Úterý 2. prosince 1997

Ministr vnitra ČR Jindřich Vodička: Vážený pane předsedo, vážený zbytku vlády, dámy a pánové, uklidnilo mě vystoupení pana poslance Sládka, který popsal společenské bahno, ve kterém se všichni topíme a že z tohoto bahna ční tak vysoko zářivý maják čistoty republikánské strany. Proto musí tato strana na sebe vzít povinnost morální obnovy české společnosti a pan poslanec Sládek má nyní jedinečnou šanci udělat ten první krůček k této obrodě, že si převezme obsílku k soudu a nebude pohrdat justicí České republiky a tím konečně uvolní dva nešťastné policisty, kteří jej dnem i nocí sledují, aby mu konečně tu obálku mohli dát a tito policisté konečně budou moci honit pravé zločince.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu ministru Vodičkovi. Ptám se pana poslance Grosse, zda si přeje být počtvrté džentlmenem? Pan poslanec si přeje, takže slovo má pan poslanec Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, je vidět, že bývalý ministr vnitra není schopen se povznést nad drobnosti, nad detaily. Je docela možné, že on na Ministerstvu vnitra nebude ani tak kontrolovat fungování Ministerstva vnitra, fungování svých náměstků a řídit je, jako spíše bude kontrolovat vybavení toalety, protože to tak odpovídá tomu, co právě te" prohlásil.

Byl bych velmi rád, aby ministr Vodička tak otevřel svoje nitro, byl tak přístupný, aktivní a zásadový, až bude policie vyšetřovat tajemná konta ODS, sponzorské dary strany lidové, která mj. byla obdarována pašerákem drog, a podivné transakce ODA kolem jedné plzeňské banky. Doufám, že v těchto souvislostech bude bývalý ministr vnitra právě tak aktivní, otevřený a zodpovědný. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Sládkovi a pokud tato milá diskuse již skončila, dávám slovo panu poslanci Grossovi.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, vrátil bych se zpět k programu 17. schůze Poslanecké sněmovny, neboť pokud se nepletu, u tohoto bodu v tuto chvíli jsme.

Dovolím si dát návrh na vypuštění bodů 38 a 39 z programu schůze, to je projednání sněmovních tisků 333 a 334 na této schůzi sněmovny, protože předložení těchto dvou sněmovních tisků nesplňuje ustanovení § 89 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, neboť tyto sněmovní tisky nebyly předloženy nebo předány všem poslancům a poslaneckým klubům v zákonem stanovené lhůtě. Mám dokonce pocit, že o tomto by se ani nemělo hlasovat, neboť je to víceméně logika, která vyplývá ze zákona.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grossovi. Než budeme pokračovat v rozpravě, upozorňuji pana poslance Maixnera, že jsem ho pěkně poprosil, aby mi dal písemný text svého návrhu sem na stůl. Uděluji slovo panu poslanci Vrzáňovi, připraví se pan poslanec Třebický.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dámy a pánové, dovoluji si předložit vám návrh na rozšíření programu 17. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o nový bod jednání s názvem "Usnesení Poslanecké sněmovny k zákazu podávání alkoholických nápojů během projednávání bodu Volba prezidenta České republiky".

Dovolte mi, abych svůj návrh krátce odůvodnil. Přestože dnes se hromadné sdělovací prostředky téměř výhradně a bez rozdílu zabývají napjatou vnitropolitickou situací, mnozí z vás si jistě vzpomenou, že před několika týdny jsme jimi byli nařknuti z toho, že během svých zasedání nadměrně požíváme alkoholické nápoje. Ano, byli jsme jistou soukromou vysílačkou ocejchováni alkoholismem, což jistě nemálo devalvovalo již tak nízkou úroveň důvěry občanů v jejich volené zástupce. I když daná reportáž byla následně svým původcem poměrně věrohodně vysvětlena bolestmi kyčlí, domnívám se, že tato zobecňující interpretace alkoholismu v parlamentu se mnohého z nás právem dodnes dotýká, neboť vydává špatné svědectví o naší práci.

Dámy a pánové, patřím k těm, kteří by chtěli přispět k předcházení podobným jevům. I když jsem osobně přesvědčen, že alkohol obecně nepatří na zasedání žádné z komor parlamentu...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, že vás poměrně nelogicky přerušuji.

(Zvoní.)

Prosím diskutující poslance, aby opustili zasedací síň, protože nás ruší. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Děkuji, pane předsedo. I když jsem osobně přesvědčen, že alkohol obecně nepatří na zasedání žádné z komor parlamentu a tato úvaha nechť se stane inspirací pro tvůrce novely jednacího řádu, domnívám se, že je nanejvýš nutné přijmout a řídit se výše uvedeným usnesením v den, který bude pro nás všechny a pro všechny občany České republiky dnem svátečním, a sice v den volby prezidenta České republiky dne 20. ledna 1998.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, věřím, že podpoříte návrh na zařazení tohoto bodu na program 17. schůze, neboť podstata tohoto usnesení se může stát jedním ze základních pilířů důstojného průběhu volby nejvyššího ústavního činitele naší země, která je jedinečná už tím, že je tak málo častá a pro mnohé z nás neopakovatelná.

Tento den musí být ve znamení úcty všech dvou set jedenaosmdesáti zákonodárců k sobě navzájem, ve znamení úcty k úřadu hlavy státu, reprezentovaným současným, ale i nově zvoleným prezidentem tak, abychom všem světovým médiím podali svědectví o vysoké politické kultuře v České republice.

Vážený pane předsedo, tento bod navrhuji zařadit jako bod číslo jedna naší sedmnácté schůze Poslanecké sněmovny, tedy jako bod, jemuž dáváme určitou etickou a ústavní prioritu. Činím tak v hlubokém přesvědčení o tom, že pouze jako téma na samém prahu schůze, na kterou snad každý z nás dnes přišel se státotvornými myšlenkami, může být projednáno důstojným způsobem, neboť by mělo být výstupem nezatíženým politickými přestřelkami zprava doleva či naopak. Takový začátek schůze bych považoval nejenom za dobrý základ pro další bezesporu vzrušená jednání, ale i jako další jasný signál vyslaný Pražskému hradu o účasti této sněmovny na jistě nelehkých chvílích uzdravujícího se prezidenta Václava Havla.

Děkuji za pozornost. Svůj návrh předkládám spolu s návrhy kolegy Maixnera vám do rukou, pane předsedo.

(Potlesk z republikánských lavic.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče. Uděluji nyní slovo panu poslanci Třebickému a připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Jan Třebický: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dámy a pánové. Dovoluji si předložit návrh na vypuštění bodu 60 z našeho pořadu, tj. návrhu rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 1998 včetně stanovení výše poplatku družstevních záložen za rok 1998, sněmovní tisk č. 318.

Důvodem je, že při projednávání v rozpočtovém výboru přijal rozpočtový výbor usnesení, kterým vrátil tuto předlohu k přepracování. Pokud můj návrh koliduje s dopisem předsedy rozpočtového výboru, v tom případě se omlouvám.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Třebickému. Slovo má nyní pan poslanec Exner, připraví se paní poslankyně Röschová.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, zástupci vlády, dámy a pánové. Náš klub KSČM vyhodnotil situaci kolem státního rozpočtu a domnívá se, že nově nastupující vláda by každopádně měla mít možnost vyjádřit se ke státnímu rozpočtu na rok 1998.

Na základě této skutečnosti navrhujeme vypustit z programu této schůze bod č. 11 - Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1998 a s ním spojený bod, týkající se třetího čtení tohoto vládního návrhu zákona.

Jsme si samozřejmě vědomi důsledků, které by mělo toto vypuštění bodu. Jsme ovšem přesvědčeni, že celá záležitost je v příslušném zákoně ošetřena.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Před paní poslankyní Röschovou se hlásí o slovo pan místopředseda Honajzer.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Kolegyně a kolegové, vím, že k programu se nevede rozprava, nicméně nezbývá mi než využít svého práva a vystoupit jako místopředseda Poslanecké sněmovny.

Jako místopředseda Poslanecké sněmovny mám mimo jiné v referátu kontakt s aparátem Poslanecké sněmovny, zejména s organizačním odborem, a proto si troufnu říci - a jsem o tom přesvědčen, nemám jediný důvod abych pochyboval o tvrzení vedoucí organizačního odboru paní Jurankové - že procedurální a formální důvod, který uvedl pan poslanec Gross pro vyřazení zmiňovaných návrhů zákonů, neplatí. Jsou o tom důkazy, měli jsme to na organizačním výboru. Kancelář splnila své povinnosti. Tudíž bych chtěl poprosit, aniž bych tady do toho chtěl na mikrofon vnášet konflikt, aby kolegové ze sociální demokracie tento návrh nechali jako návrh na vyřazení ze schůze, tj. samozřejmě jejich svaté právo, ale aby se neodvolávali na formálně procedurální důvody. Vím, že tady bude stát tvrzení proti tvrzení. Nechci vést spor, ale jsem přesvědčen o tom, že o tomto návrhu musíme hlasovat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu místopředsedovi Honajzrovi. Slovo má paní poslankyně Röschová. Připraví se pan poslanec Vik.

 

Poslankyně Anna Röschová: Dámy a pánové, pane předsedo, dovolte, abych navrhla změnu v programu, v návrhu pořadu schůze. Můj návrh se týká bodu 3, tj. návrh paní poslankyně Zuzky Rujbrové a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 94/1963 Sb., o rodině atd.

Podávám návrh, aby tento bod byl přeřazen z bodu 3 na čtvrtek jako první bod po písemných interpelacích. Nemohu proto říci jaké číslo pořadové by měl mít. Podotýkám, že jsem projednala tuto záležitost s paní navrhovatelkou a paní navrhovatelka s tím souhlasí.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, paní poslankyně. Nyní má slovo pan poslanec Vik, připraví se pan poslanec Krejsa.

 

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, dovoluji si jménem klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa navrhnout nový bod s názvem "Volba člena kontrolního orgánu vojenského obranného zpravodajství". Tento bod navrhuji vzhledem k požadované desetidenní lhůtě jako poslední s tím, že bude-li návrh akceptován, prosím volební komisi, aby lhůtu pro návrhy vyhlásila neprodleně.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi a uděluji slovo panu poslanci Krejsovi. Připraví se pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Navrhuji dle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu, § 54 odst. 5 doplnění pořadu této schůze o nový bod nazvaný "Zpráva ministra vnitra o výsledku vyšetřování údajného přepadení poslance Pavla Dostála".

Domnívám se, že pod vedením bývalého ministra vnitra došlo v jeho resortu k záměrnému utajení výsledků vyšetřování a matení veřejnosti např. o neexistenci videozáznamu kamery zabírající údajné místo údajného přepadení. Nepřesné a neúplné informace byly zveřejněny i o výslechu řidiče tramvaje, který nedávno záhadně zmizel jak ze zaměstnání, tak z místa bydliště. Nikde jsem neslyšel rovněž o zprávě ošetřujícího lékaře. Rád bych znal pravý důvod zatajování informací v případě údajného přepadení kolegy Dostála, protože vše nasvědčuje tomu, že byl-li kolega vůbec přepaden a nešlo-li o pouhou špinavou hru zpravodajské služby na zdiskreditování naší parlamentní strany, pak k přepadení kolegy Dostála muselo dojít na jiném místě a v jinou dobu, než sám uvedl vyšetřovateli.

Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa má jako jediná skutečná a opravdová oběť údajného přepadení eminentní zájem na dořešení případu a ráda by znala důvod, který vedl k zastavení vyšetřování v této kauze.

Zařazení nového bodu navrhuji jako první bod druhého týdne této schůze, tj. nejspíše na 9.12. ve 14.00 hodin, aby se mohl pan ministr Vodička stejně důkladně připravit, jako se připravil na kolegu Sládka.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Než udělím slovo poslanci Wagnerovi, chtěl bych vám sdělit, že mě pan předseda Sládek - protože právě nyní dostáváte do lavic vylosované pořadí ústních interpelací - v zájmu úspory papíru požádal, abych vás seznámil s tím, že u jeho interpelace na pana ministra Josefa Luxe došlo k drobné tiskové chybě. Interpelace je označena: Měl Jirásek pravdu, správný text interpelace má znít: Měl Jiránek pravdu. Tlumočím tedy toto přání pana poslance Sládka.

Nyní můžeme pokračovat v naší diskusi. Pan poslanec Wagner je přihlášen, za ním je pan poslanec Karel Machovec. Prosím pana poslance Dostála, aby mi laskavě, tak jako všichni ostatní, odevzdal písemnou přihlášku. Prosím pana poslance Wagnera.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, dámy a pánové, já nemám návrh ke změně pořadu, ale mám žádost, aby bylo umožněno rozpočtovému výboru se sejít dnes večer po 18. hodině, tedy aby tak skončila schůze sněmovny, k doprojednání návrhu zákona o státním rozpočtu, a zítra mezi 12. - 15. hodinou podruhé. Abychom mohli připravit návrh zákona k projednání pro sněmovnu. Ke zpoždění došlo tím, že řada návrhů z výborů přišla až minulý týden, těsně před jednáním výboru, a museli jsme si vyžádat stanoviska příslušných úřadů, což je samozřejmě ztráta času. Mé návrhy platí za podmínky, že by sněmovna před tím neschválila již předložený návrh na vypuštění tohoto bodu z pořadu jednání.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. O tomto návrhu jako o procedurálním budeme v rámci pozměňovacích návrhů rovněž hlasovat. Konstatuji pouze, že na dnešní poradě s předsedy jednotlivých klubů byli tito předsedové informováni, že předpokládáme konání schůze sněmovny do 19. hodiny. Pokud padl odlišný návrh, učiním ho předmětem hlasování. Nyní pokračujeme v diskusi, slovo má pan poslanec Machovec, připraví se pan poslanec Maštálka.

 

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si dát procedurální návrh v tom smyslu, že současný bod 10. Podpůrné programy zemědělství poskytované podle § 2 odst. 1 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství (vládní návrh), sněmovní tisk 325, projednávat nejdříve zítra po obědě.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Aby to bylo jednoznačné zadání, zítra dejme tomu jako první bod. Souhlasíte, pane poslanče? První bod po obědě. (Navrhovatel souhlasí.) Poznamenal jsem si. Nyní má slovo pan poslanec Maštálka.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP