Úterý 13. května 1997

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych navrhl stažení bodu 46 z pořadu stávající schůze. Věcně se tento bod týká návrhu usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády ve věci zvýšení míry vyučovací povinnosti učitelů a ostatních pedagogických pracovníků.

Chtěl bych upozornit Poslaneckou sněmovnu na to, že vláda určila míru vyučovací povinnosti učitelů a ostatních pedagogických pracovníků svým nařízením ze dne 12. března letošního roku. Domnívám se, že debata o platném nařízení vlády, i kdyby byla završena přijetím určitého usnesení, je mírně řečeno neefektivní, protože vláda má plnou kompetenci k tomu, aby příslušné nařízení vydala a nesla za něj plnou odpovědnost. Děkuji za pochopení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Volákovi. Uděluji slovo panu poslanci Vymětalovi, připraví se pan poslanec Jan Klas.

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy navrhl sněmovně zařadit do programu 11. schůze Poslanecké sněmovny nový bod s názvem Návrh usnesení Poslanecké sněmovny k plnění smluv uzavřených mezi Českou republikou a Slovenskou republikou v souvislosti s rozdělením ČSFR. Navrhuji tento bod zařadit za stávající bod č. 14.

Dámy a pánové, v poslední době se opětovné jak z české, tak i slovenské strany intenzívně komentuje stav plnění či neplnění dohod mezi oběma státy, které byly uzavřeny při rozdělení ČSFR. Interpretace vlád je, jak víme a čteme, na každé straně rozdílná. My jsme toho názoru, že vztahy mezi sobě tak blízkými státy a jejich národy, jakými bezesporu Češi a Slováci jsou, mají být přímé, otevřené a jasné. Kdyby byly, nebylo by potom možné, aby byla diametrálně rozdílná hodnocení vlád obou zemí o plnění uzavřených dohod. Jsme přesvědčeni, že v této otázce je nepřípustné politikaření a je nutné věcné plnění dohodnutých úkolů. Nemohou-li se vlády obou zemí shodnout na otevřeném a pravdivém hodnocení stavu vztahů, nezbývá nic jiného, než aby se do celé záležitosti vložila Poslanecká sněmovna. Proto hodláme v rámci navrženého bodu programu navrhnout Poslanecké sněmovně toto usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v termínu do 31, července 1997 předložila Poslanecké sněmovně k projednání podrobnou zprávu o plnění dohod uzavřených mezi ČR a SR v souvislosti s rozdělením ČSFR.

Dámy a pánové, očekáváme, že vzhledem k závažnosti celé věci Poslanecká sněmovna zařazení tohoto bodu programu schválí a rovněž přijme příslušné usnesení. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vymětalovi, že mně svůj návrh předal písemně, takže jsem si ho nemusel poznamenat. Nyní uděluji slovo panu poslanci Klasovi. Byla tam nějaká faktická poznámka, kolegové? Byl jsem informován, že pan poslanec Wagner se hlásí k faktické poznámce. Takže faktická poznámka má přednost, prosím pane poslanče, poté pan poslanec Klas.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, vážená vládo, vážená sněmovno, k právě předloženému návrhu považuji za povinnost sdělit, že rozpočtový výbor zařadil na svůj pořad podobný bod v neveřejném jednání a že je dohodnuto společné zasedání obou rozpočtových výborů, a to již druhé v tomto roce. První bylo v Kroměříži zhruba před dvěma měsíci, následující bude 10. - 12. června. Nemám žádnou námitku proti tomu, aby se o takovémto bodu jednalo, ale dovolil bych si požádat navrhovatele, aby vyslovil souhlas s tím, aby sněmovna přikázala nejdřív jednání o tomto bodu výborům a poté, aby se jednalo ve veřejné schůzi sněmovny. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Nyní uděluji slovo panu poslanci Klasovi, připraví se pan poslanec Jaroslav Orel.

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, dovolte mi, abych navrhl rozšíření návrhu pořadu 11 .schůze Poslanecké sněmovny o jeden bod s názvem "Statut stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby". Pro vysvětlení uvádím, že se jedná o materiál, který upravuje vnitřní činnost a systém jednání sedmičlenné.parlamentní komise pro kontrolu BIS, jenž byl vypracován po dohodě většiny poslanců, kteří jsou členy této komise. Doporučuji, pane předsedo, aby tento bod byl zařazen jako poslední bod navrhovaného programu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Klasovi. Uděluji slovo panu poslanci Orlovi a jako poslední písemně přihlášený se připraví pan poslanec Stanislav Gross.

Poslanec Jaroslav Orel: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, mám procedurální návrh, abychom stávající bod 9 návrhu pořadu přeřadili za bod 13. Tento návrh činím po dohodě s předkladatelem předmětného návrhu a ve shodě s představiteli ostatních koaličních klubů.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Orlovi. Uděluji slovo panu poslanci Grossovi, připraví se pan místopředseda Karel Ledvinka.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, předkládám návrh nového bodu na program 11. schůze sněmovny. Předám ho písemně předsedovi sněmovny. Jednalo by se o nový bod 2, a tento bod by zněl "Návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k vládě České republiky ve věci předložení písemného podkladu k projednávání bodu 38 a bodu 39 návrhu pořadu 11. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky". Jedná se o body, které jsou zařazeny na program této schůze na základě usnesení schůze Poslanecké sněmovny č.10 a myslíme si, že důstojnosti projednávání těchto závažných bodů prospěje, pokud budou předloženy písemně. Myslíme si, že tyto body se dostanou na program schůze Poslanecké sněmovny až příští týden.

Nestalo li by se tak, tak předkládám druhý návrh, o kterém bychom v tuto chvíli měli hlasovat, to je návrh na to, aby bod schůze č. 38 a 39 se nejdříve projednával ve středu příštího týdne, aby vláda měla dostatek času tuto písemnou zprávu předložit.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grossovi a uděluji slovo panu poslanci Ledvinkovi.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás požádal o souhlas s přeložením bodu 13, a to ve druhém čtení, z jednání 11. schůze na jednání dvanácté, tedy červencové schůze sněmovny. Odůvodnění - všechny daňové zákony by měly být v jednotlivých čteních projednávány v Poslanecké sněmovně najednou.

Mám ještě malou poznámku - je nutné, aby nám vláda mohla podle zákona o jednacím řádu předložit v určeném termínu návrh zákona o státním rozpočtu na rok 1998. Proto je nezbytně nutné, abychom u bodů 17, 18 a 19 podle návrhu pořadu zkrátili lhůtu k projednání na 40 dnů, aby ve druhém a třetím čtení mohly být všechny daňové zákony skutečné projednány na červencové 12. schůzi. To je první část.

Dovolte mi přičinit poznámku za stálou komisi pro práci Kanceláře PSP. Dovolte mi, abych vás požádal o souhlas s návrhem pana kolegy Wagnera o zařazení nových bodů s konstatováním, že dostanete jednak podklady od rozpočtového výboru a jednak od stálé komise, a to písemně a včas. Děkuji za pochopení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane místopředsedo. Váš návrh na bod 13 chápu jako návrh na vyřazení tohoto bodu, nikoliv jako návrh na přesunutí, protože nyní rozhodujeme pouze o programu 11. schůze.

Za druhé - pochopil jsem to jako návrh na zařazení nového bodu pořadu, kterým sněmovna rozhodne o zkrácení zákonné lhůty u bodu 17, 18 a 19 analogicky jako je tomu u bodu 2 dnešního pořadu. Můžete použít můj mikrofon.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Je tomu tak. Já budu navrhovat -pokud to neudělá předkladatel - u jednotlivých bodů 17, 18 a 19.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Nemusíme to zařazovat jako samostatný bod. Beru to jako předběžné avízo.

Kolegyně a kolegové, konstatuji, že jsme vyčerpali písemné přihlášky. S ústní přihláškou se hlásí pan ministr Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych krátce reagoval na návrh pana poslance Grosse zejména v té části, kdy se dožaduje písemné zprávy vlády o plnění státního rozpočtu za první čtvrtletí. Není to žádná nechuť vlády připravit písemné podklady, ale je to jen ta prostá věc, že údaje, které máme teď k dispozici, jsou údaje, které vycházejí z pokladního plnění tak jak je známe z České národní banky. Abychom mohli splnit tento úkol tak jak jej sněmovna zadala, to znamená podrobně, je třeba vyjít z výkazů o jednotlivých rozpočtových položkách, a tyto výkazy mají své lhůty. Proto také zpráva o plnění rozpočtu za první čtvrtletí je vždy dávána v termínech, jakmile nám tyto výkazy umožní ji zpracovat.

Na to jsem upozornil sněmovnu, na to i pan premiér upozornil pana předsedu sněmovny, takže to není žádná otázka nevůle. Je to prostě otázka skutečné disponibility dat z výkazů. Pokud bychom chtěli zprávu pouze na bázi toho, co je z banky, to jsme schopni předložit, ale to není vyčerpávající zpráva a není podložena výkazy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministrovi. Informuji sněmovnu tak jak jsem dnes dopoledne informoval představitele poslaneckých klubů, že jsem dostal dopis od pana premiéra, který předpokládá, že u tohoto bodu by ministr financí podal stručnou informaci a podrobnější informace by byla na další schůzi sněmovny.

Opakuji - sdělil jsem to zástupcům všech poslaneckých klubů, takže na to budu reagovat tak, že o této věci budeme hlasovat odděleně, to znamená zvláště o návrhu písemného podkladu k bodu 38 a zvláště o návrhu písemného podkladu k bodu 39. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí. Pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, za prvé souhlasím a chtěl jsem to navrhnout, aby se hlasovalo odděleně o písemném podkladu k bodu 38 a 39.

Za druhé si myslím, že Poslanecká sněmovna by mohla dostat s předstihem písemnou zprávu alespoň v tom rozsahu, o kterém hovořil pan ministr financí Kočárník.

Za třetí bych byl rád, kdyby byl vytvořen časový prostor alespoň 30 minut před hlasováním o změnách jednotlivých bodů programu 11. schůze, protože návrhů bylo příliš mnoho na to, abychom mohli zodpovědně o všech nyní hlasovat, Myslím tím samozřejmě po ukončení rozpravy k pořadu schůze.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, registruji to jako žádost poslaneckého klubu ČSSD, aby po ukončení rozpravy byla vyhlášena přestávka na 30 minut. Rozpravu jsem ale zatím neukončil. Dalším přihlášeným je pan poslanec Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Pane předsedo. Nehlásím se teď jako poslanec, ale jako předseda vlády. K návrhu pana poslance Grosse bych chtěl říci, že k bodu 39 vláda sněmovně jistý podkladový materiál předloží.písemně, takže si nejsme jisti, zda to musí být specificky odhlasováno právě nyní.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády. Hlásí se pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Myslím, že ujištění od předsedy vlády je dostatečné, takže není zapotřebí o tom hlasovat, pokud si rozumíme tak, že materiál bude předložen do konce tohoto týdne, aby se dal podrobit serióznímu rozboru ve smyslu usnesení Poslanecké sněmovny.

Předseda PSP Miloš Zeman: Nevidím nesouhlas ze strany ministerského předsedy, takže předpokládám, že materiál do konce týdne předložen bude. Tím se souhlasem předkladatele vyškrtávám z hlasovaných bodů hlasování o písemném podkladu k bodu 39. Zůstává pouze písemný podklad k bodu 38. Jako další se hlásí pan poslanec Vymětal. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za udělení slova, pane předsedo. Dámy a pánové, k poznámce kolegy Wagnera bych chtěl říci, že jsme se shodli po konzultaci, že proceduru, kterou kolega Wagner navrhl, je možno zabezpečit, až bude bod otevřen s tím, že jeho požadavek by bylo možné řešit na úrovni organizačního výboru tak, aby před jednáním sněmovny tato zpráva byla projednána v přikázaných výborech. Všechno.

Předseda PSP Miloš Zeman: Abych se ujistil, zda dobře, pane poslanče, rozumím vašemu vysvětlení - trváte na tom, aby tento bod byl zařazen s tím, že jako součást jeho projednávání bude i souhlas s požadavkem rozpočtového výboru? (Ano.) Velmi dobře, děkuji vám.

Dámy a pánové, kdo se ještě hlásí? Pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, chtěl bych se jen ujistit, zdali pan premiér předpokládá, že ten jakýsi písemný materiál, který slibuje předložit, je materiál ve smyslu usnesení 305 Poslanecké sněmovny z 1. dubna 1997, tedy materiál v takové struktuře, kterou Poslanecká sněmovna po vládě žádala. Pokud ano, pak samozřejmě přijímání usnesení je zbytečné. Pokud by to měl být materiál v jiné struktuře, museli bychom na svém návrhu usnesení trvat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Byl to nepřímý dotaz na předsedu vlády. Táži se proto, zda si předseda vlády přeje odpovědět? Předseda vlády si nepřeje odpovědět. Tento návrh přednesl původně pan poslanec Gross, který ho po vysvětlení předsedy vlády stáhl. Táži se tedy, zda vystoupení poslance Krause lze považovat za obnovení tohoto návrhu? Hlásí se pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, já jsem rozuměl tomu vstřícnému návrhu předsedy vlády, že to bude tento materiál, o kterém hovořil kolega Kraus. Pokud by tomu tak být nemělo, tak bych samozřejmě musel návrh vznést, protože ho považujeme za nesmírně důležitý. Ale znovu říkám, vnímal jsem slova předsedy vlády jako gentlemanské slovo o tom, že půjde o tento materiál a tak jsem tomu také rozuměl z jeho ujištění po mém vystoupení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Omlouvám se poslanci Wagnerovi, že dám přednost předsedovi vlády, protože zřejmě bude reagovat v této věci. Poté pan poslanec Wagner.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Prosím pana poslance Grosse, aby si své gentlemanství nechal na jinou dobu a nevyhrožoval tímto slovem mně. Já jsem odpověděl, že vláda k tomuto bodu předloží svůj písemný materiál, ona sama zváží, jaký písemný materiál má předložit a nechme si gentlemanských slov. Nechodili jsme spolu do školy. (Rozruch v sále.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády za projev jeho gentlemanství. Uděluji slovo panu poslanci Grossovi.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, chtěl bych říci jediné -že už nikdy neřeknu panu předsedovi vlády gentleman. (Potlesk z lavic opozice.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nicméně nehledě na tuto poznámku, táži se poslance Grosse, zda v tomto případě obnovuje svůj původní návrh, tzn. aby se hlasovalo o bodu "k 39". Rozumíme si. (Ano.) Takže registruji tento bod.

Kolegyně a kolegové, omlouvám se, nyní pan poslanec Wagner a potom se blížíme uzavření rozpravy k navrhovanému programu.

Poslanec Jozef Wagner Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, problém, který se tady otevřel, není jen o tom, kdo nám kdy chce dát zprávu, ale je také o tom, kdy nám tu zprávu může dát. Abychom to přesně mohli vědět, žádám vládu, aby požádala předsedu statistického úřadu, event. vedoucí jiných ústředních orgánů státní správy, které zodpovídají za vyhotovování příslušných statistických podkladů, abychom dostali dokonalý přehled o tom, ke kterému datu jsou jaké údaje připraveny zodpovědně k posouzení hospodářského života. Pokud nebudeme mít tento přehled, budeme pouze chtít jednat, ale až se pro to rozhodneme, najednou zjistíme, že nemáme k dispozici patřičné údaje. Domnívám se, že to, co požaduji, je možné pořídit bez hlasování a že Je to možno pořídit ještě v průběhu tohoto týdne. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegyně a kolegové, protože nevidím nikoho přihlášeného, uzavírám rozpravu k bodu "návrh programu" a vyhlašuji na žádost poslaneckého klubu ČSSD 30 minutovou přestávku, takže se zde sejdeme - doufám, že mi povolíte drobné zaokrouhlení - v 15.35 hodin.

(Schůze přerušena v 15.06 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 15.36 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vás odhlásit. Prosím, abyste se znovu před hlasováním přihlásili svými hlasovacími kartami. Upozorňuji, že rozprava k návrhu programu byla uzavřena, takže nyní už budeme hlasovat o jednotlivých přednesených návrzích, a to v pořadí, v jakém byly předneseny.

Prvním předneseným návrhem byl návrh pana poslance Filipa, který žádal zpřesnění textu bodu 41, s tím, že v tomto bodu by vedle odvolávky na usnesení Poslanecké sněmovny č. 109 bylo uvedeno ještě další usnesení Poslanecké sněmovny v téže věci. řekl jsem, že pokud sněmovna bude toto považovat za technické upřesnění, nenechám o tom hlasovat, pokud kdokoli z poslanců navrhne, aby se o tom hlasovalo, samozřejmě mu vyhovím. Ptám se tedy, zda někdo z poslanců si přeje, aby se o tomto upřesnění hlasovalo. Žádnou žádost nevidím. To znamená, že budeme konsensuálně považovat tento návrh pana poslance Filipa jako zpřesnění textu našeho programu.

Před dalším hlasováním jsem viděl předsedu klubu SPR-RSČ pana poslance Sládka. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, na počátku tohoto volebního období zde padaly různé návrhy, jak zvýšit kulturu sněmování, o různých džentlmenských rysech, zkušenosti zahraničních parlamentů, takže já bych rád připomněl - ne z politických, ale čistě z opozičních důvodů - že se zde často hovořilo o tom, že pokud bude z nějakých vážných důvodů chybět poslanec na jedné nebo druhé straně v rámci džentlmenského vyrovnání - byť jsem s předsedou vlády nechodil do školy, pravda - by bylo vhodné zvážit, aby se s ohledem na vážné zranění nebo onemocnění generála Vacka vzdal hlasování jeden z poslanců koalice. (Potlesk.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi. Nyní přecházíme k hlasování o dalších navržených bodech. Konstatuji, že dalším návrhem byl návrh pana poslance Vika. Prosím všechny poslance o klid, aby dobře věděli, o čem budeme hlasovat. Pan poslanec Vik navrhuje zařadit nový bod, a to jako první bod ve středu, tedy zítra - Informace vlády České republiky o šetření ministryně spravedlnosti a Státního zastupitelství ve věci SPR-RSĎ. Ptám se pana poslance Vika, zda ho interpretuji správně. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jan Vik: Bod by se nazýval Informace vlády České republiky o zvláštní zprávě o opatřeních orgánů činných v trestním řízení ve vztahu k jednání členů Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Příště bych všechny navrhovatele složitějších textů pěkně poprosil, aby mi to dali písemně na stůl. Nicméně myslím si, že je zcela jasné, o čem hlasujeme. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 2 skončilo nepřijetím návrhu pana poslance Vika, když ze 181 přítomných pro hlasovalo 89, proti 82 a 10 nehlasovalo.

Druhý návrh pana poslance Vika je Informace vlády České republiky o stavu Letecké záchranné služby v České republice. Pan poslanec Vik navrhuje zařadit tento bod za bod 47. Podařilo se mi tentokrát vás interpretovat správně, pane poslanče? Děkuji za to. Zahajuji tedy hlasování o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 3 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 180 poslanců bylo 88 pro a proti 78.

Můžeme přejít k dalšímu návrhu opět pana poslance Vika. Nejdříve pan poslanec Vik navrhoval zařadit bod 56 - já to budu chápat jako zařadit za bod 55 ve starém číslování - a sice změny ve výborech Poslanecké sněmovny.

Potom jako bod 57 za původní bod 56 "Volbu členů kontrolního orgánu pro Vojenské branné zpravodajství". O těchto bodech nechám samozřejmé hlasovat oddělené, jenom to připomínám.

Takže nejdříve nechám hlasovat o návrhu na zařazení nového bodu "Změny ve výborech Poslanecké sněmovny. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento bod, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto bodu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 4 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 184 přítomných bylo 90 pro, 65 proti.

Dalším návrhem byl již zmíněný návrh, aby za bod 56 ve starém číslování byla zařazena volba, přesněji řečeno dovolba členů kontrolního orgánu pro VOBZ. Ptám se pana poslance Vika, zda je to tak správně? (Souhlas.) Děkuji, pane poslanče. Zahajuji tedy hlasování.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 5 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když z nyní již 184 přítomných pro něj hlasovalo 91 poslanců a proti bylo 68. Nicméně 25 nehlasovalo.

Tím přecházíme k návrhu pana poslance Sládka, aby byl zařazen nový bod, a to jako druhý bod ve středu, a sice "Změna usnesení Poslanecké sněmovny č. 248 k ústním interpelacím". Doporučuji panu poslanci Sládkovi, aby reformuloval tento bod na úpravu usnesení Poslanecké sněmovny, protože kdyby šlo o změnu, šlo by o revokaci. A revokace by znamenala, že návrh na revokaci může podat jenom ten, kdo předtím hlasoval pro revokované usnesení.

Táži se tedy pana poslance Sládka, zda souhlasí s touto změnou? Pan poslanec Sládek souhlasí. Nechám tedy o tomto návrhu hlasovat. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 6 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když pro něj hlasovalo ze 184 přítomných 66 a proti bylo 100 poslanců.

Dále pan poslanec Smetana předložil návrh, aby bod pořadové číslo 11, což je antidumpingový zákon, byl přeložen tak, aby se stal prvním bodem čtvrtečního jednání. Zahajuji hlasování o tomto návrhu.

Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 7 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když pro něj hlasovalo ze 184 přítomných 90 a proti bylo 58.

Další návrh byl návrh paní poslankyně Jirousové na zařazení nového bodu za bod 40 s názvem "Informace vlády České republiky o plnění usnesení Poslanecké sněmovny číslo 113", což je předložení koncepce zdravotnictví.

Táži se paní poslankyně Jirousové, zda ji interpretuji správně? (Souhlas.) Děkuji, paní poslankyně. Zahajuji tedy hlasování.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 8 skončilo nepřijetím tohoto návrhu, když ze 184 přítomných pro něj hlasovalo 92, proti bylo 72 a 20 nehlasovalo.

Hlásí se předseda klubu KSČM pan poslanec Filip, uděluji mu tedy slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, vznáším námitku proti hlasování vzhledem k tomu, že jsem si nechal vytáhnout minulá hlasování. Je tam podivné, že paní doktorka, pardon, paní Röschová tady nesedí, přitom hlasovala proti například v jednom hlasování. (Smích ve sněmovně.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane předsedo, jsem nucen vás upozornit, že sympatickou tvář paní poslankyně Röschové uvidíte v poslední řadě prostředního souboru lavic. Pokračujete ve své námitce, nebo se jí po této informaci vzdáváte?

Poslanec Vojtěch Filip: Ne, já pokračuji ve své námitce. Žádám o odhlášení všech

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže jste vznesl námitku, která byla opřena o tvrzení, že zde paní poslankyně Röschová nesedí. Pokud mě moje oči nemýlí, bylo nade vší pochybnost prokázáno, že zde paní poslankyně Röschová sedí. Považuji tedy vaši námitku - je-li opřena o tento jediný argument - za nehlasovatelnou.

Ale v každém případě je-li vaším požadavkem, abych vás znovu odhlásil a pokusil se znovu najít svou kartu, která se mi permanentně ztrácí, udělám to rád. Odhlašuji vás, drazí kolegové a kolegyně a prosím, abyste se znovu přihlásili včetně paní poslankyně Röschové.

Právu se stalo zadost.-Nicméně ptám se znovu pana poslance Filipa:

Uplatňuje znovu námitku na revokaci hlasování, nebo ne?

Poslanec Vojtěch Filip: Podle jednacího řádu nemusím sdělovat důvod, pro který chci opakovat hlasování. Zpochybňuji toto hlasování a trvám na novém hlasování o této věci.

Předseda PSP Miloš Zeman: Jsem povinen vám vyhovět. Nyní hlasujeme o tom, zda vyhovíme námitce pana poslance Filipa a jeho žádosti na revokaci předchozího hlasování.

Před tímto hlasováním se ještě hlásí pan místopředseda Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane předsedo, dámy a pánové je to trochu jinak, jak se tady chováme obvykle. Buď musí být uveden důvod, proč je zpochybněno hlasování, musí se to týkat posledního hlasování a ne abych si já přinesl sestavu nebo záznam o nějakém předpředminulém hlasování, opřel to o evidentně nesouhlasící námitku a fakt a na základě toho žádal o revokaci nebo o rozhodnutí o námitce. Pane kolego, jestliže máte námitku proti právě proběhlému hlasování, musíte říci proč, komu zafungovalo jinak hlasovací zařízení. Nemůžeme říci - já teď bez udání důvodu navrhuji, aby se znovu hlasovalo o tom, o čem se hlasovalo v 15.45 hodin.

Předseda PSP Miloš Zeman: Upozorňuji, že zde existuje precedens, může mi to dosvědčit pan poslanec Mašek, na jehož základě se hlasovalo nikoli o námitce vůči bezprostředně předchozímu hlasování právě na základě argumentace počítačovou sestavou, nicméně pan poslanec Filip zpochybnil právě proběhnuvší hlasování, nikoli předchozí.

Ptám se znovu pana poslance Filipa, zda v případě, kdy poslankyně Röschová je fyzicky přítomna, trvá na revokaci. Pokud na ní trvá, myslím si, že rozhodneme hlasováním a budeme hotovi daleko rychleji, než kdybychom diskutovali.

Poslanec Vojtěch Filip: Trvám na novém hlasování.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pan poslanec Filip vznáší námitku. Jednací řád ho nezavazuje, aby uvádět důvod.

Zahajuji hlasování (č. 9). Kdo souhlasí s touto námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Je někdo proti? Konstatuji, že námitka pana poslance Filipa byla zamítnuta a tím můžeme pokračovat dále.

Prosím, pane místopředsedo.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ani mi tak nejde o výsledek hlasování, také jsem se tehdy přimlouval, když šlo o hlasování, kde pan kolega Mašek podpořil návrh na rozhodnutí o námitce. Jsou dva rozhodné okamžiky, kdy je možno rozhodovat o námitce. Tím jedním je, když se někdo z nás přihlásí a řekne: v tomto okamžiku jsem hlasoval pro, ale ukazuje mi to proti. Druhý případ je bezprostředně v tom okamžiku, kdy si vytáhnu sestavu. To je první okamžik, kdy je možné si ověřit, zda to tak bylo nebo ne. To je také legitimní. Ale jen se zvednout a říci: navrhuji nové hlasování, vznáším námitku - to není možné.

Předseda PSP Miloš Zeman: Rozhodli jsme hlasováním, námitka pana poslance Filipa byla zamítnuta.

Rozhodli jsme hlasováním, ale jako předsedovi klubu jsem povinen vám udělit slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pouze podotýkám, že hlasováním bylo rozhodnuto, že se toto hlasování, které namítám, nebude opakovat. Připomínám, že v době, kdy jsem to namítal, bylo na tabuli 184 a po novém přihlášení 182. Nikdo do sálu nevešel.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP