Čtvrtek 12. prosince 1996

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Filipovi. Dovolím si připomenout, že probíhá podrobná rozprava k tisku 36, novela celního zákona. Táži se, hlásí-li se ještě někdo další do této podrobné rozpravy? Pan poslanec Severa.

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, obdržel jsem též pozměňovací návrh pana poslance Filipa a rád bych řekl, že tam je několik věcí, které - domnívám se - musí projednat výbor pro obranu a bezpečnost na nějakém krátkém zasedání. Každý zásah do oprávnění operativní techniky je celkem závažný. Souhlasím, že některé části jsou shodné se zákonem o BIS, ale narážíme tady třeba na problém, že kontrolní orgán Parlamentu pro operativní techniku je pětičlenný. Domnívám se, že by to mělo být stejné, takže bych poprosil o zatím přerušení tohoto bodu s tím, že by výbor pro obranu a bezpečnost se k této záležitosti vyjádřil na krátkém půlhodinovém zasedání např. dnes v poledne nebo dle dohovoru s panem předsedou výboru pro obranu a bezpečnost. Děkuji

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Severovi. Ptám se, jestli někdo další se chce vyjádřit v podrobné rozpravě. Byl vznesen procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu. Nikdo další se nehlásí. Nezbývá mi než v tomto okamžiku nechat o tomto procedurálním návrhu hlasovat.

Všechny vás odhlásím. Zdá se mi, že počet přítomných ve sněmovně se neustála mění. Poprosím vás, abyste se přihlásili znovu. Nechám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Severy na přerušení projednávání tohoto bodu v průběhu podrobné rozpravy. K projednávání se vrátíme poté, co proběhne krátká schůzka výboru pro obranu a bezpečnost. Zpravodaj i předkladatel souhlasí. Pan zpravodaj se chce vyjádřit.

Poslanec Jan Třebický: Pane místopředsedo, myslím, že je dobré, abychom vyhověli požadavku, aby se výbor pro obranu a bezpečnost sešel, neboli vyhovět tomu, abychom umožni-li, aby se výbor k tomu vyjádřil, neboli podporuji názor, abychom ještě jednou přerušili do odpoledne.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodaji Třebickému. Já jsem rozuměl i před chvílí jeho mimice tak, že s tím souhlasí, proto už jsem se chystal nechat hlasovat. V tomto okamžiku zahajuji hlasování o procedurálním návrhu pana poslance Severy.

Kdo je pro, aby byl tento bod přerušen, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že z přítomných 119 poslanců bylo 96 pro, 3 proti. Přerušili jsme projednávání tohoto bodu a vrátíme se k němu v dalším jednání.

Vzhledem k tomu, že jsem zjistil, že je přítomen předseda volební komise sněmovny pan poslanec Kolář, můžeme se vrátit k programu tak, jak jsme jej dnes dopoledne odsouhlasili.

Dalším bodem dnešního dopoledního jednání bude bod

2.

Návrhy na změny ve složení výborů Poslanecké sněmovny

Dovolím si vás upozornit, že na základě upozornění pana poslance Vika jsme projednávání tohoto bodu přerušili a nyní přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích tak, jak je předseda volební komise odůvodnil. Táži se pana předsedy, zda si přeje ještě své úvodní slovo doplnit. V případě, že by přednesl ještě nějaké nové skutečnosti, otevřel bych znovu rozpravu. V opačném případě bychom mohli přikročit ihned k hlasování, které by předseda volební komise vedl. Dávám tedy slovo panu poslanci Kolářovi.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych pokračovaní v přerušeném bodu - Návrh na změny ve složení výborů Poslanecké sněmovny - a sice bych nechal hlasovat o návrhu poslaneckého klubu SPR-RSČ zvolit členem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pana poslance Jaroslava Nováka.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci

Kolářovi a zahajuji hlasování o návrhu, který jste právě slyšeli. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 38 skončilo. Z přítomných 125 poslanců bylo 116 pro, 1 proti. Tento návrh byl schválen.

Poslanec Robert Kolář: Dále můžeme, pane předsedající, hlasovat o návrhu poslaneckého klubu KDU-ČSL. Je to návrh na rezignaci, poslance Josefa Boráka na členství ve výboru pro obranu a bezpečnost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 39.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že z přítomných 133 poslanců bylo 107 pro, nikdo proti. I tento návrh byl schválen.

Poslanec Robert Kolář: Posledním návrhem je návrh poslaneckého klubu KDU-ČSL zvolit členem hospodářského výboru a výboru pro obranu a bezpečnost poslance Jana Grůzu. Navrhuji, abychom o obou návrzích hlasovali současně.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Slyšeli jste návrh, který přednesl předseda volební komise, zahajuji tudíž o něm hlasování pořadové číslo 40.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že z přítomných 134 poslanců bylo 113 pro, nikdo proti. I tento návrh byl schválen.

Projednali jsme další ze schválených bodů. Přistoupíme k dalšímu z bodů, u kterého bude potřebná přítomnost předsedy volební komise, a to je

18.

Návrh na změny ve složení komisí Poslanecké sněmovny

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, volební komise obdržela ve stanovené lhůtě jeden návrh, a sice návrh poslaneckého klubu KDU-ČSL zvolit pana poslance Jana Grůzu jako člena komise pro kontrolu používání operativní techniky Policie ČR. Vzhledem k tomu, že se jedná o volbu podle zvláštního zákona a je zde desetidenní lhůta, nemůžeme hlasovat nyní a tento bod bude nutné zařadit na příští schůzi.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Takže k návrhu, který přednesl kolega Kolář, otevírám rozpravu, jak mi káže jednací řád. Kdo se do ní hlásí? Pan poslanec Severa, uděluji mu slovo.

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, dovoluji si říci, že jsem písemně podal rezignaci na místo člena kontrolního orgánu pro operativní techniku, protože z neoficiálních informací některých členů ve sněmovně mi bylo zřejmé, že není dobré, aby byl jeden poslanec členem komise pro kontrolu BIS i komise pro kontrolu operativní techniky Policie ČR. Domnívám se, že by to nemělo vadit. V minulém volebním období byli tři členové komise BIS zároveň členy kontrolního orgánu pro operativní techniku. Nicméně respektuji možná tyto výhrady a vzdávám se členství v kontrolním orgánu pro operativní techniku.

Zároveň bych chtěl upozornit, že je zde dosti vážná situace - a rád bych, aby sněmovna to vzala v potaz - že v současné době kontrolní orgán již pět měsíců není ustaven a jsou určité materiály, které byly i v komisi BIS, které již dávno měly být touto komisí pro operativní techniku šetřeny. Rád bych, aby došlo k určitému jednání, které by našlo řešení pro to, aby tato komise mohla být ustavena jako kontrolní orgán i se svým předsedou v nejbližší době, pokud možno i na této schůzi, protože se obávám možných následků z prodlení či porušování zákona, které nemůže být kontrolováno. Toto je apel na to, aby tato sněmovna zvážila možnost konečně fungování tohoto kontrolního orgánu. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Severovi a ptám se, chce-li někdo další vystoupit v rozpravě k tomuto bodu. Hlásí se pan poslanec Gross. Uděluji mu slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já bych chtěl v rozpravě také oznámit, že i z pozice reprezentanta klubu sociální demokracie a stálé komise pro kontrolu používáni operativní techniky Policie ČR dochází k určité změně a chtěl bych sněmovně oznámit, že kolega Hulínský, který je členem této komise, se vzdává svého členství v této komisi. Řádné volby by měly podle zákonných lhůt proběhnout na příští schůzi Poslanecké sněmovny. V případě, že dojde k hlasování o odstoupení členů této komise, jde o to, aby v tomto hlasování byl zařazen i kolega Hulínský.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Grossovi a táži se, hlásí-li se ještě někdo další do rozpravy. Není tomu tak. Rozpravu končím. Ptám se předsedy volební komise, co nám řekne k rozpravě na závěr a jaký navrhuje další postup.

Poslanec Robert Kolář: Děkuji za sdělení, která zazněla. Volební komise bere obě sdělení na vědomí, osobně se domnívám, že logickým postupem bude, když bod, který bude zařazen na příští schůzi, bude obsahovat jednak rezignace členů, jednak volby členů nových.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pokud jsem pochopil správné vystoupení pana poslance Koláře, není v tomto okamžiku o čem hlasovat. Pokud proti tomu nikdo nevznese námitku, považuji tento bod za projednaný. Námitka pana poslance Severy?

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánova, nechci vznést námitku, pouze chci opět jako člen, který působil v minulém orgánu v minulém volebním období požádat, jestli by mohla sněmovna nějakým způsobem vyřešit ten problém, aby někdo mohl svolat současný orgán, který se skládá z pěti členů, aby mohl orgán prošetřit věci, které nesnesou odkladu. Já se domnívám, že nelze nést odpovědnost za to, že tady věci nemohou být šetřeny a že může dojit k prodlením, která bych viděl nerad.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Mně pravděpodobně nepřísluší komentovat jednotlivá vystoupení, nicméně si troufám říci, že pokud nepadne nějaký konkrétní návrh - jakkoliv rozumím vašemu vystoupení - tak není o čem hlasovat. To co jste nyní přednesl, je možná námět pro úvahu pro předsedu sněmovny, pro organizační výbor, pro případné další orgány sněmovny, nicméně k hlasování jsem nezaznamenal žádný návrh. Znovu říkám, že pokud nikdo nevznese námitku (táži se zároveň předsedy volební komise, souhlasí-li s mým výkladem), musím považovat v tomto okamžiku tento bod za projednaný. Námitku nikdo nevznáší, končím projednávání tohoto bodu a v duchu naší ranní dohody přicházejí na řadu čtyři smlouvy, jejichž předkladatelem je ministr financí pan Ivan Kočárník.

19.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Protokol doplňující

Smlouvu mezi Československou socialistickou republikou

a Nizozemským královstvím o zamezení dvojího zdanění

a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu

a z majetku a Protokol k ní, který byl podepsán

v Praze dne 26. 6. 1996 (sněmovní tisk 30)

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí pana Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády ve druhém čtení předložený vládní návrh uvedl. Děkuji vám všem za pozornost a vstřícnost v tom smyslu, že umožníte panu ministrovi, který má sice velmi zvučný hlas, aby odůvodnil svůj návrh v klidu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně do druhého čtení Smlouvu mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím o zamezení dvojího zdanění.

Smlouvy, které v tomto smyslu uzavíráme, mají rozdělit daňové břemeno mezi dvě země, kde daň vzniká, kde se daň platí. Těchto smluv máme uzavřenu celou řadu a všechny tyto smlouvy přispívají k rozvoji vzájemných ekonomických vztahů, přispívají k rozvoji podnikání v jednotlivých zemích a mají tak celkově velmi prospěšný vliv na ekonomiky obou zemí.

Doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s touto smlouvou souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministru financí a oznamuji vám, že předložený vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali rozpočtovému a zahraničnímu výboru. Oba výbory vládní návrh projednaly a přijaly usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisky 30/1 a 30/2. Žádám pověřeného zástupce rozpočtového výboru, pana poslance Tomáše Květáka, aby usnesení rozpočtového výboru uvedl.

Poslanec Tomáš Květák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení kolegové, vážené kolegyně, rozpočtový výbor na svém zasedání projednal předložený Protokol k vládní dohodě mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku. Tento Protokol vychází pouze ze změn v legislativě v Nizozemském království a navazuje na smlouvu, která byla podepsána - jak uvedl pan ministr - v roce 1975 a od té doby je nepřetržitě bez problému plněna.

Rozpočtový výbor svým usnesením č. 30/1 doporučuje sněmovně ve druhém čtení doporučit tento text do třetího čtení bez připomínek.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Tomáši Květákovi. Nyní dávám slovo zpravodajce zahraničního výboru paní poslankyni Vlastě Štěpové, aby uvedla usnesení zahraničního výboru.

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, sděluji vám, že zahraniční výbor, kterému byla tato smlouva přikázána, projednal její návrh na své 4. schůzi 16. října a po odůvodnění smlouvy panem náměstkem ministra financí ing. Klakem, po zpravodajské zprávě paní poslankyně Kořínkové a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem a postoupit smlouvu do dalšího jednáni. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji paní zpravodajce zahraničního výboru Vlastě Štěpové. Otevírám k projednávanému bodu rozpravu, Do rozpravy se nikdo nehlásí. Vzhledem k této skutečnosti rozpravu končím.

Dovolte, abych vám přednesl návrh usnesení, o kterém budeme za pár okamžiků hlasovat. Jedná se o smlouvu, čili neprobíhá třetí čtení. Budeme nyní hlasovat o návrhu usnesení, které by mělo znít:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Protokol doplňující Smlouvu mezi Československou socialistickou republikou a Nizozemským královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku a Protokol k ní, který byl podepsán v Praze dne 26. 6. 1996.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že z přítomných 144 poslanců bylo 95 pro, nikdo proti. Toto usnesení bylo schváleno.

Dříve než přistoupíme k dalšímu bodu, odhlásím vás, protože disproporce mezi počtem přihlášených a počtem hlasujících je příliš velká. Prosím vás všechny o to, abyste se znovu přihlásili.

Dalším bodem je

20.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně

Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva

mezi Českou republikou a Polskou republikou o vzájemné

pomoci v celních otázkách, podepsaná ve Varšavě dne

15. května 1996 (sněmovní tisk 39 - druhé čtení)

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí pana Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády ve druhém čtení předložený vládní návrh uvedl.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, chci se omluvit za krátké zdržení. Potřeboval jsem cosi dojednat s panem premiérem.

Dovolte mi, abych stručně odůvodnil v rámci druhého čtení Smlouvu mezi Českou republikou a Polskou republikou o vzájemné pomoci v celních otázkách. Podrobné zdůvodnění nezbytnosti této smlouvy jsem provedl při prvém čtení. Jen bych stručně zopakoval, že cílem této smlouvy je vytvořit podmínky pro předcházení celním a daňovým únikům, a to správným stanovením celní hodnoty jako základu pro výpočet cel a daní a možnosti ověřování pravosti dokladů předkládaných k celnímu řízení.

Smlouva umožní i vyšetřování a přezkoumávání, které na dožádání celní správy jedné smluvní strany bude provádět celní správa druhé smluvní strany.

Doporučuji, abyste tuto smlouvu schválili. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministrovi a oznamuji vám, že předložený vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali zahraničnímu a rozpočtovému výboru. Oba výbory vládní návrh projednaly a přijaly usnesení, která jsme obdrželi jako sněmovní tisky 39/1 a 39/2. Žádám proto pověřeného zástupce zahraničního výboru pana poslance Lubomíra Zaorálka, aby usnesení svého výboru uvedl.

Poslanec Lubomír Zaorálek: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, zahraniční výbor skutečně projednal na své 4. schůzi, která se konala 16. října, tento návrh, jak mu bylo uloženo, za přítomnosti náměstka ministra financí ing. Klaka a generálního ředitele Generálního ředitelství cel dr. Kárníka. Výsledek projednáni je, že zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, který se týká smlouvy mezi Českou republikou a Polskou republikou o vzájemné pomoci v celních otázkách.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a nyní dávám slovo zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Janu Třebickému, aby uvedl usnesení rozpočtového výboru.

Poslanec Jan Třebický: Vážená vládo, dámy a pánové, rozpočtový výbor se vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou o vzájemné pomoci v celních otázkách, podepsaná ve Varšavě dne 15. května 1996, sněmovní tisk 39, zabýval na své 7. schůzce 21. listopadu a přijal následující usnesení, které máme před sebou v podobě tisku 39/2.

Rozpočtový výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem vyslovila souhlas a současně mé zmocnila, abych s tímto usnesením Poslaneckou sněmovnu seznámil.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Třebickému a otevírám k projednávanému bodu rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, tudíž rozpravu končím a přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, které zní:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou o vzájemné pomoci v celních otázkách, podepsaná ve Varšavě dne 15. května 1996.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 42 a táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 121 poslanců bylo 90 pro, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

Dalším bodem je

21.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu

České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou

České republiky a vládou Malajsie o zamezení dvojího

zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní

z příjmu, podepsaná v Kuala Lumpur dne

8. března 1996, sněmovní tisk 40

Opět poprosím pana ministra financí Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády ve druhém čtení předložený vládní návrh uvedl. Prosím, pane ministře.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Malajsie je další zemí z oblasti jihovýchodní Asie, se kterou Česká republika tento typ smlouvy uzavírá. V platnosti je smlouva o zamezení dvojího zdanění s Indonésií a Thajskem, připravuje se smlouva se Singapurem, Vietnamem a během příštího roku by měla začít jednání s Filipínami.

Česká republika považuje tuto oblast jihovýchodní Asie za oblast možného rozvoje ekonomických kontaktů, a proto je předložen v rámci druhého čtení návrh na smlouvu mezi Českou republikou a vládou Malajsie o zamezení dvojího zdanění.

Doporučuji vám, abyste se smlouvou vyslovili souhlas. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministru financí a oznamuji vám, že předložený vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali zahraničnímu a rozpočtovému výboru. Oba výbory vládní návrh projednaly a přijaly usnesení, která jsme obdrželi jako sněmovní tisky 40/1 a 40/2. Žádám proto pověřenou zástupkyni zahraničního výboru paní poslankyni Vlastu Štěpovou, aby usnesení svého výboru uvedla.

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k tisku č. 40, to je k vládnímu návrhu, kterým předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouvu mezi vládou České republiky a vládou Malajsie, sděluji, že se zahraniční výbor touto smlouvou podrobně zabýval. Po jejím odůvodnění náměstkem ministra financí ing. Klakem, po zpravodajské zprávě poslance a po diskusi doporučuje Poslanecké sněmovně s tímto vládním návrhem vyslovit souhlas. Smlouvu považuje za nesmírně závažnou, doporučuji tedy postoupit ji k dalšímu jednání.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji paní zpravodajce a nyní dávám slovo zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Tomáši Květákovi, aby uvedl usnesení rozpočtového výboru.

Poslanec Tomáš Květák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, rozpočtový výbor se zabýval touto mezinárodní smlouvou na své 7. schůzi dne 21. listopadu 1996. Po výkladu náměstka ministra financí ing. Klaka a po podrobné rozpravě navrhl sněmovně toto usnesení:

1. rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a vládou Malajsie o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsaná v Kuala Lumpur dne 8. března 1996, vyslovila souhlas.

Zároveň mě rozpočtový výbor zmocnil, abych s tímto usnesení seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Doporučuji tedy Poslanecké sněmovně, aby tuto smlouvu přijala a poslala do dalšího čtení.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Květákovi a otevírám rozpravu k projednávanému bodu. Táži se, kdo se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, tudíž rozpravu končím a přikročíme k hlasování o návrhu usnesení, jehož text vám v tomto okamžiku přednesu:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Malajsie o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsaná v Kuala Lumpur dne 3. března 1996.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 43 o předneseném návrhu a táži se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Oznamuji vám,, že z přítomných 129 poslanců bylo 87 pro, nikdo proti. Tuto smlouvu jsme schválili.

Přistoupíme k dalšímu bodu jednání, kterým je

22.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně

Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu

Rámcová dohoda mezi vládou České republiky

a Evropskou komisí o účasti České republiky na

programu pomoci Evropského společenství,

podepsaná dne 12. března 1996 v Praze

a dne 12. července 1996 v Bruselu

Sněmovní tisk 57. Žádám místopředsedu vlády a ministra financí pana Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády ve 2. čtení předložený vládní návrh uvedl.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás stručně seznámil s Rámcovou dohodou vlády ČR a Evropskou komisí o účasti České republiky na programu pomoci Evropských společenství, která byla podepsána 12. března letošního roku v Praze a 12. července letošního roku v Bruselu.

Jde o naplnění článku 99 Evropské dohody, podle kterého je České republice poskytována finanční pomoc opatřeními programu Phare na základě nařízení Rady EHS. Součástí Rámcové dohody jsou dodatky. V dodatku A dohoda vytváří právní rámec poskytování této finanční pomoci v následujících oblastech financování projektů, zadávání veřejných zakázek a realizace kontraktů, stanovení obecných podmínek, za kterých se pomoc Phare poskytuje. Dodatek B Rámcové dohody upravuje řešení případných sporů mezi vládou ČR a Evropskou komisí vzniklých při plnění Rámcové dohody nebo finančních memorand. Konečně dodatek C Rámcové dohody řeší formální stránku finančního memoranda. Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby tuto dohodu schválila. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministrovi. Předložený vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali zahraničnímu výboru, který jej projednal a přijal usnesení, jež jsme obdrželi jako sněrnovní tisk 57/1. Žádám proto pověřeného zpravodaje tohoto výboru pana poslance Daniela Kroupu, aby předložené usneseni uvedl.

Poslanec Daniel Kroupa: Dámy a pánové, pane předsedající, páni poslanci a paní poslankyně, zahraniční výbor návrh Rámcové dohody projednal a doporučil sněmovně ke schválení. Tato dohoda byla ve všech čteních projednána bez připomínek.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodajovi a otevírám rozpravu. Pan zpravodaj ještě pokračuje?

Poslanec Daniel Kroupa: Návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR souhlasí s Rámcovou dohodou mezi vládou ČR a Evropskou komisí o účasti České republiky na programu pomoci Evropského společenství, podepsanou dne 12. března 1996 v Praze a dne 12. července 1996 v Bruselu.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodaji. V tomto okamžiku musím otevřít rozpravu k projednávanému bodu. Táži se, kdo se do ní hlásí. Nikoho nevidím. Rozpravu končím a nezbývá mně, než přednést návrh usnesení, který zní:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Rámcová dohoda mezi vládou České republiky a Evropskou komisí o účasti České republiky na programu pomoci Evropského společenství, podepsaná dne 12. března 1996 v Praze a dne 12. července 1996 v Bruselu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 44 a táži se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že z přítomných 135 poslanců bylo 90 pro, nikdo proti. I tento návrh byl schválen.

V tomto okamžiku můžeme pokračovat v projednávání některých dalších bodů z kategorie mezinárodních smluv. Přítomen a připraven odůvodnit další návrh, který máme ve schváleném programu pod pořadovým číslem 24, je místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec. Jedná se o

23.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně

Parlamentu České republiky Úmluva Organizace

spojených národů o bezpečnosti personálu OSN

a přidruženého personálu

Prosím místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí pana Josefa Zieleniece, aby z pověření vlády ve druhém čtení předložený vládní návrh uvedl.

Místopředseda vlády ČR Josef Zieleniec: Pane předsedající, dámy a pánové, Úmluva o bezpečnosti personálu OSN a přidruženého personálu představuje 1. krok na poli mezinárodního práva, směřující k zajištění právní ochrany příslušníků mírových operací OSN. O potřebě takové normy se vedly na půdě OSN dlouhou dobu diskuse. Ty však získaly na intenzitě až počátkem 90. let, kdy začal velmi dramaticky růst počet tzv. peacekeepingových operací. Tyto operace jsou vedeny většinou v oblastech, kde zcela chybí jakákoliv kontrola ze strany teritoriálního suveréna, čímž se neúměrně zvyšuje bezpečnostní riziko pro jejich účastníky. Úmluvu iniciovaly především ty státy, které měly a mají tisíce svých vojáků v několika současně probíhajících operacích. Tito vojáci se stále častěji stávají obětmi útoků ze strany bojujících sil. (Hluk v sále. Předsedající žádá o klid.)

Celá záležitost vypracování úmluvy byla velmi koncensuální, a proto již v průběhu 49. Valného shromáždění byla úmluva přijata a otevřena k podpisu. Jejím předmětem je zejména zajištění sankciovatelnosti zvláště závažných jednání namířených proti personálu OSN. Úmluva za tímto účelem definuje v článku 9 příslušné skutkové podstaty takových útoků. Jedná se zejména o vraždy, únosy či jiné útoky proti osobě člena personálu, násilné útoky proti úředním místnostem, soukromému obydlí, dopravnímu prostředku atd.

Úmluva představuje klasický smluvní dokument vycházející 2. nepřímého donucovacího režimu a je tudíž postavena na následujících principech. Smluvní strany úmluvy se zavazují přijmout legislativní opatřeni k tomu, aby se zločiny v ní vymezené staly trestnými i podle vnitrostátních právních řádů. Smluvní strany zajistí, aby byla dána pravomoc jejich soudu k postihování zločinů vymezených příslušnou smlouvou. A smluvní strana, na jejímž území se nachází domnělý pachatel, započne v souladu se svým vnitrostátním právem trestní stíhání nebo osobu vydá žádajícímu státu.

Ačkoliv z těchto principů vyplývá, že smluvní strany úmluvy musí zajistit trestnost zločinů ve svých právních řádech, neznamená to, že jsme automaticky nuceni doplnit náš trestní zákon o nové trestné činy. Tato ustanovení jsou v podobných smlouvách zcela běžná a státům z nich nevyplývá povinnost zločiny uvedené ve smlouvách doslovně recipovat do svých trestních kodexů.

Na závěr bych rád opět zdůraznil, že význam úmluvy pro Českou republiku je značný, neboť náš stát se aktivně zapojuje do mírových operací OSN formou vysílání vojenských jednotek, vojenských pozorovatelů a specialistů, jakož i civilních pozorovatelů. Česká republika úmluvu podepsala dne 29. prosince 1995. Úmluvu již podepsalo 35 států, včetně všech západních velmocí. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP