Úterý 13. ledna 1998

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych krátce vystoupit k dotazu, který tady padl a týkal se tzv. velké novely zákona o bankách. Práce na něm se nejenže nezastavily, ale naopak v těchto dnech - zřejmě včera nebo dnes, nejpozději zítra - je odesílán z vlády do Poslanecké sněmovny, takže bude záležet na vůli organizačního výboru a sněmovny, pokud jde o jeho projednání.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji. Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě? Není tomu tak. Proto rozpravu uzavírám.

Kolegyně a kolegové, pokud jste v kuloárech a případně se občerstvujete, přerušte laskavě tento příjemný proces, protože se schyluje k hlasování. Jak víte, u všech návrhů zákonů vrácených Senátem nejdříve hlasujeme podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu a potřebujeme souhlas nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Abych toho dosáhl, nejdříve vás odhlásím a prosím, abyste se laskavě přihlásili hlasovacími kartami, protože poslanci, kteří nejsou ochotni nebo schopni hlasovat, by nám jinak zbytečně zvyšovali kvorum.

Přečtu vám ještě před hlasováním - aby váš běh se mohl proměnit v pomalou chůzi - pomalým hlasem návrh usnesení:

 

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/92 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 266/4, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 266/5.

 

Nyní zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh byl přijat v hlasování pořadové číslo 10, když jsme ze 191 přítomných ve 185 případech se senátní verzí souhlasili a pouze 3 byli proti.

 

Tím jsme skončili projednávání prvního návrhu zákona, vráceného senátem.

 

Nyní přecházíme k návrhu druhému, což je

 

3.
Návrh zákona o Komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů
/sněmovní tisky 223/4 a 223/5/ - vrácený Senátem

 

Znovu připomínám, že souhlas s tímto návrhem zákona jsme vyslovili na 15. schůzi 11. listopadu minulého roku, a věřím, že se mnou budou souhlasit i páni poslanci Kolář a Tyl. Prosím oba tyto poslance, aby vzali na vědomí, že opravdu jsme 11. prosince dostali od Senátu vrácený tento návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Máme to ve sněmovním tisku 223/5.

Z pověření vlády uváděl návrh tohoto zákona v Poslanecké sněmovně ministr financí pan Ivan Pilip. Táži se pana ministra financí, zda si přeje vystoupit. Nepřeje.

Návrh zákona byl přikázán rozpočtovému výboru. Zpravodajem byl pan poslanec Tlustý. Táži se pana poslance Tlustého, zda si přeje vystoupit. Ano, přeje. Prosím pana poslance Vrzáně, aby mu v tom nepřekážel. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, návrh zákona o Komisi pro cenné papíry projednal Senát ve znění sněmovního tisku 223/5 s přijatými pozměňovacími návrhy. Část těchto pozměňovacích návrhů má formální charakter, druhá část těchto pozměňovacích návrhů má ovšem věcný charakter a většina z nich v podstatě omezuje a zužuje rozsah kompetencí, které jsou tímto zákonem komisi pro výkon její funkce přiřknuty. Toto stanovisko by za normálních okolností vedlo k doporučení zpravodaje k podpoře znění, které bylo přijato sněmovnou.

Vzhledem k tomu, že dnešní politická situace je zaměřena na jiná témata a já se jako zpravodaj vážně obávám toho, že kdybych na tomto doporučení trval, výsledkem by mohlo být nepřijetí žádného znění zákona, doporučím sněmovně, aby respektovala znění přijaté Senátem a toto znění potvrdila.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Tlustému. Omlouvám nyní pana předsedu vlády. Budeme pokračovat rozpravou, kterou otevírám. Konstatuji, že se do ní zatím nikdo nepřihlásil. Přeje si někdo vystoupit v rozpravě? Jelikož tomu tak není, rozpravu uzavírám a budeme opět hlasovat nejdříve o senátní verzi. Přeje si někdo z kolegů, abych vás opět odhlásil? Je zde takové přání? Požadavek nevidím.

 

Nejdříve vám musím přečíst pro pořádek návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o Komisi pro cenné papíry, a o změně a doplnění dalších zákonů podle sněmovního tisku 223/4, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 223/5.

 

Znovu opakuji - hlasujeme o senátní verzi. Nikdo si nepřál odhlášení, takže vás odhlašovat nebudu.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro návrh tohoto usnesení, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 11 byl tento návrh přijat, když ze 193 přítomných bylo 144 pro a 24 proti.

 

Tím jsme úspěšně ukončili další bod našeho programu. Věřím, že i pan ministr Volák, který se hlasitě směje, nám časem sdělí, čemu se směje, a věřím, že i na něj jednou dojde. Myslím tím, až přijde na řadu nějaký jeho zákon. (Smích v sále.)

Zatím ale přišel na řadu zákon jiný, a to

 

4.
Zákon, kterým se mění a doplňuje zákon č. 48/1997 Sb.,
o veřejném zdravotním pojištění, a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 242/1997 Sb.,
/sněmovní tisk 270/5/ - vrácený prezidentem republiky

 

Děkuji pracovníkům Kanceláře PSP, že pomohli mé skleróze a rozdali nám všem nový program, ale konstatuji, že pracovníci Kanceláře se dopustili chyby, a žádám, aby tato chyba byla opravena a aby byly přehozeny body 5 a 6. Práce kvapná málo platná, drazí kolegové.

Nyní se vracím k zákonu o veřejném zdravotním pojištění. Zákon ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou vám byl rozdán na 15. schůzi jako sněmovní tisk 270/3. Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 270/5. O vráceném návrhu hlasuje Poslanecká sněmovna znovu. Věřím, že i diskutující pan poslanec Tlustý u dveří souhlasí s názorem, že když setrváme na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Otevírám rozpravu a před ní připomínám, že ani zde, tedy u návrhů zákonů vrácených prezidentem, nejsou pozměňovací návrhy přípustné. Mám zde jedinou písemnou přihlášku do rozpravy. Uděluji proto slovo paní poslankyni Evě Fischerové. Ostatní prosím o klid.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP