Čtvrtek 27. února 1997

2. den schůze (27. února 1997)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředsedkyně P. Buzková, místopředseda PSP K. Ledvinka a 179 poslanců.

Za vládu České republiky: místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, místopředseda vlády a ministr financí I. Kočárník, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí J. Zieleniec, ministr P. Bratinka, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministryně spravedlnosti V. Parkanová, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr dopravy a spojů M. Říman, ministr pro místní rozvoj J. Schneider, ministr životního prostředí J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr kultury J. Talíř, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr obrany M. Výborný.

(Schůze zahájena v 9.49 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa, abyste se dostavili do jednacího sálu tak, abychom mohli, věřím, že v krátké chvíli dokončit pořad jednání 9. schůze.

Včera ve večerních hodinách byla dokončena rozprava k bodu 2 této schůze a dovolte mi, abych vás informoval o závěrech této rozpravy anebo krátce sumarizoval. Poslanci, kteří vystoupili v rozpravě, někteří z nich navrhli změnit usnesení, a to konkrétně usnesení č. 15, kde pan poslanec Melichar a Dostál navrhli vlastně opačné usnesení, tedy vyslovit souhlas, stejně tak usnesení č. 19, kde pánové kolegové Melichar a později Dostál a další navrhli změnu ve stejném smyslu, tedy Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání. Pan kolega Orel v usnesení č. 27 navrhl pouze úpravu textu, a to následujícím způsobem. Pokud máte to usnesení před sebou, týká se to vlastně druhého odstavce na str. 2 usnesení mandátového a imunitního výboru, za jméno poslance by následovalo takto, tedy "poslanec Miroslav Sládek před občany České republiky veřejně pronášel takové výroky vůči německému národu jako celku, že pro jejich pronesení orgány Policie České republiky Útvaru vyšetřování hlavního města Prahy pojaly podezření ze spáchání trestného činu podněcování k národnostní a rasové nesnášenlivosti podle ustanovení § 198 odst. 1 trestního zákona", čili ten zbytek textu už je shodný. Čili to je určitý formulační návrh na změnu a pokud si dobře vzpomínám pan kolega Matulka navrhl také úpravu, a to v návrhu usnesení k případu pana kolegy poslance Maixnera doplnit slovo "údajně" tak, aby byla v tom textu lépe zachována presumpce neviny. Zpravodajka s tímto návrhem souhlasila.

Myslím si, že bychom měli tedy rozhodnout nejprve hlasováním, poté, co se všichni zaregistrujeme, rozhodneme hlasováním o jednotlivých úpravách textu a pak vám předložím návrhy usnesení jako celek k hlasování. Čili nejprve bych se chtěl zeptat, kdo bude souhlasit s touto úpravou usnesení. Pak kolega Štrait.

Poslanec Jaroslav Štrait: Já se omlouvám, pane předsedající, ale já jsem v závěru toho svého vystoupení, které se týkalo usneseni č. 14, to je pan poslanec Maixner, říkal změnit nebo navrhoval, že nedoporučuji vydat pana poslance Maixnera z tohoto důvodu k trestnímu stíhání. Tam to už nebudu číst samozřejmě.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, čili tady je také návrh na změnu. Pokud nebyla námitka, nejprve bych dal rozhodnout o návrhu pana kolegy Matulky, čili doplnit v usnesení č. 14 v druhém odstavci na str. 2 za slovo "jmenovaný" slovo "údajně".

Kdo, prosím souhlasí s touto změnou, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 21. Kdo je proti této změně?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 147 pro, 1 proti.

Dále bych dal hlasovat o návrhu pana poslance Orla také na textovou změnu tak, jak jsem jí přednášel. Je to k usnesení č. 27. Pan kolega Kudláček jako zpravodaj.

Poslanec Libor Kudláček: Já bych si, dámy a pánové, přece jen jako zpravodaj dovolil souhlasit a doporučit tuto úpravu považuji za rozumnější.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Děkuji panu kolegovi. Pan kolega Matulka se hlásí o slovo. Ani jeho jsem se nezeptal jako zpravodaje. Velmi se za to omlouvám.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, jenom s dotazem. Pokud nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Orla, zda to zároveň bude meritorním hlasováním.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ne. Je to hlasování o změně. Teprve potom předložím a přečtu celý text usnesení.

Nyní hlasujeme o změně, kterou navrhuje pan kolega Orel a s kterou souhlasí zpravodaj k tomuto případu, pan poslanec Kudláček.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ve 22. hlasování. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 132 pro, proti 2.

Dámy a pánové, pokud nyní nebude námitek, dal bych hlasovat o jednotlivých usneseních. Začneme tedy podle čísel usnesení. Nejprve usnesení č. 14. Dám hlasovat o návrhu tak, jak jej předložil mandátový a imunitní výbor. Pokud by tento návrh neprošel, dám hlasovat o alternativním usnesení tak, jak jej navrhl pan kolega Štrait.

Poslanecká sněmovna podle článku 27 odst. 4 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a § 12 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Pavla Maixnera, narozeného 23. 11. 1962 pro skutek spočívající v tom, že jmenovaný údajně dne 8. 5. 1996 slovně a fyzicky napadl primátora města Hradce Králové pana ing. Martina Dvořáka, v čemž orgány Policie České republiky v Hradci Králové spatřují podezření z trestného činu výtržnictví podle ustanovení § 202 odst. 1 trestního zákona.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 23. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 56 pro, 87 proti.

Předložím vám k hlasování návrh opačný.

Poslanecká sněmovna nevyslovuje souhlas - myslím, že text nemusím znovu číst.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 24. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 93 pro, 43 proti.

Dámy a pánové, přistoupíme k hlasování o usnesení č. 15 mandátového a imunitního výboru, resp. návrhu, který předkládá Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna podle článku 27 ústavního zákona č. 1/1993 atd., text je shodný, nevyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Josefa Krejsy, narozeného 30. 8. 1946 pro skutek spočívající v tom, že jmenovaný dne 30. 7. 1994 spolu s dalšími hrubě urážel účastníky aktu piety a usmíření pořádaného Kruhem přátel německo-českého usmířeni na národním hřbitově Památníku Terezín v okrese Litoměřice a házel po těchto účastnících vejce, v čemž orgány činné v trestním řízení - dámy a pánové, prosím o klid, já to vysvětlím - spatřuji podezřeni z trestného činu výtržnictví podle ustanoveni § 202 odst. 1 trestního zákona.

Pro ty, kteří zde nebyli včera až do 23.00 hodin anebo nedávali pozor na začátku toho bodu: V tomto případě mandátový a imunitní výbor navrhl bez ohledu na další vyjádření členů mandátového a imunitního výboru nevyslovit souhlas. V rozpravě pak zněl návrh opačný. Čili nejprve dám hlasovat o nevyslovení souhlasu, jestliže tento návrh neprojde, předložím vám opačný návrh, tak jak jsem to udělal v minulém případě. Neumím si představit jiný postup.

Dámy a pánové, kdo je v tomto případě pro nevyslovení souhlasu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 79 pro, 79 proti.

Dámy a pánové, nyní rozhodneme o návrhu opačném, tedy kdo je pro, aby sněmovna vyslovila souhlas k trestnímu stíhání, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 26,

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 91 pro, 72 proti. Budeme se zabývat usnesením č. 16. Předložím vám návrh usnesení: Poslanecká sněmovna podle článku 27 odst. 4 Ústavního zákona ... atd. vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Jana Vika, narozeného 7. 4. 1969 pro skutek spočívající v tom, že jmenovaný dne 6. 6. 1995 uzavřel s tiskárnou Mír a. s. v Praze 10 smlouvu o vytištění informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanšaftu pro SPR-RSČ, dne 3. 7. 1995 předal tiskárně písemné materiály pro tisk, přičemž zástupci SPR-RSČ převzali celý náklad 1 mil, výtisků dne 13. 7. 1995 a později byl leták rozšířen téměř ve všech krajích České republiky a v Praze, v čemž spatřují orgány trestního řízení, konkrétně státní zástupce pro Prahu 10, který dne 30. ledna 1996 podal na jmenovaného žalobu, trestný čin šíření poplašné zprávy podle ustanovení § 199 odst. 1 Trestního zákona.

Čili kdo je pro to, abychom vyslovili souhlas s trestním stíháním, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 27. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 86 pro, 69 proti.

Předložím vám k hlasování tedy návrh opačný. Kdo je pro nevyslovit souhlas? (námitka poslance Matulky z lavice).

Omlouvám se, pan kolega Matulka má pravdu, děkuji za upozornění.

Budeme se zabývat usnesením č. 19 mandátového a imunitního výboru. (námitka z lavice poslance Špidly)

Myslím, že jsem oznámil, že hlasování nebylo dokončeno. Pan kolega Špidla chce, abych výslovně řekl, že to hlasování bylo zmatečné. Tedy výslovně říkám, že to hlasování, které jsem ukončil, zrušil a nedokončil, bylo zmatečné. Stačí to?

Budeme se zabývat dalším návrhem usnesení, což je usnesení, které se zabývá záležitostí pana poslance Rudolfa Šmucra. Zde nám mandátový a imunitní výbor navrhuje následující text:

Poslanecká sněmovny podle § 27 odst. 4 Ústavního zákona číslo 1/1993 Sb., Ústava a § 12 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu nevyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Rudolfa Šmucra, narozeného 28. 4. 1950 pro skutek, spočívající v tom, že jmenovaný dne 30. 7. 1994 spolu s dalšími hrubě urážel účastníky aktu piety a usmíření, pořádaného Kruhem přátel německo-českého usmíření na Národním hřbitově Památníku Terezín v okrese Litoměřice a házel po těchto účastnících vejce, v čemž orgány činné v trestním řízení spatřují podezření z trestného činu výtržnictví podle ustanovení § 202 odst. 1 Trestního zákona.

Čili v tomto případě budeme hlasovat o návrhu na nevyslovení souhlasu.

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 77 pro, 81 proti.

V rozpravě zazněl opakovaně návrh na opačné usnesení, čili předkládám vám ho k hlasování.

Kdo je v tomto případě pro vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko, hlasování č. 30. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 93 pro, 71 proti.

Budeme se zabývat posledním návrhem na usnesení, které se týká pana poslance Miroslava Sládka. Návrh usnesení zní:

Poslanecké sněmovna podle článku 27 odst. 4 Ústavního zákona č. 1/1993 Sb., - Ústava České republiky, a § 12 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu poslanecké sněmovny vyslovuje souhlas k trestnímu stínání poslance Miroslava Sládka, narozeného 24. 10. 1950 pro skutek spočívající v tom, že jmenovaný dne 21. 1. 1997 v odpoledních hodinách v místech před Lichtenštejnským palácem v Praze 1 za použití rozhlasového zesilujícího zařízení přednesl projev týkající se česko-německé deklarace, která v té době byla podepisována v Lichtenštejnském paláci, a v tomto projevu poslanec Miroslav Sládek před občany České republiky veřejně pronášel takové výroky vůči německému národu jako celku, že pro jejich pronesení orgány Policie ČR, útvaru vyšetřování hl. města Prahy pojaly podezření ze spáchání trestného činu podněcování rasové a národnostní nenávisti podle ustanovení § 198, písmeno a odst. 1 Trestního zákona.

Kdo je tedy pro vydání - v tomto případě, - ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 31. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 94 pro, 66 proti.

Dámy a pánové, já vám děkuji a konstatuji, že jsme tímto projednali celý pořad 9. schůze, kterou končím, a po několika vteřinách bude pokračovat další pořad schůze osmé. Myslím, že bychom mohli zahájit vyhlášením výsledků 2. kola voleb.

(Schůze ukončena v 10.10 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP