Úterý 10. června 1997

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Sládkovi Do rozpravy se dále přihlásil pan poslanec Vymětal.

Poslanec Karel Vymětal: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně. Pokusím se být o něco stručnější než můj předřečník. Velmi pozorně jsem si vyslechl vystoupení předsedy vlády a podrobně jsem prostudoval v písemné formě jeho vystoupení, jímž se uchází vláda o důvěru sněmovny. Bohužel marně jsem hledal odpovědi na mé otázky, jakými opatřeními chce vláda řešit situaci naší republiky, do níž se i její vinou republika dostala. Marně jsem hledal, s čím vlastně vláda před sněmovnu přichází, aby získala naši důvěru. Nalezl jsem jen formulace jako vláda se rozhodla ve své hospodářské politice uskutečnit další razantní ozdravné kroky. Jaké? Ani slovo. Cílem je stabilizovat českou ekonomiku a začít snižovat její zejména vnější rovnováhu. Jak? Ani slovo. Vláda rozhodla o zahájení prací na šířeji koncipovaném stabilizačním a ozdravném programu. To teprve bude a co bude obsahovat za opatření, byla jen řeč o omezení rozpočtových výdajů, tedy o škrtech.

V pasáži o rozpočtových škrtech v roce 1997 mluvil předseda vlády jen o 26,5 a 16,5 miliardách. Kde, ve kterých kapitolách, jaké budou konkrétní dopady - ani slovo. Smyslem je vytvoření základních předpokladů pro obnovení rovnovážného růstu atd. atd.

Vzhledem k tomu, že konkrétní opatření nebyla řečena, těžko mně a hlavně občany vláda může přesvědčit, že je schopna situaci řešit. Bylo dále řečeno, že vláda je přesvědčena, že jsou navržená opatření rozumná a odůvodněná. Těžko posoudit, když opatření nebyla řečena.

Ve vystoupení předseda vlády uvedl, že vláda je připravena naši zemi a naši ekonomiku ze současných potíží vyvést. Já si to nemyslím, protože ani nemohu posoudit vládou připravená opatření, ani připravovaná opatření. Spíše mám pocit, že nás vláda opět chce chlácholit, balamutit a hlavně si chce dělat, co chce a k tomu ještě chce získat mandát sněmovny. Takové vládě já mandát nedám. Jsem přesvědčen, že taková vláda nemá právo vládnout, nemá moji důvěru a ani se nedivím, že ztrácí důvěru občanů. Podle mého názoru pro získání důvěry, vážená vládo, by stačilo, kdybyste svými činy přestali škodit občanům České republiky a začali pracovat v zájmu České republiky.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Kdo se dál hlásí do rozpravy?

Jestliže nikdo, rozpravu končím.

Dámy a pánové, hlasování o žádosti vlády bude probíhat podle § 74 odst. 4 našeho jednacího řádu. Dovolím si nyní vyhlásit 20minutovou přestávku na nezbytnou technickou přípravu, kdy ověřovatelé zkontrolují kartičky se jmény poslanců.

Tato přestávka, kterou vyhlásím po té, co vystoupí pan premiér, bude také využita na přestávku klubu KSČM. Případně ten prostor mohou využít ještě další.

Dámy a pánové, slovo má předseda vlády.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Vážená sněmovno. Byl jsem vyzván, byl jsem osloven poslancem Wagnerem, abych zareagoval na jednu žádost. Když už budu hovořit, řekl bych pár slov k některým tvrzením, která zde byla vyslovena.

Rád bych zopakoval, že vláda nezakrývá, že se vývoj české ekonomiky v řadě parametrů odchýlil od předpokladů, které vláda zastávala, jak ve chvíli, když formulovala své vládní prohlášení a když je předkládala této Poslanecké sněmovně, tak od chvíle projednávání státního rozpočtu. Chtěl bych trvat na tom, že toto nezakrýváme. Současně jsem přesvědčen, že to není v rozporu s vládním prohlášením jako takovým, jak říká předseda sociální demokracie. Tato změna byla způsobena faktory, z nichž jen některé měla ve svých rukou vláda. Myslím, že právě toto ve svém vystoupení velmi přesně popsal pan kolega Kočárník. Vláda toto nezakrývá.

Na druhé straně vláda odmítá výtky za zakrývání problémů a za přikrášlování skutečnosti. V celém tomto období jsme byli konfrontováni s výroky typu spálená země, s dnešními výroky typu totální devastace, jak říkal pan poslanec Nehera. Tato slova vláda nemohla přijímat, o těch jsme museli říkat, že to nejsou slova pravdivá a pokoušeli jsme se situaci popisovat daleko férovějším a spravedlivějším způsobem.

Vláda současně ví, že loňské předpoklady vedly k optimistickému sestavení státního rozpočtu. Poslanci Filipovi a dalším bych chtěl říci, že v této sněmovně v době sestavování či schvalování státního rozpočtu vládl úplně jiný kritický tón a moc bych prosil, aby si to všichni připomněli. Hlas, který zněl touto sněmovnou, byl: Vláda si v rozpočtu něco schovává, je tam jakási vata. Hlas, který zněl v této sněmovně, byl: Daně čili rozpočtové příjmy je možné snižovat. Hlas, který zněl v této sněmovně, byl, že je výdaje možné a potřebné dále zvyšovat. Myslím, že je nespravedlivé, abychom dnes říkat, že tehdejší kritika rozpočtu vedla opačným směrem. Tehdejší kritika byla úplně jiná a vláda byla tlačena ke snižování příjmů a ke zvyšování výdajů, čili přesně opačnými větami, než dnes jsou zde formulovány.

Vláda nezakrývá ani to, že se jí nepodařilo zajistit zavedení a prosazení některých důležitých prvků legislativního rámce tržní ekonomiky. Ale sněmovna dobře ví o obrovském rozsahu legislativních prací, ví o práci nejen vlády, ale i sebe sama, i parlamentu, která za celou touto legislativou je skryta. Nenalhávejme si, že by bylo možné v demokratické pluralistické otevřené společnosti zastavit transformaci, počkat si na vytvoření jakési ideální legislativy a teprve v tuto chvíli transformaci znova dále pustit. Takto to možné nikdy nebylo, takto to možné není ani teď, tak svět prosté neběží a já vím, že to všichni dobře víme. Udělejme maximum pro to, abychom bílá místa v naší legislativě a jejím prosazování v realitě zaplnili co nejrychleji a prosím, abychom i v tomto smyslu byli realisty.

Vystoupil jsem hlavně proto, abych zareagoval na slova poslance Wagnera. Poslanec Wagner chce znát koncepci privatizace bank a privatizace velkých podniků naší infrastruktury, jestli jsem ho dobře poslouchal. Vláda nevidí důvod, proč by tyto věci dělala za zády parlamentu. O koncepci privatizace těchto institucí, těchto podniků, je připravena parlament informovat. Nicméně vlastní konkrétní privatizaci považuje plně za akt exekutivního typu, nikoliv za úkol parlamentu.

Já bych závěrem chtěl zopakovat to, o čem jsem hovořil odpoledne. Hovořil jsem o nezbytnosti vystoupit z bludného kruhu, kdy politické a ekonomické jevy se navzájem proplétají, jedna nestabilita zesiluje druhou, a kdy jsem vyjádřil názor, že vyjádření důvěry vládě může znamenat vykročení z tohoto kruhu. Tento názor zde opakuji a tímto názorem v tuto chvíli končím. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Vyhlásím přestávku. Rozprava byla ukončena. Chtěl bych jenom připomenout, že ověřovatelkami této schůze, které v té vyhlášené dvacetiminutové přestávce ověří kartičky pro losování, případně také jmenný seznam poslanců pro hlasování o jménech, jsou pani poslankyně Bartošková a paní poslankyně Hrůzová.

V tomto okamžiku vyhlašuji přestávku do 19.15 hodin.

(Schůze přerušena v 18.53 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 19.17 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, čas vymezený pro přestávku uplynul, prosím, abyste zaujali svá místa, budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu. Blíží se okamžik hlasování o důvěře vládě.

Dámy a pánové, ještě jednou vás zvu do sněmovní síně a prosím vás o klid. Pan kolega Honajzer si přeje vystoupit.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já jsem se chystal vystoupit jako předseda klubu. Nicméně v tomto okamžiku jsem se dozvěděl, že o slovo požádal ministr financí pan Ivan Pilip a já mu v tomto okamžiku dám přednost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má ministr financí. Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa. Pro ty, kteří' to nepostřehli, schůze pokračuje. Dámy a pánové, prosím o klid. Ministr financí má slovo.

Ministr financí Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jedním z klíčových bodů v rozpravě, který zazněl a který, zdá se, zůstal ne zcela objasněn, byl jeden z požadavků na informaci při předložení zprávy vlády o další privatizaci postupu bank. Já bych byl velice rád, kdybych mohl prostřednictvím pana předsedajícího požádat, jestli by ten návrh, který tady padl ze strany pana poslance Wagnera, mohl být upřesněn, aby bylo možné se přesně vyjádřit k tomu, jestli ten postup, který on navrhuje, nebo nikoliv, je pro vládu možné akceptovat. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Wagner. Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, domnívám se, protokol jsem ještě nečetl...

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego. Dámy a pánové, ještě jednou prosím o klid. Prosím, abyste zvážili intenzitu svých hlasitých projevů. Sněmovna pokračuje ve svém jednání.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, domnívám se, protokol jsem ještě nečetl, že pan premiér neodpověděl ve svém závěrečném slově tak, jak jsem požadoval. Problém je totiž v tom, že vláda má na pořadu již ve čtvrtek privatizaci dvou velkých bank. Za předpokladu, že jí bude vyslovena nedůvěra, může ji samozřejmě provést. A jediný způsob, jak jí zabránit je, aby se vláda sama zavázala prohlášením premiéra před sněmovnou, že v privatizaci bankovnictví a v privatizaci infrastruktury bude postupovat tak, že předloží návrh koncepce Poslanecké sněmovně a bude se řídit jejím usnesením. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím o klid. Dámy a pánové, dovolím si na žádost zástupců několika koaličních klubů vyhlásit 20minutovou přestávku. Budeme pokračovat v jednání v 19.40 hodin.

Dámy a pánové, zahájíme jednání v 19.45 hodin.

(Schůze přerušena v 19.22 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 19.47 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, čas pro přestávku uplynul. Pro ty, kteří nezaznamenali moje upozornění, prohlašuji, že přestávka byla vyhlášena do 19.45 minut. Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa, blíží se okamžik, kdy budeme hlasovat o důvěře vládě. Dovolím si vás požádat o klid.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, pokračujeme v přerušeném projednávání tohoto bodu. O slovo požádal předseda vlády pan Václav Klaus.

Dámy a pánové, ještě jednou vás prosím o klid.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Vážená Poslanecká sněmovno, dovolte mi, abych vám sdělil rozhodnutí vlády, které učinila na své krátké schůzce. Vláda mě pověřila, abych v tomto sporu o výklad toho, jak jsme mysleli to, co jsem oznámil zhruba před hodinou, čili vláda mě pověřila, abych oznámil, že" dříve než přistoupí k svému individuálnímu rozhodnutí o privatizaci uvnitř bankovního sektoru a sektoru infrastruktury, předloží Parlamentu koncepci privatizace na jeho projednání.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Dámy a pánové, prosím o klid. Ověřovatelé spolu se mnou obdrželi jmenný seznam poslanců v abecedním pořadí. Prosím, aby po vylosování prvého, poslanci zaujali místo u stolku zpravodajů a sledovali průběh hlasování.

Chystám se v souladu s literou zákona o Jednacím řádu jako předsedající vylosovat poslance, který bude hlasovat jmenovitě jako první. (Losuje). Je to pan poslanec Jaroslav Orel.

Samozřejmě, po panu kolegovi Orlovi budu vyvolávat jednotlivé poslance a poslankyně v abecedním pořadí a až dojdeme k poslednímu v abecedě, začneme od prvního v abecedě, takže po poslanci Orlovi bude následovat kolegyně Orgoníková, Palas, Papež atd.

Po poslanci Žižkovi začneme panem kolegou Ambrozkem, Bartošem, Bartoškovou, Bařinkou atd. Poslední se vyjádří po poslankyni Noveské poslankyně Nývltová.

Dámy a pánové, vláda České republiky předložila Poslanecké sněmovně podle článku 71 Ústavy České republiky žádost o vyslovení důvěry. Budeme hlasovat o vyslovení důvěry vládě. Aby nedošlo k nějakému nedorozumění, přečtu ještě nyní, i vzhledem k tomu, že někteří z vás se mě ptali o přestávce, přesnou citaci § 74 - prosím kolegu Payna, aby zvážil další své hlasité projevy (poslanec Payne: Mám důležité jednání - hluk, potlesk).

Pan kolega Payne nám sdělil, že má důležité jednání, já bych ho přesto vyzval, aby zaujal své místo a jednání odložil po tomto ne, pravda, úplně nedůležitém hlasování. (Potlesk)

Dovolte mi, abych přesně ocitoval § 74 odst. 4: Při hlasování podle jmen se čtou poslanci v abecedním pořadí počínaje poslancem, kterého vylosuje předsedající. Vyvolaný poslanec se vysloví pro návrh nebo proti návrhu a zdržuje-li se hlasování, řekne "zdržuji se". Předsedající každou odpověď opakuje. Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování.

Prosím ještě, aby každý vyvolaný poslanec řekl své stanovisko hlasitě, abych jej mohl v souladu s Jednacím řádem opakovat a aby mohlo být zaznamenáno.

Zahajuji veřejné hlasování o návrhu, který jsem přednesl:

Jaroslav Orel - pro návrh,

Hana Orgoníková - proti návrhu,

Jaroslav Palas - proti návrhu,

Papež Jiří - pro návrh,

Tomáš Páv - pro návrh,

Jiří Payne - pro návrh,

Stanislav Pěnička - pro návrh,

Jaroslav Pešán - pro návrh,

Pešek Pavel - pro návrh,

Pešková Jana - proti návrhu,

Petrová Jana - pro návrh,

Pilip Ivan - pro návrh,

Plachý Jaroslav - pro návrh,

Plechatá Ivana - pro návrh,

Pleva Petr - pro návrh,

Polášek Luděk - proti návrhu,

Procházka Vladimír - pro návrh,

Prokop Michal - pro návrh,

Přibáň Martin - pro návrh,

Rajsiglová Laura - proti návrhu,

Ransdorf Miloslav - proti návrhu,

Recman Svatomír - proti návrhu,

Róschová Anna - pro návrh,

Rujbrová Zuzka - proti návrhu,

Ruml Jan - pro návrh,

Sehnalová Olga - proti návrhu,

Sehoř Karel - pro návrh,

Severa Pavel - pro návrh,

Schling Jaromír - proti návrhu,

Skalický Jiří - pro návrh,

Skopal Ladislav - proti návrhu,

Sládek Miroslav - proti návrhu,

Smetana Martin - proti návrhu,

Snítilý Evžen - proti návrhu,

Sobotka Bohuslav - proti návrhu,

Stráský Jan - pro návrh,

Svoboda Václav - proti návrhu,

Svobodová Alena - proti návrhu,

Šafařík Pavel - pro návrh,

Šimůnek Petr proti návrhu,

Škorpilová Hana - proti návrhu,

Škromach Zdeněk - proti návrhu,

Šmucr Rudolf - proti návrhu,

Šojdrová Michaela - pro návrh,

Španbauer František - proti návrhu,

Špidla Vladimír - proti návrhu,

Štěpová Vlasta - proti návrhu,

Štrait Jaroslav - proti návrhu,

Šulák Petr - proti návrhu,

Švrček Zdeněk - pro návrh,

Talíř Jaromír - pro návrh,

Teplík Tomáš - pro návrh,

Tešnar Dušan - proti návrhu,

Titz Miloš - proti návrhu,

Tlustý Vlastimil - pro návrh,

Tollner Pavel - pro návrh,

Tomíček Rudolf - proti návrhu,

Třebický Jan - pro návrh,

Turek Radim - proti návrhu,

Tyl Miroslav - pro návrh,

Uhde Milan - pro návrh,

Ullmann Josef - pro návrh,

Vacek Miroslav - proti návrhu,

Václavek Jiří - proti návrhu,

Vidím Jan - pro návrh,

Vik Jan - proti návrhu,

Vlach Jiří - pro návrh,

Vlček Miloslav - proti návrhu,

Vodička Jindřich - pro návrh,

Vojíř Oldřich - pro návrh,

Volák Stanislav - pro návrh,

Vrcha Oldřich - proti návrhu,

Vrzal Ivan - pro návrh,

Vrzáň Petr - proti návrhu,

Výborný Miloslav - pro návrh,

Vymětal Karel - proti návrhu,

Wagner Jozef - pro návrh,

Zachardová Jindřiška - proti návrhu,

Zajíc Petr - proti návrhu,

Zajícová Blanka - proti návrhu,

Zajíček Zdeněk - pro návrh,

Zaorálek Lubomír - proti návrhu,

Zeman Eduard - proti návrhu,

Zeman Miloš - proti návrhu,

Zieleniec Josef - pro návrh,

Zima Anton - pro návrh,

Zvěřina Jaroslav - pro návrh,

Žižka Jan - proti návrhu,

Ambrozek Libor - pro návrh,

Bartoš Vladimír - pro návrh,

Bartošková Drahoslava - pro návrh,

Bařinka Vlastimil - pro návrh,

Bašta Jaroslav - proti návrhu,

Benda Marek - pro návrh,

Bláha Jan - proti návrhu,

Borák Josef - pro návrh,

Bratinka Pavel - pro návrh,

Brožík František - proti návrhu,

Březina Tomáš - pro návrh,

Budinský Vladimír - pro návrh,

Bureš Eduard - pro návrh,

Buzková Petra - proti návrhu,

Cisár Vladimír - proti návrhu,

Čech František - proti návrhu,

Čelišová Květoslava - proti návrhu,

Čermák Petr - pro návrh,

Černý Jan - pro návrh,

Češka Roman - pro návrh,

Čevela Rostislav - proti návrhu,

Dostál Pavel - proti návrhu,

Ekert Milan - proti návrhu,

Emmerová Milada - proti návrhu,

Exner Václav - proti návrhu,

Filip Vojtěch - proti návrhu,

Fischerová Eva - proti návrhu,

Fójcik Vavřinec - pro návrh,

Frank Václav - proti návrhu,

Frankl Michal - pro návrh,

Gavlasová Jana - proti návrhu,

Gongol Jaroslav - proti návrhu,

Grebeníček Miroslav - proti návrhu,

Grégr Miroslav - proti návrhu,

Gross Stanislav - proti návrhu,

Grulich Václav - proti návrhu,

Grůza Jan - pro návrh,

Hofhanzl Čestmír - pro návrh,

Hofman Jiří - proti návrhu,

Hojdar Josef - proti návrhu,

Holáň Vilém - pro návrh,

Holub Josef - pro návrh,

Honajzer Jiří - pro návrh,

Horníková Zdeňka - pro návrh,

Houzák Josef - proti návrhu,

Hrůzová Vlasta - proti návrhu,

Hulínský Petr - proti návrhu,

Huml Ondřej - pro návrh,

Chobot František - proti návrhu,

Janeček Josef - pro návrh,

Jičínský Zdeněk - proti návrhu,

Jirousová Taťána - proti návrhu,

Kalus Jaromír - pro návrh,

Kapoun Miroslav - proti návrhu,

Karas Jiří - pro návrh,

Kasal Jan - pro návrh,

Kladívko Tomáš - pro návrh,

Klanica Zdeněk - proti návrhu,

Klas Jan - pro návrh,

Klaus Václav - pro návrh,

Kočárník Ivan - pro návrh,

Koháček Petr - pro návrh,

Kolář Robert - pro návrh,

Kolářová Milena - pro návrh,

Kopecký Robert - proti návrhu,

Kořínková Květoslava - proti návrhu,

Kostrhun Jan - proti návrhu,

Koucký Jan - pro návrh,

Kováčik Pavel - proti návrhu,

Krampera Zdeněk - proti návrhu,

Krása Václav - pro návrh,

Kraus Michal - proti návrhu,

Krejsa Josef - proti návrhu,

Kroupa Daniel - pro návrh,

Kučera Miloslav - proti návrhu,

Kudláček Libor - pro návrh,

Kulka Dušan - pro návrh,

Kuneš Michal - proti návrhu,

Kupčová Jitka - proti návrhu,

Kužílek Oldřich - pro návrh,

Květák Tomáš - pro návrh,

Kynčl Milan - pro návrh,

Langer Ivan - pro návrh,

Laštůvka Vladimír - proti návrhu,

Ledvinka Karel - pro návrh,

Lobkowicz Michal - pro návrh,

Loukota Milan - proti návrhu,

Lukáš Věnceslav - pro návrh,

Lux Josef - pro návrh,

Mach Karel - pro návrh,

Macháček Antonín - proti návrhu,

Machovec Karel - proti návrhu,

Maixner Pavel - proti návrhu,

Maňásek Jaroslav - proti návrhu,

Mandík Josef - proti návrhu,

Marvanová Hana - pro návrh,

Mašek Ivan - pro návrh,

Maštálka Jiří - proti návrhu,

Matulka Dalibor - proti návrhu,

Melčák Miloš - proti návrhu,

Melichar Jaroslav - pro návrh,

Nájemník Václav - pro návrh,

Navrátil Dušan - pro návrh,

Nečas Petr - pro návrh,

Nehera Jindřich - proti návrhu,

Nejezchleb Karel - pro návrh,

Novák František - pro návrh,

Novák Jaroslav - proti návrhu,

Novák Jiří - pro návrh,

Novák Libor - pro návrh,

Noveská Marie - proti návrhu,

Nývltová Radomíra - proti návrhu.

Dámy a pánové, konstatuji, že jsme ukončili jmenovité hlasování o důvěře vládě. V tomto okamžiku se táži, zda si přeje někdo vystoupit a vyjádřit se k hlasování. Není tomu tak.

Dámy a pánové, chtěl bych se v tomto okamžiku zeptat ověřovatelek, jakou časovou lhůtu si žádají pro ověření výsledků. Bude stačit 15 minut? Děkuji. Vyhlašuji tedy přestávku do 20.15 hodin. Poté budeme seznámeni s oficiálním výsledkem hlasování.

(Schůze přerušena ve 20.10 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 20.17 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa. Za několik vteřin vyzvu zástupkyni ověřovatelek, aby nás seznámila s oficiálním výsledkem tohoto hlasování.

Dámy a pánové, prosím o klid. Prosím, abyste zaujali svá místa. Ještě jednou prosím o klid tak, abychom mohli důstojně vyhlásit oficiální výsledky hlasování o důvěře vlády České republiky.

Dámy a pánové, prosím nyní zástupkyni ověřovatelů, aby nás seznámila s oficiálním výsledkem tohoto jmenovitého hlasování. Prosím paní kolegyni Bartoškovou.

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dámy a pánové, vážená sněmovno, v hlasování ohledně důvěry vládě se vyjádřilo pro návrh 101 poslanců, proti návrhu 99 poslanců.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní ověřovatelce. Dámy a pánové, konstatuji, že vládě České republiky byla vyslovena poměrem 101 : 99 důvěra.

Konstatuji, že jsme ukončili projednávání tohoto bodu. O slovo se v tomto okamžiku hlásí předseda vlády pan Václav Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Vážená sněmovno, dovolte mi, vážení poslanci, vážené poslankyně, abych vám jménem svým i jménem vlády České republiky poděkoval za vyslovení důvěry. Chtěl bych říci, že jsme si vědomi, a to říkám za sebe a doufám i za nás všechny zde i za celou naši zemi, závažnosti tohoto hlasování. Současně bych vás chtěl ubezpečit, že jsme si také vědomi těsnosti provedeného hlasování a víme, co to znamená. Současně jsme si vědomi toho, že tento výsledek pro nás, kteří jsme tuto důvěru dostali, znamená obrovskou a zodpovědnou práci, ale chtěl bych vás ubezpečit, že vláda je odhodlána tuto práci podstoupit s vědomím, že nebude tleskáno za všechno, co v této chvíli udělá. Chtěl bych poprosit současně sněmovnu o maximálně možnou spolupráci, chtěl bych nabídnout maximálně možné zlepšení komunikace mezi vládní koalicí a opozicí. Myslím si, že toto je zapotřebí. Nakonec bych ještě jednou chtěl poděkovat za vyslovení této důvěry. Opakuji, že bychom tuto důvěru chtěli nezklamat.

Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, konstatuji, že jsme projednali tento bod. Uzavřeli jsme tento bod. Než vyhlásím krátkou přestávku, hlásí se o slovo předseda klubu pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, vítězství vládní koalice je velmi těsné a stojí na chatrných základech. Do půl roku se klidné může opakovat znovu.

Ale rád bych parafrázoval jednoho klasika, občana Československé republiky. Ještě před hodinou jsme stáli na kraji propasti. Od té doby jsme učinili rozhodný krok vpřed. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pokračovat v jednání budeme ve 20.30 hodin bodem č. 39 Zpráva vlády o všech zamýšlených deregulačních, cenových a jiných opatřeních.

(Schůze přerušena ve 20.25 hodin.)

(Schůze zahájena ve 20.32 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, čas určený pro přestávky vypršel. Prosím, abyste se dostavili do jednací síně. Budeme pokračovat v projednávání pořadu 11. schůze, přičemž dalším bodem pořadu bude zpráva vlády o všech zamýšlených deregulačních cenových a jiných opatřeních, která mohou během roku 1997 nepříznivě ovlivnit situaci občanů, spolu s kvantifikací těchto dopadů a návrhem kompenzačních sociálních opatření.

Tento bod byl zařazen v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny č. 212 z 5. 2. 1997. Prosím pracovnice Kanceláře, aby upozornily v předsálí, že pokračujeme v jednání.

O slovo se v tomto okamžiku přihlásil pan kolega Páv a potom pan kolega Vik. Dámy a pánové, prosím o klid. Prosím všechny vášnivé telefonisty, aby když už musí tuto strašnou věc páchat ve sněmovně, aby tak činili alespoň potichu.

Pan kolega Páv má slovo.

Poslanec Tomáš Páv: Děkuji, pane předsedající.

Pane předsedající, vážená sněmovno. Žádám tímto o zařazení nového bodu, který by se jmenoval "Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k výročním finančním zprávám politických stran a hnutí za rok 1996". O zařazení tohoto bodu jsem se již jednou na této schůzi pokoušel, omluvte prosím proto moji dotěrnost. Ale buď jsem špatně vyslovil naléhavost zařazení tohoto bodu, anebo je to tím, že se prosté neposloucháme. Sněmovna moji žádost nepřijala. Prosím o malou chvilku pozornosti a klidu na jednu jedinou větu.

Bez projednání tohoto bodu Ministerstvo financí nemůže vyplatit příspěvky na činnost politických stran. Ještě jednou to opakuji: Bez projednání tohoto bodu Ministerstvo financí nemůže vyplatit příspěvky na činnost politických stran. Proto vás prosím o pozornost a o to, abyste vyslovili přízeň této mé žádosti.

Navrhuji zařazení tohoto bodu před dosavadní bod 66 na začátek bloku zpráv, které byly svěřeny rozpočtovému výboru.

Na závěr upozorňuji ještě všechny strany, které mají nárok na příspěvek ze státního rozpočtu, že mají své výroční zprávy podle této zprávy v pořádku. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Pávovi. Jako další se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Vik. Prosím, aby se ujal slova.

Procedurální návrh pana kolegy Páva jsem si zaznamenal. Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, pane předsedající, dovoluji si v této chvíli požádat jménem klubu SPR-RSČ o přestávku na jednání poslaneckého klubu v délce trvání 25 minut. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, vyhlásím přestávku poté, co rozhodneme o návrhu pana kolegy Páva. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Pan kolega Gross se hlásí o slovo. Jako předseda klubu má na to právo.

Pane kolego, máte slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedající, dámy a pánové. Poprosil bych, aby o návrhu kolegy Páva se hlasovalo až po přestávce, aby se vyjasnily některé technické záležitosti.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Žádáte tím pádem, aby se hlasovalo zítra?

Poslanec Stanislav Gross: Tak nechť se hlasuje zítra. To je podstata toho návrhu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dobrá. Dámy a pánové. O návrhu pana kolegy Páva rozhodneme hlasováním až zítra ráno.

I po tomto konstatování trvá klub SPR-RSČ na přestávce? (Ano.) Vyhlašuji tedy přestávku do 21.00 hodin.

(Schůze přerušena ve 20.38 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 21.01 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP