Úterý 27. ledna 1998

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

27. ledna ve 14.00 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

 

(Schůze zahájena ve 14.00 hodin)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, prosím, abyste laskavě zaujali svá místa v zasedací síni. Zhruba za 1 minutu budeme začínat.

Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, přesnost by neměla být jenom vlastností králů, ale také vlastností členů Poslanecké sněmovny. Žádám vás proto naléhavě, abyste ukončili jakékoli diskuse, usedli na svá místa a učinili toto jednání důstojným, neboť jeho prvním bodem bude slib poslance.

Zahajuji 19. schůzi Poslanecké sněmovny. Všechny vás na ní srdečně vítám.

Konstatuji, že tuto schůzi jsem svolal na návrh organizačního výboru a že pozvánka byla odeslána v pátek 16. ledna t. r.

Prosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami a oznámili mi, kdo žádá o vydání náhradní karty, případně jakou náhradní kartu již kdo dostal. Zatím jsou dvě písemná sdělení na toto téma. Pan poslanec Loukota má náhradní kartu číslo 22 a paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu číslo 21. Pan poslanec František Novák má náhradní kartu číslo 20, paní poslankyně Šojdrová má náhradní kartu číslo 18.

Je zde ještě někdo, kdo vyniká náhradní kartou? Není tomu tak.

Kolegyně a kolegové, obávám se, že náš nový poslanecký kolega bude mít - pokud pan poslanec Kolář bude i nadále diskutovat a nebude věnovat pozornost našemu jednání - velmi nepříznivý dojem o charakteru našich poslanců.

Pan poslanec Kužílek má náhradní kartu číslo 25.

Znovu vás prosím, abyste se v zájmu tohoto kolegy ztišili.

Ještě před tím, než přistoupíme ke složení poslaneckého slibu, musíme určit dva ověřovatele naší schůze. Navrhuji vám, aby těmito ověřovateli byli páni poslanci Dušan Kulka a Petr Šimůnek. Má někdo jiný návrh?

Vzhledem k tomu, že o tuto funkci se nikdo jiný neuchází, zahajuji hlasování o svém předloženém návrhu.

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 byl tento návrh přijat, když ze 175 přítomných poslanců 147 bylo pro návrh a nikdo nebyl proti.

 

Pan poslanec Zvěřina má náhradní kartu číslo 17. Děkuji vám, pane poslanče.

Konstatuji ještě jednou, že ověřovateli 19. schůze Poslanecké sněmovny jsou poslanci Dušan Kulka a Petr Šimůnek.

Pro případ, že by se tato schůze protáhla do čtvrtka, prosím, aby bylo vylosováno pořadí poslanců přihlášených k podání ústních interpelací na předsedu vlády, případně na vládu a na jednotlivé členy vlády.

Žádám proto určené ověřovatele, aby se ihned ujali své funkce a jako obvykle zkontrolovali přihlášky poslanců k ústním interpelacím se seznamy v počítači. Tyto seznamy s vylosovaným pořadím vám budou jako vždy rozdány.

Nyní vás seznamuji s tím, že pan poslanec Zdeněk Zajíček prohlášením sepsaným formou notářského zápisu ze dne 26. ledna t. r. se vzdal poslaneckého mandátu. Žádám proto nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Annu Röschovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor po prohlášení pana poslance Zdeňka Zajíčka učinil. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, paní a páni poslanci, dne 26. ledna 1998 se pan Zdeněk Zajíček vzdal poslaneckého mandátu formou notářského zápisu, který doručil do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

Mandátový a imunitní výbor na své 22. schůzi dne 27. ledna 1998 přijal usnesení číslo 88, ve kterém konstatoval, že pan Zdeněk Zajíček se poslaneckého mandátu platně vzdal a zároveň že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Andrej Gjurič.

27. ledna 1998 předal předseda Poslanecké sněmovny novému poslanci poslanecké osvědčení o vzniku mandátu. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí pan poslanec Andrej Gjurič poslanecký slib.

Žádám pana poslance Andreje Gjuriče, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance.

 

Slib poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Děkuji.

(Poslanec Andrej Gjurič skládá slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Miloše Zemana.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jistě i vaším jménem popřál panu poslanci Gjuričovi mnoho úspěchů v jeho další práci v Poslanecké sněmovně.

Než budeme pokračovat bodem omluvy ze schůze Poslanecké sněmovny a diskusí o programu naší schůze, hlásí se pan poslanec Kužílek s technickou poznámkou, protože není předsedou klubu. Uděluji mu slovo k technické poznámce.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, doufám, že skutečně půjde o technickou poznámku k předchozí věci. Já nepochybuji, že kolega Zajíček zcela svobodně učinil své rozhodnutí. Musím však konstatovat, že jednací řád jednoznačně říká, že poslanec se může notářským zápisem vzdát pouze za těch okolností, že nějaké závažné důvody mu znemožňují učinit tak zde osobně. Já se chci zeptat, jaké tyto závažné okolnosti byly. Nechci tu věc komplikovat, ale uvědomme si, prosím vás, že ta cesta, která se zde velmi nesprávně a v rozporu s jednacím řádem už nastartovala jako jakýsi precedens, je cesta, která v blízké zemi za řekou Moravou vedla vlastně třeba k případu Gaulieder. Proto jsou tyto mechanismy v jednacím řádu a prosím, jestli by bylo možno sdělit, jaké závažné důvody bránily. Já se domnívám, že neexistovaly, a prosím, aby příště na to mandátový výbor, který jsem už několikrát na to upozornil dopředu, bral větší ohled.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. O slovo se hlásí paní poslankyně Röschová jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru. Prosím, paní poslankyně.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP