Pátek 20. prosince 1996

Poslanec Josef Holub: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, váženi přítomní, budeme teď projednávat pozměňovací návrhy, které jste dostali pod tiskem 56/5. Tak jak jsem avizoval ve druhém čtení, pokusil jsem se pro přehled rozdělit celý materiál do tří částí. První část pod 1 má sedm stránek a myslím, že pokud v další rozpravě někdo nepožádá o vyčlenění některé jednotlivosti z této části, můžeme o celém tomto bloku rozhodnout jako o celku.

Část druhá, kde jsou jednotlivé pozměňovací návrhy, má tři stránky. Tam budeme hlasovat jednotlivě. část třetí, ve které jsou návrhy alternativní, má sedm stran. Tam budeme v 11 případech rozhodovat vždycky maximálně o jedné z daných možností.

Chtěl bych vás v tuto chvíli upozornit sám na čtyři věci a poté ještě ze zmocnění pana poslance Grégra na další dvě věci. Za prvé bod, který je v části II pod č. 21 je nutno hlasovat až za bodem III/6.

Za druhé podobně v části II, bod 22 je nutno přesunout do části lll za bod 10. Pro upřesnění, v části II, bod 23 je jen upřesněním bodů 1 a 2, nežádá se tam zrušení těch bodů, je to jen technická poznámka. V bodě III na konci v bodě 10 je uveden návrh rozpočtového výboru, který je pozměňovacím návrhem k pozměňovacímu návrhu a o něm budeme moci hlasovat jak v případě, že přijmeme celý nový § 27, tak v případě, že tak neučiníme. Potom bude potřeba jen tam změnit odst. 4 na odst. 5.

K těm poznámkám, o které mé požádal pan poslanec Grégr. čtyři z nich se týkají tisku, který teď máme před sebou. Všude tam, kde je uvedeno u pana poslance Grégra, že je jinak nehlasovatelné, tak on s těmi návrhy souhlasí a jediná výjimka je k bodu 11/18, kde pan poslanec Grégr mě požádal, abych přednesl text, který upřesňuje jeho návrh tak, že za slova "podle § 5 odst. 3" se vloží nové znění... (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego. Dámy a pánové, prosím o klid. Rozumím tomu, že někteří nemají tak velký interes v atomových elektrárnách, ale je to materie velmi důležitá. Prosím o klid, pan zpravodaj nám tu přednáší velmi důležitá upřesnění.

Poslanec Josef Holub: Děkuji, ale já si potom dovolím, až se vždycky dostaneme k jednotlivému bodu, to připomenout, abychom byli všichni plně v obraze, ale teď se pro záznam snažím to říci rychle a chápu, že všichni to nemohou tak rychle sledovat.

Tedy ta slova znějí "nedodrží povinnosti podle § 4 - 8, nedodrží podmínky typového schválení obalu podle § 23, neplní povinnosti odvodu na jaderný účet podle § 27, poruší povinnosti podle § 31 nebo povinnosti ukládání radioaktivních odpadů pouze osobou, určenou k tomu podle § 26, 46 nebo 47."

Myslím, že toto je už plně pokryto stávajícím zněním i písm. f) daného paragrafu a že bychom tento pozměňovací návrh měli odmítnout, protože by vnesl více chaosu než jasných otázek do projednávání tohoto zákona. To je vše, co jsem chtěl říci z technické stránky.

Dovolím si potom při jednotlivých hlasováních Jen velmi stručně říci, o co se jedná, aniž bych vás chtěl jakkoli ovlivňovat mimo stanovisko ano-ne. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Holubovi. Pan ministr Dlouhý se hlásí.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, o důvodech předložení vládního návrhu zákona o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření bylo již v rámci prvního a druhého čtení v podstatě vše důležité řečeno. Z tohoto důvodu si dovolím učinit jen málo stručných poznámek k pozměňovacím návrhům k vládnímu návrhu zákona tak, jak byly předneseny ve druhém čtení a jak jsou pro třetí čtení k dispozici v tisku 56/5.

Část 1 uvedeného materiálu přijímám. Naopak nedoporučuji přijmout některé pozměňovací návrhy uvedené v částech 11 a 111, a to z toho důvodu, že by jejich přijetím mohlo dojít k narušení koncepce nebo vnitřních vazeb vládního návrhu. Na tyto jednotlivé pozměňovací návrhy budu reagovat při jejich konkrétním projednávání a při hlasování.

Kromě těchto návrhů zazněly při druhém čtení některé obecnější výhrady pana poslance Grégra, po jejichž posouzení si vás však dovoluji ujistit, že nebyly na místě, protože však nejsou obsahem pozměňovacích návrhů, není zřejmě účelné, aby byly diskutovány nyní. Podrobnosti je možno vyjasnit se specialisty Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, děkuji vám všem za pozornost, kterou jste věnovali v jednotlivých výborech - a nebylo vás málo - projednávání tohoto důležitého zákona a věřím, že po zapracování všech úprav budeme dnes schopni tento zákon přijmout. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Dlouhému. Kdo se dál hlásí? Pan kolega má slovo. Pan kolega Vrzal má náhradní kartu č. 6.

Poslanec Karel Vymětal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já vznáším procedurální námitku ke straně 3/111, kde u páté skupiny pozměňovacích návrhů je u mého pozměňovacího návrhu uvedeno, že souvisí s přijetím předcházejících bodů a v případě jejich přijetí je nehlasovatelný.

Nemohu s tímto stanoviskem souhlasit, a to proto, že můj pozměňovací návrh se dotýká poslední věty § 14 odst. 1 a předcházející pozměňovací návrh tuto větu nemění. Proto jsem toho názoru, že i když bude hlasováno o předcházejících pozměňovacích návrzích. je můj návrh hlasovatelný. To je vše, děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan zpravodaj se hodlá vyjádřit k poznámce pana poslance Vymětala.

Poslanec Josef Holub: Já jsem to takto musel klasifikovat z toho důvodu, že se to ocitlo v usnesení výboru pro veřejnou správu atd. Souhlasím s tím, abyste si na straně 3/III udělali pod poznámkou 8 také čáru a rozhodovali potom samostatně ve variantě o tom, co je uvedeno v § 14, ale musím žádat, abychom nejprve rozhodli o znění výboru, jemuž předsedá pan poslanec Grulich, a potom o pozměňovacím návrhu pana poslance Vymětala. Pan předseda výboru Grulich s tím souhlasí a pan poslanec Vymětal, pokud je mi známo, také.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Filip, potom poslanec Exner.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové, chtěl bych jen k proceduře jednání o § 5. Navrhl bych, abychom tento paragraf řešili postupným hlasováním, to znamená omezení té poslední části věty § 5 odst. 1, pak celé vypuštění a pak teprve ty ostatní možnosti, které se týkají § 5.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Exner má slovo.

Poslanec Václav Exner: Chtěl bych jenom požádat o potvrzení určitého výkladu k tomu, co před chvíli uvedl pan zpravodaj. Týká se to hlasování o § 14, odst. 1. Jestli rozumím věci dobře, odhlasujeme příslušné pozměňovací návrhy, které se však ani jeden netýkají právě poslední věty, kterou navrhuje změnit pan poslanec Vymětal. Pokud dojde ať už k přijetí, či nepřijetí posledních návrhů, při hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Vymětala budeme hlasovat právě o poslední větě. Je to prosím tak? Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Pan ministr Kočárník se hlásí o slovo.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, rád bych se vyjádřil asi ke třem pozměňovacím návrhům, které byly dány a jsou součástí textu tisku 56/5, o nichž mám zcela vážné a zásadní pochybnosti, že tak, jak jsou navrženy, odpovídají logice zákona a zda jsou správné.

Především v části 1 je pod bodem 41 uveden pozměňovací návrh na doplnění § 26 zákona o větu: "Účelnost a správnost vynakládání prostředků Správou kontroluje ministerstvo financí." Z tohoto návrhu účelnost a správnost není nic jiného než věcný obsah použití prostředků Správou úložišť radioaktivních odpadů. Např. i správnost zadání příslušných studií technického a stavebního charakteru pro výstavbu konečného úložiště atd.

Tato problematika není v souladu s kompetenčním zákonem v působnosti ministerstva financí. My jsme schopni jistou finanční kontrolu dělat, ale nikoliv věcnou kontrolu, správnost. To musí zůstat na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Dále v části II je uveden pozměňovací návrh pod bodem 7 na doplnění § 18 odst. 1 písm. h), který stanovuje povinnost provozovatelů jaderných zařízení vytvářet daňově uznatelnou rezervu na zajištění vyřazování jaderných zařízení za provozu, a to: "Za tím účelem držitel povolení zřídí samostatný účet v peněžním ústavu odsouhlaseném ministerstvem financí. Úroky z úložky na účtu budou součástí rezervy po celou dobu trvání účtu." Současně je tam i zmocnění pro ministerstvo financí vydat vyhlášku atd.

Podle mého názoru stávající znění, které tam bylo, dostatečně stanovuje povinnosti provozovatelů vytvářet rezervu a tedy i dohlížet na likviditu vytvářené rezervy. Pozměňovací návrh - pokud by byl přijat - vede vlastně k blokování rezervy dlouhodobě po dobu 20 - 30 let v peněžní podobě. Není možné ji změnit do jiné podoby. Bude muset být v peněžní podobě a to já nepovažuji za praktické.

Konečné třetí věc, ke které bych se rád vyjádřil, je zařazení pozměňovacího návrhu pod bodem 11 na doplnění § 26 odst. 2, který určuje nového správce jaderného účtu. Připomínám, že v návrhu zákona je správcem Ministerstvo financí. Tento návrh doporučuje oddělené vedení jaderného účtu, kde je: "Jaderný účet spravuje Úřad zaručující odborný a nestranný dohled. O použití prostředků z tohoto účtu rozhoduje vláda České republiky, kontrolu hospodaření vykonává Parlament České republiky. Jaderný účet je veden oddělené od účtu státních aktiv a pasiv."

Chtěl bych říci, že tento návrh naprosto nelogicky přesouvá odpovědnost za správu jaderného účtu na Úřad - myšleno Státní úřad pro jadernou bezpečnost - vybočuje zcela z kontextu celého zákona, nebere v úvahu další odstavec citovaného paragrafu, který zmocňuje ministerstvo financí převádět prostředky z jaderného účtu, a je vlastně absolutně nelogický v celém kontextu zákona. Čili nedoporučuji, aby tento pozměňovací návrh byl přijat. To je všechno. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Kočárníkovi. Ještě někdo se hlásí s technickým upřesněním do rozpravy? Není tomu tak. čili končím rozpravu v rámci třetího čtení a prosím pana zpravodaje, aby přistoupil k plnění svého nelehkého úkolu.

Poslanec Josef Holub: Děkuji za upřesnění. Akceptuji pochopitelně - jak již bylo řečeno - návrh pana poslance Vymětala a Exnera na samostatné hlasování v bodu 5/III. Zaznamenal jsem si i vyjádření pana ministra financí Kočárníka. Vzhledem k tomu, co řekl, vyčleňuji z celého balíku 1 bod 41. Rozhodli bychom hlasováním nejprve o balíku l mimo bod 41, pak samostatně o bodu 41, poté bychom šli na bod 11.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, já bych si vás dovolil v tomto okamžiku odhlásit vzhledem ke značnému pohybu, který nastal. Požádám vás o novou registraci. Chystáme se k prvnímu hlasování, které navrhl pan kolega Holub.

Poslanec Josef Holub: V této chvíli rozhodujeme o všech sedmi stránkách mimo bodu 41. Dávám souhlasné stanovisko, pan ministr také.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto významného návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování č. 198. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 144 pro, nikdo proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Nyní rozhodneme hlasováním o bodu 41, kde se zařazuje nový odstavec 11, S tímto návrhem nesouhlasím, pan ministr nesouhlasí a slyšeli jsme, že i pan ministr financí vyslovil nesouhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ve 199. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 6 pro, 92 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Nyní se přesouváme do částí II. Máme první pozměňovací návrh pana poslance Grégra, který souhlasí s jeho upřesněním, jak je uvedeno. Ale já s ním vyslovuji nesouhlas a pan ministr také.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v jubilejním 200. hlasování. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 70 pro, 81 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Další návrh je pod bodem 2 - podal ho pan poslanec Jaroslav Novák. Návrh v zákoně je přesnější, já nesouhlasím a pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko - hlasování 201. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 37 pro, proti 97.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 3 byl zde návrh pana poslance Grégra. Já nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko - hlasování č. 202. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 83 proti.

Poslanec Josef Holub: čtvrtý návrh je společný návrh výboru pro životní prostředí a pana poslance Grégra. Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko - hlasování č. 203. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 151 pro, nikdo proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 5 pan poslanec Grégr souhlasí s upřesněním, jak je uvedeno. V zákoně je však přesnější znění, a já proto s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasím a pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 204. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 53 pro a 84 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 6 je pozměňovací návrh pana poslance Vrzáně. Tento návrh češtinu v zákoně nezlepšuje, naopak ji zhoršuje a proto já nedoporučuji, pan ministr se nevyjádřil.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č 205. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 19 pro a 115 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 7 je pozměňovací návrh, který přechází až na další stranu. O celém textu je třeba hlasovat jako o celku. Já s tímto návrhem nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí a slyšeli jste, že i pan ministr financí vyjádřil nesouhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 206. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 82 pro, 84 proti.

Poslanec Josef Holub: Na straně 2 pod bodem 8 je návrh výboru pro veřejnou správu. Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr s ním také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 207. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 150 pro, nikdo proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 9 je opět výborový návrh. Já souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 208. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 150 pro, 1 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 10 je pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu. Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 209. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 153 pro, nikdo proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 11 je zde návrh pana poslance Grégra. Dle mého názoru je v zákoně přesnější znění, a proto já s tímto návrhem nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí. Slyšeli jste i nesouhlasné stanovisko pana ministra financí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať v hlasování č. 210 zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 83 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 12 je návrh rozpočtového výboru, se kterým já i pan ministr souhlasíme.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať v hlasování č. 211 zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 153 pro, nikdo proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 13 je návrh hospodářského výboru - já s těžkým srdcem nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 212. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 82 pro, 75 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 14 pan poslanec Grégr souhlasí s upřesněním, které je uvedeno. V návrhu zákona je vsak přesnější znění a proto já nesouhlasím a pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a, stiskne tlačítko v hlasování č. 213. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 78 pro, 82 proti.

Poslanec Josef Holub: Dostáváme se na stranu 3, kde je návrh pana poslance Grégra. Je to velmi nepřesné znění a pokud by bylo přijato, bylo by nutné přesunout legislativní zkratku, která je uvedena za slovy "ministr průmyslu a obchodu" v zákonu. Já z. tohoto důvodu nemohu tento návrh doporučit, pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 214. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 74 pro, 87 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 16 je návrh pana poslance Grégra. Já nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 215. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 79 pro a 86 proti.

Poslanec Josef Holub: Dostáváme se k bodu 17. Myslím, že výši zde ovlivňuje Vídeňská dohoda, která mluví o 6 mld. Já nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 216. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 66 pro a 82 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 18 je návrh pana poslance Grégra, který jsem zde upřesňoval. Myslím, že není nutné znovu ho číst, já s tímto návrhem nesouhlasím, pan ministr také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 217. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 71 pro, 86 proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 19 návrh výboru pro veřejnou správu.

Já souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 218. Kdo je proti?

Návrh byl přijat poměrem hlasů 151 pro, jeden proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem 20 návrh hospodářského výboru.

Já souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 219. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 129 pro, jeden proti,

Poslanec Josef Holub: Body 21 a 22 - dohodli jsme se, že je přeřadíme. do III. Bod 23 - došlo k vyjasňování. Myslím, že bude lepší s tímto návrhem nesouhlasit. Pan ministr s ním také nesouhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování číslo 220. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 32 pro, 97 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Dostáváme se do části třetí, kde budeme rozhodovat alternativně. První návrh je návrh hospodářského výboru a výboru pro veřejnou správu. Doporučuji první návrh, o něm teď budeme hlasovat. Pan ministr také.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování číslo 221. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 99 pro, 51 proti.

Poslanec Josef Holub: Protože byl přijat tento návrh, nemůžeme hlasovat o druhém návrhu, který je zde uveden.

Pod bodem dva jsou opět dva návrhy. První z nich je společný a má protinávrh pana poslance Jaroslava Nováka.

První budeme hlasovat o společném návrhu výborů.

Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je tedy pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 222. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 132 pro, 17 proti.

Poslanec Josef Holub: Tím nemůžeme hlasovat o návrhu pana poslance Grégra, který je uveden na druhé straně.

Dostáváme se k bodu tři, kde rozhodneme nejprve v alternativě o jednom z těch návrhů. Jeden je společný všech výborů a pana poslance Vrzáně, druhý je protinávrh pánů poslanců Vymětala a Krejsy. Na základě tohoto rozhodnutí potom budeme hlasovat o společném návrhu hospodářského a rozpočtového výboru.

První s větší podporou je návrh na vypuštění § 5 odst. 1. Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 223. Kdo je proti?

Tento společný návrh byl přijat poměrem hlasů 134 pro, 15 proti.

Poslanec Josef Holub: Teď už tady nemůžeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pánů poslanců Vymětala a Krejsy, ale budeme hlasovat o návrhu společném, výboru hospodářského a rozpočtového s tím, že zde budou vypuštěna slova "a odst, 2".

Já souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 224. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 150 pro, nikdo proti.

Poslanec Josef Holub: Pod bodem čtyři je více návrhů, ale jsou to v podstatě jenom dva. První z nich je společný, výboru hospodářského a výboru pro veřejnou správu. Potom poslanec Vrzáň pod několika body měl protinávrh.

Souhlasím s prvním společným výborovým návrhem, pan ministr s ním také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 225. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 154 pro, 17 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Teď již tedy jsou nehlasovatelné všechny další návrhy pana poslance Vrzáně a dostáváme se k bodu pět, kde samostatně rozhodneme teď jenom o tom až po odrážku osm, která končí slovy "ve znění pozdějších předpisů". Je to jeden samostatný pozměňovací návrh.

Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 226. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 155 pro, 16 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Teď je pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu, týkající se § 14 odst. 1.

Já s tímto návrhem souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je tedy pro přijetí tohoto návrhu. ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 227. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 155 pro, nikdo proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Teď už se podle mého názoru nemůže hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Exnera, ale já dávám hlasovat, protože vidím, kdo chce procedurální námitky.

Já tento návrh nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pana kolegy Vymětala.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 228? Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 37 pro, 93 proti.

Poslanec Josef Holub: Dostáváme se k návrhu čtyři, kde návrh hospodářského výboru, souhlasně s tím budeme rozhodovat i o bodu 21. II.

S tímto návrhem jsem souhlasil - ministerstvo nesouhlasí. Je to první kontrarozhodnutí. Já tedy svůj návrh nakonec stahuji a abychom lépe zákon projednali, tak vyslovím také nesouhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 229. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 94 pro, 69 proti.

Poslanec Josef Holub: Nic tragického se nestalo. Teď už nemůžeme hlasovat o druhém návrhu, který je pod bodem šest.

Dostáváme se k bodu sedm, kde bych prosil, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu výboru pro veřejnou správu, který si získal kladné stanovisko ministerstva a já s tím návrhem také souhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať se příslušným způsobem vyjádří v hlasování 230. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 154 pro, 17 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Tím nemůžeme hlasovat o dalších dvou návrzích, které jsou zde uvedeny.

Dostáváme se k bodu 8, kde je naprosto stejná situace. Prosím, abychom hlasovali o návrhu výboru pro veřejnou správu. Já s ním souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 231. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 154 pro, nikdo proti.

Poslanec Josef Holub: Tím jsme opět vyřadili dva další návrhy.

Pod bodem 9 je společný návrh hospodářského výboru a výboru pro veřejnou správu a tomuto návrhu konkuruje návrh pana poslance Vrzáně. Já vám doporučuji, abychom hlasovali nejprve o společném návrhu výborů. Já s ním souhlasím, pan ministr také souhlasí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 232. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 151 pro, 18 proti.

Poslanec Josef Holub: Tím nemůžeme hlasovat o dalším návrhu pana poslance Vrzáně.

Dostáváme se k bodu 10, kde je úplně nový § 27. Pokud o něm rozhodneme kladné, budeme rozhodovat o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru, který je na straně 6 těsně nad čarou. Já souhlasím, pan ministr se nevyjadřuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 233. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 145 pro, 2 proti.

Poslanec Josef Holub: Tímto kladným rozhodnutím nemůžeme hlasovat o dvou pozměňovacích návrzích pana poslance Vrzáně, ale rozhodneme ještě o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru v tom znění, jak je zde uvedeno. Já souhlasím, pan ministr také souhlasí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP