Pátek 28. března 1997

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové poslanci, dohoda mezi Českou republikou a Uruguayskou východní republikou o podpoře a ochraně investic, která byla podepsána 26. září 1996 v Montevideu, sněmovní tisk 86, obsahuje všechny záruky uváděné ve vzorové dohodě o ochraně investic, schválené usnesením vlády č. 12/1993. Dohoda se ve čtyřech Článcích, jmenovité č. 1, 5, 8, a 9, odchyluje od vzorové dohody o ochraně investic. Z tohoto důvodu byl návrh dohody předložen vládě ČR k projednání ještě před vlastním podpisem dohody. Svým usnesením č. 475 ze dne 11. září 1996 vláda dohodu schválila, neboť odchylky nejsou v přímém rozporu s hlavními principy standardních dohod tohoto typu.

Předkládaná dohoda vytváří dobré stabilní investiční prostředí pro české investory, neboť zaručuje výhodnější podmínky investování než ty, které jsou obsaženy ve vnitrostátních právních předpisech Uruguaye. Stejné tak přispěje ke zvýšení zájmu uruguayských investorů o ČR, Čímž dojde k naplnění hlavního smyslu uzavírání dohod o ochraně investic. Z tohoto důvodu doporučuji Poslanecké sněmovně schválit dohodu ve druhém čtení.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: K uvedenému vládnímu návrhu otevírám rozpravu. Vzhledem k tomu, že nevidím, že by se do této rozpravy kdokoli hlásil, rozpravu uzavírám. Přikročíme tedy k hlasování. Já nyní přednesu návrhu usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Uruguayskou východní republikou o podpoře a ochraně investic, podepsanou dne 26. září 1996 v Montevideu.

Zahajuji hlasování pořadové č. 105 a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové č. 105 se z přítomných 127 vyslovilo pro 109, proti nikdo, návrh usnesení byl schválen.

Dalším bodem je

32.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky

k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Indickou

republikou o podpoře a ochraně investic, podepsaná dne

11. října 1996 v Praze (sněmovní tisk 88) - druhé čtení

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády, předložený vládní návrh ve druhém čtení uvedl.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rovněž Dohodu o podpoře a ochraně investic s indií jsem zde ve sněmovně velmi podrobně odůvodňoval. Omezím se rovněž zde na konstatování, že dohoda zakotvuje principy, které jsou obvyklé u těchto dohod. Nemusím jistě dodávat, že Indie je velkým trhem, velkou zemí, která skýtá příležitosti pro investory z ČR a nepochybně tak tato dohoda napomůže rozvoji podnikání, rozvoji spolupráce ekonomické mezi oběma zeměmi, a proto vám doporučuji, abyste s touto dohodou vyslovili souhlas.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi. Předložený vládní návrh projednal rozpočtový a zahraniční výbor a oba výbory přijaly svá usnesení. Usnesení rozpočtového výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 88/1 a usnesení zahraničního výboru jako sněmovní tisk 88/2. Nyní žádám pověřeného zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Tomáše Květáka, aby předložené usnesení uvedl.

Poslanec Tomáš Květák: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, rozpočtový výbor se touto mezistátní smlouvou zabýval na své 10. schůzi dne 15. ledna 1997. Po obšírné rozpravě, kterou uvedl zástupce Ministerstva financí ing. Klak, dospěl k závěru, že tato smlouva je velmi výhodná zvláště pro českou stranu. Indický trh je velký, jak předeslal pan ministr, a český export má velmi výhodnou strukturu na indických trzích. Čeští výrobci vyvážejí větší investiční celky, dopravní zařízení a další strojírenské komodity, které jsou pro náš export velmi výhodné. Po zvážení všech důvodů a po shledání této smlouvy jako standardní rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně schválit uvedenou mezistátní smlouvu mezi ČR a Indickou republikou o podpoře a ochraně investic, která byla podepsána dne 11. října 1996 v Praze. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a žádám pověřeného zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Viléma Holáně, aby usnesení výboru uvedl.

Poslanec Vilém Holáň: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, v českém vývozu do Indie hrají hlavně velkou roli velké investiční celky nebo vyvoz investičních celků. České podniky se také kapitálově účastní v některých indických společnostech. Perspektivné se čeští investoři mohou uplatnit na rozsáhlém investičním programu Indie hlavně v oblasti energetiky, těžebního průmyslu, petrochemie, dopravy a infrastruktury. Předkládaná dohoda poskytne investicím českých investorů v Indii dobré a stabilní prostředí. Zahraniční výbor na základě těchto odůvodnění doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila s touto smlouvou souhlas.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. K uvedenému vládnímu návrhu otevírám rozpravu. Nevidím, že by se do této rozpravy kdokoli hlásil, proto rozpravu uzavírám a přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi ČR a Indickou republikou o podpoře a ochraně investic, podepsanou dne 11. října 1996 v Praze.

Zahajuji hlasování pořadové č. 106 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové č. 106 se z přítomných 132 pro vyslovilo 110, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

Dalším bodem je

33.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky

k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Argentinskou

republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne

27. září 1996 v Buenos Aires (sněmovní tisk č. 89) - druhé čtení

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí pana Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády předložený vládní návrh ve druhém čtení odůvodnil.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Paní předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohodu mezi Českou republikou a Argentinskou republikou o podpoře a ochraně investic, podepsanou 27. září loňského roku v Buenos Aires.

Již při prvním čtení jsem odůvodňoval jistá odchylná ustanoveni i význam dohody a objasňoval jsem, proč v čl. 3 Národní zacházení a doložka nejvyšších výhod nemá Česká republika stejné zacházení, jako Itálie a Španělské království na základě smluv z roku 1987, resp. 1988. Slíbil jsem panu poslanci Vymětalovi, že bude naším úřadem prověřeno, jak Argentina poskytuje tyto výhody ostatním smluvním partnerům mimo Španělsko a Itálii, se kterými má tradiční vztahy.

Z šetření, které Ministerstvo financí provedlo v Argentině u smluvního partnera, vyplývá, že Argentina uzavřela od roku 1990 47 dvoustranných dohod o ochraně investic, které jsou svou konstrukcí téměř shodné s naší dohodou o podpoře a vzájemné ochraně investic s Argentinou, kde, a to je podstatné, rovněž v článku o poskytování národního režimu a doložce nejvyšších výhod je zakotvena nejen stejná výjimka související s účastí v oblasti Celní unie, Zóny volného obchodu, regionální spolupráce a daňových výhod, ale výjimka 2 poskytnutí výhod vyplývajících ze smluv uzavřených Argentinou s Itálií a Španělskem. Neboli všechny tyto smlouvy mají stejný charakter jako má naše smlouva.

Nicméně nespokojili jsme se pouze s tímto a obrátili jsme se též na Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic ve Washingtonu, jež je součástí Světové banky a které eviduje dvoustranné dohody o ochraně investic. Toto Středisko má k dispozici právě dohody o ochraně investic, které uzavřela Argentina s ostatními státy. Rovněž z Setření v tomto Středisku ve Washingtonu vyplývá, že Argentina neposkytla nikomu výhody, které poskytla Španělsku a Itálii, takže naše smlouva je plně konzistentní se všemi ostatními smlouvami.

Z tohoto hlediska doporučuji, aby byla smlouva přijata a aby s ní Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas. Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Předložený vládní návrh projednal rozpočtový a zahraniční výbor a oba výbory také přijaly svá usnesení. Usnesení rozpočtového výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 89/1 a usnesení zahraničního výboru jsme Obdrželi jako sněmovní tisk 89/2.

Žádám proto pověřeného zpravodaje rozpočtového výboru pana Tomáše Květáka, aby předložené usnesení uvedl.

Poslanec Tomáš Květák: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, po obšírnějším výkladu pana ministra financí se omezím pouze na pár důvodů, které jsme projednávali v rozpočtovém výboru po předložení panem náměstkem Rudlovčákem.

Rozpočtový výbor se zabýval touto smlouvou na své 10. schůzi dne 15. ledna 1997.

Ačkoliv tam není doložka nejvyšších výhod a národního zacházení, přesto tato smlouva obsahuje záruky proti vyvlastnění majetku zahraničního investora, záruky volného převodu investic do zahraničí a taktéž obsahuje způsob řešení sporů mezi investorem a smluvní stranou.

Z těchto důvodů byla hodnocena tato smlouva členy výboru jako standardní v daném oboru a pro Českou republiku výhodná, a proto doporučuji Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Argentinskou republikou o podpoře a ochraně investic, podepsanou dne 27. září 1996 v Buenos Aires. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Žádám pověřeného zpravodaje zahraničního výboru pana Václava Svobodu, aby usnesení výboru uvedl.

Poslanec Václav Svoboda: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, moji předřečníci nastínili to, čím se zabýval i zahraniční výbor, který se na své 8. schůzi dne 9. března zabýval touto smlouvou. Na základě této meritorní diskuse doporučuje sněmovně přijetí této smlouvy.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

K uvedenému vládnímu návrhu otevírám rozpravu, do které se písemně přihlásil pan poslanec Karel Vymětal, kterého zvu k řečništi.

Poslanec Karel Vymětal: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych ocenil a poděkoval Ministerstvu financí, které v reakcí na moji připomínku a dotazy v rámci prvního čtení dodrželo svůj slib a zjistilo velmi podrobné informace a odpovědi na všechny mé položené otázky. O těchto odpovědích jsem byl informován a mohu konstatovat, že tím byly všechny mé nejistoty vyvráceny.Doporučuji nyní i já předloženou Dohodu sněmovně ke schválení.

Přesto mi dovolte ještě jeden dotaz na předkladatele, který souvisí s projednávanou Dohodou, a to, zda vláda uvažuje o tom, aby Česká republika uzavřela s Argentinou obdobně jako Itálie a Španělsko široce pojatou a výlučnou smlouvu o přátelství a spolupráci, o výhodnějším poskytování úvěrů, o clech a daních. Děkuji za odpověď.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy? vzhledem k tomu, že nikoho takového nevidím, rozpravu končím a ptám se pana navrhovatele, zda si přeje mít závěrečné slovo.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Paní předsedající, nepřeji, nicméně byl jsem panem poslancem Vymětalem dotázán.

Já bych v této chvíli se omezil pouze na to, že o tom vláda nejednala a že smlouvy, které má Argentina s Itálií a se Španělskem, jsou smlouvy, které jsou trochu výjimečné, které pramení z historických svazků těchto zemí s Argentinou, čili na pořadu jednání vlády ani z podnětu Ministerstva zahraničních věcí ani z našeho podnětu jsme o tom zatím nediskutovali.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Můžeme tedy přikročit k hlasování. Nyní přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Argentinskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsanou dne 27. září 1996 v Buenos Aires."

Zahajuji hlasování pořadové č. 107.

Ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti?

V hlasování pořadové č. 107 se ze 142 přítomných pro vyslovilo 119, proti nikdo. Návrh usneseni byl schválen.

Dalším bodem je

34.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky

k vysloveni souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Spojenými

arabskými emiráty o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému

úniku v oboru daní z příjmu a majetku, podepsaná ve Washingtonu

dne 30. září 1996 (sněmovní tisk 92) - druhé čtení

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí pana Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády předložený vládni návrh uvedl ve druhém čtení.

Paní poslankyně, páni poslanci, prosila bych vás o takový klid v sále, aby pan ministr mohl uvádět tento návrh.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedo, paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, odůvodnil jsem podrobné v rámci prvního čtení význam a charakter Smlouvy o zamezení dvojího zdaněni a zabránění daňovému úniku v oboru daní z přijmu a majetku. Proto se omezím jen na to, abych konstatoval, že smlouva je důležitou smlouvou pro naše vzájemné vztahy, pro rozvoj podnikání, rozvoj ekonomické spolupráce a věřím, že přispěje k tomu, že ekonomické vztahy mezi Spojenými arabskými emiráty a Českou republikou se určitě zlepší.

Proto doporučuji Poslanecké sněmovně, aby s touto smlouvou vyslovila souhlas.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Předložený vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali rozpočtovému a zahraničnímu výboru. Výbory návrh projednaly a přijaly usnesení. Usnesení rozpočtového výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 92/1 a usnesení zahraničního výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 92/2.

Žádám pověřeného zpravodaje rozpočtového výboru, pana poslance Tomáše Květáka, aby předložené usnesení uvedl.

Poslanec Tomáš Květák: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, je obtížné hovořit neustále nějak nové o smlouvách, které jsou standardní, které se přibližné opakují, takže jen velmi krátce.

Rozpočtový výbor se zabýval uvedenou smlouvou na své 10. schůzi dne 15. ledna 1997. Tato Smlouva mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty je smlouvou zcela standardní a zamezí dvojímu zdanění, ke kterému dochází při mezinárodním obchodě, což je nežádoucí, neboť se snižují příjmy podniků i občanů obou států.

Z důvodu, že tato smlouva je dobrá pro oba státy, neznamená žádné narušení našeho právního řádu ani nároky na státní rozpočet, rozpočtový výbor parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně, aby se Smlouvou mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a majetku, podepsanou ve Washingtonu dne 30. září 1996, vyslovila souhlas. Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Žádám pověřeného zpravodaje zahraničního výboru, pana poslance Jiřího Maštálku, aby uvedl usnesení výboru.

Poslanec Jiří Maštálka: Paní předsedající, dámy a pánové, není co doplnit k tomu, co bylo řečeno panem ministrem a mým předřečníkem. Chtěl bych jen konstatovat, že zahraniční výbor projednal návrh Smlouvy na své 7. schůzi 15. ledna 1997. Po odůvodnění náměstkem ministra financí Ing. Janem Klakem, po zpravodajské zprávě poslance Jiřího Maštálky a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s Vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z přijmu a majetku, podepsaná ve Washingtonu dne 30. září 1996 (sněmovní tisk 92).

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. K uvedenému vládnímu návrhu otevírám rozpravu. Vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám a přikročíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z přijmu a majetku, podepsanou ve Washingtonu dne 30. září 1996.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 108 a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 108 se z přítomných 134 pro vyslovilo 118, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen.

Dalším bodem je

35.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky

k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Irskem

o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná dne

28. června 1996 v Dublinu (sněmovní tisk 97) - druhé čtení

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí pana Ivana Kočárníka, aby z pověření vlády předložený vládní návrh uvedl ve druhém čtení.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlasu Dohodu mezi Českou republikou a Irskem o podpoře a vzájemné ochraně investic, kterou jsem podepsal dne 28. června 1996 v Dublinu.

Připomínám, že tato Dohoda zakotvuje obvyklé záruky poskytované investorům smluvních stran v těchto mezinárodních smlouvách. Sjednáváním těchto dohod Česká republika uskutečňuje svůj cíl chránit investovaný kapitál našich subjektů v zahraničí a současné podněcovat podnikatelskou iniciativu zahraničních investorů u nás.

Otevírá se poměrné velký prostor v Irsku pro naše investice. Irsko je podobnou zemí co do rozměrů jako jsme my.

Jako perličku bych chtěl uvést, že řada investic v České republice byla uskutečněna. Možná že ti z vás, kdo poslouchají rádio KISS, ani nevědí, že to je irská investice u nás.

Doporučuji schválit tuto smlouvu. Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Předložený vládní návrh projednaly rozpočtový a zahraniční výbor. Oba výbory přijaly svá usneseni. Usneseni rozpočtového výboru Isme obdrželi jako sněmovní tisk 97/1 a usnesení zahraničního výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 97/2.

Žádám pověřeného zpravodaje rozpočtového výboru, pana poslance Tomáše Květáka, aby předložené usnesení uvedl.

Poslanec Tomáš Květák: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny se touto dohodou zabýval na své 10. schůzi dne 15. ledna 1997. Protože se jedná již o poslední smlouvu, kterou budeme dnes schvalovat, dovolím si jenom letmou zmínku o tom, že tyto smlouvy schvalujeme na období deseti let. Poté přecházejí na dobu trvání neurčitou s jednoroční výpovědní lhůtou.

Smlouva s Irskem je smlouvou standardní, a proto rozpočtový výbor parlamentu doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s Dohodou mezi Českou republikou a Irskem o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsanou dne 28. června 1996 v Dublinu, vyslovila souhlas.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Žádám pověřeného zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Vladimíra Laštůvku, aby usnesení výboru uvedl.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil se stanoviskem zahraničního výboru k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Irskem o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsané dne 28. června 1996 v Dublinu, sněmovní tisk 97

Po odůvodnění náměstka ministra financí Ing. Jana Klaka a zpravodajské zprávě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem. Dovolte stručné odůvodnění, jak už mí předřečníci pravili.

Jedná se o naprosto standardní smlouvu, jakých Česká republika podepsala již celou řadu. Cílem těchto smluv, těchto dohod je uskutečnění jediného cíle - chránit český kapitál v zahraničí a současné vytvářet přiměřené podmínky pro cizí kapitál v České republice. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a k uvedenému vládnímu návrhu otevírám rozpravu. Vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám a přikročíme k hlasování. Přednesu nyní návrh usnesení:

Poslanecké sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Irskem a podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsanou dne 28. června 1996 v Dublinu.

Zahajuji hlasování poř. č. 109 a ptám se:

Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo Je proti tomuto návrhu usnesení?

V hlasování poř. č. 109 z přítomných 148 se pro vyslovilo 114, proti 1. Tento návrh usnesení byl schválen.

Dámy a panové, tím jsme vyčerpali veškeré mezinárodní smlouvy - jak první, tak druhé čtení. Děkuji panu ministru Kočárníkovi za předkládání řady mezinárodních smluv. Ještě předtím, než se dohodneme na tom, jakým způsobem budeme pokračovat v jednání, mě požádal o slovo KSČM. Ten zde ovšem není. Je mi líto.

Dámy a pánové, v tuto chvíli vám chci navrhnout, jakým způsobem budeme dále jednat. Budeme jednat zhruba do 3 hodin.

O tom jsme už hovořili. Já vám navrhnu, abychom předřadili některé body, které bychom projednávali. Jsou to body:

39. Program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1997, sněmovní tisk 94,

40. Návrh rozpočtu Fondu dělí a mládeže na rok 1997, sněmovní tisk 95,

42. Zpráva o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 7. 1996 do 31. 12. 1996, sněmovní tisk 117,

45. Zpráva organizačního výboru o prozkoumání oprávněnosti užívání akademických titulů poslanci Poslanecké sněmovny - tímto bodem bychom končili.

Dámy a pánové, dám nyní hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 110 a ptám se:

Kdo souhlasí, abychom tímto způsobem předřadili nyní jmenované body? Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasovaní poř. č. 110 se z přítomných 150 pro vyslovilo 101, proti 21, Tento návrh byl přijat.

Tím jsme rozhodli, jakým způsobem budeme jednat ve zbylém čase. Nyní dávám slovo předsedovi klubu KSČM panu poslanci Filipovi, který mé o to požádal. Chtěla bych poprosit paní poslankyně a pány poslance o klid v jednacím sále.

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, pane předsedo, paní kolegyně, páni kolegové, dovolte mi, abych informoval vás všechny tímto způsobem o tom, že pan kolega Vacek je v nemocnici, nezúčastní se v současné době zasedání, protože byl ve 3.50 hodin odvezen do Ústřední vojenské nemocnice s poraněním hlavy, je po operaci na neurochirurgickém oddělení, momentálně na oddělení anesteziologicko-resuscitačním. Všichni doufáme, že se mezi nás vrátí. Způsob a důvody, pro které je v nemocnici, které vedly k jeho poranění hlavy, jsou předmětem Setření. Musím v tuto chvíli říci, že děkuji orgánům vojenské policie ČR, a že se to snaží vyšetřit velmi objektivně.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní budeme pokračovat podle schváleného usnesení bodem

36.

Program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1997, sněmovní tisk 94

Program činnosti Fondu dětí a mládeže jsme obdrželi jako sněmovní tisk 94 a stanovisko vlády jako sněmovní tisk 94/1. Na návrh organizačního výboru tento sněmovní tisk projednal výbor pro védu, vzdělání, kulturu. mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 94/2. Já bych ráda poprosila pana předsedu Zemana, aby nerušil při projednávání tohoto bodu. Nyní žádám, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Pavel Dostál a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

Poslanec Pavel Dostál: Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1997, tisk 94, projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a vzal předloženy materiál na vědomí. Usnesení vám všem bylo rozdáno jako tisk 94/2.

V tomto usneseni výbor zaprvé doporučuje Poslanecké sněmovně vzít program činnosti Fondu dětí a mládeže a rok 1997, tedy tisk 94, na vědomí, Za druhé také doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, kterým žádá vládu o předložení vlastní představy vypořádání majetku spravovaného Fondem dětí a mládeže, včetně budoucnosti Fondu dětí a mládeže.

Vzhledem k tomu, že podle § 11, odst. 2, písm. c) zákona č. 113/93 Sb., o Fondu dětí a mládeže, předkládá předseda výboru fondu program činnosti Fondu dětí a mládeže Poslanecké sněmovně pouze k informaci, doporučuji tedy jako zpravodaj výboru Poslanecké sněmovně přijmout toto usnesení:

I. Poslanecká sněmovna bere na vědomí program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1997 podle sněmovního tisku 94.

II. Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby předložila vlastní představu vypořádání majetku spravovaného Fondem dětí a mládeže, včetně budoucnosti Fondu dětí a mládeže.

Děkuji vám za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Dostálovi a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásil písemně pan poslanec Josef Krejsa, kterému dávám slovo.

Poslanec Josef Krejsa: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, přiznávám, že jsem číhal na okamžik, kdy si budu moci alespoň jednou jedinkrát konečné říci - Václav Klaus má pravdu. Tento historický okamžik, výjimečnější než nezávislý soudce v naší justici, nastal. Dovolím si citovat - dnes dokonce v rámci státotvornosti, nikoliv jako obstrukci - ze stanoviska vlády zaslaného osobním dopisem premiéra Václava Klause výboru pro védu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, neboť se zněním tohoto dokumentu plné a bez výhrad souhlasím, ztotožňuji se s ním a nežádám za to ani křeslo ministra.

Dovolte mi citovat pouze úvod, protože jak už bylo řečeno, dostali jste tento tisk do svých lavic. Vláda posoudila předložený program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1997 a konstatovala, že je velmi nekonkrétní a pojetím ho lze charakterizovat spíše jako dlouhodobý výhled. Všechny záměry činnosti fondu jsou zpracovány obecné, někdy pouze v proklamativní podobě.

Jménem poslaneckého klubu SPR-RSČ proto navrhuji usnesení tohoto znění: Poslanecká sněmovna nevyslovuje souhlas s účetní uzávěrkou Fondu dětí a mládeže za rok 1996.

Věřím, že pana premiéra tentokrát podpoří i ODS a koaliční partneři, nikoliv pouze republikáni a komunisté, jako tomu bylo ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a dávám slovo panu poslanci Dostálovi.

Poslanec Pavel Dostál: Jen bych upozornil váženého pana kolegu poslance Krejsu, že jaksi vyběhl na jiný cíl a s jiným startem. My neprojednáváme účetní uzávěrku fondu, my projednáváme jeho programovou činnost na rok 1997. Čili tento váš návrh nemohu zařadit do zpravodajské zprávy, protože je nehlasovatelný. Děkuji vám.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dávám slovo panu poslanci Krejsovi. (Poslanec Krejsa hovoří v lavici.) Poslanec Krejsa mé ujistil, že hovoří opravdu k bodu "Programová činnost Fondu dětí a mládeže na rok 1997"

Vzhledem k tomu, že se do rozpravy dáte nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám, tedy všeobecnou rozpravu a přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Vzhledem k tomu, že tomu tak není, končím i podrobnou rozpravu.

Nyní uděluji slovo zpravodaji poslanci Pavlu Dostálovi, aby se vyjádřil k rozpravě a případně zopakoval návrh usnesení. (Hluk v sále.) Paní poslankyně, páni poslanci, prosím o klid v sále.

Poslanec Pavel Dostál: Takže, dámy a pánové, všechno je jinak. Pan poslanec Krejsa opravuje svůj příspěvek v tom, že doporučuje přijmout usnesení (pane kolego, prosím vás, sledujte mě, jestli to říkám správně): Poslanecká sněmovna nebere na vědomí program činnosti Fondu dětí a mládeže.

Nehodlám to komentovat. To je první záležitost k hlasování, paní místopředsedkyně. Obávám se, že je to nehlasovatelné, ale to rozhodněte sama.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nechám o tomto návrhu hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 111.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové Číslo 111 se z přítomných 150 pro vyslovilo 21, proti 68. Tento návrh nebyl přijat.

Nyní prosím zpravodaje pana poslance Dostála, aby uvedl další návrh usnesení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP