Středa 22. října 1997

 

(Schůze opět zahájena v 16.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, budeme pokračovat. Prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Prosím pana kolegu Pěničku, aby se dostavil ke stolku zpravodajů. Děkuji. Ještě jednou prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

Dámy a pánové, abych zrekapituloval, probíhá rozprava k bodu 61, což je třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR o správních poplatcích. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Do rozpravy se hlásí pan kolega Třebický. Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já jsem přednesl návrh, který, jak se zdá, by pravděpodobně byl trošku komplikující, přestože jsem přesvědčen o tom, že by sněmovna rozhodla určitě dobře, takže si dovolím, co jsem ke třetímu čtení řekl, stáhnout a nechat původní čtyři body mého návrhu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Do rozpravy se již nikdo nehlásí, takže rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zda chce vystoupit se závěrečnou zprávou. Není tomu tak, takže poprosím pana kolegu Pěničku, aby se ujal svých zpravodajských povinností.

Děkuji.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, ve druhém čtení vystoupilo 10 poslanců se svými pozměňovacími návrhy. Kromě nich jsou tam dva pozměňovací návrhy, které jsou obsaženy v usnesení rozpočtového výboru a v usnesení zemědělského výboru.

Vzhledem k tomu, že k návrhu poslance Třebického byl vznesen pozměňovací návrh kolegyně Röschové, to jen k technice hlasování, nechal bych nejdříve hlasovat o návrhu poslankyně Röschové a potom o návrhu kolegy Třebického. Jinak budeme hlasovat o všech návrzích tak, jak byly podány.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se hlásí pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Chtěl bych upozornit, pane předsedající, pana zpravodaje, že k návrhu kolegy Třebického ještě vznesl pozměňovací návrh kolega Recman.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Ano, to je pravda, o tom se bude hlasovat.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se ještě hlásí pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Všechny tyto tři návrhy se liší jenom hodnotou, takže je třeba nejdříve hlasovat orientačně a potom teprve věcně.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: V tom případě by bylo asi nejlépe, abychom se nezdržovali, a požádám vás, pane předsedající, abychom orientačně hlasovali, o kterém návrhu by se mělo hlasovat nejdříve.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: To znamená, že nyní budeme hlasovat orientačně o třech návrzích, a kdo bude mít největší počet podpůrných hlasů, o tom budeme následně hlasovat. Je tomu tak? Ano.

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Třebického. Podpůrné hlasování... orientační hlasování o návrhu pana kolegy Třebického.

Ptám se v hlasování 167 - s faktickou poznámkou kolega Mašek, potom paní kolegyně Röschová.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, není možné hlasovat orientačně. Jak to? Návrh se naprosto liší od návrhu kolegy Třebického. Návrh kolegy Třebického je naprosto jiný návrh, než je návrh kolegyně Röschové. Tady žádné orientační hlasování nepřichází v úvahu. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano. Poté se hlásí paní kolegyně Röschová.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, domnívám se, že jediné orientační hlasování je možné mezi mým návrhem a návrhem kolegy Recmana, protože naše návrhy se liší v číslech, jinak jsou totožné a jsou oba podány k pozměňovacímu návrhu pana poslance Třebického, ale o návrhu pana poslance Třebického orientačně hlasovat nelze.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Velice souhlasím. Dále se hlásí pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Především je třeba vyjasnit, o které návrhy vůbec jde, protože pan kolega Třebický podal čtyři návrhy, paní kolegyně Röschová dva, pan poslanec Recman také dva. Pokud je jasné, že se bavíme o návrhu pana poslance Třebického, o návrhu označeném C1, o návrhu paní poslankyně Röschové, označeném D1, a návrhu pana poslance Recmana, který je označen písmenem G1, potom všechny tyto tři návrhy se liší jenom hodnotami, které jsou v nich uvedeny, neliší se tyto tři návrhy naprosto nějak věcně. Tudíž o těchto všech třech návrzích podle jednacího řádu je třeba nejdříve hlasovat orientačně a potom nikoli o tom jednom, který získal nejvíce hlasů, ale v pořadí, jak získaly hlasy, který je první přijat, tak dál už se nehlasuje.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní kolegyně Röschová.

 

Poslankyně Anna Röschová: Já se velmi omlouvám panu poslanci Exnerovi, ale podala jsem jeden návrh, protože podala jsem jeden návrh, i když je v pozměňovacích návrzích označen jako číslo 1 a 2, návrhy spolu souvisí. To nejsou dva návrhy, ale jeden návrh, a poprosila bych o jedno hlasování.

Myslím si, že kolega Recman měl stejný úmysl jako já, že to je jeden návrh, že se to nedá odlišit, takže si opravdu myslím, že jedině orientační hlasování o číslech je možné mezi námi dvěma.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Já si myslím, že toto vysvětlení je dostačující a je správné. Čili budeme orientačně hlasovat o těch dvou návrzích kolegyně Röschové a kolegy Recmana. Pane předsedající, prosím, abyste hlasování začal.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Hlásí se ještě pan kolega Mašek.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážené dámy a pánové, já se omlouvám, ale takové hlasování není možné. V návrhu paní poslankyně Röschové jsou dvě věci, jednak upravit bod C1 pana poslance Třebického a pak vypustit body C3 a C4. Pan poslanec Recman podal návrh upravit bod C1 jinak, upravit bod C2 jinak a nevypouštět body C3 a C4. Takže tento návrh není srovnatelný ani s návrhem paní poslankyně Röschové z hlediska tohoto hlasování, ani s návrhem pana poslance Třebického a já se domnívám, že je třeba vzít návrh pana poslance Třebického, čili C1 - C4 jako jeden návrh a k tomu jsou tyto pozměňovací návrhy, jeden návrh paní poslankyně Röschové a jeden návrh pana poslance Recmana. Takto lze hlasovat, jinak to nejde.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, pokusím se vám navrhnout toto řešení. Doporučujeme nejprve, abychom hlasovali o návrhu paní kolegyně Röschové, poté o návrhu pana kolegy Recmana a poté, pokud nebudou přijaty, o návrhu pana kolegy Třebického. Já si myslím, že tento postup je z logiky věci správný. Nejsou žádné připomínky, budeme tak hlasovat. Prosím, abyste jednotlivé návrhy předkládal k hlasování.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Hlasujeme o pozměňovacích návrzích paní poslankyně Röschové pod písm. d), jako jeden návrh.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím o vyjádření pana ministra.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 168. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh se vyslovilo 61 poslanců, proti 52. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Svatomíra Recmana pod písm. g), číslovka 1 a 2.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vyjádření, prosím.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Pan ministr nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 169. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 76 proti 86 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Vracíme se na začátek, a to k pozměňovacímu návrhu pana poslance Třebického. Pan ministr souhlasí. Jedná se o komplexní pozměňovací návrh, tzn. pod písm. c) bod 1, 2, 3 a 4.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan ministr souhlasí. Zpravodaj souhlasí.

O slovo požádal pan kolega Václavek. Prosím, aby se ujal slova. Přeje si upřesnit.

 

Poslanec Jiří Václavek: Dámy a pánové, měl jsem ještě jeden pozměňovací návrh k tomu návrhu pana poslance Třebického, a to je návrh, který je třeba také napřed odhlasovat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Je to technicko-legislativní návrh pod písmenem k) pana poslance Václavka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Je to pozměňovací návrh k návrhu pana kolegy Třebického. Musíme nejprve o něm nechat hlasovat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Pan ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 170. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 140, proti 6 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Třebického, ale zaznamenal jsem některé námitky, jako o hlasování o celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Využiji § 72 odst. 5 jednacího řádu a ptám se sněmovny, zda souhlasí s tím, aby o tomto návrhu bylo i hlasováno po částech.

 

Zahájil jsem hlasování 171. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 41, proti 94 poslanců.

 

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném pod písmenem c) jako o celku.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Čili prosím o hlasování návrhu pod písmenem c) pana poslance Třebického. Pan ministr souhlasí, zpravodaj také.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Zahájil jsem hlasování č. 172. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 112 poslanců, 70 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Já bych se, pane předsedající, vrátil ještě k tomu písm. b). Jde o pozměňovací návrhy obsažené v usnesení zemědělského výboru v položce 69. Pan ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 173. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 168 poslanců, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: O pozměňovacích návrzích rozpočtového výboru nebudeme zatím hlasovat, protože ty jsou obsaženy v novém znění jednak pod písm. e) poslankyně Rujbrové a v mém pozměňovacím návrhu. Čili budeme hlasovat teď o pozměňovacích návrzích paní poslankyně Rujbrové číslovka 1. Pan ministr nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 174. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 50 poslanců, proti 129 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Hlasujeme o 2. návrhu paní poslankyně Rujbrové pod bodem 2. Pan ministr nesouhlasí. Zpravodaj také nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 175. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 32 poslanců, proti 131 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Hlasujeme o 3. návrhu paní kolegyně Rujbrové pod bodem 3. Pan ministr souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 176. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 176 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Posledním návrhem paní kolegyně Rujbrové je návrh pod bodem 4. Pan ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 177. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 166 poslanců, 2 byli proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Další pozměňovací návrh je návrh poslance Antonína Macháčka pod písm. F. Pan ministr nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 178. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 66, proti 94 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Dále jsou to mé návrhy pod písm. H. Navrhuji společně hlasovat o bodě 1 a 2, dále o bodě 3 a 4, pak 5, 6 a 7 a samostatně o bodu 8 a 9. Desátý bod je nehlasovatelný. Prosím o hlasování 1 a 2 společně.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Má někdo námitky proti tomuto způsobu rozděleného hlasování? Není tomu tak. Budeme tak hlasovat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Pan ministr doporučuje, zpravodaj také.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 179. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 164, proti 21 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Další hlasování bude také společné o bodě 3 a 4, protože se jedná o položku 33. Pan ministr souhlasí, zpravodaj pochopitelně také.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 180. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 172, proti 3 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Nyní budeme hlasovat o bodech 5, 6 a 7. Opět společně, protože se jedná o položku 34. Pan ministr souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 181. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 174, proti 1 poslanec. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Další hlasování bude o bodě 8 samostatně. Pan ministr souhlasí. Zpravodaj také souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 182. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 167, proti 1 poslanec. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Bod 9. Pan ministr souhlasí. Zpravodaj také souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 183. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 94, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Bod 10 je nehlasovatelný, protože tento návrh byl přijat v návrzích paní kolegyně Rujbrové. Pod písm. I se jedná o poslanecké návrhy kolegy Langra. Bod 1 - pan ministr nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 184. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 97, proti 54 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Další je návrh pod bodem 2. Pan ministr souhlasí, zpravodaj také souhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 185. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 154, proti 11 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Hlasujeme o pozměňovacím návrhu pod bodem 3. Pan ministr doporučuje, zpravodaj také doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jenom upozorňuji, že pan kolega Langer upřesnil tento bod.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Na 60 000.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano. Zahájil jsem hlasování č. 186. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 141, proti 8 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh pod bodem 4. Pan ministr doporučuje, zpravodaj také doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 187. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 165 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Pod písm. j) je obsažen návrh pana poslance Kužílka. Pan ministr nedoporučuje, zpravodaj nechá na vůli sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 188. Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 107 poslanců, proti 26. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Návrh pana poslance Václavka byl přijat. Jsou tady poslanecké návrhy pana kolegy Krampery pod bodem 1. Pan ministr nesouhlasí, zpravodaj také nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 189. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 57 poslanců, proti 107. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Krampery pod bodem 2. Pan ministr nedoporučuje, zpravodaj také nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 190. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 58 poslanců, proti 104 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Pěnička: Pane předsedající, to byly všechny pozměňovací návrhy a prosím, abyste dal hlasovat o návrhu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů a kterým se mění zákon ČNR č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 152, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 191. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 148 poslanců, proti 27 poslanců.

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji panu kolegovi Pěničkovi.

Tím jsme ukončili projednávání bodu 61.

 

O slovo požádal pan kolega Honajzer.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych vystoupil s procedurálním návrhem, ve kterém bych chtěl navrhnout, abychom bod, který máme v programu pod číslem 62, to je vládní návrh zákona o spotřebních daních, přeložili v rámci třetího čtení. Chtěl bych říci na konec třetího čtení. Vzhledem k tomu, že vím, že pod bodem 75 je navrženo projednávat zákon o komisi pro cenné papíry, u kterého ještě neproběhlo ani druhé čtení, navrhuji, aby byl zařazen tento návrh mezi body 74 a 75, to je jako předposlední třetí čtení u návrhů, které máme při projednávání před sebou.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste procedurální návrh. Hned o něm nechám hlasovat bez rozpravy, ale o slovo požádal pan kolega Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, pouze sděluji, že rozpočtový výbor se sejde v 19.00 hodin v místnosti 55 a pozvání přijal guvernér České národní banky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slyšeli jste procedurální návrh pana kolegy Honajzra. Nechám o něm nyní hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 192. Ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 101 poslanců, proti 85. Návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP