Úterý 11. listopadu 1997

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

11. listopadu 1997 ve 14.03 hodin

Přítomno: 183 poslanců

 

 

(Schůze byla zahájena ve 14.03 hod.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa tak, abychom mohli zahájit 16. schůzi Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Oznamuji, že pan poslanec Bašta má náhradní kartu č. 2.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zahajuji 16. schůzi Poslanecké sněmovny, na které vás srdečně vítám. Tato schůze byla svolána podle § 51 odst. 4, našeho jednacího řádu na základě žádosti 56 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána v úterý 4. listopadu 1997. Prosím ještě jednou, abyste se všichni zaregistrovali. Ptám se, jestli ještě někdo hodlá sdělit, že má náhradní kartu? Není tomu tak.

Dámy a pánové, pan poslanec Kuneš má náhradní kartu č. 6.

Dámy a pánové, jak všichni víte, prezident republiky - prosím pana kolegu Klase, aby nám věnoval pozornost. Ptám se, zda by nezvážil, jestli neukončí svou činnost intenzívní, která nepatří mezi ty nejvíc doporučené ve sněmovně.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak všichni víme, pan prezident jmenoval nové členy vlády, a to v sobotu 8. listopadu. Ministrem zahraničí jmenoval pana Jaroslava Šedivého, ministrem práce a sociálních věcí pana Stanislava Voláka, současně změnil pověření pana ministra Jindřicha Vodičky na řízení Ministerstva vnitra. Dovolte mi, abych všechny tři nově jmenované členy vlády - jistě i vaším jménem - co nejsrdečněji uvítal a popřál jim mnoho úspěchů v jejich práci.

(Potlesk.)

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, aby ověřovateli byli paní poslankyně Hrůzová a pan poslanec Karas. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Dámy a pánové, kdo souhlasí s tím, aby ověřovateli byli dva právě jmenovaní poslanci, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 1. Kdo je proti?

 

Konstatuji, že poměrem hlasů 135 pro, nikdo proti, jsme určili za ověřovatele této schůze paní poslankyni Hrůzovou a pana poslance Karase.

Pan kolega Stanislav Gross má náhradní kartu č. 9.

 

Nyní přistoupíme k návrhu pořadu 16. schůze, který je součástí pozvánky. Dovolte mi pouze připomenout, že podle § 54 odst. 7 rozhodne sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti, rozprava se nebude konat, není možno dávat doplňovací návrhy, ani měnit tento návrh.

 

Budeme tedy hlasovat o dvoubodovém návrhu pořadu 16. schůze, tak jak byl písemně rozdán. Kdo je pro jeho schválení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 2. Kdo je proti?

Konstatuji, že návrh byl přijat poměrem hlasů 140 pro, nikdo proti.

 

Dámy a pánové, prvním bodem pořadu je

 

 

1.
Návrh poslanců Ivana Maška a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 236/1995 Sb.,
o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci
a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb.,
(sněmovní tisk 241) - druhé čtení

 

Jedná se o druhé čtení. Prosím pana kolegu Ivana Maška, aby se jako zástupce navrhovatelů ujal slova a krátce nám druhé čtení tohoto návrhu uvedl.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já se pokusím být stručný. Zopakuji jenom to, co vlastně máte v důvodové zprávě: V souvislosti se stabilizačními a ozdravnými opatřeními vlády bylo rozhodnuto, že pracovníkům v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, kteří jsou odměňováni podle zákona č. 143/1992 Sb., nenáležel další plat za druhé pololetí tohoto roku. Obdobné usnesení přijala tato sněmovna v případě platů státních zástupců. Navrhovatelé tohoto zákona mají za to, že je správné, že je morální provést obdobnou úpravu u platů představitelů a soudců, tedy u těch osob, které jsou odměňovány podle zákona č. 236/1995 Sb.

Máme za to, že je správné, aby všichni lidé, kteří jsou tímto způsobem placeni ze státních prostředků bez ohledu na to, podle kterého zákona, tak nedostali vyplacen tento čtrnáctý plat a nikoliv pouze nějaká jejich část.

Já jsem vás chtěl požádat, protože se jedná o druhé čtení, jménem navrhovatelů o to, abyste se nepokoušeli tento návrh zákona extendovat nějakým způsobem. Já jsem na to upozorňoval už při prvním čtení. Navrhovatelé jsou si vědomi toho, že v otázce platů vyplácených podle zákona č. 236, a také náhrad vyplácených podle tohoto návrhu zákona, je mnoho otazníků, a že jsou tam věci, které je bezesporu třeba řešit. Pokud bychom se ovšem pokusili řešit je v rámci této novely, mohli bychom dojít k tomu smutnému výsledku, že by se nepodařilo tuto novelu včas schválit. To by znamenalo, že by ty čtrnácté platy i nám poslancům i senátorům a dalším představitelům státní moci a soudcům byly vyplaceny, a to se domnívám, že by nebyl výsledek, který by si většina lidí v této sněmovna přála.

Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Maškovi. Než budu pokračovat v projednávání tohoto bodu, dovolte mi, abych se vám omluvil za to, že jsem na začátku schůze neuvedl ještě omluvy. Paní kolegyně Štěpová, pan kolega Tollner, Skopal, Sehoř, Lukáš, Bartošková, Bařinka, Chobot, Tomíček a Snítilý jsou na pracovních zahraničních cestách Poslanecké sněmovny. Pan premiér, pan ministr Talíř, pan ministr Výborný jsou na zahraničních cestách, paní ministryně Parkanová se omlouvá pro nemoc.

Dámy a pánové, návrh, který projednáváme, jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a souhlasili jsme se zkrácením lhůty pro jeho projednávání o 20 dnů. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 241/2.

Prosím zpravodaje rozpočtového výboru pana kolegu Jozefa Wagnera, aby usnesení výboru uvedl.

 

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, k úvodnímu slovu navrhovatele nebo zástupce navrhovatele pana kolegy Maška - domnívám se - nelze a ani není potřeba nic dodávat. Pouze konstatuji, že tisk č. 241 doplněný tiskem 241/1, souhlasným stanoviskem vlády a tiskem 241/2 - usnesení rozpočtového výboru, je dostatečně srozumitelný a dostatečně pro všechny z nás signalizuje, v čem je problém a proč je třeba ve lhůtách, které jsme zkrátili, tento návrh novely v Poslanecké sněmovně schválit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Wagnerovi a otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásila paní kolegyně Plechatá, kterou prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Ivana Plechatá: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, opětovně se vracíme k tomuto - podle mého velice citlivému problému a návrhu, jak už řekl předkladatel, který nám je předkládán, řeší v tomto zákoně o platech pouze jednu věc, a to čtrnácté platy.

Jak víme, tak v mnohých rozpravách, týkajících se tohoto návrhu zákona padala další spousta pozměňovacích návrhů, shodou okolností sama jsem též některé předkládala a jsem přesvědčena o nutnosti některých dalších změn v tomto zákoně. Na druhé straně dobře vím, a také kvůli tomu zkrátila Poslanecká sněmovna projednávání lhůty tohoto zákona, že nebude dostatek příležitostí, abychom věcně a efektivně tyto jednotlivé pozměňovací návrhy mohli dobře při této schůzi diskutovat. Dovolte mi proto přednést tento návrh doprovodného usnesení:

Poslanecké sněmovna Parlamentu ČR žádá rozpočtový výbor, aby do 28. 2. 1998 připravil komplexní návrh změny zákona o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců ve znění zákona č. 138/1996 Sb., který by bral v úvahu připomínky, které k této normě dlouhodobě zaznívají.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Plechaté. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, omlouvám se, ale původně jsem chtěl vystoupit v podrobné rozpravě, protože chci také přednést návrh doprovodného usnesení, čili si chci pouze ujasnit, jestli mohu tento návrh doprovodného usnesení přednést v obecné rozpravě. Já jsem se domníval, že spíše v podrobné.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Asi podle toho, jak je podrobný.

 

Poslanec Stanislav Gross: Děkuji vám, pane místopředsedo, jako vždy jste mě uspokojil.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Domnívám se, že pokud má obecný charakter, tak má zaznít nyní.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dobře. Předložil bych nyní také návrh doprovodného usnesení, který se týká pouze dílčí části tohoto zákona, a to usnesení by znělo takto:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR ukládá rozpočtovému výboru, aby změnil své usnesení vztahující se k § 10 odst. 2 zákona č. 236/1995 Sb., tak, aby bylo zrušeno neomezené čerpání pohonných hmot v kalendářním roce pro funkcionáře uvedené v § 10 odst. 2, 4 a 5 zákona č. 236/1995 Sb.

Domníváme se, že by bylo vhodné, aby pro tyto vyjmenované funkcionáře bylo zrušeno neomezené čerpání pohonných hmot a toto lze udělat pouze usnesením výboru, respektive orgánu sněmovny, který byl na základě zákona tímto pověřen, a není pro tuto chvíli zapotřebí vznášet přímo pozměňovací návrh.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, chci se, pane kolego, zeptat: Nebylo to tehdy usnesení organizačního výboru? Bylo to usnesení rozpočtového výboru? Prosím, ať to je ověřeno, abychom mohli návrh usnesení upřesnit.

 

Poslanec Stanislav Gross: Jelikož věřím v těchto záležitostech místo-předsedovi sněmovny panu Ledvinkovi, a ten tvrdí, že to byl organizační výbor, tak to měním na organizační výbor.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Kolega Sládek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP