Úterý 8. července 1997

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane místopředsedo, já ještě upozorňuji na to, že bylo možno zvolit variantu - schválit usnesení rozpočtového výboru jako celek a s ohledem na složitou problematiku jsem se rozhodl nenavrhnout tuto variantu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Pan kolega Mašek se hlásí, pan ministr se chce vyjádřit k tomu problému? Pan kolega Mašek má slovo.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, on je tady jiný problém. Já myslím, že věcně je to celkem jedno, jestli zvolíme tento postup, nebo postup kolegy Krause, ale obecně si musíme říci, že ta procedura, kdy se vlastně zjišťuje, který ten návrh bude první, je procedura, která se týká toho, že ty návrhy se liší kvantitativně jakýmsi způsobem. V tomto případě jde o výrazný kvalitativní rozdíl, protože současný stav je 750 tis., rozpočtový výbor navrhuje jedním směrem a já navrhuji druhým směrem. Takže jaksi není to klasicky ten typ návrhu, kde se jaksi rozhoduje mezi dvěma, třemi, čtyřmi variantami jenom kvantitativně odlišnými.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já tomuto výkladu rozumím. Pan kolega Brožík se hlásí o slovo.

 

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, dámy a pánové, já si myslím, že návrh kolegy Krause byl relevantní, protože se jedná o základ, o vlastně daňový práh, na který se tedy ten vládní návrh má posunout nebo nemá posunout. Jestli pan kolega Mašek bude čekat, že teď buď schválíme, nebo neschválíme návrh rozpočtového výboru, přehlasujeme vládní návrh na 500 tis. a pak, až se dostaneme podle posloupnosti na váš návrh a přehlasujeme ho zpátky na milión, já si myslím, že jakmile bude přehlasován první návrh rozpočtového výboru, že o vašem už se nebude moci hlasovat. (Vlach: Samozřejmě, pane kolego.)

Já si ale myslím, že by se patřilo, abychom orientačně rozhodli, o kterém budeme hlasovat napřed.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se domnívám, že se nevyhneme tomu orientačnímu hlasování. Další kolegové stahují své návrhy. Nebude-li námitek, já bych dal hlasovat tedy o tom, kdo podporuje 500 tis., kdo podporuje 750 tis., kdo podporuje milión, tak se z té situace dostaneme.

 

Poslanec Jozef Wagner: Bez 750 tis., protože to je současný stav a nenavrhuje nikdo změnu. Může se hlasovat jenom o dvou variantách: 500 tis. a jeden milión. 750 tis. je stav v platném zákonu a vláda nenavrhuje změnu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dobře. Kdo podporuje v tomto orientačním hlasování 500 tis., ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 148. Kdo je proti? (A stejně nechám doběhnout čas.)

Tento návrh podpořilo 84 kolegyň a kolegů.

 

Kdo je pro milión, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 149.

Děkuji, tento návrh podporuje 57 kolegyň a kolegů.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, zkráceně řečeno, na 500 tis.

Kdo je teď už v rozhodujícím hlasování pro schválení tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 150. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 78 pro, 98 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Domnívám se, že můžeme hned rozhodnout o návrhu kolegy Maška.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, považuji to také za logické. Není-li námitek, rozhodneme nyní o tom, zkráceně řečeno, miliónu.

Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 151. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 45 pro, 96 proti.

 

Prosím o předložení dalšího návrhu.

 

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh je třetí z usnesení rozpočtového výboru k bodu 17, tj. k § 7, a změní se včetně poznámek. Pan ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 152.Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 112 pro, 50 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Nyní přicházíme k návrhům pana poslance Budinského. První je k bodu 3 - § 2 odst. 2. Pan ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 153. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 115 pro, 44 proti.

 

Prosím další návrh.

 

Poslanec Jozef Wagner Další návrh pana poslance Budinského k bodu 7. Pan ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ve 154. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 115 pro a 49 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Třetí návrh pana poslance Budinského je k § 5, odst. 7 - v první větě vypustit slovo "zúčtované" a ve čtvrté větě vypustit slovo "zaúčtované". Pan ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 155. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 163 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh pana poslance Budinského je k § 7, odst. 5, písmeno d) - ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 156. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 114 pro, 65 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh pana poslance Budinského je rovněž k bodu 17, ke stejnému §, k písmenu g). Stanoviska jsou souhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 157. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 114 pro, 48 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Souhlasná stanoviska jsou rovněž k dalšímu návrhu poslance Budinského, vztahujícímu se rovněž k bodu 17, § 7, odstavec 5, písmena j) a k), včetně poznámek.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 158. Kdo je proti? Kolegové a kolegyně si stěžují na to, že nestihli zareagovat. Dámy a pánové, hlasování budeme opakovat.

 

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 159.

Návrh byl schválen poměrem hlasů 102 pro, 75 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Sedmý návrh pana poslance Budinského rovněž doporučujeme.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 160. Kdo je proti.

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 115 pro a 49 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Osmý návrh pana poslance Budinského, vztahující se k § 12, odstavec 2, rovněž doporučuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Stanoviska jsou tedy kladná. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, který je uveden na straně čtyři, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 161. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 113 pro, 45 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: K devátému návrhu pana kolegy Budinského jsou souhlasná stanoviska.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 162. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 111 pro, 47 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Doporučujeme k přijetí desátý návrh pana kolegy Budinského, vztahující se k § 12, odstavec 2.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu v hlasování číslo 163? Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 156 pro, 4 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Souhlasná stanoviska jsou i k jedenáctému návrhu pana kolegy Budinského.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 164. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 166 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Doporučujeme i dvanáctý návrh pana kolegy Budinského.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho schválení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 165. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 165 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: K třináctému návrhu kolegy Budinského jsou rovněž souhlasná stanoviska.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 166. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 167 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Stejně souhlasná stanoviska jsou i ke čtrnáctému návrhu pana poslance Budínského.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko, v hlasování 167. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 162 pro, 1 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Doporučujeme i patnáctý návrh kolegy Budinského.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 168. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 161 pro, 1 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Souhlasná stanoviska jsou i k šestnáctému návrhu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 169. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 161 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: U sedmnáctého bodu bych měl jenom upřesnění: Nelze to považovat za doplnění v podstatě to měl být nový bod. Navrhuje se za bod padesát šest vložit nový bod, který zní přesně, ale technicky se to nestalo a proto na to upozorňuji. Stanoviska jsou souhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 170. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 166 pro, nikdo proti.

 

Propracovali jsme se na pátou stranu našeho tisku. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jozef Wagner: Začínám osmnáctým bodem, který rovněž doporučujeme.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí osmnáctého návrhu pana kolegy Budinského, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 171. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 165 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: 19. bod rovněž doporučujeme. Připomínám, že podobná změna je obsažená v novele zákona o spotřebních daních.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Hlasování číslo 172. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 165 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Rovněž doporučujeme 20. bod.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí 20. pozměňovacího návrhu pana kolegy Budinského, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 173. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 160 pro, 1 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner Domnívám se, že zatím nebyl schválen žádný pozměňovací návrh k § 19, odstavec 2, jiný, a proto je hlasovatelný a lze doporučit i 21. návrh pana kolegy Budinského.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 174. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 94 pro, 69 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: U 22. návrhu pana kolegy Budinského musíme pouze sdělit, že navržený text je legislativně nadbytečný. Lze s ním souhlasit, ale zákon by byl uplatňován i bez navrhované změny stejně. Nepřekáží to.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Nicméně, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 175. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 85 pro, 81 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Souhlasné stanovisko máme k poslednímu návrhu pana poslance Budinského, k 23.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 176. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 164 pro, 1 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: A nyní přicházíme k prvnímu návrhu pana poslance Vymětala. To je ten předmětný návrh, kde nás pan poslanec požádal...

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: ...že bychom nejprve měli rozhodnout o pozměňovacím návrhu paní poslankyně Horníkové a pak postupovat dál v pořadí, jak byly návrhy předneseny. Rozhodneme nejprve o návrhu pod písm. h) ze str. 8.

 

Poslanec Jozef Wagner: Stanovisko je nesouhlasné u obou návrhů. U paní kolegyně Horníkové i u pana kolegy Vymětala.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Jak u navrhovatele, tak u zpravodaje je stanovisko nesouhlasné.

Kdo je tedy pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 177. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 50 pro, 112 proti. Vracíme se na str. 5.

 

Poslanec Jozef Wagner: Budeme hlasovat - protože návrh nebyl přijat - o návrhu pana kolegy Vymětala. Stanoviska jsou nesouhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Stanoviska jsou, jak jste říkal, nesouhlasná.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 178. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 39 pro, 138 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Druhý z návrhů pana kolegy Vymětala se vztahuje k § 19 odst. 2), o kterém jsme již rozhodli. Domnívám se, že je nehlasovatelný. Souhlasí s tím pan kolega?

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: K § 19 jsme hlasovali.

 

Poslanec Jozef Wagner Hlasovali jsme o odst. 2), o návrhu pana kolegy Budinského. Já jsem sice řekl, že jsme hlasovali o tom, ale řekl jsem to podmíněně a zeptal jsem se, jaký je názor pana kolegy Vymětala. Skutečně jde o dvě další přidané věty k tomu paragrafu. Můžeme to rozhodnout hlasováním. Zpravodaj ani navrhovatel nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Rozhodneme tedy o bodu 2) na str. 5. Druhý návrh pana kolegy Vymětala.

Kdo je pro přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 179. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 90 pro, 92 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Ani třetí z návrhů pana poslance Vymětala navrhovatel ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 180. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 91 pro, 90 proti. Dostali jsme se na str. 6.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dostali jsme se k návrhům pana kolegy Recmana. Pan kolega Recman doporučuje za bod 52 vložit nový bod. Navrhovatel ani zpravodaj nedoporučují. Pardon, pro pořádek bych se zeptal pana kolegy Recmana, jestli je možno hlasovat o skupině návrhů za d) jako o celku, nebo jestli si přeje hlasovat o každém návrhu.

 

Poslanec Svatomír Recman: V celku.

 

Poslanec Jozef Wagner: Děkuji, v celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Rozhodneme o celém písmenu d).

 

Poslanec Jozef Wagner: Omlouvám se, ono to nejde. Jde to jen u jedničky. Tam máme nesouhlasné stanovisko. U dvojky, trojky a čtyřky lze hlasovat společně. Stanovisko je tam souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Rozdělíme tedy návrhy pana kolegy Recmana tímto způsobem, jestli tomu dobře rozumím.

 

Poslanec Jozef Wagner: První bod bude samostatně, druhý, třetí a čtvrtý bod společně. K prvnímu bodu je stanovisko nedoporučující k dalším je doporučující.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je tu návrh na to, abych vás odhlásil. Všechny jsem vás odhlásil, kromě sebe. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Krátce. Aby tady nevznikly pochybnosti, v čem je souhlasné a v čem je nesouhlasné s bodem 1) návrhu pana poslance Recmana - tedy za bod 52 vložit nový bod atd. - výrazný nesouhlas Ministerstva financí.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Stanovisko pana zpravodaje. Prosím, pan kolega Cisár se hlásí.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Chtěl bych zpochybnit, pane předsedající, dámy a pánové, hlasování č. 180. Ve sjetině jsem uveden, že jsem nehlasoval, ale hlasoval jsem pro.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Omlouvám se, byl bych rád, kdybyste mohl pro mě upřesnit to, co jste říkal. Já jsem si to nepoznamenal. Jaké je číslo hlasování?

 

Poslanec Vladimír Cisár: Hlasování č. 180.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: A jaký byl výsledek?

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jestli se nepletu, hlasování se týkalo třetího návrhu pana poslance Vymětala na vypuštění bodu 84. Je to tak?

 

Poslanec Jozef Wagner: Ano.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já jsem ještě žadonil o informaci z papírů, které máte v ruce, jak hlasování dopadlo. Čili návrh nebyl přijat. Dobře.

Kdo podporuje námitku pana kolegy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 181. Kdo je proti akceptování této námitky proti výsledku hlasování?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 165 pro, 6 proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování, kterým rozhodneme o třetím z návrhů pana kolegy Vymětala. Je to poslední návrh na straně 5. Je to návrh na vypuštění bodu 84. Pan ministr nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí. Opakujeme tedy toto hlasování.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 182. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 92 pro, 93 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Myslím, že jsme hlasovali o prvním návrhu pana kolegy Recmana. (Námitky v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vyjasňovali jsme si stanoviska. Pan ministr zopakoval výrazně nesouhlasné stanovisko k bodu 1, o kterém nyní rozhodneme. Pan zpravodaj nesouhlasí.

Kdo je pro přijetí návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 183. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 91 pro, 94 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner Návrh druhý, třetí a čtvrtý kolegy Recmana pan ministr i zpravodaj doporučují a je možné o nich hlasovat společně.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Navrhovatel souhlasí s tímto způsobem.

Kdo je pro přijetí těchto návrhů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 184.Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 182 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Přecházíme k návrhům pana kolegy Ullmana. vztahují se k příloze č. 2. První z návrhů pan ministr ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 185. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 64 pro, 94 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh pana kolegy Ullmanna rovněž pan ministr ani zpravodaj nedoporučují. Je to druhý návrh v pořadí.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 186. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 103 pro, 58 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Třetí návrh pana kolegy Ullmanna pan ministr ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 187. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 102 pro, 59 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Přecházíme k návrhům pana kolegy Tomáše Páva. Jeho první návrh má podporu pana ministra i zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 188. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 106 pro, 45 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Rovněž stanovisko k druhému návrhu pana kolegy Páva je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 189. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 157 pro, 17 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Souhlasné je i stanovisko k třetímu návrhu pana kolegy Páva.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 190. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 156 pro, 1 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: I čtvrtý - poslední - z návrhů pana kolegy Páva má doporučení navrhovatele i zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho schválení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 191. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 162 pro, 2 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Nyní přecházíme k návrhům pana poslance Grégra. První z návrhů pan ministr ani zpravodaj nedoporučují. (Námitky v sále.) Ano, nelze hlasovat.

Obdobně je to u návrhu druhého, třetího a čtvrtého. Jsou shodné s návrhy pana kolegy Recmana.

Přecházíme tedy k pátému návrhu pana poslance Grégra. To se vztahuje rovněž k bodu, o kterém již bylo hlasováno.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dokonce opakovaně. Jsme tedy u návrhů pana kolegy Kopeckého.

 

Poslanec Jozef Wagner: Ano, protože návrh paní poslankyně Orgoníkové byl hlasován. Návrh pan ministr ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 192. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 91 pro, 89 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Omlouvám se, že jsem před hlasováním neupozornil, ale návrh naštěstí neprošel. Kdyby tento návrh býval prošel, tak by plátci nemohli v žádném případě opravovat ani doplňovat přijaté doklady pro účely odpočtu daní, což je zřejmě velmi špatné.

Další návrh je pana poslance Frankla. Ve svém prvním návrhu navrhuje zařadit nový bod 85. Ptám se pouze pana poslance, jestli si přeje hlasovat o bodech a) a b) samostatně nebo společně. (Poslanec Frankl: Společně.) Děkuji.

Oba návrhy pan ministr i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Stanoviska k prvnímu návrhu pana poslance Frankla jsou kladná.

Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 193. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 85 pro, 88 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Druhý a poslední návrh pana poslance Frankla ani navrhovatel, ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 194. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 1 pro, 151 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Přicházíme k návrhům pana poslance Vrzáně, který doporučuje vypustit body 37, 53, 54, 74 a 84. Páté hlasování o pátém bodu je již proběhlé a můžeme hlasovat jen o prvních čtyřech. Ptám se pana kolegy Vrzáně, jestli můžeme hlasovat společně, nebo jednotlivě. (Poslanec Vrzáň: Samostatně.) Samostatně. Děkuji.

Bod 37 vypustit. Stanovisko navrhovatele i zpravodaje je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 195. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 19 pro, 151 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Druhý bod z návrhů pana poslance Vrzáně pan ministr ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 196. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 18 pro, 148 proti.

 

Prosím o stanovisko k vypuštění bodu 54.

 

Poslanec Jozef Wagner: Je rovněž nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 197. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 21 pro, 152 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: K poslednímu hlasovatelnému návrhu pana kolegy Vrzáně, v pořadí ke 4. bodu 74, je rovněž nesouhlasné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 198.Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 20 pro, 154 proti.

 

Pokud se nepletu, rozhodli jsme hlasováním o všech pozměňovacích návrzích?

 

Poslanec Jozef Wagner: Ne. Ještě máme návrhy pana kolegy Machovce.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Omlouvám se. Přecházíme na stranu 9.

 

Poslanec Jozef Wagner: U pana kolegy Machovce jste slyšeli upřesnění návrhu. Domnívám se, že musíme hlasovat dvakrát. Nejdříve o zařazení položek, tzn., že budeme hlasovat za bod 84 vložit nový bod a hlasování bude až po položky 3403. O té už budeme hlasovat ve druhém hlasování. Je to tak správně, pane kolego?

 

Poslanec Karel Machovec: O 4401 hlasovat zvlášť.

 

Poslanec Jozef Wagner: O 4401. Celý návrh v celku, pouze o 4401 si přeje pan kolega Machovec hlasovat zvlášť. Doporučuji, abychom hlasovali nejdříve o větší části návrhu a poté o položce 4401.

Stanovisko k oběma hlasováním je nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je jasné, o čem budeme hlasovat. Nejprve o zařazení položek - nepletu-li se, čili o celém návrhu a poté o položce 440130.

Kdo je pro přijetí toho návrhu pana kolegy Machovce, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 199. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 77 proti.

 

Nyní rozhodneme o položce 440130.

 

Poslanec Jozef Wagner: Stanovisko je rovněž nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: 4401. Omlouvám se, podíval jsem se do jiného odstavce. Omlouvám se, abych vás nezmátl. Nyní budeme hlasovat o položce 4401 Prosím o stanoviska.

 

Poslanec Jozef Wagner: Nesouhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Nesouhlasná stanoviska. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 200. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 91 pro, 73 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: O návrhu pana kolegy Maška se již hlasovalo, o prvním návrhu pana poslance Vlčka nelze hlasovat, § 19 odst. 2 jsme rozhodli. Domnívám se, že je hlasovatelný druhý návrh pana kolegy Vlčka, změna v § 19 odst. 3, a stanoviska jsou nesouhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Rozhodujeme tedy o posledním návrhu na str. 9. Stanoviska jsou nesouhlasná?

 

Poslanec Jozef Wagner: Ano, nesouhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji za rekapitulaci, Kdo je pro přijetí toho návrhu, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 201.Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 92 pro, 88 proti.

 

Poslanec Jozef Wagner: Poslední návrh, o kterém je třeba rozhodnout, je návrh pana kolegy Schlinga. Navrhovatel i zpravodaj ponechávají na úvaze sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 202. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 71 pro, 50 proti.

 

Tím jsme rozhodli o všech pozměňovacích návrzích, nepletu-li se.

O slovo se hlásí pan kolega Koucký, potom pan kolega Recman.

 

Poslanec Jan Koucký: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já vystupuji současně sám za sebe, ale zároveň sděluji názor několika dalších poslanců a doprovázím ho žádostí o revokaci hlasování o návrhu pana poslance Josefa Ullmanna, kde jsme hlasovali jinak, než jaký byl výsledek, a navíc tím došlo k tomu, že návrh první neprošel a návrh druhý a třetí prošel, čímž jsme se dostali do vysloveně logického konfliktu, který způsobí velké problémy. Proto k té revokaci dávám návrh, abychom hlasovali znovu nejen o návrhu prvním, ale o všech třech návrzích dohromady jako v jednom hlasování.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Návrhy byly předloženy jako samostatné návrhy. Tak je předkládal zpravodaj. Dámy a pánové, prosím o klid. Poté, co se dohodne navrhovatel s panem kolegou Kouckým, poprosil bych navrhovatele o vyjádření. Pan kolega Ullmann s postupem, který navrhuje pan poslanec Koucký, nesouhlasí. Chtěl bych jedno upřesnění. Vy na základě sjetiny zpochybňujete výsledek toho prvního hlasování, kde jste podpořili návrh a vyšli jste tam negativně? Tak tomu mohu rozumět?

 

Poslanec Jan Koucký: Ne, naopak.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ale návrh nebyl přijat. Prosím o upřesnění, protože tak jak jste tuto námitku předložil, tak jí dobře nerozumím.

 

Poslanec Jan Koucký: I mé sdělení bylo stejně zmatené jako hlasování předtím. První hlasování, které neprošlo, nezpochybňuji. Zpochybňuji hlasování druhé, ale zároveň říkám, že podle mého názoru nelze hlasovat o těch věcech odděleně. Čili nenavrhuji opakovat hlasování kvůli zpochybnění jenom o této jedné položce, ale o všech 3 návrzích najednou.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Rozumím, ale tento postup nemůžeme my akceptovat, pokud ho neakceptuje předkladatel, tedy navrhovatel. Ale ještě prosím, abychom se nedohadovali znovu, pane kolego, vy zpochybňujete výsledek hlasování, které se týká v našem tisku str. 6, bodu 2 v návrzích pana poslance Ullmanna. Já se chci ještě zeptat, na základě čeho zpochybňujete ten výsledek?

 

Poslanec Jan Koucký: Pane předsedající, pokud nebude akceptován můj návrh, že se má z logiky věci hlasovat o všech třech návrzích najednou, tak své zpochybnění beru zpátky.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, já rozumím tomu, že máte nějakou logickou úvahu, ale já mám zase za úkol dbát na relativní čistotu této procedury, a proto sám, zpochybňujete-li výsledek, tak pro to musíte mít důvod, který může spočívat jedině v tom, že jste se zachoval jinak, než potom vyšlo na hlasovacím zařízení. Jestliže takovýto důvod nemáte, pak nepředložím sněmovně ani návrh, zda akceptuje vaši námitku. Pan kolega Tlustý se hlásí o slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych tu námitku chtěl předložit za sebe. Ke druhému hlasování o návrhu pana kolegy Ullmanna, a aby bylo zcela jasně rozuměno, v této situaci je nezbytné oddělovat formální stránku námitky a věcný problém, který vznikl hlasováním. Já námitku předkládám proto, že jsem chtěl hlasovat a hlasoval proti tomu návrhu. Ve sjetině je uvedeno "ano", čili mám formální důvod k uvedení námitky proti tomuto hlasování. Zároveň uvádím, že tou druhou, významnější námitkou je, že není možné, aby se u dvou zařízení podobného typu lišila daňová sazba tak, jak našimi hlasováními jsme to u prvního a druhého návrhu způsobili.

Pokud předkladatel nesouhlasí s touto věcnou námitkou, nezbývá než uplatnit první formální a zopakovat hlasování o druhém a třetím návrhu pana kolegy Ullmanna, u kterých výsledek byl "ano" a v mém případě došlo v zápisu k jinému výsledku, než jak jsem hlasoval.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP