Středa 9. července 1997

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím, abyste chvíli nechali pana poslance Wagnera v klidu. Po tomto krátkém intermezzu by bylo možné, abyste přečetl text ještě jednou s těmi reformulacemi, abychom si tím usnadnili život.

 

Poslanec Jozef Wagner: Ano, přečtu celý text usnesení před hlasováním ještě jednou: "Poslanecká sněmovna souhlasí podle § 18 odst. 6 zákona č. 576/1990 Sb., rozpočtová pravidla republiky v pozdějších zněních, s převedením částky 900 milionů korun ze státních finančních aktiv České republiky do položky vládní rozpočtová rezerva, kapitola 398 - všeobecná pokladní správa státního rozpočtu na rok 1997 účelově vázaných k odstraňování škod způsobených povodněmi."

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím si, že takto bylo vyhověno oběma doporučením ze strany kolegů Brožíka i Špidly. Vidím z jejich gest, že s tím souhlasí, takže mě nezbývá, než ukončit rozpravu a zahájit hlasování o textu, který jsme slyšeli před chvílí z úst pana poslance Wagnera.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 367 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v tomto hlasování hlasovalo pro 183 poslanců, nikdo proti. Text doprovodného usnesení jsme schválili.

Děkuji vám za vstřícnost.

 

Dalším bodem je

 

70.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje občanský soudní řád
a kterým se mění zákon České národní rady č. 436/1991 Sb.,
o některých opatřeních v soudnictví, o volbách přísedících,
jejich zproštění a odvolání z funkce a o státní správě soudů České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 132/

 

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu zákona.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala paní ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová a zpravodajka ústavně právního výboru paní poslankyně Anna Röschová. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 132/2.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám nikoho přihlášeného. Táži se, chce-li někdo vystoupit v rozpravě ve třetím čtení. Není tomu tak, rozpravu tudíž končím. Ptám se navrhovatelky a zpravodajky, zda chtějí využít práva na závěrečné slovo. Nechtějí.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila.

Vím, že jsme před chvílí schválili poměrně důležitý bod a že mnohými z nás cloumají emoce, nicméně měli jsme dvouhodinovou přestávku a měli bychom se umět navzájem poslouchat. Prosím, abychom - zejména když jsou u stolku předkladatel a zpravodaj - byli opravdu vstřícní.

 

Poslankyně Anna Röschová: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, v rozpravě zazněly dva pozměňovací návrhy. Jeden vyplýval z usnesení ústavně právního výboru, druhý jsem podala já. Oba tyto návrhy máte v tisku č. 132/2. Týká se to účinnosti. První, který vyplývá z usnesení ústavně právního výboru, je s účinností od 1. 9. K tomu jsem podala pozměňovací návrh - účinnost od 1. října.

První návrh nedoporučuje ani předkladatel, ani já, druhý návrh obě doporučujeme.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nezbývá, než hlasovat o pozměňovacích návrzích. Jak jsem již oznámil, pozměňovací návrhy máte uvedené v tisku 132/2. Tento tisk můžete mít před sebou. Jedná se o jeden list. Na druhé straně máte pod body a) a b) uvedeny oba pozměňovací návrhy, které jak navrhovatelka, tak zpravodajka doporučily.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, vy jste mě neposlouchal. První nedoporučujeme ani jedna - ani paní ministryně, ani já. Teď budeme hlasovat, potom se vyjádřím k tomu druhému.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já se omlouvám. Část hlasování je zmatečná. Budeme hlasovat za několik okamžiků ještě jednou.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 369 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji, že hlasovali pro 2 poslanci, proti 136. Tento návrh nebyl schválen.

 

Poslankyně Anna Röschová: Druhý návrh pod bodem b) paní ministryně i já doporučujeme.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám.

Zahajujeme hlasování pořadové číslo 370 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Oznamuji, že pro hlasovalo 153 poslanců, proti 19. Tento návrh byl schválen.

 

Poslankyně Anna Röschová: Tímto jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Přednesu vám návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat na závěr: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje občanský soudní řád a kterým se mění zákon České národní rady č. 436/1991 Sb., o některých opatřeních v soudnictví, o volbách přísedících a jejich zproštění a odvolání z funkce a o státní správě soudů České republiky, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 132 ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 371 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji, že pro hlasovalo 161 poslanců, 18 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Projednali jsme další bod a budeme se zabývat bodem

 

71.
Vládní návrh zákona o nadacích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 38/

 

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu a prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Michal Prokop. Paní ministryně Parkanová už u stolku sedí, proto ji na toto místo nezvu.

Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 38/6.

Otevírám rozpravu, do které se zatím nikdo nepřihlásil. Vidím gesto, ruku paní poslankyně Marvanové, která ví, jaké návrhy může předkládat v rozpravě ve třetím čtení.

 

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych přednesla skutečně legislativní úpravu - sami posoudíte - mého pozměňovacího návrhu, který je na straně 29 pozměňovacích návrhů, které máte před sebou, bod K 10 - tedy moje pozměňovací návrhy č. 10, kde jsem přednesla pozměňovací návrh k § 16.

Byla jsem upozorněna legislativou, že by bylo lepší upřesnit formulačně tento pozměňovací návrh, a to tak, že by se v původním textu, tedy v tom, který projednáváme, vypustila slova "osoby, která osvědčí právní zájem" a tato slova se nahradila slovy "i bez návrhu".

Podotýkám, že smysl tohoto textu je úplně stejný, ale legislativně lépe vyjádřený, jako bod 10, který už jsem přednesla.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji kolegyni Marvanové, myslím, že bylo zřetelné. Do rozpravy se dále přihlásil pan poslanec Procházka.

 

Poslanec Vladimír Procházka: Upozornil bych jenom, že na straně 27 u bodu F ve čtvrtém řádku je "se nevztahuje ustanovení § 34, odst. 1" nikoliv toho, ale tohoto.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji za upozornění panu poslanci Procházkovi. Ptám se pana zpravodaje Prokopa, zdali souhlasí s tím, co zde bylo řečeno.

Dalším do rozpravy přihlášeným není nikdo. Domnívám se, že o tom, co navrhoval pan poslanec Procházka, není nutné hlasovat, stejně tak o tom, co přednesla kolegyně Marvanová.

V tomto okamžiku končím rozpravu a poprosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

Chtěl bych říci, že sněmovní tisk 38/6, který máme před sebou, má 32 stran. Spoléhám se jednak na pana zpravodaje, jednak na vaši pozornost a vstřícnost k nám oběma, kteří vás budeme provázet tímto hlasováním.

Prosím, pane poslanče Prokope.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji pane předsedající. Pokusím se dostát důvěře, kterou ve mě vkládáte, a pokud možno hlasování navrhnu organizovat tak, abychom na něm nestrávili celý zbytek dnešního dne. Tisk sice má skutečně více než 36 stran, ale rád bych upozornil sněmovnu na to, že valnou část stránek, kterou tisk obsahuje, zabírají pozměňovací návrhy označené písmenem A, tj. komplexní pozměňovací návrh výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, tedy ten návrh, který ve druhém čtení sněmovna již odsouhlasila jako podklad pro jednání, a proto o něm hlasovat nemusíme. Tím bych rovnou doporučoval kolegům, abychom přeskočili na stranu 20, kde teprve pod písmenem B začínají další pozměňovací návrhy, o kterých bychom měli hlasovat.

Rovněž si dovolím upozornit, že pod písmenem B a pod písmenem C jsou návrhy obsažené v usneseních jednak rozpočtového výboru z 8. schůze ze dne 28. listopadu, a pod písmenem C potom ústavně právního výboru ze dne 27. a 28. listopadu. To znamená, že jsou to většinou návrhy, které jsou v současné době už nehlasovatelné, protože se vztahovaly k původnímu vládnímu návrhu. My jsme, jak už jsem sdělil, odsouhlasili, že podkladem bude znění tak, jak je obsaženo pod bodem A. Říkám to jen proto, abyste se nelekali, že návrhů je tolik. Myslím, že se nám podaří je redukovat.

Navrhl bych, abychom začali hlasovat o bodě B 1, tj. o pozměňovacím návrhu, který je obsažen v usnesení rozpočtového výboru a týká se definice cílů obecně prospěšných, k jejichž naplnění má sloužit nadace.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám, pane zpravodaji. Dříve než nechám hlasovat tak, jak navrhujete - já se s vaším postupem ztotožňuji, zeptám, není-li námitek proti tomuto postupu. Žádné nevidím, takže můžeme přistoupit k hlasování.

 

Poslanec Michal Prokop: Stanovisko moje je víceméně neutrální, spíše souhlasné. Stanovisko paní ministryně jako navrhovatelky je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 372. Táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 155 poslanců, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji, jenom upozorňuji, že schválením tohoto pozměňovacího návrhu nelze již hlasovat o návrhu označeném písmenem G, jde tedy o návrh pana poslance Grégra, týkající se stejné problematiky.

Nyní, vážení kolegové, jsou body B 2 až B 6. Jsou to body, které jsou obsaženy v usnesení rozpočtového výboru. Tyto body jsou nehlasovatelné, prostě proto, že problematika, kterou řeší, je již zapracována v podkladu, který máme.

Body B 5 a B 6 jsou nehlasovatelné, poněvadž se vztahují k jiné materii. O těchto bodech hlasovat nemůžeme.

Nyní bychom měli hlasovat - navrhuji hlasovat o bodech B 7 a B 8, ale upozorňuji na to, že přesnější a lepší dikci k téže problematice má návrh paní poslankyně Marvanové, který najdete pod označením K 12. Doporučuji, abychom vyřešili tento problém tím, že bychom hlasovali o návrhu označeném K 12. Bude-li přijat, nebudou potom body B 7 a B 8 již hlasovatelné.

Navrhuji nyní hlasovat o bodu K 12.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Musím se zeptat sněmovny, jestli není námitek proti tomuto postupu. Není. Nevidím žádnou námitku. V tomto okamžiku mě zajímá názor váš, pane zpravodaji, a paní předkladatelky na K 12.

 

Poslanec Michal Prokop: Můj názor je souhlasný, paní ministryně rovněž souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 373 a táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem 63 pro, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji. Nyní bychom měli hlasovat o bodu B 9, ale ten je nehlasovatelný, rovněž se vztahuje k původnímu znění, nepočítá s nadačními fondy, čili o něm hlasovat nelze.

Dále je bod B 10. Doporučuji, abychom hlasovali nejprve o téže problematice, která je lépe formulována v bodě C 11, tedy v usnesení ústavně právního výboru. Jde o naprosto totéž, jen formulace, kterou obsahuje C 11, je lepší, čili doporučuji hlasovat o bodě C 11. Pokud bude přijat, už nebudeme muset hlasovat o bodu B 10.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Opět se musím zeptat sněmovny, zdali nikdo nic nenamítá. Žádnou námitku nevidím, váš postup je možný, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji. Stanoviska navrhovatele i zpravodaje jsou souhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 374. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem 164 pro, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní bychom měli hlasovat o bodu B 11. Je ale nehlasovatelný, protože tato problematika, kterou řeší, je již obsažena v samotném tisku, který máme jako podklad, takže o něm hlasovat nebudeme.

Naopak následuje bod B 12, o kterém bychom hlasovat mohli a měli. Stanovisko navrhovatele souhlasné, stanovisko zpravodaje rovněž souhlasné.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 375. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 160 poslanců, nikdo proti, návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní bod B 13. Je rovněž nehlasovatelný, opět problematika, kterou řeší, je obsažena již v původním podkladě, takže o něm hlasovat nebudeme.

Následuje bod B 14, který se týká účinnosti. Upozorňuji, že samozřejmě zde navržená účinnost je už nepoužitelná, poněvadž se týká dokonce loňského roku. Doporučoval bych na závěr potom hlasovat o účinnosti najednou, tak jak ji navrhla paní poslankyně Marvanová. Čili ani o bodu B 14 v tuto chvíli bychom hlasovat nemuseli. Je nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Musím se v tomto okamžiku ale zeptat, jestli proti tomuto postupu není námitka. Žádnou námitku nevidím, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Michal Prokop: Dostáváme se k bodům označeným pod písmenem C na str. 22 a jsou to tedy pozměňovací návrhy ústavně právního výboru z listopadu. Upozorňuji, že body C 1 až C 7 jsou v tuto chvíli nehlasovatelné z důvodů, které jsem již uvedl v několika předchozích případech. Buď jsou problémy řešeny již v podkladu, nebo se to vztahuje k původnímu textu, takže je to nepoužitelné. C 1 až C 7 jsou nehlasovatelné.

Dalším bodem, o kterém bychom měli hlasovat, je bod C 8. Ten najdeme na straně 23. Stanoviska navrhovatele i zpravodaje jsou souhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 376. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 159 poslanců, nikdo proti. Návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Jen upozorňuji, že v tuto chvíli již nemůžeme hlasovat o bodu E 9. K tomu se ale dostaneme později.

Dále body označené C 9 a C 10 opět jsou nehlasovatelné. Opět ze stejných důvodů, o kterých jsem hovořil před chvílí již několikrát.

Bod C 11, který je v pořadí - o něm jsme již hlasovali, takže máme ho za sebou rovněž.

Stejně body C 12 a C 13 jsou opět nehlasovatelné, opět ze stejných důvodů, vztahují se prostě k jinému tisku.

Další bod, o kterém bychom hlasovat měli, je bod označený C 14. K němu stanoviska jak navrhovatelky, tak zpravodaje jsou souhlasná.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 377. Táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Pro hlasovalo 162 poslanců, 1 proti, návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní se dostáváme k bodu C 15. Tady bych doporučoval jeho znění rozdělit, a to tak, že první odrážka, bod 15 na str. 24, má tři fousy, tři odrážky. První odrážka je již nehlasovatelná, protože vlastně je zapracována již v tisku, který máme jako podklad, zatímco druhá a třetí, jsou to všechno legislativně technické úpravy, jsou hlasovatelné a stanoviska jak paní ministryně, tak moje jako zpravodaje jsou souhlasná. Pokud není námitek, hlasovali bychom pouze o druhých dvou odrážkách u bodu C 15 zároveň jedním hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Sám jste řekl, není-li námitek, takže se na to sněmovny zeptám. Námitku nikdo nevznáší, takže vaše doporučení platí.

Zahajuji hlasování číslo 378. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji, že pro hlasovalo 161 poslanců, nikdo proti, návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji. Následující bod C 16 opět je nehlasovatelný. To jsme již několikrát zdůrazňovali, z jakých důvodů, a nyní doporučuji, abychom hlasovali v jednom bloku o bodech C 17, C 18, k tomu se ještě vrátím, a C 19, a to tak, že u bodu C 18, který najdete na str. 24, bychom hlasovali pouze o prvních dvou odrážkách. Upozorňuji, že se jedná o legislativně technické úpravy, ty druhé dvě odrážky, které v tomto bodě jsou, jsou obsahem pozměňovacího návrhu, který je pod písmenem D, jde tedy o pozměňovací návrh rovněž ústavně právního výboru, ale novější, čili já bych doporučoval hlasovat o C 17, C 18, první dva fousy, a C 19 najednou.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím, že zde zase platí to, pokud nikdo nevznese námitku, takže já jsem povinen se sněmovny zeptat. Nevidím nikoho, kdo by vznášel námitku, čili i v tomto případě je možné postupovat tak, jak jste navrhl.

 

Poslanec Michal Prokop: Ano. Stanoviska jsou souhlasná, jak paní ministryně, tak moje.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 379. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 161 poslanců, proti nikdo, návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní je bod C 20, který se opět týká účinnosti a opět se jedná o nehlasovatelný bod, protože účinnost je navržena na den, který je už za námi, takže se vrátíme k účinnosti až za chvíli, až se dostaneme k návrhu paní poslankyně Marvanové.

Nyní je k hlasování pozměňovací návrh obsažený pod písmenem D na straně 25, který byl upřesněn ještě paní poslankyní ve druhém čtení. K tomuto bodu jsou stanoviska obou, jak paní ministryně, tak moje, rovněž doporučující.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 380. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Pro hlasovalo 161 poslanců, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní se dostáváme k pozměňovacím návrhům poslankyně Rujbrové, které jsou označeny písmenem E. Tady musím upozornit, že návrhy označené E 1 až E 8 a návrh E 10 jsou nehlasovatelné. Je to komplexní pozměňovací návrh a tak jako původní návrh ústavně právního výboru nepočítá s existenci nadačních fondů, čili nelze o něm vůbec hlasovat.

Pokud se týče bodu E 9, ten už také je nehlasovatelný, protože jsme schválili, pokud si dobře vzpomínám, bod C 8, a tím pádem o bodu E 9 nelze rovněž hlasovat.

Jediné, co je k hlasování, je bod E 11, který navrhuje účinnost v tomto případě k 1. 11. 1997, to je sice datum, které teprve nastane, ale vzhledem k legislativním lhůtám Senátu, podpisu prezidenta atd. se nedomnívám, že je to datum reálné. Čili bych doporučoval rovněž o tomto návrhu v tuto chvíli nehlasovat, a pouze pokud by nebyl schválen návrh paní poslankyně Marvanové k účinnosti, pak by bylo nutno hlasovat o návrhu E 11.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dívám se na paní poslankyni Rujbrovou, zdali s tímto postupem souhlasí. Je potřeba její souhlas. Děkuji za vstřícnost. Myslím, že můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní jsme u písmene F, to je pozměňovací návrh pana poslance Procházky. Týká se starších nadací vzniklých podle starších předpisů, podle občanského zákoníku z roku 1811, který navrhuje delší dobu pro podávání návrhu na zápis do nadačního rejstříku pro tyto nadace. Ten je samozřejmě hlasovatelný. Stanovisko paní ministryně je souhlasné, moje stanovisko je spíše neutrální.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji a zahajuji hlasování pořadové číslo 381. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo výsledkem 88 pro, 56 proti. Návrh nebyl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Návrh nebyl schválen. Já nechci zneužívat roli zpravodaje, ale domnívám se, že se nic tak hrozného nestalo. Jde totiž pouze o lhůtu pro podání návrhu. Důvody, které pan předkladatel uváděl, nejsou takové váhy. Nebudu už dále pokračovat, promiňte.

Nyní jsme u návrhu pod písmenem G pana poslance Grégra. O tom už hlasovat nelze, protože byl schválen návrh rozpočtového výboru v této věci, tudíž je návrh pana poslance Grégra nehlasovatelný. Dostáváme se k návrhu pod bodem H. Doporučoval bych ovšem vzhledem k tomu, že paní poslankyně Marvanová ve své části návrhu pod písmenem K má návrh, který se týká téhož paragrafu, ale jiné věci, abychom se k návrhu paní poslankyně Nývltové vrátili, teprve až bude schválen návrh paní poslankyně Marvanové, protože návrh paní poslankyně Nývltové se týká pouze částky. Myslím, že tady nejde o hlasování dvou stejných návrhů, kde je pouze rozdíl v číslech. Doporučuji hlasovat o návrhu H až po návrzích paní poslankyně Marvanové, pokud není námitek.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Paní poslankyně Nývltová souhlasí, jde jen o časový odklad. Neprotestuje, takže váš návrh byl tímto způsobem přijat.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní jsme u návrhu pana poslance Frankla. Najdete ho na straně 28 pod písmenem I. Návrh, který se týká daňových úlev nebo lépe řečeno příjmů, které jsou osvobozeny od daně z příjmů u nadací, je to specifikace. Osobně jako zpravodaj velmi doporučuji tento návrh, paní ministryně také.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 382 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem 134 pro, 21 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Následuje návrh paní poslankyně Šojdrové pod bodem J. Týká se účetnictví. Stanovisko paní ministryně je souhlasné, moje také.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 383 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Pro hlasovalo 161 poslanců, 1 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní se dostáváme ke komplexu návrhů, které předložila paní poslankyně Marvanová pod bodem K. Začínají na straně 28 a pokračují až na straně 31. navrhuji nejprve hlasovat o bodu K 1. Moje stanovisko je doporučující, paní ministryně rovněž.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 384 a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasovalo 140 poslanců, 4 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní bychom hlasovali o návrhu pod písmenem K 2. Stanovisko rovněž souhlasné jak od paní ministryně, tak moje.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 385. Táži se kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 163 poslanců, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní bych navrhl, abychom hlasovali zároveň o bloku návrhů označených K 3, K 5, K 6, K 7, K 8, K 9 a K 11. Všechny tyto návrhy v jednom bloku spolu souvisí.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zeptám se jenom navrhovatelky, nemá-li námitek. Nikdo jiný také námitku nevznáší. Myslím, že můžeme takto postupovat.

 

Poslanec Michal Prokop: Moje stanovisko je doporučující, paní ministryně rovněž.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 386. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 158 poslanců, 18 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní bych doporučoval, abychom se vrátili k návrhu paní poslankyně Nývltové, protože už byl schválen návrh paní poslankyně Marvanové, který se týká § 3 odst. 4. Měli bychom hlasovat o návrhu paní poslankyně Nývltové pod označením písm. H na straně 28, který se týká snížení limitní částky, pod kterou by nadační jmění nemělo klesnout. Paní poslankyně navrhuje částku 500 tisíc místo miliónu, který je v podkladu.

Moje stanovisko je nesouhlasné, stanovisko paní ministryně rovněž.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 387. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 101 poslanců, 78 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní budeme pokračovat komplexem pozměňovacích návrhů paní poslankyně Marvanové, které se týkají bodu K 4, K 10, K 13, K 14 a K 15, v jednom bloku dohromady. Dovoluji si upozornit, že bod K 12 byl již schválen na začátku, takže v tuto chvíli není třeba o něm znovu hlasovat.

Stanoviska jsou souhlasná - jak paní ministryně, tak moje.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 388. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 104 poslanců, 49 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Jenom upozorňuji, že byl schválen bod K 10 ve znění, které bylo upřesněno paní poslankyní Marvanovou nyní ve třetím čtení.

Nyní doporučuji hlasovat o bodech K 16 - K 23 opět společně v jednom bloku. Jedná se o legislativně technické úpravy.

Stanoviska jsou souhlasná jak od paní ministryně, tak ode mne.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nicméně se musím zeptat navrhovatelky, souhlasí-li s tímto postupem. Děkuji.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 389. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 162 poslanců, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní se dostáváme k bodu K 24, a to je již několikrát avizovaná účinnost zákona. Paní poslankyně Marvanová navrhuje, aby účinnost tohoto zákona byla od 1. ledna 1998.

Stanoviska jsou jak od paní ministryně, tak ode mne doporučující.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím, pane zpravodaji, že nyní bychom se měli zeptat paní poslankyně Rujbrové. Zde padlo několik návrhů, které jsme odložili, podobně jako jsme odložili podle mého soudu hlasování o návrhu paní poslankyně Nývltové a počkali jsme na jiné hlasování. Vy jste - pokud se nepletu, když tak mne opravte - avizoval, že když se objevily účinnosti speciálně u paní poslankyně Rujbrové, až se v kontextu dostaneme k tomuto bodu a budeme o něm hlasovat, bude třeba vzít v úvahu i její návrh.

 

Poslanec Michal Prokop: Já jsem osobně doporučil jako zpravodaj dát přednost v hlasování návrhu poslankyně Marvanové, který z hlediska reálné účinnosti zákona považuji za vhodnější. V případě, že by nebyl schválen, pak samozřejmě zbývá k hlasování návrh paní poslankyně Rujbrové, který počítá s 1. listopadem. Bude-li nějaká námitka, samozřejmě můžeme hlasovat nejprve o návrhu poslankyně Rujbrové, poté teprve o návrhu poslankyně Marvanové.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Námitky nejsou, vidím paní poslankyni Rujbrovou. Děkuji vám za toto vysvětlení. Nicméně si myslím, že bylo třeba to upřesnit. Takže nyní víme, o čem hlasujeme.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 390. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 160 poslanců, 1 proti. Tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní jsme u bodu L. To je pozměňovací návrh pana poslance Zajíčka. Tento návrh je - vzhledem k tomu, že byl schválen bod K 21, tedy návrh paní poslankyně Marvanové - v tuto chvíli dikčně již nehlasovatelný, takže o něm hlasovat nemůžeme.

Stejně tak, vážení kolegové, jsou nehlasovatelné i všechny návrhy pana kolegy Recmana, které jsou označeny bodem M, protože buď jsou již obsaženy v tisku 38/4 - v původním usnesení školského a kulturního výboru - nebo jsou nehlasovatelné z jiných důvodů, protože byly schváleny již některé další pozměňovací návrhy.

Pokud jsem neučinil nějakou chybu, domnívám se, pane předsedající, že je možno hlasovat o celém zákonu.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pro jistotu se zeptám, není-li proti tomu námitek. Hlásí se předseda klubu KSČM pan poslanec Filip. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Jeden dotaz: Hlasovalo se o pozměňovacím návrhu označeném K 14, protože jsem nezaslechl, že by to kolega zpravodaj už říkal?

 

Poslanec Michal Prokop: Ano, hlasovalo se o něm v bloku, který byl společně hlasován s body K 4, K 10, K 13, K 14 a K 15. To jsem říkal, doufám, že stenogram to potvrdí.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já si to pamatuji. Má pan poslanec Filip nějakou námitku? Nemá.

V tomto okamžiku - vzhledem k tomu, že nejsou žádné námitky - bych chtěl především poděkovat panu zpravodaji za vzorně odvedenou práci, sněmovně za vstřícnost, kterou deklarovala způsobem, jakým přistoupila k tomuto originálnímu provedení na nás tak rozsáhlé zpravodajské zprávy. Prosím, pane zpravodaji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP