Středa 30. října 1996

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

30. října 1996 v 9.04 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 192 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux, místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec, ministr Pavel Bratinka, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ivan Pilip, ministr vnitra Jan Ruml, ministr dopravy Martin Říman, ministr pro místní rozvoj Jaromír Schneider, ministr životního prostředí Jiří Skalický, ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička, ministr obrany Miloslav Výborný a ministr kultury Jaromír Talíř.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

31. října 1996 v 9.00 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 190 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux, místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec, ministr Pavel Bratinka, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ivan Pilip, ministr vnitra Jan Ruml, ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička, ministr obrany Miloslav Výborný a ministr kultury Jaromír Talíř.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

1. listopadu 1996 v 9.08 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 188 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux, místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec, ministr Pavel Bratinka, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ivan Pilip, ministr vnitra Jan Ruml, ministr životního prostředí Jiří Skalický, ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička, ministr obrany Miloslav Výborný a ministr kultury Jaromír Talíř.

1. den schůze (30. října 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka a 192 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux, místopředseda vlády a ministr financí Ivan Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec, ministr Pavel Bratinka, ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ivan Pilip, ministr vnitra Jan Ruml, ministr dopravy Martin Říman, ministr pro místní rozvoj Jaromír Schneider, ministr životního prostředí Jiří Skalický, ministr práce a sociálních věcí Jindřich Vodička, ministr obrany Miloslav Výborný a ministr kultury Jaromír Talíř.

(Schůze zahájena v 9.04 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené poslankyně, vážení kolegové poslanci, dovolte, abych podle § 4 odst. 1 jednacího řádu zahájil schůzi bez ohledu na počet přítomných.

Dovolte mi, abych vás na naší 6. schůzi srdečně uvítal. Konstatuji, že tato schůze byla svolána podle § 29, odst. 2 písm. d) našeho jednacího řádu a návrh pořadu byl stanoven na základě návrhu organizačního výboru Poslanecké sněmovny dne 17. října a pozvánka vám byla rozeslána 18. října, takže všechny náležitosti byly splněny.

Nejdříve bych vás poprosil, abyste se nejdříve přihlásili hlasovacími kartami a případně mně oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Je mezi přítomnými někdo takový? Pan poslanec Ivan Langer má náhradní kartu č. 26.

Jako obvykle musíme určit dva ověřovatele - dříve jsem vyzýval sněmovnu, aby je navrhla sama, ale protože o to nikdy nebyl zájem, dovolím si vám tyto ověřovatele navrhnout sám. Chtěl bych konstatovat, že až dosud neověřovali páni poslanci Dušan Kulka a Oldřich Vrcha. Navrhuji vám proto, abychom tyto pány poslance určili ověřovateli dnešní schůze.

Má někdo jiný návrh na ověřovatele? (Nikdo se nehlásil.) Jelikož tomu tak není, zahajuji naše první hlasování.

Kdo je pro tento první návrh na ověřovatele, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové č. 1 skončilo přijetím tohoto návrhu, protože ze 129 přítomných bylo 116 pro, nikdo proti a 13 nehlasovalo.

Blahopřeji tedy pánům poslancům Kulkovi a Vrchovi ke zvolení do funkce ověřovatelů a prosím, aby se ujali své funkce, která spočívá mimo jiné v tom, že zkontrolují přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači. Protože ústních interpelací je podle neformální informace přibližně 400, předpokládám, že to bude ověřovatelům chvilku trvat a proto, když dovolíte, přehodím body programu a před prověřováním vylosovaných a seznamem interpelací bychom přistoupili k projednávání našeho pořadu.

Dovolte mi, abych vás ještě seznámil s omluvami, jsou toho času tři - pan poslanec Václav Svoboda se omlouvá z důvodu své služební cesty do Strassburku, pan poslanec Pleva se omlouvá pro nemoc a rovněž je omluven pan ministr a poslanec Jan Stráský. Kromě toho byl pro nemoc - i když to zde na uvedeném seznamu omylem nemám, děkuji za tuto připomínku - omluven pan poslanec Pavel Dostál.

Paní poslankyně Nývltová má náhradní kartu č. 25. Vidím, že pan místopředseda Kasal přecenil vážnost nemoci pana poslance Dostála a anticipoval, že když byl omluven na včerejší zasedání, je omluven i dnes - omlouvám se panu poslanci Dostálovi a konstatuji, že není již v seznamu omluvených.

Nyní bych navrhoval přistoupit k pořadu schůze, ale ještě předtím se hlásí pan poslanec Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem nucen v souladu s jednacím řádem na začátku 6. schůze předložit znovu svůj včerejší procedurální návrh, abychom v pátek nejednali a jednání - pokud nebude zakončeno ve čtvrtek - přesunuli na další týden. Jako hluboce věřící a věřím, že nejsem zdaleka osamocen, se domnívám, že Památka zesnulých je dnem natolik významným, že zasluhuje pečlivou přípravu a důstojné završení pietních vzpomínek na naše nejdražší. Věřím, že náš poslanecký klub, za který návrh předkládám, nebude tentokrát osamocen a že ho na rozdíl od včerejška podpoří i poslanci KDU-ČSL.

Nedávno jsme tady - a proč to nepřiznat také trochu mojí zásluhou - odhlasovali usnesení, že nebudeme rasisté, fašisté, xenofobové a budeme respektovat náboženské svobody atd. Neomezujme proto tedy ani náboženskou svobodu nás, věřících katolíků.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Kolegyně a kolegové, v zájmu přátelského průběhu této rozpravy jsem respektoval, že pan poslanec se k programu přihlásil ještě dříve, než byla otevřena rozprava k tomuto bodu. Dříve než udělím slovo panu místopředsedovi Kasalovi, dovolte mi, abych vás stručně pro pořádek a pro stenozáznam informoval i o tom, že včera jsme v závěru 5. schůze projednali 14 bodů, které byly navrženy do pořadu 6. schůze a prosím vás proto, abyste si laskavé vyškrtli z návrhu pořadu body 9 - 15, 20, 23, 24 a 27 - 30 s tím, že projednávání bodu 31 bylo přerušeno. Nyní otevírám po této informaci rozpravu k programu schůze a uděluji slovo panu místopředsedovi Kasalovi.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, nechci zdržovat naše jednání, ale rád bych věděl, která církev v České republice slaví svátek věrných zemřelých 1. listopadu. Byl bych rád, kdyby mi na to někdo odpověděl.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu místopředsedovi Kasalovi. Vzhledem k tomu, že zde mám už několik přihlášek do rozpravy k programu, využiji práva předsedajícího a přihlásím se sám. (Bušení do lavic poslanců SPR - RSČ.)

Prosím, ale myslím si, že rozhodneme potom hlasováním o vašem návrhu, pane poslanče. Nicméně máte samozřejmě právo na reakci.

Poslanec Josef Krejsa: Já bych jen rád vysvětlil, že jsem nemluvil o svátku, ale o přípravě na svátek. (Smích ve sněmovně.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji vám, pane poslanče. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Matulka. Prosím o klid v sále, poslouchejme se navzájem.

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, nebudu v této poznámce pokračovat v tripartu, ale poprosil bych o něco jiného. Včera sněmovna vyhověla mému návrhu na stažení z programu minulé schůze a zařazení na tuto 6. schůzi onoho bodu, který se týká zrušení usnesení Městského zastupitelstva Děčín. Zdůvodňoval jsem to tím, že jsme nedostali - tak jak bývá obvyklé ve sněmovně - příslušné podkladové materiály. V žádné předkládací lhůtě a vůbec v žádné podobě. Dostalo se nám pouze ústní informace zde z řečniště. Dneska jste si jistě povšimli, že jsme dostali v této věci pouze sdělení místopředsedy výboru pana Dušana Kulky.

Rád bych požádal, abychom se skutečně vrátili k praxi, která v této sněmovně převládala i v minulém funkčním období. Jestliže máme nějaké usnesení městského zastupitelstva zrušit, považuji přinejmenším za slušné, abychom jej dostali v písemné podobě, abychom si je mohli přečíst. Jestliže je zde řeč o tom, že přednosta okresního úřadu pozastavil výkon uvedeného usnesení, pak bych prosil rozhodnutí přednosty okresního úřadu. To jsou běžné podklady, které jsme vždy v takových případech dostávali a podle nich jsme rozhodovali.

Neberte, prosím, mou námitku jako námitku věcnou. Zřejmě samozřejmě pro toto navrhované usnesení budu hlasovat, ale jde o to, abychom pravidla hry dodržovali alespoň v nezbytné míře tak, jak bylo zvykem.

Požádal bych pana předsedu a současně předsedajícího v jedné osobě, aby prostřednictvím Kanceláře zjednal nápravu a příslušné podklady nám skutečně byly předány. Nepochybuji, že na příslušném výboru k dispozici jsou a nedá snad tolik práce je pro potřebu poslanců namnožit.

Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Beru tento pokyn pro Kancelář pro doplnění podkladů.

Dovolte mi, abych vám oznámil, že pan poslanec Vrzal má náhradní kartu č. 24.

Než udělím slovo dalším přihlášeným k návrhu programu naší schůze, dovolte mi, abych vás informoval o svých návrzích.

Za prvé bych rád konstatoval, že organizační výbor dne 24. října doporučil zařadit do pořadu 6. schůze další bod, a to "Návrh rozpočtu Senátu na rok 1997". Navrhuji vám, abychom tento bod zařadili za bod 22 původního návrhu pořadu.

Dále vám chci sdělit, že jsem obdržel oznámení pana poslance Jiřího Payna o tom, že rezignuje na členství v organizačním výboru Poslanecké sněmovny. Chtěl bych jednak panu poslanci Paynovi poděkovat za jeho dosavadní práci v organizačním výboru a současně doporučuji zařadit do našeho pořadu v této souvislosti další bod, a to "Návrh na změny ve složení organizačního výboru Poslanecké sněmovny". Navrhuji vám, aby tento bod byl zařazen za 19. bod původního návrhu pořadu.

V jeho rámci bychom v úvodu vzali na vědomí rezignaci pana poslance Payna a poté na návrh volební komise zvolili nového člena.

A než nyní pustím ke slovu všechny řádně přihlášené, poprosil bych pana místopředsedu Vlacha, aby použil tento mikrofon a seznámil nás s návrhem na zařazení bodu o opatřeních vůči Libyi.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, dovolte mi z tohoto místa - pro značné urychlení dnes. V souladu s tím, co jsme zde projednávali včera, navrhuji doplnit do našeho programu bod "Vládní návrh zákona o opatřeních ve vztahu k Libyi" s tím, že součástí hlasování by bylo, že sněmovna rozhoduje o tom, že se tento bod bude projednávat v pátek dopoledne. Navrhuji tedy zařadit na závěr pořadu s tím, že by byl projednáván nejpozději v pátek dopoledne.

Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, čili konkrétní číslo zatím neuvádíte, pane místopředsedo? Zcela poslední bod. Děkuji.

Nejdříve dám slovo písemně přihlášeným, pak registruji pana poslance Wagnera s ústní přihláškou. Do této chvíle se písemně přihlásili k návrhu pořadu paní poslankyně Kolářová, pan poslanec Klanica, pan poslanec Matulka - pokud již nevyčerpal svoji faktickou poznámku, a pan poslanec Vik. Dále mám zapsaného pana poslance Wagnera.

Uděluji tedy slovo paní poslankyni Kolářové, připraví se pan poslanec Klanica.

Poslankyně Milena Kolářová: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vám z dnešního pořadu schůze vyřadit bod číslo 7, což je "Návrh na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje občanský zákoník" - sněmovní tisk č. 24, a navrhuji ho zařadit na příští, tj. 7. schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je na řadě pan poslanec Klanica, připraví se pan poslanec Matulka, pokud již nevyčerpal svojí faktickou poznámkou to, co chtěl říci.

Poslanec Zdeněk Klanica: Pane předsedo, dámy a pánové, ve smyslu jednání poslaneckého klubu KSČM dovoluji si podat návrh, aby do programu naší schůze bylo zařazeno projednání česko-německé deklarace.

Klub poslanců KSČM vyjadřuje opětovně rozhořčení nad tím, že vláda této země utajuje přípravy a utajuje také navrhovaný text česko-německé deklarace. Za zvláště odsouzeníhodné pokládám to, že se text utajuje dokonce před sněmovnou Parlamentu, jakkoliv se prohlašuje, že má jít o parlamentní dokument, k němuž ovšem sněmovna nemá mít právo zaujímat meritorní stanoviska. I prezident republiky svolává k této otázce porady výběrově, s vyloučením některých parlamentních stran. Vzniká tak oprávněný dojem, že obyvatelstvo našeho státu i sama sněmovna mají být postaveny před hotová fakta, která mohou být v rozporu se zájmy lidu této země i s národními zájmy České republiky.

Náš klub dosud nemá k dispozici připravovaný text a tím spíš považujeme za svou povinnost vyjádřit aspoň základní požadavky, které by byly v souladu s uvedenými zájmy a nutně by měly být v deklaraci vysloveny.

Není divu, dámy a pánové, že národ, který prožil Mnichov a řadu podobných aktů, nemá dobré zkušenosti z projednávání podobných smluv. Naši občané jsou právem znepokojeni a dokonce i roztrpčeni způsobem, jak hodlá vláda projednat česko-německou deklaraci. Pro mnoho občanů je nepřijatelné, že by se o věci nemělo diskutovat a že by se předložil hotový text, bez možnosti účasti na něm. To jsou důvody, proč se domnívám, že by poslanci tohoto vysokého sboru měli pozorně naslouchat hlasům občanů a rozhodněji přistupovat k plnění svých povinností. Děkuji vám.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, prosím, abyste ještě na chvíli setrval u řečniště, protože vašemu návrhu chybí jeden podstatný detail, má-li být hlasovatelný. A to jako jaký bod tento svůj návrh doporučujete zařadit.

Poslanec Zdeněk Klanica: Doporučuji, aby tento bod byl zařazen tak, jak to bude technicky možné, co nejdříve. Měl by to být bod pod názvem Projednání česko-německé deklarace. Chápu, že k tomu asi bude třeba předložit poslancům text této deklarace. Bude záležet na tom, jak technicky co nejrychleji bude možné tento text poslancům dát.

Předseda PSP Miloš Zeman: Bohužel jste stále neuvedl číslo bodu.

Poslanec Zdeněk Klanica: Jako bod číslo 2.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Matulka. Připraví se pan poslanec Jan Vik.

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout něco podobného na totéž téma, protože lze předpokládat, že vláda zřejmě nebude ochotna předložit Poslanecké sněmovně jakoukoli, to znamená ani současnou pracovní verzi textu připravované česko-německé deklarace, a lze předpokládat, že bod, který navrhl můj kolega doc. Klanica, nebude schválen na program jednání touto sněmovnou, tak pro takový případ - pokud nebude schválen ten bod, který kolega Klanica navrhoval - navrhuji jiný bod. A to usnesení Poslanecké sněmovny, které by znělo takto:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá zahraniční výbor Poslanecké sněmovny, aby neprodleně vyzval obdobný výbor německého spolkového sněmu k zahájení vzájemných jednání o potřebě, obsahu, způsobu projednávání a přijetí společné deklarace parlamentů České republiky a Spolkové republiky Německo o vzájemných česko-německých vztazích.

K tomuto návrhu mě vede přesvědčení, že má-li se jednat o deklaraci, kterou mají přijmout společně oba dva parlamenty, pak by se skutečně mělo jednat také o deklaraci, kterou tyto parlamenty připraví. A ne že budou připraveny výkonnou mocí obou dvou států. I když to, co se děje v Německu, nám celkem nemusí ležet tolik na srdci, ale to, co se děje u nás ano, tak jestliže má náš parlament přijmout deklaraci, ale má být postaven výkonnou věcí před hotovou věc a říci k té věci pouze ano a ne, je to postup špatný.

Proto pro případ, kdyby nebyl návrh kolegy Klanici přijat, navrhuji tento bod. Pane předsedo, navrhované usnesení vám dám písemně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Mám tentýž dotaz - jaké číslo bodu nebo kam to chcete do programu zařadit.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedo, na stejné místo programu, jak navrhoval kolega Klanica.

Předseda PSP Miloš Zeman: To znamená jako bod 2, pokud neprojde návrh kolegy Klanici. Ano, nyní je tento návrh hlasovatelný. Jako další se přihlásil pan poslanec Jan Vik, připraví se pan poslanec Jozef Wagner.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si do programu této schůze navrhnout nový bod 1. Návrh volební komise na volbu člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Dále si dovoluji navrhnout nový bod 2. Návrh volební komise na volbu do stálé delegace Poslanecké sněmovny do parlamentního shromáždění Rady Evropy.

A konečně si dovoluji navrhnout bod 3. s názvem Rezignace a odvolání poslance Miroslava Sládka ze zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, promiňte vteřinové zdržení, než si vaše tři návrhy zaznamenám. Už se mi to podařilo. Nyní má slovo poslanec Wagner. Zatím nevidím další přihlášku. Ale ještě před poslancem Wagnerem se hlásí pan předseda Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, jsme tady takřka půl roku a od prvopočátku tohoto volebního období je tato sněmovna poznamenána zásadním nedodržováním zákonů. Z tohoto důvodu o nějakém dodržování úmluv nebo dohod už nelze ani hovořit. Do začátku volebního období jsme přece šli s tím, že budou např. některé výbory obsazovány poměrným zastoupením atd. Politické strany zde zastoupené navrhly svoje členy do jednotlivých výborů, delegací apod. Tady to není dodržováno. Já jsem se neúčastnil jednání zahraničního výboru právě na protest proti tomuto postupu. Ale jak je vidět, je to málo. Je to málo, protože tady se nerespektují ani elementární pravidla parlamentního jednání. Takže z tohoto důvodu rezignuji na členství v zahraničním výboru. Jsem přesvědčen o tom, že když sněmovna někoho zvolí do výboru, že ho také sama odvolává. To už je věc procedurální. Ale já osobně na členství v zahraničním výboru rezignuji a nehodlám se podílet na vytváření jakéhosi křoví, jakýchsi kulis pro zdánlivou demokracii. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi. Na řadě je nyní pan poslanec Jozef Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, mám prosbu. S panem kolegou Pěničkou - tedy hlasovací poměr se nezmění - potřebujeme odejít a být v 10.00 hodin za rozpočtový výbor, k čemuž jsme byli zmocněni, na tiskové konferenci v souvislosti se žádostí příslušného sportovního svazu o pořádání mistrovství světa v České republice, který dva výbory této sněmovny projednaly a doporučily. Z toho důvodu bych vás poprosil, kdyby bylo možné bod 3 původního návrhu - Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o sdružování v politických stranách a hnutích - zařadit na dobu pozdější, kdykoli po 11. hodině. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Konstatuji, že písemnou přihlášku jsem neobdržel, takže nyní přijímám ústní přihlášky. Pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, na jedné straně se tady nedodržují zákony a dohody. Na druhé straně se tady vytváří jakási pochybná tradice jakýchsi gentlemanských dohod nebo výměn. Podívejte se dneska do sdělovacích prostředků - tady se dnes hovořilo o česko-německé deklaraci - německý kancléř je na cestě ve světě a jeho doprovod se vrací tak, aby zajistil náležitý poměr vládní koalice - opozice. Tak proč bychom my tady zaváděli takovéto podivné věci, i když v případě poslance Wagnera si myslím, že to je úplně jedno, naopak, já jako opoziční poslanec bych to uvítal, protože on zásadně hlasuje s vládní koalicí. Ale všeobecně jde o to - vždyť právě využití toho, že někteří jsou nepřítomni, umožní třeba prosadit návrh zákona, takže já nechápu co se tu buduje za podivnou tradici. A co se týká ministrů, vždyť oni mají možnost se vzdát poslaneckého mandátu, pokud by jim to náhodou bránilo v řádném výkonu volené funkce. Já si myslím, že není co řešit. Ale jinak - znovu opakuji - co se týká pana poslance Wagnera, žádná škoda, děkuji. (Potlesk v části sálu.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Dále se ústně přihlásil poslanec Jan Vik. Uděluji mu slovo.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, já bych si jen dovolil upřesnit své návrhy, tzn., jak jsem navrhl bod 1 Volba člena BIS a bod 2 Volba do Parlamentního shromáždění Rady Evropy, a to tak, že bych navrhoval zařadit je na program schůze tak, jak to bude nejlépe vyhovovat, aby volební komise mohla dát lhůty atd.

Předseda PSP Miloš Zeman: Váš původní návrh, pane poslanče, zněl, aby to byly body 1 a 2. Nyní to chápu jako doplnění, že škrtáte tyto body 1 a 2 a navrhujete, aby byly zařazeny, jakmile bude volební komise provádět další volby, čili do tohoto bloku. Souhlasíte s tím, i když jste to explicitně neuvedl, aby něco podobného bylo i u vámi navrženého bodu 3? - (Poslanec Vik: Ano.) - Ano, děkuji. V důsledku toho si to tady sloučíme.

Nyní se táži, zda má ještě někdo návrh na změnu nebo doplnění našeho programu? Jelikož tomu tak není, rozpravu k tomuto bodu uzavírám.

Přece jenom se někdo hlásil? Ano, pan předseda klubu ODS pan poslanec Uhde.

Poslanec Milan Uhde: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, žádám o příležitost pro klub ODS, aby se před hlasováním o změnách a o návrhu pořadu mohl 45 minut poradit. Děkuji vám za pochopení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Mohl se poradit 45 minut, pane předsedo? - (Poslanec Uhde: Ano.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem povinen této žádosti vyhovět, ale v tomto případě mi ještě dovolte soukromé sdělení. Omlouvám se této sněmovně, že po návratu v 10.15 hodin předám zhruba na hodinu řízení schůze panu prvnímu místopředsedovi, protože mi promuje syn, a oznamuji vám, že nežádám na tuto hodinu, aby mě doprovázel nějaký koaliční poslanec. (Potlesk poslanců klubu SPR-RSČ.) Přerušuji naši schůzi do 10.15 hodin.

(Jednání přerušeno v 9.34 do 10.15 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 10.18 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, žádám vás, abyste se dostavili do jednací síně, zaregistrovali se a budeme postupně hlasováním rozhodovat o jednotlivých návrzích, které se týkají změny či doplnění pořadu 6. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím navrhovatele a předkladatele jednotlivých návrhů, které se programu týkají, aby mi pomohli a pozorně sledovali naše společné konání.

Dámy a pánové, nejprve bych dal hlasovat o návrhu paní poslankyně Kolářové, která navrhuje vyřadit z pořadu a přesunout na příští schůzi bod 7 původního návrhu, což je návrh poslankyň Röschové a Kolářové na vydání zákona, kterým se mění, doplňuje a upravuje zákon č. 40/1964, občanský zákoník.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v druhém hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 141 pro, nikdo proti.

Jako o dalším návrhu bych si dovolil dát hlasovat o svém návrhu, který se týká doplnění pořadu o vládní návrh zákona o opatřeních ve vztahu k Libyi - zkráceně řečeno - a zařazení tohoto bodu na konec našeho pořadu s tím, že bude projednáván v pátek dopoledne.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 3. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 132 pro, 17 proti.

Pan kolega Kalvoda má náhradní kartu s vysokým číslem 33.

Jako o dalším návrhu rozhodneme o návrhu pana poslance Klanici zařadit jako druhý bod našeho pořadu česko-německou deklaraci.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ve 4. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 60 pro, 98 proti.

Pan poslanec Matulka navrhoval pro případ nepřijetí tohoto návrhu zařadit bod - také jako druhý bod - návrh usnesení Poslanecké sněmovny k česko-německé deklaraci - jestli to reprodukuji správně.

Kdo je pro zařazení tohoto bodu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 5. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 77 pro, 97 proti.

Dále navrhoval opakovaně pan poslanec Krejsa, abychom rozhodli hlasováním, že nebudeme jednat v pátek, s odůvodněním, že je třeba se připravit na svátek.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 6. Kdo je proti? (Smích v sále.)

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 47 pro, 83 proti.

Všechny, kteří mají smysl pro recesi, bych chtěl upozornit, že jsme na schůzi Poslanecké sněmovny.

Dále navrhoval pan poslanec Vik zařazení nových bodů do bloku voleb, zjednodušeně řečeno dovolbu člena BIS a dovolbu člena Rady Evropy. Řekl bych, že do tohoto bloku by také bylo možné zařadit třetí bod, což je rezignace poslance Sládka na členství v zahraničním výboru. Kolega Kolář by rád fakticky upřesnil tyto navrhované body. Prosím, aby se jako předseda volební komise ujal slova.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych pouze upřesnil stanovisko volební komise ke dvěma prvním návrhům pana poslance Vika, to znamená ke dvěma volbám. Já se technicky přikláním k tomu, aby byly zařazeny k bloku voleb. Jen pro pořádek chci uvést, že se bude jednat o druhou volbu druhého kola. Chtěl bych pouze upřesnit, jestli pan poslanec Vik myslel, abychom volili se stejnými kandidáty, to znamená, že pak volební komise nevyhlašuje žádné lhůty, nebo jestli chtěl zcela novou volbu na základě nově sestavené kandidátní listiny. Mám za to, že musíme absolvovat nejprve druhé kolo druhé volby a teprve když v něm nebudou zvoleni kandidáti, kteří byli v řádně stanovených termínech předloženi a o kterých jsme již včera hlasovali, pak by teprve šlo zařadit další bod, to znamená první kolo třetí volby s nově podanými kandidáty. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, z toho, co jste uvedl, vyplývá, že my jsme na páté schůzi provedli první kolo druhé volby a čeká nás ještě vlastně dokončit tento bod se stejnými kandidáty?

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, já se ztotožňuji s výkladem předsedy volební komise pana Koláře.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP