Středa 2. dubna 1997

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kramperovi a prosím ho, aby se posadil ke stolku zpravodajů a spolu se mnou sledoval rozpravu. Právě ji otevírám. Přihlášky nemám, takže rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které avizoval pan poslanec Krampera a které máte všichni k dispozici.

Ještě před tím, než přistoupím k hlasování o zřízení vyšetřovací komise, vás všechny odhlásím a poprosím o novou registraci. Jedná se o návrh usnesení, který má 8 bodů, které jsou označeny římskými číslicemi a který v záhlaví nese oznámení, že se jedná o návrh skupiny 47 poslanců.

Takže, dámy a pánové, zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 159.

Kdo souhlasí s tímto návrhem na usnesení? Děkuji. Kdo Je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 159 skončilo. Výsledek pro 56, proti 92, takže toto usnesení nebylo schváleno.

Tím jsme ovšem tento bod projednali a ve smyslu schválené změny pořadu se můžeme věnovat bloku, který lze souhrnně označit jako blok volební. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Robert Kolář, který je předsedou volební komise.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně, dovolte, abych nejprve konstatoval, že z výsledků předchozího hlasování vyplývá, že nebudeme projednávat bod 58 - Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění a prošetření podmínek privatizace, převodů, prodejů a pronájmů zařízení a majetku ČSTV - a dále bod 65 - Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro zjištění a prošetřeni podmínek privatizace, převodů, prodejů a pronájmů zařízení a majetku ČSTV. Předpokládám, že o vyřazení těchto dvou bodů není třeba hlasovat.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, máte pravdu.

Poslanec Robert Kolář: Dále dovolte před tím, než se začneme zabývat jednotlivými body, resp. volbami, abych navrhl vypuštění bodu 67, tj. Návrh na odvoláni členů Dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky, a současně - pokud o tomto návrhu budeme hlasovat - žádám, aby Poslanecká sněmovna vzala na vědomí, že tím hlasujeme i o vypuštění bodu 68 -Návrh na volbu členů Dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky.

Tento svůj návrh opírám o usnesení volební komise ze dne 26. března 1997, kdy volební komise Poslanecké sněmovny doporučuje, aby volební období členů orgánů volených Poslaneckou sněmovnou podle zvláštních zákonů bylo vždy posuzováno jako individuální období jednotlivého člena tohoto orgánu, nikoliv jako volební období orgánu jako celku.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Je zřejmé, o čem hlasujeme. Rozhodneme o návrhu pana poslance Koláře, resp. o návrhu volební komise v hlasování č. 160, které jsem právě zahájil.

Ptám se, kdo je pro návrh volební komise? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Toto hlasování skončilo výsledkem: pro 136, proti 15. Návrhy byly přijaty.

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Nyní můžeme přistoupit k vlastním volbám.

Prvním bodem je

53.

Návrh na volbu členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu

činnosti Vojenského obranného zpravodajství

Jedná se o první volbu druhé kolo. Na 8. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 2. 1997 byli v prvním kole první volby zvoleni za členy této komise poslanci Koháček, Navrátil, Nečas, Severa a Titz. Předsedou pak poslanec Dušan Navrátil.

Protože podle § 23 a) zákona č. 67/1992 Sb., o vojenském obranném zpravodajství je komise sedmičlenná, je třeba ve druhém kole zvolit ještě dva členy.

Z prvního kola první volby postoupili do druhého kola tito kandidáti:

Poslanec Filip, poslanec Vacek a poslanec Vik. Vzhledem k onemocnění poslance Miroslava Vacka poslanecký klub KSČM jeho kandidaturu odvolal, tzn., že na kandidátní listině zůstávají poslanci Filip a Vik. Protože o způsobu volby jsme rozhodli na předchozí schůzi v prvním kole a druhé kolo bychom měli absolvovat stejným způsobem, navrhuje volební komise veřejnou volbu hlasovacím zařízením.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolářovi a otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a rozhodneme hlasováním. Pane poslanče Koláři, nyní budeme hlasovat o návrhu na pana poslance Vojtěcha Filipa. Rozumíme tomu správně. Rozhodneme v hlasování, které jsem právě zahájil a které nese pořadové č. 161.

Kdo souhlasí s tím, aby pan poslanec Vojtěch Filip se stal členem stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti VOZ. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo s výsledkem: pro 91, proti 33. Návrh nebyl přijat.

Nyní rozhodneme o návrhu, aby se pan poslanec Jan Vik stal členem stalé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti VOZ. Zahájil jsem hlasování pořadové č. 162.

Ptám se, kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Toto hlasování skončilo výsledkem: pro 80, proti 57. Tento návrh nebyl přijat.

Konstatuji, že ani ve druhém kole nebyl nikdo zvolen. Toto konstatování možná přísluší předsedovi volební komise.

Poslanec Robert Kolář: Ano. Ve druhém kole nebyl nikdo zvolen a tím tato volba končí. Dalším návrhem je

54.

Návrh na volbu člena stálé delegace Poslanecké sněmovny do

Parlamentního shromáždění Rady Evropy

Jedná se o třetí volbu, druhé kolo. Stálá delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy byla zřízena podle usnesení 21 ze dne 2. července 1996 a zvolena podle usnesení č. 26 ze dne 4. července 1996. K tomuto datu nebyl zvolen jeden člen a jeden náhradník této delegace. Náhradníkem byl poslanec Michal Frankl zvolen podle usnesení č. 45 ze dne 25. července 1996. K dnešnímu dni nemá stálá delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy jednoho člena.

Na 8. schůzi Poslanecké sněmovny nebyl v prvním kole první volby zvolen nikdo, a proto do druhého kola postoupili tito kandidáti: Miroslav Ransdorf a Miroslav Sládek. Protože obdobným způsobem jako v předchozí volbě o způsobu volby rozhodla Poslanecká sněmovna již v prvním kole, navrhuje volební komise opět stejný postup, tzn. veřejnou volbou hlasovacím zařízením.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Zahajuji rozpravu k tomuto bodu. Písemné přihlášky nemám ani nevidím, že by se někdo hlásil, takže rozpravu končím a rozhodneme o návrzích, které zazněly v hlasování.

Zahájil jsem hlasováni pořadové č. 163.

Ptám se, kdo podporuje, aby pan poslanec Miroslav Ransdorf se stal členem stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem: pro 78, proti 34. Návrh nebyl přijat.

V hlasování č. 164, které jsem právě zahájil, rozhodneme o tom, kdo podporuje pana poslance Miroslava Sládka do tohoto orgánu.

Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji,

I toto hlasování skončilo výsledkem: pro 44, proti 77. Návrh nebyl přijat.

Konstatuji jistě ve shodě s předsedou volební komise, že nebyl nikdo zvolen a že jsme projednávání tohoto bodu na této schůzi ukončili.

Poslanec Robert Kolář: Ano, je tomu tak, pane předsedající.

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu, kterým je

55.

Návrh na změny ve složení Správní rady Ústřední pojišťovny

Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Jedná se o druhé kolo první volby. U tohoto bodu je nejprve potřeba vzít usnesením na vědomí, že dnem 20. 2. 1997 odstoupil z funkce náhradníka Správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky pan Karel Tlustý.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Domnívám se, že k tomu není třeba vést rozpravu.

V hlasování č. 165, které jsem zahájil, se ptám, kdo souhlasí s tímto návrhem na usnesení, které přednesl pan poslanec Robert Kolář. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem: pro 118, proti 4.

Konstatuji, že jsme vzali na vědomí rezignaci náhradníka Správní rady Ústřední pojišťovny pana Karla Tlustého.

Poslanec Robert Kolář: Pro úplnost konstatuji, že náhradník za pana Tlustého může být zvolen na některé z příštích schůzí, pokud bude takový bod na pořad zařazen.

Na 8. schůzi Poslanecké sněmovny nebyl v prvním kole první volby zvolen nikdo, a proto postoupili z prvního kola první volby do druhého kola ze šesti navržených tito čtyři nejúspěšnější kandidáti. Hana Lisová, Lubomír Mikš, Vladimír Mirka a Jan Bříza.

Poslanecké kluby ODS a ODA odvolaly své kandidáty pana Mikše a pana Mirku, a proto ve druhém kole budeme volit z těchto kandidátů: pani Hana Lisová, pan Jan Bříza, pan Jan Vraný a pan Karel Novotný. Poslední dva jmenovaní kandidáti jsou ti, kteří se umístili v prvním kole na pátém a šestém místě.

Jak jsem již uvedl na minulé schůzi Poslanecké sněmovny, volební komise neobdržela žádný návrh na náhradníka, a proto doporučuji, aby z výše uvedených čtyř kandidátů na členy ten, který obdrží nejvíce hlasů, se stal členem a druhý nejúspěšnější kandidát pak náhradníkem Správní rady. Protože o způsobu volby jsme rovněž rozhodli v prvním kole, volební komise navrhuje opět volbu stejným způsobem, to znamená veřejnou volbu hlasovacím zařízením.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Po tomto odůvodnění jsem nucen otevřít rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a prvně rozhodneme o proceduře, kterou pan poslanec Kolář naznačil na závěr svého vystoupení.

Zopakuji. Ten, který získá největší počet hlasů, samozřejmě nadpoloviční většinu z přítomných, se stává členem Správní rady Ústřední pojišťovny VZP. Ten, který získá druhý nejvyšší počet, se stává náhradníkem. Reprodukoval jsem vás správně?

Poslanec Robert Kolář; Ano.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili je to procedurální návrh.

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 166.

Ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování č. 166 skončilo výsledkem pro 153,2 proti, takže návrh byl přijat.

Nyní budeme hlasovat v pořadí, zřejmé podle abecedy, pane poslanče?

Poslanec Robert Kolář: Jak uznáte za vhodné.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Bylo pořadí Lisová, Mikš, Mirka a Bříza. Dva vypadli, takže Lisová a Bříza, Vranný, Novotný. Tak to zaznělo.

Poslanec Robert Kolář To pořadí, které já jsem četl, bylo dle počtu hlasů.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Já se domnívám, že bude dobré, když se toho přidržíme.

V prvním hlasování, které jsem právě zahájil, které má pořadové č. 167, se táži, kdo podporuje paní Hanu Lisovou? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro bylo 75 ze 187, čili nejedná se o nadpoloviční většinu, je zbytečné veškeré další konstatování.

Nyní rozhodneme o návrhu na pana Jana Břízu.

Zahájil jsem hlasování, pořadové č. 168.

Ptám se, kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 50, proti 33, rovněž nebylo dosaženo nadpoloviční většiny z přítomných 188 poslanců.

Nyní rozhodneme o návrhu na pana Jana Vranného.

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové č. 169. Táži se, kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 95, proti 33, takže poprvé bylo dosaženo nadpoloviční většiny, a to o jeden hlas.

Dále dám hlasovat o návrhu na pana Novotného.

Kdo je pro, nechť to dá patřičným způsobem najevo. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování, pořadové č. 170, skončilo výsledkem pro 20, proti 33. Konstatuji, že ze 4, o kterých jsme hlasovali, nadpoloviční většinu získal pan Jan Vranný, takže byl zvolen. Byl zvolen členem správní rady Ústřední pojišťovny VZP České republiky a tím bod končím.

Poslanec Robert Kolář Tím bod končí a já jen pro úplnost uvádím, že jsme nezvolili náhradníka, čili náhradník plus náhradník za pana Tlustého budou voleni na některé z příštích schůzí.

Dalším návrhem je

56.

Návrh na změny ve složení Rady České tiskové kanceláře

Jedná se o druhou volbu, první kolo.

Úmrtím člena Rady České tiskové kanceláře Přemysla Weisnera je uvolnilo jedno místo v této radě. Jedná se o volbu jednoho člena rady na základě zákona č- 517/1992 Sb., o České tiskové kanceláři. Protože na 8. schůzi Poslanecké sněmovny nebyl v prvním ani ve druhém kole první volby nikdo zvolen, byly ve stanovené lhůtě předloženy návrhy pro první kolo druhé volby. Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: pan Nadberežný Ivan (KSČM), pan Jiří Štěpánek (SPR-RSČ), pan Petr Uhl (ČSSD) a pan Rudolf Vodička (KDU-ČSL).

Protože o způsobu první volby Poslanecká sněmovna již rozhodla na předchozí schůzi, doporučuji, aby volba proběhla opět stejným způsobem, tzn. tajným hlasováním. Pouze mohu konstatovat, že pokud Poslanecká sněmovna tento návrh přijme, volba je připravena a může začít kdykoliv, kdy k tomu předsedající vyzve.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi a otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí a já se domnívám, že pokud nejsou námitky, tak rozpravu končím, a nejsou-li námitky proti tomu, co říkal pan poslanec Kolář, konstatuji, že tato volba se bude konat tajným způsobem.

Takže pokročme k dalšímu bodu, protože se domnívám, že bude užitečné, když tajné volby sdružíme do jednoho bloku.

Poslanec Robert Kolář Dalším návrhem je

57.

Návrh na volbu členů Rady České televize

Jedná se o druhou volbu, první kolo.

Na 8. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 2. 1997 byli v první volbě zvoleni za členy Rady České televize pánové Erben, Jirák, Kabzan, Podkonický, Šilbergr a paní Kynclová. Protože podle zákona C. 483/1991 Sb., o České televizi, je rada devítičlenná, je třeba v prvním kole druhé volby zvolit ještě Iři členy této rady. Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti:

pan Martin Bělohlávek (KSČM), pan Vladislav Fučík (ČSSD), pan Josef Valenta (SPR-RSČ), pan Petr Weiss (ODS) a pan Jan Zajíc (KDU-ČSL).

Protože i u této volby rozhodla Poslanecká sněmovna o způsobu volby, a to tak, že proběhla tajným hlasováním, doporučuje volební komise, aby i druhá volba proběhla tajným hlasováním. Opět konstatuji, že pokud s tímto návrhem se Poslanecká sněmovna ztotožní, můžeme započít volby ihned.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi a otevírám rozpravu. Přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím a rozumím-li názoru sněmovny správné, souhlasí s názorem pana poslance Koláře, že se volba uskuteční tajné, takže můžeme přistoupit k dalšímu bodu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem je

58.

Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro

kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Jedná se o druhou volbu, první kolo.

Protože na 8. schůzi Poslanecké sněmovny nebyl předseda v prvním ani ve druhém kole první volby zvolen, byly ve stanovené lhůtě předloženy návrhy pro první kolo druhé volby.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: poslanec František Čech (ČSSD) a poslanec Jan Grůza (KDU-ČSL). Podle našeho jednacího řádu je předseda komise volen tajným hlasováním. Tajná volba je technicky připravena a může taktéž být kdykoli zahájena.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi volební komise Robertu Kolářovi a otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a beru na vědomí jeho oznámení, že volba je připravena. A můžeme po-stoupit, dle mého soudu, k dalšímu bodu pořadu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem je

10.

Návrh na volbu člena stálé komise Poslanecké sněmovny

pro sdělovací prostředky

Jedná se o první volbu, první kolo.

Vzdáním se mandátu Pavly Jurkové ze dne 19. 12. 1996 se uvolnilo jedno místo ve stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky určené pro poslanecky klub KDU-ČSL Ve stanovené lhůtě předložil poslanecký klub KDU-ČSL návrh na člena této komise, a sice na poslance Vladimíra Procházku.

Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi. Otevírám rozpravu. Rozpravu končím, neboť se nikdo nehlásí. Přistoupíme k hlasování o návrhu, aby pan poslanec Vladimír Procházka se stal členem stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky.

Zahájil jsem hlasování poř. č. 171.

Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 145, proti 21.

Konstatuji, že pan Vladimír Procházka byl zvolen členem stálé komise pro sdělovací prostředky. Těším se spolu s dalšími na dobrou spolupráci.

Můžeme konstatovat, že tento bod byl ukončen, a přistoupíme k projednávání dalšího bodu,

Poslanec Robert Kolář; Další dva body 67 a 68 jsme vypustili. Dalším návrhem je

59.

Návrh na volbu členů Prezidia Fondu národního majetku České republiky

Jedná se o první volbu, první kolo. Volba členů Prezidia proběhla dne 21. 6. 1991, usnesení ČNR číslo 197. K dnešnímu dni pracuje Prezidium Fondu národního majetku ČR v tomto složení: pánové Jurečka, zvolen 21. 6. 1991, Kupka, zvolen 21. 6. 1991, Kysilka, zvolen 14. 4. 1992, Štěpánek, zvolen 15. 12. 1992, Čejka, zvolen 9. 7. 1993, Holub (místopředseda), zvolen 8. 12. 1993, paní Hrnčířová, zvolená 13. 12. 1995 a pan Havel, zvolen 20. 12. 1995. Předsedou Prezidia je ze zákona ministr financí.

Vláda předložila návrh na tři kandidáty, a to na místo pana Jurečky, Kupky a pana Kysilky, jimž pětileté volební období skončilo. Toto je třeba, aby Poslanecká sněmovna vzala na vědomí.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já se domnívám, že stejně jako v předchozím případě nemá smysl vést k tomuto návrhu rozpravu, a že o tom rozhodneme hlasováním, které má pořadové číslo 172, a které jsem právě zahájil.

Kdo souhlasí s tím, abychom tuto informaci vzali na vědomí? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 145, proti 5. Návrh byl schválen.

Poslanec Robert Kolář: Návrhy byly volební komisi předloženy 24. 3. 1997. Volba se může uskutečnit 10 dní od předložení před dnem vol-by, to znamená, že může proběhnout 4. 4. 1997, to je v pátek. Jedná se o volbu tříčlenného Prezidia na základě § 4 zákona číslo 171/1991 Sb., o působnosti orgánů ČR ve věcech převodu z majetku státu na jiné osoby, a o Fondu národního majetku, ve znění pozdějších předpisů.

Vládou byli navrženi tito kandidáti: Pavel Kysilka, Jaromír Kadlec a Václav Slavíček.

Citovaný zákon v § 7 stanoví, že se volba provádí tajným hlasováním.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Otevírám k tomu bodu rozpravu. Písemné přihlášky nemám, ani jinak se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím. V tuto chvíli nám nezbývá, než tento bod přerušit do pátku 4. 4. 1997.

Přistoupíme k projednávaní dalšího bodu.

Poslanec Robert Kolář Dalším bodem je

60.

Návrh na volbu členů Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

Jedná se o první volbu, první kolo.

Volba Dozorčí rady proběhla 21. 2. 1992, usnesení ČNR 382. K dnešnímu dni pracuje Dozorčí rada Pozemkového fondu ČR v tomto složení: pánové Kelnar, zvolen 21. 2. 1992, Majer, zvolen 21. 2. 1992, Stibic, zvolen 21. 2. 1992, Litomiský, zvolen 17. 3. 1993, Dlouhý, zvolen 9. 7. 1994.

Panu Dlouhému končí volební období až za dva roky, což je třeba, aby Poslanecká sněmovna vzala na vědomí.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, rozhodneme o tom rovněž hlasováním.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 173 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem, který přednesl pan poslanec Kolář. Děkuji, Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 173 skončilo výsledkem 133 pro, 4 proti. Vzali jsme na vědomí.

Poslanec Robert Kolář: Vzhledem k výsledku předchozího hlasování můžeme dnes volit čtyři členy Dozorčí rady. Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti:

pánové Jiří Bebár - KSČM, pan poslanec Čestmír Hofhanzl - ODA, Pavel Kováčik - KSČM, Věnceslav Lukáš - KDU-ČSL, František Novák - ODS, Jaroslav Palas - ČSSD, Pavel Pešek - ODS, Ladislav Skopal - ČSSD a Petr Zajíc -SPR-RSČ,

Protože citovaný zákon neupravuje způsob volby, platí jednací řád Poslanecké sněmovny, který hovoří o tom, že pokud zvláštní zákon nestanoví způsob volby, volí se veřejnou volbou hlasovacím zařízením. Volební komise navrhuje tento způsob. Poslanecká sněmovna má samozřejmě právo podat jiný návrh a usnést se i na jiném hlasováním.

Místopředseda PSP Jan Kasal; Děkuji. Otevírám rozpravu. O slovo se přihlásil pan poslanec Karel Machovec.

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedající, dámy a pánové, já dávám procedurální návrh na tajnou volbu členů Dozorčí rady Pozemkového fondu.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Kdo další se hlásí? Nikdo. Takže rozpravu končím. Na závěr rozpravy rozhodneme o návrhu poslance Karla Machovce.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 174 a ptám se, kdo podporuje způsob tajné volby? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 143, proti 6, takže tento návrh byl přijat.

Poslanec Robert Kolář: Vzhledem k výsledku předchozího hlasování žádám jménem volební komise o určitý čas pro zpracování volebních lístků. Čili navrhuji, aby tato volba proběhla buď zítra, nebo společně s tajnými volbami, které mohou proběhnout nejdříve v pátek.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je s tím souhlas, takže bereme na vědomí a můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem je Návrh na volbu členů Prezidia Pozemkového fondu České republiky.

K tomuto bodu bych rád sdělil, že v návrhu, který poslala vláda do Poslanecké sněmovny, je žádost o odvolání Prezidia Pozemkového fondu České republiky, takže já podávám návrh, aby byl zařazen před stávající bod 71 bod nový, a to bod "Odvolání členů Prezidia Pozemkového fondu České republiky". Pokud bude tento bod zařazen, pak o něm hlasovat a pak nejprve projednávat bod "volba".

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi. Pokud jsem dával správné pozor, měli bychom nyní rozhodnout o návrhu, o kterém jsme už jednou hlasovali, to je vzetí na vědomí? (Poslanec Kolář protestuje.) Ano. Pan poslanec Robert Kolář podal ve shodě se svou komisí návrh na rozšíření programu o odvolání členů Prezidia Pozemkového fondu České republiky. K tomuto procedurálnímu návrhu chce vystoupit ministr zemědělství pan Josef Lux.

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedající, váženy pane předsedo, dámy a pánové, jen bych chtěl potvrdit, že skutečně vláda svým usnesením navrhuje odvolání členů Prezidia jednotlivě a novou volbu členů Prezidia. Je to v souladu s návrhem předsedy volební komise.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dám hlasovat o tomto návrhu. Kdo souhlasí s návrhem na zařazení bodu "Odvolání členů Prezidia Pozemkového fondu České republiky"? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 175 právě skončilo výsledkem. Pro 160, proti 2. Zařadili jsme tedy bod

61.

Návrh na odvoláni členů Prezidia Pozemkového fondu České republiky

Prosím pana poslance Roberta Koláře, aby tento bod v krátkosti uvedl.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, ze zvláštní zákon neupravuje jakým způsobem se volí orgány Pozemkového fondu a vzhledem k tomu, že jsme odhlasovali před chvílí návrh poslance Machovce na to, aby Dozorčí rada Pozemkového fondu byla volena tajné, domnívám se, že i odvolání Prezidia a volba Prezidia musí proběhnout tajně. (Protestní hlasy ze sálu.) Pokud se sněmovna rozhodne jinak, je to samozřejmé její svaté právo a já jako volební komise budu mít méně práce.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Přiznám se, že jsem od vašeho úvodní-ho slova očekával něco jiného, nicméně i na základě tohoto vašeho úvodního slova otevírám rozpravu k tomuto bodu.

Hlásí se pan poslanec Jan Černý.

Poslanec Jan Černý; Pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji, abychom o odvolání Prezidia Pozemkového fondu hlasovali hlasovacím zařízením. Samozřejmé volba může proběhnout tajně, hlasování an bloc o odvolání celého prezidia.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, kdo další se hlásí do rozpravy? Ptám se pana poslance Koláře, zda nechce korigovat svůj názor. Děkuji, takže návrh je jediný, aby se hlasovalo hlasovacím zařízením. Rozpravu končím a domnívám se, že nelze jinak, než projednávání tohoto bodu ukončit právě usnesením, které navrhl pan poslanec Jan Černý: "Poslanecká sněmovna odvolává členy Prezidia Pozemkového fondu České republiky.

Rozhodneme o tom hlasováním, které má pořadové číslo 176. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Toto hlasování končí, výsledek je pro 158, proti 3. Toto usneseni jsme schválili.

Můžeme přistoupit k projednávání bodu, který byl předem avizován.

Poslanec Robert Kolář: Dalším bodem je

62.

Návrh na volbu členů Prezidia Pozemkového fondu České republiky

Předtím bych pro stenozáznam zopakoval, které členy jsme odvolali. Volba členů prezidia proběhla dne 21. 2. 1992 usnesením ČNR č. 382. K dnešnímu dni pracovalo Prezidium Pozemkového fondu ČR v tomto složeni: pánové Burda, Čaněk, Mlčoch, Křivohlavý, Kocourek, Kynšt a Kalousek. Jedno místo člena prezidia bylo neobsazeno a předsedou prezidia je obdobně jako u Fondu národního majetku ministr zemědělství.

A nyní k návrhu na volbu členů Prezidia Pozemkového fondu ČR. Vládou byli navrženi tito kandidáti: místopředseda pan Karel Burda, členové pánové Martin Kocourek, Radim Špaček, Stanislav Kozák, Pavel Rybníček, František Dohnal, Jan Kynšt a Miroslav Kalousek. V tomto případě bych požádal Poslaneckou sněmovnu o strpení, protože volební komise nemá připraveny hlasovací lístky. Volba by opět proběhla zítra nebo v pátek společně s dalším blokem tajných voleb.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Robertu Kolářovi a otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a konstatuji, že tento bod doprojednáme tím, že uskutečníme tajnou volbu zítra nebo pozítří Je s tím souhlas? Ano. Takže můžeme přistoupit k dalšímu bodu tohoto bloku.

Poslanec Robert Kolář: Posledním bodem v bloku volby je

63.

Návrh na volbu členů výboru Fondu dětí a mládeže

Jedná se o první volbu, první kolo. Volba členů výboru Fondu dětí a mládeže proběhla 22. 4. 1993 usnesením ČNR č. 108.

K dnešnímu dni pracuje výbor Fondu dětí a mládeže v tomto složení: pánové Coufal, Fabián, paní Fortelská, pan Hlaváč, pan Hřib a pan Verner. Všichni byli zvoleni dne 22. 4. 1993 usnesením ČNR č. 108. Dále pan Palkoska byl zvolen 20. 5. 1993 usnesením č. 121 a pánové Hodinář a Prokeš, kteří byli zvoleni 28. 2. 1997 usnesením č. 265. I když k dnešnímu dni ani jednomu Clenu výboru Fondu děti a mládeže ještě jejich funkční období neskončilo, navrhuje volební komise zvolit přesto předsedu a 6 členů výboru, neboť kdybychom volbu přesunuli na příští schůzi, přestal by výbor pracovat, protože předsedovi a pěti členům končí volební období 21. 4. 1997 a jednomu členu 19. 5. 1997.

Volební komise zastává názor, že funkční období nové zvolených členů výboru započne 21. 4. 1997 a pátému členu, který obdrží nejméně hlasů, započne funkční období dne 19. 5. 1997.

Dále dovolte, abych vás seznámil s tím, že ve stanovené lhůtě byli poslaneckými kluby navrženi tito kandidáti: na předsedu pan Verner Břetislav, ODS, na členy pani Martina Cachová, KDU-ČSL, pan Václav Dobrovolný, KDU-ČSL, pánové Petr Fabián, ODS, Pavel Hlaváč, ČSSD, Ladislav Nedorost, ČSSD, Jiřina Pavlíková, ODS, Jiří Růžek, ODA, Pavel Šváb, ODA a Martin Zbela, SPR-RSČ. Také v tomto případě zvláštní zákon neupravuje způsob volby, a proto volební komise navrhuje v souladu s naším jednacím řádem veřejnou volbu hlasovacím zařízením s tím, že je samozřejmě opět možné, pokud se Poslanecká sněmovna usnese jinak, volit tento výbor tajně. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP