Čtvrtek 13. února 1997

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velmi mě to mrzí, ale musím konstatovat zvláštní skutečnost, která vyplývá z usnesení, které přijala tato sněmovna. Budu citovat pana kolegu Maška. Cituji: "Já se přiznávám, že nechápu tyto návrhy (šlo o reakci pana kolegy Maška na návrhy kolegy Grosse), věc je zřejmá. Návrh předtím jsem přednášel také já. Pan poslanec Gross k tomu přidal jen to, že se týkal části rozpravy, a to části, která je všeobecná. Bylo odhlasováno předtím, že se bude dnes po interpelacích pokračovat ve všeobecné rozpravě k bodu "Interpelace" (poznámka stenografky: Bylo řečeno "interpelace") až do jejího ukončení, nejdéle však do 23.00 hodin včetně. Dále, že návrhy po 19. hodině budou hlasovány ráno." Cituji přesně, pane předsedo.

"Nyní podávám další nový návrh, který se týká rozpravy podrobné a času od 23.30 hodin, čili je zcela zřejmé, že nejde o žádnou revokaci předchozího rozhodnutí sněmovny a myslím, že nemá smyslu se dále zdržovat procedurami, a lépe je o tom hlasovat." Citoval jsem kolegu Maška.

V této chvíli jsme ve stavu, kdy Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odhlasovala, že dnes probíhá všeobecná rozprava k tisku 129, česko-německá deklarace, do 23.00 hodin. Všeobecná rozprava, nejdéle však do 23.00, a podrobná rozprava, kterou v této chvíli nemůžeme zahájit, tedy ani ve 23.30, protože všeobecná nemůže být ukončena a znamená to tedy, že nemůžeme dále pokračovat - k mé velké lítosti, vzhledem k tomu, že nejméně tři členové našeho klubu jsou přihlášeni do všeobecné rozpravy - a je nutné ukončit nějakým slušným způsobem podle jednacího řádu toto zasedání.

Proto Vás, pane předsedající, vyzývám - protože nevidím podle jednacího řádu jinou možnost a pokud někdo jiný ji vidí, ať mi poradí podle jednacího řádu - abyste opustil místo předsedajícího a tedy ukončil toto zasedání s tím, že se pravděpodobně sejdeme v 9.00 hodin ráno. Děkuji Vám.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jsem tu teprve tak krátce. Pan kolega Mašek se hlásí. Já se chci zeptat pana kolegy Filipa já jsem si požádal také o ten stenozáznam, já mám totiž stenozáznam toho vystoupení pana kolegy Maška, po kterém následovalo hlasování, které se týká právě té doby 23.30 do 6.00 hodin do rána. To, co bylo odhlasováno těsně předtím, mi teprve bude doručeno, čili abych se mohl ještě kvalifikovaněji (snažil jsem se to už prostudovat) zapojit do této zajímavé debaty, tak bych potřeboval ještě jeden podklad. Nicméně se hlásí pan kolega Mašek a jeho vystoupení nebrání vůbec nic.

Poslanec Ivan Mašek: Omlouvám se, pane předsedající, dámy a pánové. Já nevím, co tady citoval pan kolega, zřejmě nějaký neověřený stenozáznam. Nevím, nejsem si jist. Ale to, co citoval, je asi poměrně v pořádku. Problém je v tom, že potom sněmovna rozhodla svým hlasováním, že pokud bude ukončena rozprava obecná do 23.00 hodin, tak ve 23.30 začne rozprava podrobná. To bylo odhlasováno. To byl můj druhý návrh, a o tom tady hovoříme.

Teď je 23 a nějaké drobné a ve 23.30 má být zahájena rozprava podrobná. Já myslím, že je to v pořádku. Dokud není ovšem dokončena rozprava obecná, nemůže být zahájena podrobná, to znamená, že ve 23.30 nebude zahájena podrobná a bude pokračovat obecná a pan kolega Filip se jí jistě rád účastní. (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Maškovi. Pan poslanec Filip se hlásí znovu.

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Maškovi. Pane předsedající, dámy a pánové, ale v tom pokračování všeobecné rozpravy tak jak to kvalifikoval pan předseda Mašek, se skutečně nemůže pokračovat - podle usnesení Poslanecké sněmovny - ve 23.30. Ta totiž byla odhlasována do 23.00 nejdéle. To usnesení je platné, Já jsem přemýšlel, jak hlasovat v tuto chvíli, a protože jsme si zároveň zakázali hlasovat na základě návrhu pana kolegy Maška, nemůžeme revokovat usnesení, které on sám navrhl, a v tom případě já jsem spíše čekal, že mi pomůže ve znalosti jednacího řádu, jestli najde jiný "fígl" (já to neumím jinak nazvat), podle kterého bychom pokračovali. Já ho neznám, a proto jsem Vás, pane předsedající, požádal, ač jste teprve chvíli za pultem předsedajícího, že nemohu nic jiného nabídnout.

Jinak bych musel požádat znovu o poradu klubu, a to nechci učinit, protože jsem dnes o jednu poradu klubu požádat a jinou nepotřebuji ani ji nevyžaduji, nemám ani ten důvod, pro který bych to žádal.

Navíc tady to, co říkal kolega Mašek, ještě interpretoval přesně i předsedající, předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman, který totéž zreprodukoval při zahájení rozpravy v těch 19.00 hodin. A já tedy nevidím z tohoto stavu běžné procedurální východisko, a nelze tedy proti usnesení Poslanecké sněmovny ve 23.30 zahájit všeobecnou rozpravu. To prostě není možné, protože pan předseda Mašek navrhl, (a bylo odhlasováno), že všeobecná rozprava dnešního dne skončí nejpozději ve 23.00 hodin. Bohužel.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Hlásí se pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Já doufám, že toto všechno je dobře zaznamenáváno, protože kolega Filip teď řekl, že bylo údajně odhlasováno, že všeobecná rozprava skončí nejpozději ve 23.00 hodin. Tím pádem již skončila a je možno kdykoli, podle usnesení sněmovny ve 23.30 zahájit rozpravu podrobnou. Nyní žádám o přestávku na poslanecký klub ODA do 23.30 hodin.

Poslanec Vojtěch Filip: Pan předseda Mašek nemá pravdu. On navrhl hlasování, právě proto to byl jiný návrh, o kterém jsme mohli hlasovat. O tom zahájení podrobné rozpravy ve 23.30, protože on navrhl, že dnešního dne bude probíhat, a o tom jsme hlasovali, a to hlasování bylo schváleno, že dnešního dne všeobecná rozprava bude probíhat až do dokončení, nejdéle však do 23.00. Čili ta rozprava není ukončena, nemůže být ukončena, protože jinak by muselo být hlasováno o návrhu pana kolegy Ransdorfa atd. Čili já neznám, jak z tohoto procedurálního sporu vyjít se ctí.

Pane předsedo, pokud by klub ODA požádal o přestávku, myslím si, že by pan předsedající nemusel opouštět své místo a mohl by nám vyhovět. Protože byl to váš návrh, který jsme odhlasovali.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Pan předseda Filip se ve svatém nadšení mýlí. Vůbec nebyl odhlasován můj návrh na jednání do 23.00 hodin. Byl odhlasován návrh pana předsedy Grosse. Můj neprošel hlasováním. On se mýlí. To tak je. To je tak prostě. Můj návrh neprošel. Můj návrh totiž byl, aby se do 23.00 jednalo a byly uzavřeny obě rozpravy. Návrh neprošel, bylo o něm hlasováno, dostal málo hlasů a následně prošel návrh pana předsedy klubu sociální demokracie Grosse. Takže nevím, proč mi vnucujete tyto záležitosti. Ale já jsem, a to žádám předsedajícího, požádal znovu a velmi slušně na přestávku pro jednání klubu ODA do 23.30. To je čtvrt hodiny, prosím, aby mi bylo vyhověno.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Ještě před přestávkou, jestli dovolíte, pane kolego, slovo má pan poslanec Filip jako předseda klubu. Pak se chystám vaší žádosti vyhovět a přitom budu studovat stenozáznam.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pan předseda Mašek neříká pravdu, protože od jeho interpretace jeho návrhu ve znění pozměňovacího návrhu pana předsedy Grosse již nikdy nevystoupil nikdo jiný než pan místopředseda Honajzer, který v té chvíli řídil schůzi, pan poslanec Krejsa, pan předseda Uhde, pan řídící místopředseda Honajzer, pan poslanec Mašek, znovu pan místopředseda Honajzer a pak to nechal odhlasovat. Už od té chvíle nikdo jiný nemluvil nic jiného, než interpretaci vlastního návrhu specifikoval pan předseda Mašek. Čili nezlobte se na mne, pane předsedo, ale takhle to je. Musíme si říct pravdu do očí. Čili nezbývá mi nic jiného. Já jsem to studoval a předpokládám, pane předsedo, že se shodneme na tom, že váš návrh byl prohlašován. Já jsem s ním výrazně nesouhlasil, protože jsem nebyl toho názoru, že je vhodné, aby sněmovna jednala déle než do 23.00 hodin.

Byl jsem proti tomu návrhu, aby se jednalo do 6.00 do rána. Ale nezlobte se na mne, neinterpretujte nyní jinak svůj návrh než jste ho interpretoval ve chvíli hlasování.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, vyhlašuji přestávku do 23.30 hodin.

(Schůze přerušena ve 23.18 hodin.) (Schůze opět zahájena ve 23.30 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, přestávky jsem využil nejen k debatám s jednotlivými z vás, ale i k tomu, abych si přečetl ještě jednou pečlivě stenozáznam, který se týká té fáze schůze, kdy jsme se chystali rozhodnout o procedurálním návrhu a nakonec jsme o něm rozhodli. O procedurálním návrhu, který se týká dnešního večera nebo způsobu, jak budeme moci pokračovat po 19. a 21. hodině. Dovolte, abych ocitoval ze stena i pro ty, kteří nebyli u těch debat. Pan poslanec Mašek řekl - cituji: Jde o procedurální návrh, aby v dnešním dni - pokud neskončí rozprava k tomuto bodu (k bodu deklarace) - se po interpelacích v 18.30 pokračovalo až do doby skončení této rozpravy, nejdéle však do 23.00 hodin. - To je ten první návrh, který nebyl potom hlasováním odsouhlasen. Nicméně na tento návrh navázal pan poslanec Gross, který se ovšem na návrh pana poslance Maška pouze odkázal a neocitoval ho celý. Poté, co návrh pana poslance Maška nebyl odsouhlasen, návrh pana předsedy klubu Grosse byl odsouhlasen, ten návrh se týkal jednání do dnešní 23. hodiny, jsme se vrátili k hlasování o dalším návrhu pana poslance Maška, který řekl, že pokud bude před 23. hodinou dokončena k bodu deklarace všeobecná rozprava, aby byla ve 23.30 zahájena podrobná rozprava k tomuto bodu a trvala až do ukončení této rozpravy, nejdéle však do 6.00 hodin ráno zítřejšího dne. Potlesk je v závorce ve stenozáznamu.

Já si dovolím interpretovat tuto situaci tím způsobem, že jsme rozhodli o tom, že v době od 23.30 hodin do 6.00 hodin do rána budeme jednat. Rozhodli jsme o tom, že pokud bude ukončena všeobecná rozprava, zahájíme ve 23.30 rozpravu podrobnou. Vzhledem k tomu, že zde mám ještě kolem 1012 přihlášek do rozpravy, evidentně všeobecná rozprava ukončena nebyla a pokračujeme tedy v tomto okamžiku v souladu s usnesením sněmovny jednáním, a jak už jsem avizoval před těmi procedurálními debatami a přestávkou, na řadě je paní poslankyně Pešková, dále Rujbrová, Vymětal a další. O slovo se hlásí předseda klubu KSČM pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, dámy a pánové, já chci připomenout jednu věc. Když jste četl návrh usnesení, které navrhl pan poslanec Mašek, vynechal jste slovo "všeobecná". Já tady mám to "steno" stejně jako vy, pane předsedající. Musím říci, že skutečně bylo hlasováno o tom, že dnešní den bude probíhat ve všeobecné rozpravě do té doby, dokud nebude ukončena, nejdéle však 23.00. Takto to bylo. A pokud bude do 23.00 ukončena všeobecná rozprava, ve 23.30 začne podrobná rozprava a bude probíhat do 6.00. Toto je usnesení sněmovny. Pokud bychom se lišili v názoru na výklad tohoto usnesení, museli bychom požádat sněmovnu o rozhodnutí, kdo z nás dvou má pravdu. (Hlas z pléna: Předsedající má pravdu.) Ne. Pane předsedající, já slyším pana poslance Marka Bendu, že má pravdu předsedající. Pan poslanec Marek Benda, pane předsedající, sdělte mu to, nemá pravdu, protože § 72 říká, že pokud dojde ke sporu o reprodukci tohoto usnesení, rozhoduje hlasováním sněmovna o výkladu toho svého usnesení. Vzhledem k tomu, že nemůžeme hlasovat, protože jsme si odhlasovali, že po 19. hodině žádné hlasování nepřipustíme, nemohu tedy navrhnout, aby se procedurálně rozhodlo, kdo z nás dvou má pravdu. Podotýkám, že já setrvávám na stanovisku, že všeobecná rozprava probíhá do jejího ukončení, nejdéle však do 23.00. A podrobná rozprava, která nemůže být zahájena, může probíhat od 23.30 do 6.00 následujícího dne. Protože však jsme nedospěli k bodu ukončení všeobecné rozpravy, nemůžeme zahájit rozpravu podrobnou. Trvám tedy na tom, abychom jistým procedurálním způsobem z této procedurální pasti, kterou nám připravil pan předseda Mašek, vystoupili a zabývali se tím, jak ráno budeme pokračovat. Zároveň konstatuji, že opět není naplněno usnesení poslanecké sněmovny a tohoto jednání o česko-německé deklaraci se nezúčastňuje místopředseda české vlády a ministr zahraničních věcí pan Zieleniec. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já si pamatuji, že trváte na svém stanovisku. Já trvám na své interpretaci. Není to tak, že bych měl vždycky pravdu, ale je pravda, že předsedající řídí schůzi. Čili v tomto okamžiku budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě, tak jak už jsem několikrát navrhoval. Nechci se tady pouštět do debat o absurdních, podle mě nevhodných, ale také možných výkladech, protože bychom mohli jít zase proti duchu toho usnesení z dnešního odpoledne, např. tak, že bychom mohli chtít interpretovat to usnesení nebo hlasování sněmovny tak, že vlastně sněmovna rozhodla bez ohledu na to, kolik lidí je ještě přihlášeno, o tom, že všeobecná rozprava končí ve 23.00. O tom bychom mohli také několik hodin vést debatu. V tomto okamžiku budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě. Je možné, že zazní námitka proti tomuto postupu a tu podrobíme hlasování, budete-li chtít, zítra po 9. hodině. Pan kolega Mašek se hlásil ještě před vámi. Dávám mu slovo.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se ohrazuji proti tomu, aby tu někdo vykládal to, co jsem já navrhl a četl neautorizovaný zápis. To přece nejde. Já jsem tady zůstal - ačkoliv, přiznávám, oba moje návrhy směřovaly k tomu, abych tady nemusel celou noc poslouchat, a jiní kolegové rovněž nemuseli poslouchat, ty opakované pseudoargumenty, které zde zaznívají - právě proto, abych mohl vždycky vyložit, jak ten návrh byl míněn. A já nevím, kdo jiný by ho mohl vyložit, než ten, kdo ho navrhoval.

Opakuji. První návrh, který nebyl přijat, byl můj návrh. Já jsem navrhl ukončit celou rozpravu, ten návrh nebyl přijat, pak byl třeba návrh kolegy Grosse, tam já mohu těžko sloužit. V druhém případě, já jsem to říkal jasně, pokud bude ukončena, pokud bude ukončena rozprava všeobecná, bude zahájena rozprava podrobná. Sněmovna rozhodla, že jednat se bude od 23.30 do 6.00 do rána a pokud bude ukončena rozprava všeobecná, bude ve 23.30 zahájena rozprava podrobná. Tak to bylo míněno, tak je to rozumné, jak jinak bych to asi mínil, já nevím, co mi tady kolegové podsouvají. Já možná nejsem příliš chytrý člověk, ale tak hloupý nejsem, abych navrhl něco tak nesmyslného, jako začít podrobnou rozpravu před ukončením všeobecné. To snad nemyslí vážně ani pan poslanec Filip. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, slovo má pan předseda klubu Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, dámy a pánové, vůbec nezpochybňuji kvality pana předsedy Maška, ale nezlobte se na mne, pane předsedo, co jste řekl, to jsme odhlasovali, ale pokud máme zájem jiný, chceme odhlasovat něco jiného, já se vůbec nebráním revokaci původního usnesení a pokračujme tedy rozhodnutím, že budeme hlasovat, že tady budeme jednat, že budeme jednat do 6ti do rána. Klidně, já navrhuji, abychom revokovali vaše usnesení, že končíme ve 23.00 s jednáním o všeobecné rozpravě k česko-německé deklaraci. Vůbec se tomu hlasování nebráním.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: To samozřejmě nejde, to by bylo v rozporu s usnesením sněmovny, o tom, že nebudeme v noci hlasovat. Pan kolega Mašek se hlásí o slovo.

Poslanec Ivan Mašek: Já se omlouvám, ale já to ještě zkomplikuji panu předsedovi Filipovi. Ten stenozáznam, protože není dokonalý, právě tak nehovoří, hovoří v případě prvního usnesení o tom, že se nehlasuje po 19. hodině. To teď zpochybňuje, to je možné. Bohužel v tom stenozáznamu není všechno, co jsem já řekl při tom druhém návrhu, protože v okamžiku kdy jsem já končil, k tomu smíchu, který zde zaznívá, tam je jasně poznamenáno, že se ozval hluk a závěrečná slova nebylo slyšet. Já jsem v té chvíli úmyslně šel za řídícím schůze panem Honajzerem, pan místopředseda mi to jistě potvrdí, šel jsem za paní, která zde pořizovala stenozáznam a ptal jsem se, zda bylo slyšet a zda je jasné, že jsem řekl, že se od těch 23.30 do 6ti do rána nebude hlasovat tak, jako to bylo v tom prvním případě. Já jsem to řekl na mikrofon a ve zvukovém záznamu to jistě je zaznamenáno, nevím nebo vím, kvůli hluku, který zde vydávali zejména poslanci strany republikánů, tak to neslyšela, bohužel, stenografka, to je jiná věc, ale postřehla, že něco říkám. Takže já to tady říkám, co jsem řekl a dá se to najít na zvukovém záznamu. Čili neplatí ta námitka, že do rána lze hlasovat. Prostě do rána hlasovat nelze, nelze, nelze, bylo to tu odhlasováno, proto tady čekám a já jenom bych byl rád, abychom teď jednali v souladu s usnesením sněmovny, to usnesení bylo o tom, že se má projednávat česko-německá deklarace a nikoli takové hlouposti, o kterých se tu bavíme, poněvadž ty jsou právě tou obstrukcí, kterou toto usnesení a vůle sněmovny měla bránit. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Maškovi, pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, vznáším námitku proti tomu, jak interpretoval mě pan předseda Mašek, já žádnou obstrukci nečiním. Já jsem tady na začátku svého vystoupení řekl jednoznačně, že jsme se dostali do procedurální pasti právě vinou pana předsedy Maška a vůbec bych si nedovolil obviňovat chybu ve stenozáznamu, jestli pan předseda Mašek chce obviňovat stenografisty, ať to učiní, ale já se k takové věci nesnížím, ale podotýkám, že jednací řád nezabraňuje, ani naše usnesení nezabraňuje tomu, abychom procedurálně hlasovali. Je nás tady 72, to je více než 67 a klidně můžeme procedurálně hlasovat o tom, že já navrhuji v tuto chvíli přerušení do 9.00 hodin do rána.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Hlasovat o tom samozřejmě nemůžeme, i když by se to části přítomných zcela určitě velice líbilo, protože součástí toho návrhu, a to už pojďme si nehrát na to, že si to nepamatujeme, že jsme to neslyšeli, bylo samozřejmě, že o žádném ani procedurálním ani jiném návrhu nebude možno hlasovat od 19.30 až do zítra do 9.00 do rána. Dámy a pánové, mezitím se do sněmovny dostavil, právě do předsálí odešel pan ministr zahraničí, já se chystám dát slovo paní poslankyni Janě Peškové, budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Připraví se paní poslankyně Zuzka Rujbrová. Pan předseda Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, celou dobu se tady řeč točila kolem návrhu usnesení a sám autor tohoto návrhu, předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance prohlásil, že není spolehnutí na stenozáznam, o který se opírá předsedající schůze. Sám to prohlásil, že tam není všechno, čili zpochybnil důvěryhodnost tohoto dokumentu. Kromě toho ovšem se pořizuje zvukový záznam, takže já žádám, aby byl vyhledán a přehrán zvukový záznam, protože se předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance přeci zpochybnil stenozáznam, tak nemůže se jím řídit předsedající schůze, když autor návrhu usnesení to zpochybnil. Pořizuje se zvukový záznam, může se vyhledat, může se přehrát a podle toho definitivního znění, které nemůže zpochybnit ani pan Mašek, potom můžeme postupovat dál.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pokračuje všeobecná rozprava, slovo má paní poslankyně Pešková. Pokud paní Pešková se nehodlá ujmout slova, děkuji, promiňte, nedával jsem pozor, jak už jsem řekl, připraví se paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

Poslankyně Jana Pešková: Pane předsedající, dámy a pánové, já svoji přihlášku stahuji. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Paní poslankyně Zuzka Rujbrová, připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, já navrhuji přerušení projednávání tohoto bodu, jde o procedurální návrh, o kterém se hlasuje bez rozpravy. Vzhledem k tomu, že na základě usnesení sněmovny nemůže tato sněmovna v této chvíli hlasovat, navrhuji, aby tedy o něm bylo hlasováno v té chvíli, kdy hlasovat budeme moci, tzn. ráno.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jistě, budeme hlasovat v 9.00 hodin ráno o vašem návrhu, máte slovo ve všeobecné rozpravě. Chcete-li se znovu, mám tomu rozumět tak, že svou přihlášku stahujete?

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, nestahuji svoji přihlášku, svůj návrh přednesu poté, až sněmovna rozhodne hlasováním.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Když nestahujete přihlášku, máte slovo v souladu s usnesením sněmovny, o vašem návrhu dám hlasovat nebo další předsedající po 9. hodině ráno. Rozhodla jste se tedy, mám tomu tak rozumět, že nevyužijete svého práva vystoupit v tomto okamžiku. Stahujete tedy svou přihlášku? (Rujbrová: nestahuji svou přihlášku.) Pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, podávám procedurální návrh na přerušení jednání do 9.00 hodin.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: I o tomto návrhu bude hlasováno v souladu s usnesením sněmovny po 9. hodině ráno. Pokud nechce vystoupit paní poslankyně Zuzka Rujbrová, na řadě je pan poslanec Karel Vymětal.

Znovu se o slovo hlásí pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, žádám o odvolání místopředsedy sněmovny pana poslance Vlacha z řízení schůze.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O tomto návrhu sněmovna dostane šanci rozhodnout hlasováním po 9. hodině ráno. Pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, podávám návrh na odročení zasedání schůze na 114 dnů. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O tomto návrhu dostane šanci sněmovna rozhodnout po 9. hodině ráno. Pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, podávám procedurální návrh na odročení zasedání o 113 dnů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ještě nějaké návrhy, o kterých bychom mohli hlasovat zítra po 9. hodině?

S faktickou poznámkou se hlásil pan poslanec Holáň. Přednost však má předseda klubu pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, nezlobte se na mne, ale v tuto chvíli nevidím jiného východiska a je na vás, jak se zachováte, že všechny své kolegy z klubu KSČM bez toho, aniž bych jakkoli omezoval jejich právo vystoupit zítřejšího dne, odvolám z tohoto zasedání a udělám, bez toho, aniž bych žádal přestávku, poradu klubu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Čistě vaše věc. Pan kolega Holáň s první faktickou, s druhou faktickou pan kolega Payne, potom pan poslanec Matulka.

Poslanec Vilém Holáň: Hodina tohoto zasedání stojí nejméně 20 tisíc korun. Když si představíme, že těch 20 tisíc korun musí někdo vydělat v šachtě, tak se stydím, že takovým způsobem skutečně se dá jednat. Mohli jsme krásně využít tohoto času, mohli jsme využít zítřejšího času, když by se to bylo napracovalo. My se tady těmito právnickými fígly - musím říci - bavíme.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan poslanec Payne, pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, já se výrazně ohrazuji proti tomu, co řekl pan předseda zahraničního výboru této sněmovny. Prosím vás, kdo způsobil, že rozprava k česko-německé deklaraci se odehrává jenom v zasedání pléna Poslanecké sněmovny? Proč nebyl včas projednáván text česko-německé deklarace ve výborech této sněmovny? Proč se zde musíme zdržovat odůvodněními, která mohla padnout ve všech výborech? Kdopak způsobil asi, že toto jednání je takové? Nebyl jste to vy? Nashledanou!

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, promiňte, je vás slyšet poměrně docela dobře, Pan kolega Payne má slovo.

Poslanec Jiří Payne: Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové a kolegyně, jsem v tomto sněmu šest let a za tuto dobu jsem zde několikrát zasedal do ranních hodin. Pamatuji doby, kdy jsme končili ve tři hodiny ráno a rozcházeli jsme se s pocitem, že jsme udělali kus dobré práce.

Nezlobte se na mne, ale já cítím v tom jednání, které probíhá zde teď večer, pokrytectví stejné jako za minulého režimu. Je to stejná lež, na které byl založen komunistický režim. Je to lež, je to hra na pravdu, je to využívání regulí, které jsou v rozporu s pravdivostí. Každý z nás věděl, že komunistická strana za komunismu je stranou, která je stranou nesvobody, je stranou lži, je stranou pokrytectví. Každý to věděl a někteří to říkali nahlas. Byli za to komunisty zavíráni do kriminálů a do koncentračních táborů. A teď, šest roků po pádu komunismu, máme prožívat znovu to samé? Přátelé, takto vypadá péče o český stát. Tohle je rozumný argument? Tohle je debata, která vede k nalézání práva? Tohle je debata, která má být vedena poctivými argumenty? Přátelé, není. Je to pokrytectví a lež. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Paynovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Matulka...

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, domnívám se, že z pozice předsedajícího nejste oprávněn vykládat tak, jak se vám hodí, ani stenozáznam, ani usnesení sněmovny, ani zákon o jednacím řádu. Pokud tak činíte, chováte se dle mého názoru nepřístojně. Takže vás, pane předsedající žádám, abyste se napomenul za toto nepřístojné chování a pokud v něm budete pokračovat, abyste se nechal vykázat ze sněmovny. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Další faktická poznámka pan poslanec Ransdorf.

Poslanec Miloslav Ransdorf: Chtěl bych připomenout panu kolegovi Paynovi, že tento jednací řád jsme si neschválili my, schválila ho předchozí sněmovna, kde rozhodující většinu měla dnešní koalice. Pokud tento jednací řád je nedokonalý, pokud návrhy, které zde padají, nemají všechny náležitosti, není to naše vina. Nepohoršujte se na procedury. Konec konců i Petr Pithart, se kterým v řadě věcí nesouhlasím, má pravdu, když říká, že podstatnou součástí každé demokracie jsou procedury. A ten, kdo tyto procedury porušuje a porušuje je vědomě - a to se děje celý tento večer - je na nejlepší cestě se demokracie vzdát.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, paní kolegyně Rujbrová se rozhodla, že nevystoupí v rozpravě, jestli tomu dobře rozumím. Slovo má pan poslanec Karel Vymětal. Připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, já se připojuji k procedurálnímu návrhu kolegyně Rujbrové a nevzdávám se svého vystoupení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O všech těch návrzích bude rozhodnuto zítra po deváté hodině. Pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, v této chvíli mi nezbývá než požádat o to, aby bylo svoláno politické grémium k vyřešení tohoto procedurálního sporu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Grémium svolává předseda sněmovny. Já to při vší vůli sám udělat nemohu. Nejsem si jistý, nechci se přít a nechci to blokovat. (Poslanec Matulka: (Hovořil z místa, nebylo rozumět.)) Promiňte, pane kolego Matulko, pro stenozáznam: Pan kolega Matulka namítá, že grémium neexistuje v jednacím řádu. Má samozřejmě pravdu, nechť poučí v rámci svého klubu svého předsedu. Já jsem použil pouze termín, který byl takto předtím vznesen, protože smyslu toho slova rozumíme asi všichni. Samozřejmě že se jedná o poradu předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů.

Slovo má pan poslanec Filip.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP