Úterý 8. července 1997

 

Poslanec Robert Kolář: Další návrh je návrh uvedený pod pořadovým č. 16. Tento návrh se týká leasingu osobních automobilů a s tímto návrhem souvisí návrhy pod pořadovými č. 17, 24, 28, 29, a 40 s tím, že u bodu 28 usnesením rozpočtového výboru, což je bod 72 vládního návrhu, se vypouštějí pouze odst. 7. Odst. 6 zůstává, protože ten se nedotýká této problematiky. Zpravodaj doporučujem.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan ministr s vyjádřením?

 

Poslanec Robert Kolář: Pan ministr nedoporučuje, zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 243. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 117 pro , 43 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: O bodech 18,18 a 19 jsme již hlasovali, takže se dostáváme k bodu 20. Zpravodaj doporučuje, pan ministr doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 244. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 164 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod pořadovým č. 21. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 245. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 168 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod pořadovým č. 22. Já pouze upozorňuji, že v rámci třetího čtení jako legislativně technickou úpravu jsem navrhl vyměnit předložku "po" předložkou "ve". Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 246. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 167 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod pořadovým č. 23. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 247. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijet poměrem hlasů 164 pro, 2 proti.

 

Opravdu by takové ty návrhy, kde jsou stanoviska souhlasná a výsledky jsou kolem 170, pane kolego, nešlo sloučit?

 

Poslanec Robert Kolář: Jsem nabádán k tomu, abych se sněmovny zeptal, zda u návrhů, které diskutoval a přijal rozpočtový výbor a u nichž je souhlasné stanovisko jak zpravodaje, tak ministra financí, jestli je možno hlasovat en bloc.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se zeptám ještě spíš opačně, jestli někdo z poslanců navrhuje o některém bodě hlasovat zvlášť.

 

Poslanec Robert Kolář: Já jako zpravodaj navrhuji, protože samozřejmě o všech zbývajících bodech až do konce usnesení rozpočtového výboru nemám ke všemu já kladné stanovisko a nemá ani pan ministr financí. Takže já bych doporučoval nyní hlasovat o těch...

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: A nebylo by možné, abyste prozradili, ke kterým nemáte to kladné stanovisko? Ano, ke kterým nemáte. O tom zbytku já bych se pokusil dát hlasovat najednou.

 

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, ale to jsem právě teď navrhoval, že u těch, u kterých já nebo pan ministr financí nemáme kladné stanovisko...

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Které to jsou, pane kolego, ještě ta drobná informace kdyby tady zazněla.

 

Poslanec Robert Kolář: No, já se ptám napřed, jestli je s tímto souhlas sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je s tím evidentně souhlas. Prozraďte, kde máte rozdílné stanovisko, prosím, nebo nesouhlasné stanovisko, prostě vy nebo pan ministr.

 

Poslanec Robert Kolář: Takže nesouhlasné stanovisko je u bodu 33 (Vlach: Děkuji.) Ministr financí nedoporučuje, zpravodaj taktéž nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, o tom budeme hlasovat zvlášť. Další záporné stanovisko?

 

Poslanec Robert Kolář: Další záporné stanovisko je u bodu 41, kde zpravodaj nedoporučuje a ministr financí taktéž nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Takže já bych, jestli nebude námitek, o všech ostatních dal hlasovat nyní najednou. Je námitek? Není.

Kdo je pro přijetí tohoto souboru návrhů, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 248. Kdo je proti?

Tyto návrhy byly přijaty poměrem hlasů 164 pro, 18 proti.

 

Nyní vám předložím k hlasování návrh, který máme na str. 5 pod č. 33. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je záporné.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 249. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 116 pro, 60 proti.

 

Nyní vám předložím k hlasování návrh č. 41, který je uveden jako poslední z návrhů rozpočtového výboru, a to na str. 6, zhruba v polovině. Stanovisko navrhovatele je záporné, stanovisko zpravodaje je záporné.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 250. Kdo je proti? Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 105 proti.

 

Tím jsme dokodrcali do poloviny šesté strany a můžeme pokračovat návrhy paní poslankyně Rujbrové.

 

Poslanec Robert Kolář Návrh pod č. 1 zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 251. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 92 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem pod poř. č. 2 je dalším návrhem, který zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 252. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 89 pro, 93 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh poslance Mandíka. Zpravodaj nedoporučuje, ministr...

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Ministr také nedoporučuje. Tady by šlo o výjimku. Drobné činnosti veškeré jsou osvobozeny do výše 10 tisíc korun. Pro chov včel by byla hranice 24 tisíc korun, i když nic proti nim nemám. To by se vymykalo ze systému, navíc na tento chov jsou jiné zemědělské dotace. Tedy nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 254. Kdo je proti? Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 91 pro, 74 proti. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh poslance Machovce s legislativním zpřesněním, které přednesl v rámci třetího čtení. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 255. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 85 proti. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je první návrh pana poslance Škromacha. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 256. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 77 pro, 104 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Druhý návrh poslance Škromacha zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 257. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 99 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh poř. č. 3 pana poslance Škromacha. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 258. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 93 pro, 88 proti. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh s poř. č. 4. Já se domnívám, že je možné o něm hlasovat společně s návrhem pod poř. č. 18, neboť spolu souvisejí. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 260. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 88 proti.

 

Poslanec Robert Kolář:Dalším návrhem je návrh pod poř. č. 5. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 261. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 90 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod poř. č. 6 a já se opět domnívám, že je možné spojit toto hlasování s hlasováním o bodu č. 9. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Jsem žádán o to, abych vás odhlásil. Samozřejmě, že vaší žádosti vyhovuji. Dámy a pánové, prosím vás, abyste se znovu zaregistrovali. Rozhodneme hlasováním o právě předloženém návrhu. Stanoviska jsou záporná.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 263. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 107 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod č. 7. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 264. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 111 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod poř. č. 8. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 265. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 92 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: O návrhu s poř. č. 9 jsme hlasovali. Nyní poř. č. 10. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 266. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 93 pro, 90 proti. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Další návrh pod poř. č. 11 zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 267. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 93 pro, 85 proti. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Další návrh je pod pořadovým číslem 12. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 268. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 91 pro, 88 proti. Prosím další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Další návrh je pod pořadovým číslem 13. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 269. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 73 pro, 107 proti. Prosím další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod pořadovým číslem 14. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 270. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 93 pro, 89 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod pořadovým číslem 15. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 271. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 76 pro, 100 proti. Prosím další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod bodem 16. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 272. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 93 pro, 88 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pod bodem 17. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 273. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 92 pro, 89 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Tímto jsme vyčerpali pozměňovací návrhy pana poslance Škromacha, neboť o bodu 18 jsme hlasovali společně s bodem 4.

Nyní přichází pozměňovací návrh paní poslankyně Marvanové v původním znění.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vyjádření?

 

Poslanec Robert Kolář: Neutrální až mírně plusové.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: A pan ministr?

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Já uvedu méně poetickou formulaci. Je nutné říci, že jde o nástroj podpory bytové politiky, která nebyla obsažena ve vládním návrhu bytové politiky, odsouhlaseném. Zároveň ale platí, že jde o politiku nebo nástroj, který je v mnoha zemích standardně používán. Rozpočtové dopady je možné odhadnout zhruba na sto milionů ročně s tím, že je otazníkem, kolik lidí přesně by této částky využívalo.

Řekl bych, že z hlediska Ministerstva financí je stanovisko víceméně neutrální.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 274. Kdo je proti?

Tento návrh byt přijat poměrem hlasů 170 pro, 12 proti. Prosím další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh pana poslance Štraita, který se týká § 15 odst. 1 písm. b). K tomuto odstavci je řada pozměňujících návrhů a myslím, že o tomto konkrétně musíme hlasovat sólo, protože je přece jen jinačího charakteru a má jinou filozofii než všechny ostatní, které se k písm. b) váží.

Čili doporučoval bych o něm samostatně. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 275. hlasování této schůze. Kdo je proti? Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 93 pro, 84 proti. Prosím další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: S návrhy pana poslance Frankla jsme se již vypořádali, takže můžeme přistoupit k návrhům pana poslance Gongola. Tady také u pozměňujícího návrhu č. 1 mohu konstatovat, že jsme již hlasovali, protože je totožný s návrhem rozpočtového výboru č. 6.

Čili přistupujeme k návrhu č. 2 poslance Gongola. V téže věci podal návrh i poslanec Janeček, je to jeho druhý pozměňující návrh s tím, že pan poslanec Gongol navrhuje zvýšit částku na 16 020 Kč a pan poslanec Janeček na 18 000 Kč. Domnívám se, že je opět nutné hlasovat orientačně a teprve poté o samotných návrzích.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Kdo v orientačním hlasování je pro 16 020 Kč, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 276. hlasování. Kdo je proti?

Tento návrh získal v orientačním hlasování 46 kladných hlasů.

 

Kdo je v orientačním hlasování pro návrh pana kolegy Janečka, čili 18 000 Kč?

Tento návrh získává nesrovnatelně více hlasů. Je to nakonec rovná stovka (v hlasování číslo 277). Podrobíme hlasování tento návrh jako první.

A nyní stanovisko navrhovatele a stanovisko zpravodaje.

 

Poslanec Robert Kolář: Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 278. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 111 pro, 59 proti. Tím pádem nemůžeme hlasovat o návrhu pana kolegy Gongola

 

Poslanec Robert Kolář: Dostali jsme se k návrhu č. 3 pana poslance Gongola. Tady opět podle mého názoru musíme hlasovat orientačně, a sice z toho důvodu, že k téže věci podal pozměňující návrh pan poslanec Mašek, a sice na 18 240 Kč, a pan poslanec Janeček, který navrhuje 18 000 Kč. Čili tyto dva návrhy s panem poslancem Gongolem jsou totožné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Čili 18 240 je jeden návrh, 18 000 rovných je druhý návrh. Rekapituluji to přesně? (Ano.)

Kdo je pro 18 240, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v orientačním hlasování, které má číslo 279.

Tento návrh získal 114 hlasů.

Kdo je pro 18 tisíc rovných v orientačním hlasování, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 280.

Pro tento návrh je výrazně méně. Získal 37 hlasů.

Podrobíme tedy hlasování nejprve návrh na zvýšení na 18 240. Ještě vyjádření navrhovatele a zpravodaje.

 

Poslanec Robert Kolář: Jelikož se v tomto případě jedná o valorizaci, která proběhla ve všech ostatních položkách, doporučuji. Ministr financí taktéž doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 282. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 179 pro, 1 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Tím jsme se dostali ke čtvrtému pozměňovacímu návrhu pana poslance Gongola s upřesněním, které přednesl v rámci třetího čtení. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 283. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 77 pro, 86 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Tím jsme se dostali k pozměňujícím návrhům pana poslance Maška. První bod jsme právě před chvílí schválili.

Nyní druhý návrh, který byl upřesněn v rámci druhého čtení. Tento návrh předpokládá dvě alternativy. Při první z nich hlasujeme o tom, že výnosy z dividend byly přesunuty do 15% sazby. Při druhé alternativě - pokud by neprošla první - do 20% sazby. Stanovisko zpravodaje - nedoporučuje.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Tady bych chtěl upozornit, že každý posun o pět procent v každé z těchto sazeb je s poměrně vysokou mírou pravděpodobnosti, neboť je skoro nejsnadněji spravovatelnou daní. Znamená zhruba 800 mil. korun. Považujeme to za velmi silný dopad a z tohoto důvodu nedoporučujeme.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí návrhu 15 %, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 284. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 36 pro, 122 proti.

 

Nyní budeme hlasovat o snížení na 20 %. Stanovisko je opět nesouhlasné.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 285. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 41 pro, 121 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Další pozměňující návrh je můj pozměňující návrh číslo 1. Zpravodaj doporučuje, ministr doporučuje. Jedná se pouze o zpřesnění.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 286. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 164 pro, nikdo proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Pozměňující návrh č. 2 jsme odhlasovali v rámci balíčku rozpočtového výboru, kde byla souhlasná stanoviska. Pouze upozorňuji, že ve třetím čtení jsem přednášel tento návrh proto, že tam nebyla písmena ve výši a) 3 %, b) 10 %. Názor legislativy je ten, že by tam písmena byla stejně doplněna. Já jsem to víceméně dával pro jistotu kvůli legislativní čistotě. Při 35. bodu v balíčku jsem pak na to neupozornil.

Táži se, zda je potřeba hlasovat, nebo jestli to můžeme vzít takto na vědomí.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Domnívám se, že nemusíme znovu hlasovat. Jestli není námitek proti tomuto postupu, půjdeme k dalšímu bodu.

 

Poslanec Robert Kolář: Bod č. 3 - o tom bylo hlasováno jako o pozměňujícím návrhu k bodu č. 8 rozpočtového výboru, čili hlasovat nemusíme.

Tím jsme se dostali k návrhům pana poslance Vlčka. Domnívám se, že všechny čtyři návrhy spolu souvisí a že o nich můžeme hlasovat jako o celku. Stanovisko zpravodaje - nedoporučuje, ministr financí - nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 287. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 94 pro, 90 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem jsou dva návrhy pana poslance Exnera. S těmito návrhy jsme se vypořádali.

Dostali jsme se k návrhům pana poslance Janečka.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: O druhém návrhu pana kolegy Janečka jsme rozhodli vlastně kladně.

 

Poslanec Robert Kolář: O bodech 2 a 3 pana poslance Janečka jsme již hlasovali, takže zbývá návrh pod bodem č. 1. V případě přijetí by bylo nutno promítnout do § 38 odst. 5 písm. d). Jako zpravodaj nedoporučuji, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 288. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 97 pro, 79 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, tímto jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy. Nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, budeme hlasovat o závěrečném usnesení k zákonu. Žádný představitel klubu se nehlásí.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám předložil následující návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 147, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Kdo je pro toto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 289. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 139 pro, 13 proti. Konstatuji, že jsme projednali další bod.

Dámy a pánové, jsem si vědom toho, o co žádal předseda rozpočtového výboru, nicméně bych vám chtěl navrhnout, než udělám přestávku na jednání rozpočtového výboru a také na drobné občerstvení, abychom projednali ještě

 

48.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR
č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 148

 

Vzhledem k tomu, že suma pozměňovacích návrhů obsahuje dva pozměňovací návrhy, domnívám se, že s touto normou bychom se mohli vypořádat poměrně velmi rychle.

Není-li námitek, zahajuji tedy třetí čtení tohoto návrhu a konstatuji, že pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 148/2.

Otevírám rozpravu ke třetímu čtení, do které se hlásí pan poslanec Robert Kolář.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych se pouze vyjádřil k pozměňujícímu návrhu pod písm. b) a rád bych jej zpřesnil. Jednak čl. 1 chápejme tak, že se nejedná o nový článek I, ale pouze o rozšíření.

Dále úplně na konci stránky č. 2 pod písm. b) končí věta slovy "maximálně do výše této výše", což je nesmysl. Navrhuji tam upravit "maximálně do výše této ceny". Je to legislativní zpřesnění oproti stenozáznamu.

Dále se za sebe domnívám, že čl. III měl být čl. IV, protože čl. III je zmocněním pro úplné znění a pan předkladatel to nechtěl vypustit, čili tento článek by měl být čl. IV.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan ministr.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Vzhledem k tomu, že k tomuto bodu jsou jenom dva hlasovatelné návrhy, z nichž jeden je spíš technický, tak bych se chtěl vyjádřit ke druhému, kterým je návrh pana poslance Macha.

Návrh tak, jak je formulován, by znamenal výrazný průlom do logiky tvorby rezerv, jednak by je definoval zcela jinak pro jedno odvětví podnikání, jednak zcela nestandardním způsobem definuje částku oproti výnosům několika let, nikoliv proti majetku nebo proti nějakým konkrétním položkám v účetnictví, ale znamená i vlastně vytváření jakýchsi vlastních pojistných rezerv oproti standardnímu pojištění, které může být zahrnováno do nákladů. I jeho finanční dopady na snížení výběru daní z příjmů jsou značné, byť by v této chvíli byly těžko odhadnutelné, ale rozhodně v řádu minimálně stamiliónů korun.

Z toho důvodu bych velmi doporučoval nepřijmout tento pozměňovací návrh.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi a uzavírám rozpravu, do které se už dále nikdo nehlásí.

Dámy a pánové, nyní žádám zpravodaje, aby navrhl další postup.

 

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, navrhuji, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písm. a), čili usnesení rozpočtového výboru. Zpravodaj doporučuje, ministr financí doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, dovolil jsem si vás odhlásit. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat o tomto návrhu rozpočtového výboru. Stanoviska jsou souhlasná.

Zahajuji hlasování číslo 290. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 290. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 141 pro, nikdo proti.

Další návrh.

 

Poslanec Robert Kolář: Další návrh je návrh pod písm. b) čl. I. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 291. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 77 pro, 77 proti.

 

Poslanec Robert Kolář:. Dále navrhuji hlasovat o čl. II. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 292. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 69 pro, 88 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Jako poslední ve vašem textu čl. III, který jsem si dovolil upravit na čl. IV. Zpravodaj nedoporučuje, ministr financí nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 293. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 71 pro, 85 proti.

 

Poslanec Robert Kolář: Tímto jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a můžeme hlasovat o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Předkládám vám následující návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zajištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 148, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 294. Kdo je proti?

Návrh byl schválen poměrem hlasů 146 pro, 12 proti.

 

Dámy a pánové, konstatuji, že jsme projednali i tento bod poměrně velmi rychle a já bych vám chtěl navrhnout další postup.

Nyní bych ještě několik minut nevyhověl žádostem na přestávky. Vzhledem k tomu, že jsme rozhodli, že budeme jednat do 21. hodiny, viděl bych jako nerozumné nyní dát 30minutovou přestávku a pak se tady na 10 minut sejít. Pokusil bych se spíš projednat poslední daňový návrh v tomto bloku, kde jsem přesvědčován o tom, že suma pozměňovacích návrhů je poměrně jednoduchá a nekonfliktní, a poté bych vyhlásil přestávku vlastně do zítřka do 9 hodin ráno.

Jsou nějaké námitky proti tomu? Není tomu tak.

 

Dámy a pánové, dalším bodem je

 

49.
Návrh poslance Karla Machovce na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje
zákon ČNR č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí,
ve znění pozdějších předpisů

 

Jedná se o tisk 134. Zahajuji třetí čtení.

Pozměňovací návrhy jsme obdrželi jako sněmovní tisk 134/5. Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Kdo se do ní hlásí? Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám a prosím pana kolegu Pěničku jako zpravodaje, aby nám navrhl způsob hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, tento návrh by neměl být problémem, protože ve druhém čtení jsme se rozhodli, že materie, o které budeme hlasovat, se týká usnesení ústavně právního výboru č. 49. K tomu padl jediný pozměňovací návrh pana kolegy Zajíčka, který v článku II vypouští podle § 22 zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění pozdějších předpisů. To je jediný pozměňovací návrh a jinak, pane předsedající, po odsouhlasení tohoto návrhu můžeme dát hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Stanoviska souhlasná?

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Ano, samozřejmě.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 295. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 122 pro, nikdo proti.

 

Nyní vám předložím k hlasování tento návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Karla Machovce na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 134, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 296. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 138 pro, nikdo proti.

Konstatuji, že jsme projednali i tento bod. Děkuji vám, dámy a pánové, budeme pokračovat zítra v 9 hodin ráno projednáváním pravděpodobně bloku smluv.

 

(Schůze přerušena ve 20.12 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP