Čtvrtek 11. prosince 1997

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, včera jsme přerušili projednávání bodu

 

49.
Návrh volební komise Poslanecké sněmovny na vydání usnesení,
kterým se upravují vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny
a jejích orgánů při volbě prezidenta republiky

 

Tento bod byl přerušen z toho důvodu, že zde padl návrh, který nebyl projednán s představiteli Senátu, a bylo dohodnuto, že k takovémuto jednání dojde.

Vzhledem k tomu, že toto jednání proběhlo dnes ráno a v tuto chvíli je podle mého názoru časový prostor, aby se ukončilo projednávání tohoto bodu, vznáším procedurální návrh, aby Poslanecká sněmovna revokovala své včerejší usnesení o tom, že dokončení projednávání tohoto bodu proběhne v pátek po projednání třetího čtení státního rozpočtu. Poté navrhuji, aby se v druhém hlasování rozhodlo o tom, že projednání tohoto bodu bude zařazeno nyní.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já myslím, že jsou možné postupy dva. Jednak ten, co navrhla paní místopředsedkyně Buzková. Možná by stačilo jedno hlasování o tom, že místo pátku pokračujeme dnes. Možná si ušetříme jedno hlasování. Pokud paní kolegyně nemá námitky a nikdo další nebude mít námitek, já doporučuji pouze jedno hlasování, kterým rozhodneme o tom, že pokračujeme teď hned. Myslím si, že za pár minut by to mohlo být hotovo. Námitky nejsou.

 

Zahajuji hlasování (číslo 223). Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro bylo 144 poslanců, proti 19. Tento návrh byl schválen.

 

Poprosím paní poslankyni Buzkovou, aby se ujala slova. Než dojde k mikrofonu, připomenu vám a oznámím, že jakmile doprojednáme tento bod, vyhlásím přestávku do 16.00 hodin, kdy začnou interpelace. Zároveň na začátek této přestávky do místnosti č. 120 svolává předseda Poslanecké sněmovny jednání politického grémia. Prosím, paní poslankyně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedající, dámy a pánové, včera při projednávání tohoto bodu padl návrh pana poslance Exnera na přijetí doprovodného usnesení k základnímu usnesení ve smyslu, aby volba prezidenta republiky proběhla tajně.

Dnes, v ranních hodinách, došlo k jednání s představiteli Senátu Parlamentu České republiky a závěry z tohoto jednání jsou zhruba následující:

Představitelé Senátu nesouhlasí s tím, aby se jimi schválené usnesení jakýmkoli způsobem doplňovalo, a to ani doprovodným usnesením. Na tomto jednání zazněl názor, na kterém se posléze shodly obě strany, že takovéto usnesení by nemělo být přijímáno ani Poslaneckou sněmovnou ani Senátem, a to ani po vzájemné dohodě, a to vzhledem k tomu, že proceduru volby prezidenta republiky má navrhnout společná volební komise, která se skládá z volební komise Poslanecké sněmovny a volební komise Senátu a má tento postup navrhnout společné schůzi obou komor, která o této záležitosti rozhodne.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já z tohoto důvodu nedoporučuji, aby byl přijat jakýkoli další návrh než je základní usnesení.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dobře. Rozprava je otevřena. Poprosím pana poslance Koláře, aby jako předkladatel tohoto bodu zaujal místo u stolku navrhovatelů a zpravodajů. Táži se, zda-li chce někdo další v rozpravě k tomuto bodu vystoupit? Nikdo se nehlásí, rozpravu končím a ptám se pana poslance Koláře, zda chce vystoupit.

Pan poslanec Jičínský. Prosím o klid. Připouštím, že jsem v tomto sále nemusel vidět pana poslance Jičínského. Svým rozhodnutím otevírám rozpravu znovu a dávám panu poslanci Jičínskému slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, kolegové, nechci komplikovat situaci, protože si myslím, že po složitém hlasování jsme už dost unaveni, než abychom se pustili do nějakých procedurálních šarvátek.

Chci říci, že návrh, který tu poslankyně Buzková přednesla, nepovažuji za rozumný. Myslím si, že by sněmovny měly vědět, byť třeba na základě orientačního hlasování, jestli chtějí volit prezidenta veřejně nebo tajně. Samozřejmě, že definitivní rozhodnutí z hlediska jednacího řádu a volebního řádu má být učiněno až na společné schůzi, ale myslím, že by tato vůle tady měla být známa, protože to, co říkal poslanec Exner, je rozumné. Schůze se musí připravit a musí se z hlediska organizace vědět, jak se bude volit. Nehrajme si tedy na nějaké příliš složité procedurální rozpory mezi oběma sněmovnami.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Hlásí se pan poslanec Kolář, předseda volební komise.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, doporučoval bych, abychom se nejprve vypořádali s návrhem volební komise Poslanecké sněmovny v tom duchu, jak to navrhla paní místopředsedkyně Buzková.

Domnívám se, že volba prezidenta republiky, která probíhá jednou za pět let, je natolik závažnou a významnou událostí, že klidně volební komise obou dvou komor mohou být připraveny na obě varianty. Bránil bych se tomu, abychom rozhodovali nějak dopředu.

(Potlesk)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Hlásí se někdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Poprosím pana poslance Koláře, aby nám navrhl jako předkladatel a zpravodaj další postup.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že zazněly dva pozměňovací návrhy v diskusi - jeden přednesl, tuším, pan kolega Jičínský, který se ale vztahoval spíše k proceduře slibu pana prezidenta, čili to není předmětem našeho dnešního usnesení, a pokud mohu rozumět tomu, co tu sdělila paní místopředsedkyně Buzková, že pan kolega Exner netrvá na svém návrhu - trvá?

V tom případě je jediný pozměňovací návrh k tomuto usnesení, a sice ten, že Poslanecká sněmovna by měla teď rozhodnout o způsobu volby prezidenta a pokud si pamatuji, pan poslanec Exner navrhoval způsob volby jako tajný.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Exner chce vystoupit?

 

Poslanec Václav Exner: Připomínám, že jsem nedal pozměňovací návrh, ale návrh doprovodného usnesení. Toto doprovodné usnesení jsem předal písemně. Spočívalo ve dvou bodech. Jednak aby sněmovna rozhodla o tajném hlasování, jednak aby požádala Senát o přijetí podobného usnesení.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: V tomto okamžiku bychom mohli jedním hlasováním rozhodnout o tom, jestli se budeme zabývat návrhem pana poslance Exnera. Poprosím pana poslance Koláře, aby se pokusil zformulovat to, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Robert Kolář: Já si myslím, že bude nejjednoduší, když nejprve budeme hlasovat o obou návrzích pana poslance Exnera a poté o usnesení, které máte na lavicích.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Souhlasím.

Zahajuji hlasování (číslo 224) o prvním návrhu pana poslance Exnera a ptám se: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 80 poslanců, proti 62. Návrh nebyl schválen.

 

Zahájil jsem hlasování (číslo 225) o druhém návrhu pana poslance Exnera a ptám se: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

(Hlasy: Hlasování je zbytečné.)

 

Prohlašuji toto hlasování za zmatečné, vzhledem k tomu, že první návrh nebyl schválen, je druhý návrh nehlasovatelný. Necháme proběhnout displej a budeme hlasovat o základním návrhu usnesení.

Hlasování jsem prohlásil za zmatečné a budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak nám bylo rozdáno.

 

Zahájil jsem hlasování poř. č. 226 a ptám se: Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 131, proti jeden poslanec. Tento návrh byl schválen.

 

Konstatuji, že jsme skončili projednávání tohoto bodu. Vyhlašuji přestávku do 16.00 hodin. Zvu do místnosti 120 jménem předsedy Poslanecké sněmovny k jednání politického grémia.

(Schůze přerušena ve 13.23 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP