Středa 26. února 1997

11. den schůze (26. února 1997)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředsedkyně PSP P. Buzková, místopředseda PSP K. Ledvinka a 191 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministryně spravedlnosti V. Parkanová, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy a spojů M. Říman, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr sociálních věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

(Schůze zahájena v 9.02 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dostavte se prosím do sněmovny, budeme začínat 11. den osmé schůze Poslanecké sněmovny. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji jedenáctý jednací den 8. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. V tuto chvíli oznamuji, že pan poslanec a ministr Pilip má náhradní kartu číslo 20. Včera jsme schválili, že dnes ráno budeme nejdříve projednávat bod 52 a poté bod 46. Bodem 52 je

29.

Vládní návrh zákona o všeobecném zdravotním pojištění

(sněmovní tisk 98, třetí čtení)

Já tímto zahajuji třetí čtení vládního návrhu zákona a současně prosím všechny poslankyně a poslance o klid v sále. Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo zástupce navrhovatele ministr zdravotnictví Jan Stráský a zpravodaj poslanec Vladimír Špidla. Ke slovu se hlásí předseda klubu SPR-RSČ, dávám mu slovo.

Poslanec Miroslav Sládek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, podávám procedurální návrh, aby po bodu 52 a 46, které byly teď jmenovány, byla přerušena tato schůze a zahájena mimořádná schůze. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane poslanče, dám o tomto návrhu hlasovat, pokud nemáte žádné námitky, po ukončení projednání bodu, který jsme právě zahájili. Takže pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 98/3. Já v tuto chvíli prosím zpravodaje pana poslance Špidlu, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou podle § 92 odst. 2 našeho jednacího řádu otevírám. Nevím, že by se kdokoli do rozpravy hlásil, hlásí se pan ministr Stráský, dávám mu slovo.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Vážená paní předsedající, páni kolegové, milé poslankyně, vážení poslanci. Reaguji v situaci, kdy se zdá, že se nikdo nehlásí do rozpravy o projednávání bodu všeobecného zdravotního pojištění ve třetím čtení. Dovolte mi k tomu říci - před tím než začne závěrečné hlasování - několik slov. Maratón jednání o vládním návrhu zákona o všeobecném zdravotním pojištění se chýlí ke konci. Před hlasováním o celém zákonu nás čeká posouzení jednotlivých pozměňovacích návrhů. Většina z nich významným způsobem nezmění filozofii dnešního systému všeobecného zdravotního pojištění, některé z nich, budou-li přijaty, jsou však způsobilé výrazně změnit jak stávající systém, tak vzbudit jistá očekávání do budoucnosti.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pardon, já se omlouvám, dámy a pánové, za prvé bych chtěla požádat o klid v sále a za druhé bych se chtěla zeptat pana ministra, zda tento jeho příspěvek není spíše závěrečným slovem než součástí rozpravy ke třetímu čtení.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Já to beru jako, že se nikdo nehlásil do rozpravy, takže je to něco mezi rozpravou a závěrečným čtením, ale nechám si poradit.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane ministře, podle § 95, odst. 2 jednacího řádu se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, popřípadě podat návrh na opakování druhého čtení, takže já bych v tomto případě doporučovala přerušit tento projev a počkat až na závěrečné slovo.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Já velice děkuji za ponaučení a počkám až přijde na řadu závěrečné slovo. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Do rozpravy se hlásila nejprve poslankyně Kolářová, potom pan poslanec Novák.

Poslankyně Milena Kolářová: Pani předsedající, dámy a pánové, já bych chtěla pouze v rámci třetího čtení po dohodě se zpravodajem v mém pozměňovacím návrhu v zajišťovacím fondu je to písmeno h), vypustit slova a poznámky pod čarou, protože tam nebylo uvedeno číslo poznámky, a tím pádem tato slova by se měla vypustit, doufám, že to jako logické upřesnění stačí.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Kolářové, slovo má pan poslanec Novák.

Poslanec Jaroslav Novák: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem ve druhém čtení upozorňoval na gramatickou chybu v řádku 283, že "zmije" se píše s měkkým "i". V pozměňovacích návrzích máme opět "zmiji obecnou" s "y", takže já nevím, nač jsem to tady říkal, takže upozorňuji na tuto gramatickou chybu již podruhé v tomto čtení..

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Novákovi, hlásí se dál někdo do rozpravy? Vzhledem k tomu, že nikdo, rozpravu končím. Nyní prosím o závěrečná slova navrhovatele, v tomto případě pana ministra Stráského a poté pana zpravodaje, takže pane ministře máte slovo.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím pokračovat, abych se neopakoval. Prvním podstatným návrhem je časové omezení účinnosti zákona. Připomínám, že jsem nadále připraven toto omezení podpořit. Současně ovšem v této souvislosti očekávám střídmost při podpoře nového, často dobře myšleného, avšak málo zvládnutého návrhu. K nejpodstatnějším řadím návrh, aby se stala pravidlem státní záruka za hospodaření zdravotních pojišťoven. Zdůrazňuji, že nejsem proti přísně limitované ad hoc realizované participaci státu na závazcích pojišťoven, realizované především při jejich slučování nebo likvidaci. Jsem však proti tomu, aby se zdravotní pojišťovny mohly spoléhat na jistou náruč státu vždy, což zmíněný návrh sleduje. V dalším návrhu, který ještě zmíním, se navrhuje upravit způsob cenových dohodovacích jednání tak, aby se síla státu ovlivnit finanční vztahy ve zdravotním pojištění snížily. Ptám se v této souvislosti, jak by byly motivované k rozumným cenovým jednáním zdravotní pojišťovny, za jejichž platební neschopnost by v plném rozsahu a v každém okamžiku ručil stát.

V řadě směrů klíčový je návrh poslance Špidly týkající se institutu rámcových smluv. Konstatuji veřejně, že tento návrh může vnést jiný, málo odhadnutelný prvek, dodnes již relativně ustálených smluvních vztahů mezi zdravotními pojišťovnami a reprezentanty zdravotnických zařízení. Nechci užít silných slov, které s ohledem na to, že chybí jakákoliv přechodná úprava, může znamenat možný chaos při vypořádání dnešních smluvních vztahů.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já se omlouvám, pane ministře, dámy a pánové, opakovaně vás prosím o takový klid ve sněmovně, aby bylo alespoň slyšet přednášejícího.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Spokojuji se při vědomí odpovědnosti za celý zákon s konstatováním, že rámcové smlouvy jsou možným modelem uspořádání vztahů mezi pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče, avšak zde navržený způsob jejich úpravy například znemožní, aby do doby verifikace rámcové smlouvy, byla již jakákoli již existující smlouva mezi pojišťovnou a zdravotnickým zařízením změněna, navázána nová nebo zrušena. To není nejlepší podmínka pro další fungování zdravotního pojištění a říkám to i při vědomí toho, že zákon, pokud tak rozhodnete, ztratí účinnost 30. června příštího roku.

Vím, že kuloární a klubová jednání dala vašemu postoji k této záležitosti určitý směr. Přesto žádám poslance, aby ještě jednou zvážili úskalí návrhu o rámcových smlouvách, úskalí, která považuji za vysoká.

S rámcovými smlouvami souvisí určení způsobu, kterým se stanoví cenové relace ve zdravotnictví. Pan poslanec Špidla navrhuje, aby cenová jednání stát vždy pouze posvětil, což je výrazné oslabení role státu i proti dnešnímu stavu. Dnes se stát, ministerstva zdravotnictví, financí, práce a sociálních věcí jako přímý a plnoprávným účastník,účastní cenových jednání a má jistou možnost jejich výsledek ovlivnit. Navrhuje se, aby stát jen posoudil výsledek cenových jednání z hlediska právních předpisů a blíže neurčeného veřejného zájmu a poté výsledek stanovil jako závazný. Kladu s plnou vážností otázku, jak má stát dostát své odpovědnosti ve zdravotnictví a jaké nástroje k realizaci této odpovědnosti státu zůstanou. Konstatuji, že bude-li návrh týkající se cenových a dohodovacích jednání přijat, sníží se možnost státu ovlivňovat finanční vztahy ve zdravotnictví.

Dámy a pánové, dlouho diskutovanou záležitostí je způsob utváření sítě smluvních zdravotnických zařízení. Děkuji panu poslanci Janečkovi za uvážlivost v této záležitosti a konstatuji, že jeho návrh nové části, osmé části návrhu zákona, považuji za rozumné a nikoliv konečné vyústění všech dosavadních diskusí na toto téma.

Paní a pány poslance, kteří podpoří návrh paní poslankyně Fišerové, směřující k tomu, aby jediným možným výdajem zdravotní pojišťovny byla vedle provozních výdajů úhrada zdravotní péče, prosím, aby se stejnou uvážlivostí, se kterou odmítnou novoty zaváděné některými zdravotními pojišťovnami - a já jsem tento postoj dokázal pochopit a podpořím jej - přistoupili k zásadním novinkám, tj. rámcovým smlouvám i jinak než dnes pojatým dohodovacím řízením.

Několik slov závěrem. Poté, kdy projdeme hlasováním všechny pozměňovací návrhy, budeme stát před rozhodnutím, zda podpořit zákon jako celek. Prosím všechny poslance, jejichž pozměňovací návrhy sněmovna nepodpoří, apeluji na konstruktivně jednající poslanecké kluby, aby si tváří v tvář rozhodnutí zda podpořit zákon jako celek, když neprojde jejich a pro ně zásadní pozměňovací návrh, znovu připomněli naši společnou odpovědnost členů zákonodárného sboru za to, že právní vztahy ve všeobecném zdravotním pojištění a při poskytování zdravotní péče, budou upraveny zákonem.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Stráskému a závěrečné slovo má pan poslanec Špidla.

Ještě jednou bych vás chtěla, dámy a pánové, tentokrát velmi úpěnlivě požádat o to, abyste zachovali alespoň takový klid v sále, aby bylo možno rozumět slovům pana přednášejícího. Prosím pane poslanče, ujměte se slova.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážení poslanci, vážené poslankyně, dovolte, abych se ve svém závěrečném slově krátce zmínil o celkovém procesu, kterým byl zákon přijímán a který objasňuje řadu věcí, ke kterým došlo.

Musím konstatovat, že předloha zákona byla předložena pozdě, bez ohledu na to, že nález Ústavního soudu byl již delší dobu znám. Musím konstatovat, že ačkoliv nález Ústavního soudu mířil spíše proti formálním a legislativně technickým záležitostem, které nepochybně v tom výroku jsou správné a ústavní, tak přesto ministerstvo zvolilo techniku, že vytvořilo zákon, který je ve značné míře odlišný, místo, aby se soustředilo na pouhý mechanický přepis stávajících předpisů. To vedlo samozřejmě k tomu, že zákon byl podroben velmi intenzívním úvahám jednotlivých poslaneckých klubů a vyvolal řadu pozměňovacích návrhů. Vzhledem k tomu, že zákon byl předložen pozdě, nemohl být využit ten nejjednodušší institut, to jest vrátit k přepracování již v prvním čtení, protože by byla ohrožena ústavnost termínu. I v současné době jsme pod extrémním časovým tlakem a to vede k tomu, že některé návrhy, které jsou považovány za sporné, nemohou ještě být dále diskutovány a hledáno jejich řešení. Přesto všechno nebo právě proto si myslím, že je třeba vzít v úvahu situaci jaká je, posoudit jednotlivé návrhy už jenom hlasováním, nezaujímat nijaká hlubší stanoviska, protože to nemá smysl a konstatovat, že tento způsob předkládání zákonů je způsob, který je veskrze chybný a já si odvážím prohlásit, že dokonce špatný, protože omezuje v pravém slova smyslu mandát poslance. Předpokládám, že sněmovna bez ohledu na politické kluby se ke každému vládnímu návrhu, který bude předkládán podobným způsobem, zachová jak náleží, tj. nepřipustí ho do dalšího jednání.

Znovu musím konstatovat pouze zvláštní ojedinělost toho, že zákon reagoval na výrok Ústavního soudu a že bylo v podstatě stanoveno pevné datum k projednání, což vedlo klub sociální demokracie k tomu, že byl ochoten zákon do projednávání připustit. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji za závěrečné slovo a nyní ho prosím, aby oznámil, jak budeme hlasovat a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kulka.

Poslanec Dušan Kulka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jménem klubu ODA si dovolím požádat ještě před hlasováním o 40 minut přestávky na klub.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, chcete to teď hned nebo poté, co pan zpravodaj přednese způsob, jakým budeme hlasovat?

Poslanec Dušan Kulka: Před zahájením hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Pakliže jde o proceduru hlasování, vyčkáme.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, trváte na tom, aby to bylo celých 40 minut? Nestačilo by 30 minut?

Poslanec Dušan Kulka: Opakuji svou žádost. Před hlasováním, tedy teď žádám o přestávku 40 minut na klub.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře, pane poslanče, dostanete ji. Prosím pana zpravodaje, aby v tuto chvíli ještě oznámil, jakým způsobem se bude hlasovat, poté bude vyhlášena přestávka, potom se bude hlasovat o jednotlivých pozměňujících návrzích.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážení poslanci, vážené poslankyně, jak už jsem uvedl ve svém závěrečném slově, tento zákon byl zpracováván pod značným časovým tlakem, a to vedlo k tomu, že k němu byla podána řada pozměňujících návrhů. Ty pozměňující návrhy se mnohdy dostávají do vzájemné kolize. Proto je velmi obtížné najít nějakou solidní proceduru, která nám umožní udržet si představu o celku a hlasovat nějakým rozumným soudržným způsobem. Proto Sněmovně navrhuji následující proceduru:

Zamýšlím se v zásadě držet časového sledu, ve kterém byly pozměňovací návrhy podány. Ale existuje několik pozměňovacích návrhů, které mají z hlediska jakési abstrakce hierarchickou strukturu, a o těch bych nechal hlasovat předem s tím, že vždycky upozorním na to, s kterými návrhy se dostávají do kolize a jaký důsledek bude mít potom odhlasování toho kterého návrhu. čili navrhuji kombinaci v zásadě časového postupu s několika hlasováními podle řekl bych hierarchické struktury.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: Snad ještě jedna poznámka, paní předsedající.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zamýšlím po hlasování požádat o přestávku na 45 minut. Důvody jsou mimo jiné ty, že předpokládám, že se mohou ukázat ještě některé drobné technické chyby, které by mohly být napraveny ještě v následujícím okamžiku. čili před závěrečným hlasováním navrhnu ještě přestávku jako součást pojednávací procedury.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji. V tuto chvíli na žádost poslaneckého klubu ODA vyhlašuji přestávku na jednání klubů, a to do 10.03 hodin.

(Jednání přerušeno v 9.23 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 10.03 hodin.)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 10.03, budeme pokračovat v přerušené schůzi. Právě jsem vás všechny odhlásila a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami a současně prosím pana zpravodaje, aby postupně přednášel pozměňovací návrhy, o kterých budu dávat hlasovat. Paní poslankyně, páni poslanci, prosím vás o klid v sále.

Poslanec Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych přešel již k ryze technickým záležitostem našeho jednání a přistoupil k hlasování. Pozměňovací návrhy k zákonu jsou ve sněmovním tisku 98/3. Chtěl bych upozornit na to, že vzhledem k obtížnosti tohoto textu vznikl na základě stenografického záznamu a písemných pozměňovacích návrhů, které okamžitě po přednesení mi předávali poslanci a poslankyně.

Dále bych chtěl upozornit na to, že kolize některých návrhů povede ještě k tomu, že i po případném odhlasování celého zákona budou nutné některé legislativě technické úpravy spočívající v tom, že třeba odstavec č. 6 se změní na číslo 7 apod. Tak jak jsem se to snažil ve zpravodajské zprávě zvládnout, ukazuje se, že to před ukončením hlasování není možné uspořádat lépe.

Dále bych vás chtěl upozornit na to, že v bodě 18 pozměňovacích návrhů, které projednal výbor, to je oddělení A, bod 18, došlo k přečíslování jednotlivých položek podle posloupnosti položek. V původním návrhu byly položky uvedeny pod písmeny v jiné posloupnosti, než jsou uvedeny teď, ale je to pouze posloupnost technická.

Dále bych vás chtěl upozornit, že v téže položce v písmenu H dochází k drobné úpravě, protože tam je jako třetí položka uvedeno číslo 95340, které neexistuje, ale existuje číslo 95 kód 95140, takže porovnáním s dalšími texty je jasné, že to bylo přeseknutí a je to kód 95140. Opravte si to ve svých návrzích.

Dále technická poznámka k tabulkám, které přednášela paní poslankyně Plechatá. Tyto tabulky budou zařazeny k příloze č. 1 jako položka 104 a dále, protože se ukazuje zase z důvodu velmi krátkého času a vzhledem k tomu, že má věc projednávat Senát, že by bylo technicky nemožné volně tyto položky rozptýlit, bude to jakoby příloha přílohy, aby to bylo zřejmé.

Ještě další poznámka. Oddíl C, návrh přechodných ustanovení, který je uveden pod bodem 8, se zařazuje jako odst. 3 do § 48. Opět ryze technická úprava, jen aby to bylo jasné. To je k těm základním věcem vše, k takovým běžným technickým záležitostem.

Nyní přikročíme k hlasování o jednotlivých bodech. Jak už jsem uvedl, budu postupovat v některých případech podle, abych tak řekl, míry abstrakce a ve většině případů budu postupovat tak, jak byly návrhy předloženy.

Začínáme první hlasování, a to ještě, aby to bylo jasné, abyste to mohli lépe sledovat, budu uvádět název kapitoly písmenem, čili kapitola C, kapitola B apod., a číslem pozměňovacího návrhu, který je v této kapitole uveden. Můžeme si to vyzkoušet na prvním případě.

První hlasování bude o návrhu paní poslankyně Fischerové, který je uveden v kapitole C pod č. 9. Je to k názvu zákona. Vyjádření navrhovatele?

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Myslím, že to je C 8, jestli to mám já dobře napsané, ne C 9, vyjádření k návrhu zákona.

Poslanec Vladimír Špidla: Ne, pane navrhovateli, je to opravdu C 9. Byla to součást komplexního návrhu. Je to C 9 písm. a), které se týká názvu zákona. (Ministr Stráský: Souhlasím.) Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a v tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 228.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 228 hlasovalo pro 170 poslankyň a poslanců, proti 2. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Špidla: Znamená to, že návrh, který je teď uveden jako první návrh, který prošel výborem, je vlastně nehlasovatelný, protože je užším návrhem k tomu, o kterém jsme hlasovali.

Nyní druhé hlasování. Týká se to návrhů, které jsou uvedeny v kapitole A, čili návrhy projednané výborem pro sociální politiku a zdravotnictví. Navrhuji tady sloučit do jednoho hlasování návrhy A 2, 3 a návrh A 5. čili návrh A 4 je zvlášť. (Ministr Stráský: Návrhy A 2, 3 a 5 doporučuji.) Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 229.

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 229 se vyslovilo pro 188 poslankyň a poslanců, proti 2. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Špidla: Nyní přicházíme k dalšímu hlasování, které by se týkalo návrhu, který je uveden v kapitole K1. Je to návrh, který předkládám já, je to onen návrh, který se týká dohodovacího řízení. V případě odhlasování tohoto návrhu by potom byly nehlasovatelné návrhy uvedené pod A6, A7, C3, F4 a S1. Je to dáno tím, že se týkají základního textu prvních odstavců zákona, kdežto můj návrh, uvedený v K1, se týká obou těchto úvodních odstavců, zásadně je mění, čili tyto návrhy by potom už byly nehlasovatelné.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Vyjádří se pan ministr za navrhovatele.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Já tento návrh doporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Zahájila jsem hlasování pořadové číslo 230.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 230 se pro vyslovilo

168 poslankyň a poslanců, proti 13. Tento návrh byl přijat.

Současně bych ráda poprosila všechny poslankyně a poslance, kteří mají ve sněmovně své mobilní telefony, aby omezili hlasitost jejich zvonění. Pane zpravodaji, máte slovo.

Poslanec Vladimír Špidla: V dalším hlasování navrhuji sloučit několik návrhů, které jsou v kapitole A, čili v té kapitole, která byla projednána výborem a doporučena výborem. Navrhuji jedním hlasováním hlasovat o těchto návrzích: A8, A9, A10, A11, A12, A13, A14, A15 a A17. Pokud ovšem nejsou námitky.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Musím uplatnit námitku, protože nemám stejné stanovisko ke všem těmto bodům.

Poslanec Vladimír Špidla: Dobře, budeme tedy hlasovat po jednotlivých bodech.

Budeme tedy hlasovat o položce, která je uvedená pod A8.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Doporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvíli zahajuji hlasování č. 231.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti? Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 231 se z přítomných poslankyň a poslanců pro vyslovilo 156, proti 2, tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Špidla: Nyní A9.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové č. 232.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 232 se z přítomných poslankyň a poslanců pro vyslovilo 104, proti 84, tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Špidla: Další návrh je A10.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Návrh A10 nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové č. 233.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 233 se z přítomných poslankyň a poslanců pro vyslovilo 103, proti 85. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Špidla: A11. Upozorňuji, že toto A11 je vlastně v logické vazbě k předchozímu.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Souhlasím, že je v logické vazbě, ale nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové č.. 234.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 234 se z přítomných 193 poslanců pro vyslovilo 99 poslanců, proti 86. Tento návrh byl přijat.

Faktická poznámka - máte slovo, pane poslanče.

Poslanec Karel Sehoř: Oznamuji sněmovně, že mám nějak pokažené zařízení. Hlasoval jsem NE, ale ukázalo mi to ANO. Toto zařízení zřejmě není v pořádku už delší dobu. Dosud jsem to toleroval, ale teď jde o vážná hlasování, proto to oznamuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, chápu to jako oznámení pro stenozáznam.

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: Pan kolega mě teď trochu vyvedl z konceptu - předpokládám, že jsem nechal hlasovat o A11, takže je na řadě A12. Děkuji.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: A12 nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové č. 235.

Ptám se, kdo je pro tento návrh?

Poslanec Vladimír Špidla: Týká se to tedy položky A12. Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Kdo je proti tomuto návrhu?

Vzhledem k tomu, že bylo zasaženo do tohoto hlasování, prohlašuji toto hlasování za zmatečné a budeme o tomto návrhu hlasovat ještě jednou.

Poslanec Vladimír Špidla: Dobře, hlasuje se znovu o návrhu A12.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji

hlasování pořadové č. 236.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu? Konstatuji, že v hlasování pořadové č.. 236 se z přítomných

193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 99, proti 86. Tento návrh

byl přijat. Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: A13.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji hlasování pořadové č. 237.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 237 se z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 100, proti 87. Tento návrh byl přijat.

Pane zpravodaji, ráda bych se vás zeptala, zda jste podle písemného návrhu, který máme všichni před sebou, nezapomněl na návrh A4.

Poslanec Vladimír Špidla: Paní předsedající, mám to poznamenáno, že jsem tento návrh přeskočil. Chtěl jsem dotáhnout tuto kapitolu do konce a poté se k němu vrátit.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za vysvětlení. Prosím, pokračujte.

Poslanec Vladimír Špidla: A 14.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvíli zahajuji hlasování, pořadové č. 238.

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že z přítomných 193 poslanců se z přítomných poslanců a poslankyň pro vyslovilo 18, proti 149. Tento návrh nebyl přijat.

Pokračujte, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: Návrh A 15.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme o tomto návrhu hlasovat v hlasování, pořadové č. 239, které nyní zahajuji.

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č. 239, z přítomných 193 poslankyň a poslanců se pro vyslovilo 94, proti 98. Tento návrh nebyl přijat.

Pokračujte, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: A 17. Přeskakujeme A 16, o kterém budeme hlasovat v dalším hlasování.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: A 17 doporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a zahajuji hlasování, pořadové č. 240. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování, pořadové č.. 240, z přítomných 193 poslankyň a poslanců se pro vyslovilo 173, proti 2. Tento návrh byl přijat.

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: A 16. Tady upozorňuji, že tento návrh je v kolizi s návrhem F 7, který navrhuje poslanec Novák. Je tam mnohem vyšší sazba na tu sankci.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a zahajuji hlasování, pořadové č. 241, a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č.. 241, se z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 90, proti 101. Tento návrh nebyl přijat.

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: A 18.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Doporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Je to včetně tabulek a platí tam, že tyto tabulky jsou potom zařazeny jako položka 104 v příloze. Navrhuji toto hlasování spojit ještě s hlasováním A 19.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Doporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a zahajuji hlasování, pořadové č. 242. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č. 242, se z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 158, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: Děkuji. A 4.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: A 4 nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a zahajuji hlasování, pořadové č. 243, a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování, pořadové č.. 243, se z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 92, proti 98. Tento návrh nebyl přijat.

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: Potřeboval bych si ověřit, zdali bylo hlasováno o návrhu A 5.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Bylo.

Poslanec Vladimír Špidla: Děkuji. To znamená, právě jsem chtěl upozornit, že to znamená, že návrh uvedený B 1 je v tom případě nehlasovatelný, protože se týká stejné věci.

Tím je tedy ukončeno hlasování o všech bodech, které byly uvedeny v kapitole A. Upozorňuji na to, že bod, uvedený v kapitole B - návrh ústavně právního výboru - je nehlasovatelný vzhledem k tomu, že už došlo k hlasování ve stejné věci v předchozí záležitosti.

Nyní přistupujeme k hlasování o návrhu paní poslankyně Fischerové. Je to uvedeno v kapitole C a je to C 1.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Nedoporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zahajuji hlasování, pořadové č.. 244, a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č. 244, se z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 93, proti 99. Tento návrh nebyl přijat.

Můžete pokračovat, pane zpravodaji.

Poslanec Vladimír Špidla: C 2.

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Doporučuji.

Poslanec Vladimír Špidla: Zpravodaj doporučuje.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP