Pátek 13. prosince 1996

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji tedy hlasování. (Hlásí se poslanec Mašek.) Buďme korektní, prohlašuji toto hlasování za zmatečné, i když pan poslanec Mašek, na něhož jsem se díval, se přihlásil poněkud opožděně.

Poslanec Ivan Mašek: Omlouvám se, pane předsedo, možná jsem se přihlásil opožděně, ale podle mé včas.

Chci jen sdělit, že rozpočtový dopad, který zde byl sdělen - ano, týká se všech rozpočtů. Co se týká státního rozpočtu, je to méně než 2 mld a opět je to kompenzováno mým návrhem ke státnímu rozpočtu. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: čili obě strany se obviňují z toho, že jejich odhady se rozcházejí zhruba o 100 %, pokud jsem to dobře pochopil. Přeje si pan ministr se k tomu vyjádřit?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Myslím, že věc je zcela jasná. U daní, které jsou sdíleny, to znamená, že se dělí mezi státní rozpočet a místní rozpočty, to má celkový rozpočtový dopad. Z toho část je do místních rozpočtů a část je do státního rozpočtu. Já jsem uváděl částku, která je celková. Samozřejmě, že částka pro státní rozpočet u daně z příjmů právnických osob je dominantní, protože z toho má státní rozpočet 80 % a místní rozpočty 20 %.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom po tomto vysvětlení hlasovali o čtvrtém návrhu pana poslance Maška. Přeje si ještě zpravodaj něco uvést? Ne. Můžeme začít hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 92: ze 192 přítomných bylo 33 pro, 124 proti, takže návrh nebyl přijat. Můžeme přejít k dalšímu bodu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem jsou pozměňovací návrhy poslance Maška pod body 5 a 6. O těchto bodech musíme hlasovat současně. Zpravodaj zaujímá neutrální stanovisko, Ministerstvo financí nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zeptám se jednak pana ministra na odhadovaný dopad, jednak se otáži pana poslance Maška, zda souhlasí se společným hlasováním o bodu pět a šest. Pan poslanec souhlasí. Prosím pana ministra financí o odhad rozpočtového dopadu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Odhad rozpočtového dopadu je asi 150 milionů Kč, nicméně ten návrh nemohu podpořit i z jiných důvodů, protože vytrhává ze součástí budovy jeho část, podle předpisů o stavebním řízení, účetních, daňových, občanského zákoníku, toto je nepřípustné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Myslím si, že můžeme zahájit hlasování. Hlasujeme současně o budu pět a šest z návrhu pana poslance Maška. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 93 ze 193 přítomných bylo 68 pro, 96 proti. Návrh pět ani šest nebyl přijat.

Prosím o uvedení dalších pozměňovacích návrhů.

Poslanec Robert Kolář: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy poslance Maška. Nyní přicházíme k pozměňujícímu návrhu pana poslance Václavka. Zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Opět se zeptám na rozpočtový dopad v rámci korektnosti. Poprosím pana ministra Kočárníka o tento odhad.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Odhad je přes 100 milionů Kč. Nedoporučuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh pana poslance Václavka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování poč. č. 94 návrh nebyl přijat, ze 194 přítomných 72 pro, 116 proti.

Nyní prosím o uvedení pozměňovacích návrhů pana poslance Kulky.

Poslanec Robert Kolář: Pan poslanec Kulka vystoupil s dvěma pozměňujícími návrhy. I tady se domnívám, že bychom měli hlasovat současně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ptám se pana poslance Kulky, zda má námitky. Nemá námitky. Takže konstatuji. že je zde návrh na současné hlasování o těchto dvou návrzích. Opět se ptám na stanovisko zpravodaje a navrhovatele.

Poslanec Robert Kolář: Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Já také nedoporučuji ze dvou důvodů. Jedním je rozpočtový dopad zhruba půl miliardy Kč Druhý důvod - bylo by nelogické, když zavádíme zdanění úroků ze státních cenných papírů, abychom osvobozovali z komunálních.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování k oběma dvěma návrhům pana poslance Kulky současně. Ještě se hlásí pan poslanec Václavek.

Poslanec Jiří Václavek: Já bych poprosil pana ministra Kočárníka, kdyby říkal, jaký dopad to má na ten rozpočet, jestli kladný nebo záporný, čili příjmovou nebo výdajovou stránku. Protože v mém případě šlo o to, že by státní rozpočet získal, nikoli ztratil 100 milionů Kč.

Předseda PSP Miloš Zeman: Domnívám se, že by bylo velmi užitečné, kdyby pan ministr nyní reagoval, protože uvedl rozpočtový dopad 100 milionů Kč a navrhovatel sice souhlasí s částkou, ale nesouhlasí s jejím směrem.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedo, je pravda, že část ustanovení, u nichž se navrhuje to použití již pro zdaňovací období 1996, jsou jednak na prospěch poplatníků, to potvrzuji, ale to, co reaguje na změnu obchodního zákoníku, ke které došlo k 1. 7. 1996, toto zvyšuje ten rozpočtový dopad, čili je to kompenzováno takto.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlásil se pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Vážená sněmovno, musím teď upozornit na to, jak se krásně ukazuje, jakým způsobem pan ministr Kočárník vybírá ty dopady. Teď hovořil k rozpočtovému dopadu v návrhu pana poslance Kulky. Před tím u mých návrhů uváděl dopady za státní rozpočet a za místní rozpočty dohromady. Teď neřekl, že dohromady je ten dopad nula, protože přesně to, co je dopad do státního rozpočtu, tak toto naopak přinese tento návrh do rozpočtů místních.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Předpokládám, že každý z poslanců má tyto pozměňovací návrhy před sebou, takže ví, že se tento návrh pana poslance Kulky týká komunálních obligací. Připomínám to jenom pro pořádek. Předpokládám, že vzhledem k tomu, že nebyly protesty proti spojení hlasování o bodu jedna a dvě, mohu zahájit hlasování k tomuto návrhu pana poslance Kulky. Zahajuji toto hlasování.

Kdo je pro tento návrh ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Konstatuji, že hlasování poř. č. 95 skončilo nepřijetím návrhu pana poslance Kulky, když ze 194 přítomných bylo 60 pro a 77 proti.

Můžeme nyní přejít k návrhům pana poslance Grégra.

Poslanec Robert Kolář: K prvnímu návrhu pana poslance Grégra: zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pokud pan ministr sám nebude uvádět rozpočtové dopady, budu předpokládat, že rozpočtový dopad není významný a nebudu ho o to znovu a znovu žádat. Ale před panem ministrem se hlásí pan poslanec Grégr jako navrhovatel tohoto bodu. (Hlasy: Není rozprava.) Nejde o rozpravu, tolerujme pouze, že jde o upřesnění návrhu, abychom věděli o čem hlasujeme.

Poslanec Miroslav Grégr: To je vždycky velice problematické. Někdo má názor na rozpravu takový a druhý na faktické připomínky onaký. Buďme v tomto případě tolerantní a předem už neavizujme, o co se bude jednat, pane poslanče Kráso.

Předseda PSP Miloš Zeman: Žádám vás, abyste hovořil k věci, pane poslanče.

Poslanec Miroslav Grégr: Budu hovořit k věci. Dávám určité návrhy, které v globálu představují určité návrhy na akceleraci průmyslové sféry. Samozřejmě ... (Protesty v sále, bušení do stolů.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Musím akceptovat - byť poněkud razantním způsobem vyjádřené - námitky. V této části už můžete pane poslanče, jako každý jiný upřesnit svůj návrh, nikoli ho komentovat.

Poslanec Miroslav Grégr: Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Nyní poprosím pana ministra o odhad rozpočtového dopadu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: První návrh pana poslance Grégra - odhad dopadu je minimálně jedna miliarda Kč. Nedoporučuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nebyl předložen návrh - a těžko mohl být - na sloučené hlasování, čili hlasujeme po bodech. Je zde první bod návrhu pana poslance Grégra. Zahajuji k tomuto prvnímu bodu hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování poř. č 96 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když pro bylo 58, proti 88, celkový počet přítomných 195.

Prosím zpravodaje, aby uvedl druhý návrh pana poslance Grégra.

Poslanec Robert Kolář: K druhému návrhu pana poslance Grégra má zpravodaj negativní stanovisko. Předkladatel taktéž.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Předpokládám, že pan ministr uvede i odhad rozpočtového dopadu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Odhad rozpočtového dopadu Je obtížný. Odhaduje jej asi na 200 milionů Kč. Nicméně bych chtěl říci, že ten návrh obchází platné znění zákona, které umožňuje zaměstnavateli zahrnout do daňových výdajů příspěvky pouze pokud mu tuto povinnost stanoví jiný zákon. Pokud bychom přijali tento návrh, byl by zvýhodněn nejen poskytovatel, ale i příjemce, u kterého je tento příjem od daně osvobozen.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Nyní zahajuji hlasování k bodu 2, návrhu pana poslance Grégra.

Kdo je pro tento bod 2, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že návrh pana poslance Grégra nebyl přijat, protože ze 195 bylo 86 pro, 92 proti. Hlasování mělo pořadové číslo 97.

Prosím o uvedení třetího návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Třetí návrh poslance Grégra zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pan ministr financí se chce nebo nechce vyjádřit k rozpočtovému dopadu?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Chce se vyjádřit. Nedoporučuji tento návrh, odhad je půl miliardy až jedna miliarda s postupným nárůstem.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, zahajuji hlasování k třetímu návrhu pana poslance Grégra.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasováním pořadové číslo 98 návrh nebyl přijat, když ze 195 přítomných bylo pro 76 a proti 94.

Prosím za prvé o klid v jednací místnosti a za druhé o uvedení čtvrtého návrhu.

Poslanec Robert Kolář: čtvrtý návrh poslance Grégra zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jedná se o dobu odpisování. Přeje si pan ministr další vyjádření k rozpočtovému dopadu?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nesouhlasím, finanční dopad představuje nejméně 8 miliard Kč.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování:

Kdo je pro tento návrh pana poslance Grégra, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Takže návrh nebyl přijat, když pro něj bylo 92 hlasů a proti 88, ale 15 nehlasovalo. Hlasování mělo pořadové číslo 99.

Promiňte, že neustále uvádím i pořadová čísla. Vím, že to zdržuje, ale jsem tím vázán jednacím řádem.

Nyní přecházíme k bodu 5.

Poslanec Robert Kolář: Bod 5 poslance Grégra zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím pana ministra.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nedoporučuji, rozpočtový dopad je zhruba 4,5 miliardy Kč.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a zahajuji hlasování:

Kdo je pro tento návrh pana poslance Grégra, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 100 skončilo nepřijetím návrhu, když pro bylo 72, proti 90, přítomno 195.

Šestý návrh je zbytečný, protože pan poslanec Tlustý svůj návrh stáhl. Takže můžeme přejít k sedmému návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Sedmý návrh poslance Grégra zpravodaj nedoporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pan ministr?

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Nedoporučuji, odhad rozpočtového dopadu je 15,5 miliardy Kč.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování:

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 101 skončilo nepřijetím sedmého návrhu pana poslance Grégra, když ze 195 přítomných 85 bylo pro, 94 proti, 16 nehlasovalo.

Tím jsme vyčerpali blok pozměňovacích návrhů pana poslance Grégra. Přecházíme k návrhům pana poslance Roberta Koláře, který zde vystupuje ve dvojjedinné roli. Prosím, aby sám doporučil nebo zamítl své vlastní pozměňovací návrhy.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, podržel bych se prvé možnosti, takže já en bloc všechny své pozměňovací návrhy doporučuji. K tomu prvnímu pouze snad jenom tolik, že se jedná o zpřesnění bodu 18 usnesení rozpočtového výboru a žádám o stanovisko předkladatele.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím tedy pana ministra financí.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Já jsem, vážená Poslanecká sněmovno, již ve svém závěrečném slově vyjádřil souhlas se všemi návrhy pana poslance Koláře, jakož i s návrhem paní poslankyně Marvanové, která přijde poté. Čili já bych se již nevyjadřoval. Souhlasím.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane ministře, v rámci fair play byste ovšem i zde měl uvést váš odhad rozpočtového dopadu.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Rozpočtové dopady v tomto případě nejsou významné. Jde o zpřesnění.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji vám, takže mohu zahájit hlasování.

Ale kdo tam buší? Ano, pan poslanec Brožík.

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, omlouvám se, ale v celkovém usnesení rozpočtového výboru jsme už tyto věci schválili. Pak jsme je z toho měli vyjmout, nebo revokovat, pokud budeme schvalovat předložené návrhy pana poslance Koláře.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím o vysvětlení pana poslance Koláře, tentokrát jako zpravodaje.

Poslanec Robert Kolář: V duchu jednacího řádu vnímám tento svůj návrh jako protinávrh k návrhu, takže si myslím, že lze o něm hlasovat. Jako k pozměňovacímu návrhu, protože já tam upřesňuji jistou pasáž.

Předseda PSP Miloš Zeman: čili zpravodaj tvrdí, že tento návrh je hlasovatelný, vzhledem k tomu, že jde o protinávrh k protinávrhu. Hlásí se kolega Benda.

Poslanec Marek Benda: Mám dvě upozornění. Za prvé bych pokládal od pana kolegy, který vznáší tu námitku, za seriózní, kdyby ji vznesl na začátku, kdy pan zpravodaj uváděl přesně tímto způsobem, že bude takto to hlasování probíhat, že odhlasujeme jednotně usnesení rozpočtového výboru a pak budeme hlasovat ještě o všech bodech, které toto usnesení případně mění. Tehdy ta námitka měla zaznít, toto sněmovna schválila.

Jinak z hlediska jednacího řádu podle § 63 odst. 1 bod 5 se jedná o pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru, který je povolen. Podle mého názoru můžeme klidně hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Domnívám se, že se v tomto případě nejlépe vyjádříme hlasováním. Pan poslanec Kolář navrhl, aby se o všech šesti bodech hlasovalo najednou. Trváte na svém návrhu, pane poslanče?

Poslanec Robert Kolář: Já jsem to explicitně nenavrhoval, ale samozřejmě by se mi to líbilo.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, nechci se pouštět do polemiky, zda jste to navrhl nebo nenavrhl. Jsou procedurální námitky k tomuto návrhu hlasovat o šesti bodech najednou? Přeje si někdo hlasovat o jednotlivých bodech samostatně? Nevidím, vyjádříme se tedy hlasováním k těmto šesti bodům najednou. Zahajuji hlasování:

Kdo souhlasí s návrhy pana poslance Koláře 1 až 6, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti těmto návrhům?

Konstatuji, že hlasování pořadové č. 103 skončilo přijetím návrhů pana poslance Koláře, když ze 194 přítomných bylo pro 114, proti 42.

Prosím zpravodaje, aby uvedl další pozměňovací návrhy.

Poslanec Robert Kolář: Posledním pozměňujícím návrhem je pozměňující návrh paní poslankyně Marvanové. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže, pane zpravodaji, navrhujete hlasovat samostatně o těchto třech návrzích?

Poslanec Robert Kolář: Ne, ne, ne! Toto je jeden návrh, najednou.

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže tentokrát nedošlo k nedorozumění. Navrhujete hlasovat o těchto třech bodech současně, což je logické.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh paní poslankyně Marvanové, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 104 skončilo přijetím návrhu paní poslankyně Marvanové, když pro něj hlasovalo 100 poslanců, proti bylo 75. Celkový počet přítomných byl při tom194.

Takže předpokládám, že tím jsme vyčerpali pozměňovací návrhy, nicméně pro jistotu se táži, zda jsme na nějaké pozměňovací návrhy nezapomněli.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy.

Já mám pouze jeden návrh, a to k již odhlasovanému pozměňujícímu návrhu kolegy Škromacha, který se týkal 2000 Kč za krev. Dnes je pouze v pokynu Ministerstva financí tisíc korun. Tak, jak jsme to odhlasovali, v podstatě z hlediska zákona to není příliš šťastné. Když jsme v rozpočtovém výboru tento problém diskutovali, diskutovali jsme ho spíše z hlediska filozofického, že není dost dobře možné nějakou speciální komunitu oceňovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane zpravodaji, jsem nucen bohužel konstatovat totéž, což jsem naprosto objektivně konstatoval i u pana poslance Grégra. Pravidla platí pro každého. Tázal jsem se vás, zda jsou ještě nějaké pozměňující návrhy. Odpověděl jste mi, že ne.

Poslanec Robert Kolář: Ne, mám jeden pozměňující návrh, který jsem chtěl tímto uvést, takže budu velice stručný. Navrhuji, abychom hlasování revokovali a abychom znovu hlasovali o znění, které filozofii podržuje, ale má jiné legislativní znění, a sice, aby návrh poslance Škromacha zněl: V § 15 odst. 18 se na konci vkládá věta: "Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2000 korun."

Předseda PSP Miloš Zeman: Otáži se původního navrhovatele - tuším, že to byl pan poslanec Škromach - na jeho stanovisko k tomuto návrhu. Prosím pana poslance Škromacha o vyjádření. Než pan poslanec dorazí, dávám slovo panu ministru Kočárníkovi.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane poslanče, to není proti vašemu návrhu. To je proto, aby váš návrh mohl být platný, protože je špatně uveden. Je to vyjití vstříc, aby zákon měl smysl. Váš návrh je přijatý, o tom není diskuse. Dary musí být vždy nějakým způsobem oceněny. Zde se to oceňuje. Je to stanovisko legislativy parlamentu, která s tím přišla.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pokud jsem dobře rozuměl panu poslanci Kolářovi, navrhuje v podstatě legislativní úpravu, která nemění smysl návrhu pana poslance Škromacha. Táži se pana poslance Škromacha, zda souhlasí s touto legislativní úpravou, než o návrhu pana poslance Koláře budeme hlasovat. Pan poslanec Škromach krčí rameny, což je poněkud málo, ale nerozhodné stanovisko je také stanoviskem.

Prosím pana poslance Koláře, aby ještě jednou - protože to nemáme písemně na stole - přednesl svůj návrh. Než tak učiní, hlásí se předseda poslaneckého klubu ČSSD pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych požádal o desetiminutovou přestávku na vyjasnění tohoto problému - po dohodě s navrhovateli i s některými jinými kolegy. Nechám na zvážení, jestli to chcete spojit s polední přestávkou.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Vyhlašuji tedy desetiminutovou přestávku. Je zde návrh spojit to s obědovou přestávkou? (Ne.) Není. Vyhlašuji desetiminutovou přestávku na návrh poslaneckého klubu ČSSD. Sejdeme se ve 12.35 hodin.

(Schůze přerušena ve 12.25 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 12.35 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, dovoluji si vás odhlásit a prosím, abyste se laskavě znovu zaregistrovali svými řádnými, jakož i náhradními kartami.

Než přistoupíme k hlasování o konečném znění zákona včetně schválených pozměňovacích návrhů, žádám zpravodaje, aby nás seznámil s výsledkem onoho desetiminutového jednání ve věci legislativní úpravy přijatého pozměňovacího návrhu pana poslance Škromacha.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, po krátké poradě s navrhovatelem tohoto pozměňovacího návrhu jsme došli k závěru, že ten návrh, který jsem tady přednesl, je pro něj přijatelný. Domnívám se proto, že o něm můžeme hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pokud s tím navrhovatel souhlasí, prosím, abyste ještě jednou tento návrh přečetl. Potom o něm nechám hlasovat.

Poslanec Robert Kolář: V § 15 odst. 18 se na konci vkládá tato věta: "Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2000 Kč."

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, když ze 190 přítomných se pro něj vyslovilo 163, 1 byl proti a 26 nehlasovalo. Hlasování mělo pořadové číslo 105.

Pan poslanec Škromach se začal hlásit až v průběhu hlasování, nicméně v zájmu korektnosti se ho přesto ptám, zda si přeje ještě říci k tomuto již odhlasovanému návrhu nějakou poznámku.

Poslanec Zdeněk Škromach: Já bych jenom upozornil, že zřejmě došlo k tomu omylu, že místo "odstavec 8" bylo přečteno "odstavec 18".

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Myslím si, že jde o natolik drobnou legislativní úpravu, že stačí její záznam do stenoprotokolu. Souhlasí zpravodaj? Souhlasí.

V tomto případě nám nic nebrání, abychom přistoupili k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám proto návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 61 a ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu zákona ve třetím čtení. Kdo souhlasí s tímto zákonem, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Tento zákon byl přijat, protože ze 193 přítomných pro něj hlasovalo 106 a proti bylo 26 poslanců. Hlasování mělo pořadové číslo 106.

Blahopřeji navrhovateli i zpravodaji.

Vyhlašuji polední přestávku do 14.00 hodin.

(Schůze byla přerušena ve 12.42 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.03 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste se dostavili do jednací síně, abychom mohli zahájit odpolední část našeho jednání. Prvním bodem odpoledního programu bude třetí čtení státního rozpočtu na rok 1997.

Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa a abyste se ztišili. O slovo požádal předseda klubu pan poslanec Sládek. Dámy a pánové, prosím o klid, pan poslanec Sládek má slovo.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, velmi nerad bych rušil šturmování na konci kalendářního roku, jehož jediným výsledkem - jako každoročně - bude to, že na začátku příštího roku se budou urychleně novelizovat zákony, které ještě nevyšly ve Sbírce zákonů.

Přesto se musím zmínit o kampani, která se teď vede ve sdělovacích prostředcích proti Poslanecké sněmovně a proti jednotlivým poslancům. Jde o tzv. titulománii. Navrhuji tedy zařadit na program této schůze nejprve bod usnesení sněmovny, kterým bude pověřen imunitní a mandátový výbor k prověření akademických titulů poslanců, i když je pravda, že mandátový a imunitní výbor měl tituly prověřit již při ověřování mandátů tak, jak mu to konec konců ukládá jednací řád.

S tím samozřejmé souvisí i další návrh na zařazení dalšího bodu do programu této schůze, a to je odvolání paní Mgr. Röschové z imunitního a mandátového výboru, protože je vážná pochybnost, zda takovíto lidé mohou posuzovat, případně zbavovat imunity jednotlivé poslance, nehledě k tomu, že paní poslankyně Röschová už přece jednou z vedení tohoto výboru odvolána byla, a to v důsledku s přesně nevyjasněnou nehodou a následnými zkouškami na alkohol.

Navrhuji tedy tyto nové dva body do programu této schůze, s tím, že o republikánech sdělovací prostředky neustále šíří pomluvy, jako kdyby to byla skupina nevzdělaných lidí, bez vysokoškolského vzdělání, bez titulů atd., že prý nemáme dostatek vzdělaných lidí. Jak se nakonec ukáže - předpokládám - po prověrce imunitního a mandátového výboru budou na tom všechny strany víceméně stejně, a možná, že republikánská nejlépe. Až na to, že Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa si tituly nevyrábí na xeroxu.

Výše uvedené, o čem jsem teď hovořil, je samozřejmé vnitřní záležitost Poslanecké sněmovny. Zároveň totiž musím konstatovat, že bychom neměli ani při řešení svých vnitřních záležitostí přistupovat k nějakému černobílému vidění a že se musím zastat poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a tím zároveň i Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ať už jsou v současné době vláčeni sdělovacími prostředky z jakýchkoli důvodů. Kampaň, která teď probíhá ve sdělovacích prostředcích, vyloženě vypadá na to, že je snaha v celé republice i ve veřejném mínění odstavit Poslaneckou sněmovnu na vedlejší kolej, udělat z ní jenom jakousi pracovní skupinu, přičemž veškeré politické záležitosti, veškerá politická rozhodování, budou ve sdělovacích prostředcích soustavně prezentována jen na Senátu, který přitom žádnou pravomoc nemá a nijak nemůže chod naší země ovlivnit. Myslím, že o tom bohužel se budeme moci velmi rychle přesvědčit. Zvláště tento trend je patrný právě na tom, co všechno vadí u poslanců Poslanecké sněmovny, a naopak, co vůbec nevadí u senátorů.

Jak to, že třeba celá léta probíhala už od tehdejší ČNR různá jednání, probíhaly velmi ostré debaty na téma, co všechno smějí nebo nesmějí dělat bývalí příslušníci StB a jakým způsobem se jim bránilo třeba i v práci. Je zajímavé, jestliže se někdo stane senátorem přesto, že má pozitivní lustrační osvědčení, jako je to např. u pana Richarda Falbra, tak se neděje vůbec nic. Nikdo o něm nehovoří jako o bývalém "estébákovi", nikdo se nepozastavuje nad tím, že má mandát, nikdo se nepozastavuje nad tím, že by měl pracovat v některém výboru apod. Jak to, že se měří dvojím metrem a neustále je vláčena ve sdělovacích prostředcích jenom Poslanecká sněmovna a neustále jsou ostouzeni jen a jen poslanci, když přitom senátorům projde a je tolerováno úplně všechno. Když se na to podíváte, v jakém složení je třeba senát, kdo je třeba v současné době navrhován na předsedu senátu, lidé, jejichž bolševické kořeny sahají snad ještě do minulého století, jak to, že to nikomu nevadí. Když se podíváte na složení senátu, většinou to jsou političtí turisté, příp. političtí prostituti, když se to tak řekne zcela na rovinu a otevřeně.

Dámy a pánové, je to tendence zostouzet sněmovnu, odstavit ji na vedlejší kolej a naopak vyzvednout senát. Je to tendence, která pravděpodobně mnohým třeba ještě nedošla. Myslím si, že s postupem času i těm nejzatvrzelejším bude tady to zcela jasné, ale s ohledem na očištění jména Poslanecké sněmovny trvám na zařazení výše uvadaných dvou bodů do programu ještě této schůze. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ještě bych, pane kolego, prosil o upřesnění místa. To ve vašem návrhu nezaznělo. Prosím, abyste věnoval pozornost tomu, jak jsem si to zaznamenal. Jeden bod bych viděl jako návrh usnesení, kterým Poslanecká sněmovna žádá mandátový a imunitní výbor, aby se zabýval prověřením akademických titulů poslanců sněmovny a druhý odvolání poslankyně Röschové z místa předsedkyně mandátového a imunitního výboru.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP