takové kroky bude patřit i nový pokus o prosazení usnesení Poslanecké sněmovny, zabraňující vládě exekutivní cestou převést státní majetek na římskokatolickou církev.

Zároveň bych chtěl zdůraznit, že Česká strana sociálně demokratická je přesvědčena, že takto vzniklá politická situace přispěje k upevnění parlamentní demokracie v České republice a k tomu, aby si vláda uvědomila svoji odpovědnost Poslanecké sněmovně. Pokud jde o nás, my se celou svojí vahou a rozhodností zasadíme o to, aby se již nikdy neopakovala situace, kdy se v minulosti vláda chovala jako nekontrolovatelný sbor, který je přesvědčen, že se nemusí nikomu zodpovídat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Podle §85 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o žádosti vlády o vyslovení důvěry hlasuje podle jmen. Prosím dva určené ověřovatele této schůze, kterými jsou paní poslankyně Škorpilová a pan poslanec Orel, aby zaujali místa u stolku zpravodajů, kde budu mít k dispozici seznam poslanců v abecedním pořadí. (Poslanci ČSSD odcházejí ze sálu, z pravé strany se ozývá potlesk.)

Podle § 74 odst. 4 jednacího řádu se při hlasování podle jmen čtou poslanci v abecedním pořadí počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající. Protože ověřovatelé provedli kontrolu hlasovacích lístků, chci se ještě zeptat, zda i některý z dalších ověřovatelů Poslanecké sněmovny nechce sledovat s určenými ověřovateli průběh hlasování? Není tomu tak.

Vylosoval jsem pana kolegu Škromacha a ptám se, zdali je přítomen? (Ne.)

Vážené kolegyně a kolegové, vláda České republiky požádala Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. V souvislosti s tím proto navrhuji vyhovět žádosti vlády o vyslovení důvěry. Dovolím si ještě připomenout, že podle § 74 odst. 4 vyvolaný poslanec se vysloví, cituji "pro návrh" nebo "proti návrhu" a zdržuje-li se hlasování, řekne "zdržuji se". Prosím ještě, aby každý vyvolaný poslanec své stanovisko řekl hlasitě, abych je mohl v souladu s jednacím řádem zopakovat a aby mohlo být zaznamenáno. Zahajuji veřejné hlasování k návrhu, který jsem přednesl.

Pan poslanec Škromach není přítomen.

Pan poslanec Šmucr - proti návrhu.

Paní poslankyně Šojdrová - pro návrh.

Pan poslanec Španbauer - není přítomen.

Pan poslanec Špidla - není přítomen.

Paní poslankyně Štěpová - není přítomna.

Pan poslanec Štrait - proti návrhu.

Pan poslanec Šulák - není přítomen.

Pan poslanec Švrček - pro návrh.

Pan poslanec Talíř - pro návrh.

Pan poslanec Teplík - není přítomen.

Pan poslanec Tešnar - není přítomen.

Pan poslanec Titz - není přítomen.

Pan poslanec Tlustý - pro návrh.

Pan poslanec Tollner - pro návrh.

Pan poslanec Tomíček - není přítomen.

Pan poslanec Třebický - pro návrh.

Pan poslanec Turek - není přítomen.

Pan poslanec Tyl - pro návrh.

Pan poslanec Uhde - pro návrh.

Pan poslanec Ullmann - pro návrh.

Pan poslanec Vacek - proti návrhu.

Pan poslanec Václavek - není přítomen.

Pan poslanec Vidím - pro návrh.

Pan poslanec Vik - proti návrhu.

Pan poslanec Vlach - pro návrh.

Pan poslanec Vlček - není přítomen.

Pan poslanec Vodička - pro návrh.

Pan poslanec Vojíř - pro návrh.

Pan poslanec Volák - pro návrh.

Pan poslanec Vrcha - proti návrhu.

Pan poslanec Vrzal - pro návrh.

Pan poslanec Vrzáň - proti návrhu.

Pan poslanec Výborný - pro návrh.

Pan poslanec Vymětal - proti návrhu.

Pan poslanec Wagner - není přítomen.

Paní poslankyně Zachardová - není přítomna.

Pan poslanec Zajíc - proti návrhu.

Paní poslankyně Zajícová - proti návrhu.

Pan poslanec Zajíček - pro návrh.

Pan poslanec Zaorálek - není přítomen.

Pan poslanec Zeman Eduard - není přítomen.

Pan poslanec Zeman Miloš - není přítomen.

Pan poslanec Zemina - pro návrh.

Pan poslanec Zieleniec - pro návrh.

Pan poslanec Zima - pro návrh.

Pan poslanec Zvěřina - pro návrh.

Pan poslanec Žižka - není přítomen.

Pan poslanec Ambrozek - pro návrh.

Pan poslanec Bartoš - pro návrh.

Paní poslankyně Bartošková - pro návrh.

Pan poslanec Bařinka - pro návrh.

Pan poslanec Bašta - není přítomen.

Pan poslanec Bělehrádek - pro návrh.

Pan poslanec Benda - pro návrh.

Pan poslanec Bláha - není přítomen.

Pan poslanec Borák - pro návrh.

Pan poslanec Bratinka - pro návrh.

Pan poslanec Brožík - není přítomen.

Pan poslanec Březina - pro návrh.

Pan poslanec Budinský - není přítomen.

Pan poslanec Bureš - pro návrh.

Paní poslankyně Buzková - není přítomna.

Pan poslanec Cisár - není přítomen.

Pan poslanec Čech - není přítomen.

Paní poslankyně Čelišová - proti návrhu.

Pan poslanec Čermák - pro návrh.

Pan poslanec Černý - pro návrh.

Pan poslanec Češka - pro návrh.

Pan poslanec Čevela - není přítomen.

Pan poslanec Dlouhý - pro návrh.

Pan poslanec Dostál - není přítomen.

Pan poslanec Ekert - není přítomen.

Paní poslankyně Emmerová - není přítomna.

Pan poslanec Exner - proti návrhu.

Pan poslanec Filip - proti návrhu.

Paní poslankyně Fischerová - není přítomna.

Pan poslanec Fójcik - pro návrh.

Pan poslanec Frank - proti návrhu.

Pan poslanec Frankl - pro návrh.

Paní poslankyně Gavlasová - není přítomna.

Pan poslanec Gongol - proti návrhu.

Pan poslanec Grebeníček - proti návrhu.

Pan poslanec Grégr - není přítomen.

Pan poslanec Gross - není přítomen.

Pan poslanec Grulich - není přítomen.

Pan poslanec Hofhanzl - pro návrh.

Pan poslanec Hofman - není přítomen.

Pan poslanec Hojdar - není přítomen.

Pan poslanec Holáň - pro návrh.

Pan poslanec Jolub - pro návrh.

Pan poslanec Honajzer - pro návrh.

Paní poslankyně Horníková - pro návrh.

Pan poslanec Houzák - proti návrhu.

Paní poslankyně Hrůzová - proti návrhu.

Pan poslanec Hulinský - není přítomen.

Pan poslanec Huml - pro návrh.

Pan poslanec Chobot - není přítomen.

Pan poslanec Janeček - pro návrh.

Pan poslanec Jičínský - není přítomen.

Paní poslankyně Jirousová - proti návrhu.

Paní poslankyně Jurková - pro návrh.

Pan poslanec Kalus - pro návrh.

Pan poslanec Kalvoda - pro návrh.

Pan poslanec Kapoun - není přítomen.

Pan poslanec Karas - pro návrh.

Pan poslanec Kasal - pro návrh.

Pan poslanec Klanica - proti návrhu.

Pan poslanec Klas - pro návrh.

Pan poslanec Klaus - pro návrh.

Pan poslanec Kočárník - pro návrh.

Pan poslanec Koháček - pro návrh.

Pan poslanec Kolář - pro návrh.

Paní poslankyně Kolářová - pro návrh.

Pan poslanec Kopecký - není přítomen.

Paní poslankyně Kořínková - není přítomna.

Pan poslanec Kostrhun - není přítomen.

Pan poslanec Koucký - pro návrh.

Pan poslanec Kováčik - proti návrhu.

Pan poslanec Krampera - proti návrhu.

Pan poslanec Krása - pro návrh.

Pan poslanec Kraus - není přítomen.

Pan poslanec Krejsa - proti návrhu.

Pan poslanec Kroupa - pro návrh.

Pan poslanec Kučera - není přítomen.

Pan poslanec Kudláček - pro návrh.

Pan poslanec Kulka - pro návrh.

Pan poslanec Kuneš - není přítomen.

Paní poslankyně Kupčová - není přítomna.

Pan poslanec Květák - pro návrh.

Pan poslanec Langer - pro návrh.

Pan poslanec Laštůvka - není přítomen.

Pan poslanec Ledvinka - pro návrh.

Pan poslanec Lobkowicz - pro návrh.

Pan poslanec Loukota - proti návrhu.

Pan poslanec Lukáš - pro návrh.

Pan poslanec Lux - pro návrh.

Pan poslanec Mach - pro návrh.

Pan poslanec Macháček - není přítomen.

Pan poslanec Machovec - není přítomen.

Pan poslanec Maixner - proti návrhu.

Pan poslanec Maňásek - není přítomen.

Pan poslanec Mandík - proti návrhu.

Paní poslankyně Marvanová - pro návrh.

Pan poslanec Mašek - pro návrh.

Pan poslanec Maštálka - proti návrhu.

Pan poslanec Matulka - proti návrhu.

Pan poslanec Melčák - není přítomen.

Pan poslanec Melichar - pro návrh.

Pan poslanec Nájemník - pro návrh.

Pan poslanec Navrátil - pro návrh.

Pan poslanec Nečas - pro návrh.

Pan poslanec Nehera - proti návrhu.

Pan poslanec Nejezchleb - pro návrh.

Pan poslanec Novák František - pro návrh.

Pan poslanec Novák Jaroslav - proti návrhu.

Pan poslanec Novák Jiří - pro návrh.

Pan poslanec Novák Libor - pro návrh.

Paní poslankyně Noveská - není přítomna.

Paní poslankyně Nývltová - proti návrhu.

Pan poslanec Orel - pro návrh.

Paní poslankyně Orgoníková - není přítomna.

Pan poslanec Palas - není přítomen.

Pan poslanec Papež - pro návrh.

Pan poslanec Páv - pro návrh.

Pan poslanec Payne - pro návrh.

Pan poslanec Pěnička - pro návrh.

Pan poslanec Pešán - pro návrh.

Pan poslanec Pešek - pro návrh.

Paní poslankyně Pešková - proti návrhu.

Paní poslankyně Petrová - pro návrh.

Pan poslanec Pilip - pro návrh.

Pan poslanec Plachý - pro návrh.

Paní poslankyně Plechatá - pro návrh.

Pan poslanec Pleva - pro návrh.

Pan poslanec Polášek - není přítomen.

Pan poslanec Prokop - pro návrh.

Pan poslanec Přibáň - pro návrh.

Paní poslankyně Rajsiglová - proti návrhu.

Pan poslanec Ransdorf - proti návrhu.

Pan poslanec Recman - proti návrhu.

Paní poslankyně Röschová - pro návrh.

Paní poslankyně Rujbrová - proti návrhu.

Pan poslanec Ruml - pro návrh.

Paní poslankyně Sehnalová - není přítomna.

Pan poslanec Sehoř - pro návrh.

Pan poslanec Severa - pro návrh.

Pan poslanec Schling - není přítomen.

Pan poslanec Skalický - pro návrh.

Pan poslanec Skopal - není přítomen.

Pan poslanec Sládek - proti návrhu.

Pan poslanec Smetana - proti návrhu.

Pan poslanec Snítilý - není přítomen.

Pan poslanec Sobotka - není přítomen.

Pan poslanec Stráský - pro návrh.

Pan poslanec Svoboda - není přítomen.

Paní poslankyně Svobodová - proti návrhu.

Pan poslanec Šafařík - pro návrh.

Pan poslanec Šimůnek - proti návrhu.

Paní poslankyně Škorpilová - proti návrhu.

Veřejné hlasování skončilo.

Prosím ověřovatele, aby mi sdělili, jak dlouhou dobu potřebují k tomu, aby mi sdělili výsledek hlasování.

Poslanec Jaroslav Orel: Pane předsedající, bylo nám doporučeno 20 minut aparátem sněmovny.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan místopředseda Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. To je jenom slovo k ověřovatelům. Pokud nebylo dobře rozumět druhému slovu, tomu, jak jsem hlasoval; hlasoval jsem tedy slovy: pro návrh. Myslím, že podobné se týká i některých dalších kolegů. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, vznáším námitky proti hlasování, a sice dovolím si přečíst z jednacího řádu - § 74 odst. 4: "Pří hlasování podle jmen se čtou poslanci v abecedním pořadí, počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající. Vyvolaný poslanec se vysloví: pro návrh nebo proti návrhu, a zdržuje-li se hlasování, řekne: zdržuji se. Předsedající každou odpověď opakuje. Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování".

Páni kolegové Hofhanzl, Čermák, Vodička, Vlach, Tlustý, Honajzer a Klas neřekli: pro návrh, ale jen "pro". Proto žádám, aby byly jejich hlasy přeřazeny do kategorie "zdrželi se". (Potlesk.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Klas.

Poslanec Jan Klas: Byla tady řečena evidentní lež. Já jsem zcela jasně řekl: pro návrh. (Ruch v sále.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan poslanec Honajzer s faktickou poznámkou.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Pane předsedající, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že naše vystoupení nebyla pronášena na mikrofon, myslím si, že mám v souladu s jednacím řádem já i moji kolegové právo upřesnit své vystoupení. Proto ho upřesňuji tímto způsobem. Hlasoval jsem pro návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Hofhanzl s faktickou poznámkou.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Upřesňuji. Hlasoval jsem pro návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan poslanec Čermák s faktickou poznámkou.

Poslanec Petr Čermák: Hlasoval jsem pro návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan poslanec Tlustý s faktickou poznámkou.

Poslanec Vlastimil Tlustý: Upřesňuji své hlasování. Též jsem hlasoval pro návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan poslanec Vodička s faktickou poznámkou.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jindřich Vodička: Upřesňuji své hlasování na mikrofon. Hlasoval jsem pro návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dnešním dnem vejde tento Parlament do historie. Vymysleli jsme dodatečné hlasování. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, stanovisko poslaneckého klubu:

Za prvé se divíme, že některým poslancům stojí za to lhát, že nemohou čestně přiznat - ano, nepřečetli jsme si zákon, neznáme jako zákonodárci zákon a pochybili jsme. Mohlo se revokovat hlasování a mohlo se opakovat, ale bylo by to rozhodně delší, ale čestnější. Divím se, že zákonodárcům stojí za to lhát.

Co se týká naší námitky. My přece nevznášíme námitky pro to, abychom prodlužovali schůzi. Vznášíme námitky pro to, aby jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bylo naprosto čisté, nezpochybnitelné, a proto, aby nejvíce zákonodárci měli úctu před zákonem. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Beru na vědomí apel vůči poslancům ve smyslu jednacího řádu nyní a na žádost ověřovatelů přerušuji jednání této schůze na 20 minut. Sejdeme se ve 12.20 hodin.

(Schůze přerušena ve 12.02 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 12.28 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP