Úterý 2. prosince 1997

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny
2. prosince 1997 ve 14.00 hodin

Přítomno: 193 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.00 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, je 14.00 hodin středoevropského času. Dovolte mi, abych vás uvítal na 17. schůzi Poslanecké sněmovny.

Tuto schůzi jsem svolal na návrh organizačního výboru. Pozvánka vám byla zaslána v pátek 21. listopadu poštou. Prosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty nebo kdo ji už dostal. Zatím nikoho takového nevidím.

Prosím, abyste se soustředili, protože bude následovat bojové hlasování. Musíme totiž rozhodnout o určení ověřovatelů naší schůze. Navrhuji vám, aby ověřovateli této schůze byli páni poslanci Josef Hojdar a Karel Ledvinka. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

Prosím dobíhající poslance, aby usedli do svých lavic.

 

Zahajuji první hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování, které je díky nesprávnému nastavení displeje označeno jako hlasování pořadové číslo 2, ale ve skutečnosti bylo hlasováním pořadové číslo 1 - takže prosím naše techniky, aby to opravili - byl tento návrh přijat, když ze 152 přítomných bylo 118 pro a 1 proti.

Konstatuji tedy ještě jednou, že ověřovateli 17. schůze Poslanecké sněmovny jsou poslanci Josef Hojdar a Karel Ledvinka.

 

Zdá se, že pan poslanec Ledvinka chce k tomuto napínavému bodu vystoupit. Prosím, pane poslanče. Pan místopředseda Ledvinka nechtěl vystoupit k tomuto bodu, pouze mi sděloval, že pan poslanec Teplík má náhradní kartu č. 6.

Protože se 17. schůze Poslanecké sněmovny bude konat zcela určitě i ve čtvrtek, přikročíme v souladu s jednacím řádem k losování pořadí poslanců přihlášených k podání ústních interpelací na předsedu vlády, případně na vládu a na jednotlivé členy vlády. žádám tedy určené ověřovatele, aby se ihned ujali své funkce a zkontrolovali přihlášky poslanců k ústním interpelacím se seznamy v počítači. Seznamy s vylosovaným pořadím vám budou jako vždy rozdány.

Dále vás jako obvykle seznámím i s omluvami na dnešní schůzi sněmovny. Není jich tentokrát mnoho, jsou pouze dvě. Omluvil se pan poslanec Jaromír Kalus na 2. až 5. prosince z důvodů služební cesty do Paříže. Dále pan ministr Miloslav Výborný na 2. a 3. prosince z důvodů zasedání ministrů obrany státu NATO v Bruselu. Toto jsou všechny omluvy, které jsem písemně dostal.

Kolegyně a kolegové, nyní vás již poprosím o to, abyste se ztišili a připomněli si důstojnost tohoto shromáždění, neboť bude následovat složení poslaneckého slibu tak, abychom umožnili paní ministryni spravedlnosti Vlastě Parkanové stát se členem našeho ctihodného sboru. Dříve než tak učiním, hlásí se pan poslanec a předseda klubu ČSSD Stanislav Gross. Prosím, pane poslanče.

Promiňte, pan ministr Skalický má náhradní kartu č. 2. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, dámy a pánové, chtěl bych pouze doplnit informaci ohledně omluv poslanců. Chci konstatovat, že zřejmě z technických důvodů nedorazila omluva pana poslance Zaorálka na patřičná místa, který je na stejném jednání jako pan ministr obrany Výborný.

(Poslanec Tollner upozorňuje, že se pod ním vylomilo sedadlo. Hluk a veselost v jednací síni.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím pana Tollnera, případně další, aby zde nedemoloval nábytek. Pane poslanče, jak se na vás dívám, nejlepší obranou proti opakování této situace by bylo mírně zhubnout. (Smích v sále.) Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dále bych chtěl omluvit pana poslance Roberta Kopeckého, který je i nadále ve stavu nemocných se závažným onemocněním.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji za toto upřesnění panu poslanci Grossovi. Konstatuji, že z tohoto důvodu je zde zachována parita mezi koalicí a opozicí.

Nyní snad již nebrání nic tomu, abych v okamžiku, kdy kolegové poslanci, např. pan poslanec Libor Ambrozek, přestanou diskutovat a vzhledem k vážnosti okamžiku se soustředí - totéž platí i o panu poslanci Dostálovi - a já vás seznámím s tím, že pan poslanec Miroslav Leština se prohlášením sepsaným formou notářského zápisu dne 1. prosince 1997 vzdal poslaneckého mandátu. žádám proto nyní paní předsedkyni mandátového a imunitního výboru, poslankyni Annu Röschovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor po prohlášení pana poslance Miroslava Leštiny učinil, a poté přečetla Ústavou předepsaný slib, který by paní poslankyně Vlasta Parkanová složila do mých rukou. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Röschová: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, paní a páni poslanci, dne 1. prosince 1997 se pan Miroslav Leština vzdal poslaneckého mandátu formou notářského zápisu, který doručil do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

Mandátový a imunitní výbor na své 21. schůzi dne 2. prosince 1997 přijal usnesení č. 86, ve kterém konstatoval, že pan Miroslav Leština se poslaneckého mandátu platně vzdal, a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradnice paní Vlasta Parkanová. Dne 2. prosince 1997 předal předseda Poslanecké sněmovny nové poslankyni Poslanecké sněmovny osvědčení o vzniku mandátu.

V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí paní poslankyně Vlasta Parkanová poslanecký slib. žádám paní poslankyni Vlastu Parkanovou, aby předstoupila před Poslaneckou sněmovnu. Zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nové poslankyně.

 

Slib poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

 

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

 

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová: Slibuji.

 

Poslankyně Anna Röschová: Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, dovolte mi, abych paní poslankyni Vlastě Parkanové popřál v poslanecké práci hodně štěstí a úspěchů.

Pan kolega Ambrozek má náhradní kartu č. 11.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dovolte, abych se i já připojil k tomuto blahopřání.

Nyní se vrátíme do všedních dnů a budeme pokračovat v naší práci. Pan poslanec Jan Ruml má náhradní kartu č. 9.

Kolegyně a kolegové, máte na pozvánce před sebou návrh pořadu schůze. Mám zde již řadu písemných přihlášek do rozpravy k tomuto bodu. Dovolte mi, abych jako obvykle konstatoval, že návrh pořadu schůze schválil organizační výbor a dále bych vám rád sdělil, že minulý týden v pátek jsem dostal dopis pana předsedy rozpočtového výboru, v němž mě informoval o průběhu projednávání některých návrhů, které byly tomuto výboru přikázány, takže očekávám, že i pan poslanec Jozef Wagner bude o těchto návrzích informovat Poslaneckou sněmovnu a zapisuji ho do seznamu přihlášených.

Nyní mně dovolte, abych otevřel rozpravu k tomuto bodu. Jako první se do ní přihlásil pan poslanec Pavel Maixner, připraví se pan poslanec Petr Vrzáň. Slovo má pan poslanec Maixner. Prosím, pane poslanče. Ostatní prosím o klid. Paní místopředsedkyně Buzková má náhradní kartu s nešťastným číslem 13. Slovo má pan poslanec Maixner.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedo, vážení hosté, vážená sněmovno, SPR-RSČ na tomto místě v této sněmovně již mnohokrát žádala tuto dnes již odcházející vládu o koncepci, pravidla a cíle, které jsou míněny s našimi privatizovanými podniky a bankami. Skoro každý den se dozvídáme o neuvěřitelných tragédiích, které postihují naši ekonomiku a náš stát vlivem neuvěřitelně špatné privatizace.

Vážená vládo, vážený pane premiére, chci vás vyzvat z tohoto místa, abyste konečně řekli pravdu celému národu a poctivě zhodnotili celou privatizaci, která doposud v naší ekonomice proběhla. Celá republikánská strana a s nimi jistě i většina našich obyvatel je přesvědčena o tom, že privatizace, která zatím proběhla, je ve svém konečném důsledku negativní a nepřinesla to, co přinést měla. Dovolím si tvrdit, že předem vytipovaní vlastníci nových privatizovaných majetků se chovali a chovají k těmto hodnotám tak, jak se chovala celá ODS k hodnotám svých podivných a záhadných darů. Těmito příklady je provázena celá naše koalice od samého počátku jejího vzniku. V minulých dnech se mohla veřejnost dovědět další z privatizovaných skandálů a vzorů nefunkčnosti kupónového hazardu, a to pravděpodobně převedení Královopolské strojírny Brno a.s. zpětně na Fond národního majetku vlivem neplacení smlouvy stvrzené dohody mezi firmou Kenap a státem, který zastupuje Fond národního majetku. Přitom majetek těchto strojíren je dnes z větší části převeden na různé dceřiné společnosti a je de facto vytunelován, jak se dnes tento jev nazývá.

Dámy a pánové, SPR-RSČ navrhuje zařazení nového bodu na pořad 17. schůze Poslanecké sněmovny pod názvem Usnesení Poslanecké sněmovny k zastavení všech privatizací a změn majetkových poměrů státních podniků a společností. Bod zařadit jako číslo 10 pořadu schůze Poslanecké sněmovny.

Zadruhé, dámy a pánové, o privatizaci našich největších bankovních domů jsme toho slyšeli z této všeobecné stránky již mnoho, ale faktem je, že dnešní odstupující vláda, aniž by předložila Poslanecké sněmovně sebemenší koncept o tomto dění, podniká nezvratné kroky k tomu, aby naše bankovní domy skončily mimo jakoukoliv kontrolu tohoto státu. Odstupující vláda počítá jen s tím, že privatizace Československé obchodní banky, Komerční banky a České spořitelny přinese desítky miliard korun do našeho státního rozpočtu. Rozhodně si myslím, že to tak nebude a že vláda počítá s tím, aby se tyto prostředky věnovaly na zalepení děr státního rozpočtu.

SPR-RSČ je přesvědčena o tom, že privatizace našich největších bankovních domů je v současné době a stavu naší politiky a ekonomiky to nejhorší, co by náš stát a naši zničenou ekonomiku mohlo potkat. Stát by měl mít možnost ovlivňovat finance, hospodaření s nimi a ne celý tento mechanismus pustit do rukou jiných států a společností, které budou rádi naše bankovní domy obhospodařovat. Jestli budeme vybírat naše strategické partnery tak, jako při volbě japonské Nomury, tak skutečně Bůh chraň naši zemi a naše daňové poplatníky zvlášť.

Dámy a pánové, SPR-RSČ navrhuje zařazení nového bodu na pořad 17. schůze Poslanecké sněmovny, a to ve znění Usnesení Poslanecké sněmovny k zastavení všech privatizací našich největších bankovních domů. Bod zařadit jako č. 11 pořadu schůze Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, zanedlouho budeme svědky na půdě této sněmovny projednávání zákona o prodeji státní půdy. Je to sice další akt zlovůle odstupující vlády, ale skutečnost je taková, jaká je a nevyhneme se tomuto dalšímu ostudnému střetu mezi vládní koalicí a pravděpodobně i celou opozicí. Tímto chci jen navodit téma, které úzce souvisí s návrhem, který budu za SPR-RSČ předkládat. Nejvyšší kontrolní úřad, který kontroluje státní organizace a využívá jejich prostředků, zveřejňuje postupně své zprávy, které jednoznačně usvědčují z podivných praktik financování, a to jak na ministerstvech, Senátu, tak podle posledního nálezu i v Pozemkovém fondu, kde ona zpráva byla zveřejněna zcela nedávno.

Nejde jen o zpronevěru desítek miliónů korun, ale jde i o zcela nepodložené a systémově neřešené věci v dané oblasti, a to se nejedná jen o Pozemkový fond, který ani neví, co vlastní a co má spravovat. Jde o jeden z nejvážnějších nálezů Nejvyššího kontrolního úřadu, ale zároveň doufám, že si většina z nás bude plně uvědomovat, jaký má tato zpráva význam pro schválení zákona o prodeji naší zemědělské půdy, která se chystá na schvalovací proces v této sněmovně. Co chce stát prodávat, když ani nebude vědět, komu vlastně tento kus patří? Přitom ročně se vyplácí na činnost Pozemkového fondu obrovské prostředky ze státního rozpočtu. Proč potom státní úředníci této vlády takto benevolentně s těmito prostředky zacházejí?

Dámy a pánové, SPR-RSČ navrhuje zařazení nového bodu na pořad 17. schůze Poslanecké sněmovny ve znění: Zpráva vlády a ministra zemědělství o plánovaném prodeji státní zemědělské půdy v souvislosti se závěry Nejvyššího kontrolního úřadu a nefunkčnosti pozemkového fondu. Bod zařadit jako číslo 12 pořadu schůze Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maixnerovi a vzhledem k tomu, že ty návrhy byly poměrně obsáhlé, tak bych ho pěkně poprosil, aby mně je dal písemně sem na stůl, abych je pak mohl přesně citovat.

Takže konstatuji, protože přihlášení mají přednost, oba dva, že nyní je přihlášen pan ministr Vodička a pan poslanec Gross. Prosím tedy pana ministra Vodičku, aby se ujal slova, za ním pana poslance Grosse, pak budeme pokračovat v další části naší rozpravy.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP