Úterý 13. ledna 1998

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, chtěl bych ve svém závěrečném slově ještě jednou zopakovat, že v předložených návrzích nejde o změnu ústavy, ačkoliv o tom někteří hovořili. Jde o to, jednorázově ústavním postupem změnit věc, kterou ústava upravuje. Důvodem k takovému postupu je to, že jiná řešení bez legislativních změn jsou sice možná, ale příliš lpějí na formě a v konkrétní situaci mají i řadu nedostatků. Myslíme si, že formalismus si můžeme odpustit a nedostatky překonat. Pokud jde o to, jestli se něco myslí doopravdy, potom je nepochybné, že doopravdy musíme ústavní zákon v souladu s Ústavou přijmout ústavní většinou, což je rozhodující část politických představitelů parlamentu.

Vítám, že diskutující, kteří nebyli proti podobnému řešení, navrhují postoupení do druhého čtení obou návrhů.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní poprosím zpravodaje pana poslance Zajíčka. Rovněž si nepřeje vyjádřit se.

Analogická procedura znamená, že nyní budeme hlasovat nejdříve o návrhu pana poslance Ledvinky na zamítnutí návrhu zákona pana poslance Exnera a dalších, tedy na zamítnutí tisku 350.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 17 tento návrh nebyl přijat, když ze 180 přítomných poslanců se 70 vyslovilo pro, 102 byli proti.

 

Z toho vyplývá, že bychom měli hlasovat o přikázání opět ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahájil jsem tedy hlasování. Kdo je pro přikázání ústavně právnímu výboru, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 18 ze 183 přítomných 128 bylo pro, 12 proti, takže návrh byl přijat.

 

A konečně - teď si nevzpomínám a prosím zpravodaje, aby mě opravil - byl i zde vznesen návrh na zkrácení lhůty ze 60 na 40 dnů?

 

Poslanec Zdeněk Zajíček: Pane předsedo, pokud mě má paměť neklame, navrhl to předseda poslaneckého klubu KSČM pan kolega Filip.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, splnil jste svou roli zpravodaje a pomohl jste mi, za což vám děkuji.

Nyní nechám hlasovat o návrhu na zkrácení lhůty.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro návrh na zkrácení lhůty o 20 dnů? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 19 ze 182 přítomných tento návrh byl přijat, když získal 109 hlasů a 60 bylo proti.

 

Takže návrh zákona prošel prvním čtením, byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru a lhůta byla stejně tak jako v předchozím případě zkrácena ze 60 na 40 dnů.

 

Kolegyně a kolegové, tím jsme vyčerpali veškeré body našeho schváleného programu. Děkuji vám za účast a přeji vám hezký zbytek dne.

 

(Schůze skončila v 16.40 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP