Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Kořínková. Připraví se pan poslanec Krampera.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážení kolegové a kolegyně. Dovolte mi, abych se několika slovy rovněž vyjádřila k Programovému prohlášení, které jsme zde včera slyšeli.

Úvodem bych nechtěla opakovat to, co zde již bylo několikrát již řečeno, to je skutečnost, že došlo ke krizi důvěry mezi koaličními stranami a že tato krize způsobila, že máme před sebou vládu, která ve svém dokumentu, kterým žádá o naši důvěru, sama říká, že si je vědoma této reality. To znamená, že si uvědomuje, že mandát této vlády je omezen vůlí většiny parlamentních stran dospět k předčasným volbám v červnu tohoto roku. Tak je to přesně uvedeno v preambuli Programového prohlášení. Jde tedy o vládu dočasnou. Není to ani vláda nadstranická, ani vláda koaliční. Není v této vládě účastna opozice, tzn., že to není ani vláda moje.

Přesto se snažím k dokumentu, který zde byl přednesen, chovat jako zodpovědný občan, který hledá cestu z dané situace. My jsme tuto situaci nezavinili a velmi se podivuji nad vyjádřením některých mých kolegů, kteří k ní přispěli a dnes by chtěli, aby situace vycházela z regulérních pravidel hry, tak jak by to odpovídalo již po provedených předčasných volbám. Na takovou situaci si musíme počkat až po těchto předčasných volbách.

Chtěla bych tedy úvodem upozornit jenom na některé skutečnosti, které podle mého názoru zásadně odlišují Programové prohlášení této vlády od podobných prohlášení, která jsme zde ve sněmovně slyšeli.

Tato vláda si jasně uvědomuje chyby, ke kterým došlo, a předkládá nám dokument, ve kterém říká: Zahájím nastartování změn, které je potřeba učinit. Já v tomto směru musím tuto vládu podpořit. Je to konkrétní slovo, které rozumným způsobem všem občanům říká: Chceme provést takové změny, které by dokázaly náš stát začlenit nejen do NATO, nejen do Evropské unie, ale i změnit styl vládnutí postupně v této zemi. A to je zapotřebí. O tom jsme tady mnohokrát hovořili.

Tato vláda samozřejmě nemůže všechny cíle, které si stanovila, realizovat v průběhu pěti měsíců. To znamená, že některé kroky zahájí a bude v nich muset pokračovat vláda vzešlá z předčasných voleb. Já ovšem nejvíc oceňuji to, že v dokumentu je uváděna snaha o lepší komunikaci nejen mezi vládou a Poslaneckou sněmovnou, ale také mezi vládou a občany. To se objevuje v několika odstavcích, ať již jde o průhlednost privatizace nebo o spolupráci s obcemi.

Sama mám velmi nepěkné zkušenosti s minulou vládou, kdy např. Zastupitelstvo hl. m. Prahy přijalo několik usnesení, kterými oslovovalo Ministerstvo dopravy a spojů, Ministerstvo financí, Ministerstvo školství, a musím říci, že tato tři ministerstva odpověděla způsobem jako "že ti zastupitelé v Praze nám do toho nemají co hovořit". Přitom ti zastupitelé v Praze odpovídají za situaci v Praze, za kterou neodpovídají tito ministři. Doufám, že tato vláda tyto chyby již opakovat nebude a chtěla bych si tu část Programového prohlášení, ve kterém je právě tato skutečnost uvedena, tímto způsobem vykládat.

Věřím, že se např. také podaří přesvědčit tuto vládu o tom, že je zapotřebí ve vztahu k Praze hledat i jiné cesty, které dosud nebyly zapracovány ani do státního rozpočtu. To znamená, že Praha byla např. velice poškozena při státních dotacích do komunikací, které jsou v působnosti státu a nikoli v působnosti Prahy. Dokonce byla také poškozena při další výstavbě metra. Věřím, že najdeme postupně přípravu na řešení, které bude spravedlivější v tomto směru i pro budoucí rozpočet.

Dále jsem se velice zajímala o tu část, která se zabývá dopravou. Byť je zde tato okolnost zmíněna velice stručně, věřím, že resort dopravy a spojů nastartuje dopracování dopravní politiky v souladu s principy Evropské unie tak, jak to bylo požadováno a jak např. Maďarská republika a Polská republika takové dokumenty zpracovány již má.

Věřím také, že věta dotýkající se transformace Českých drah bude znamenat přehodnocení dosavadní přípravy transformace a privatizace na Českých drahách a připraví cestu k tomu, aby - pokud si to správně vykládám - tyto České dráhy dostaly podobu podniku, ve kterém budou spolu se silniční dopravou plnit očekávání kladená na dopravní obslužnost, nebudou již tedy přechodným státním podnikem, jak jsme to usnesli v této sněmovně, ale podaří se nám tento zákon změnit a budeme vytvářet předpoklady pro to, aby byly již České dráhy transformovány do podoby akciové společnosti v souladu s principy zakládajícími transformaci železnic v Evropské unii.

Na závěr bych se chtěla zmínit ještě o některých aspektech souvisejících s ústavním řešením dalšího postupu do předčasných voleb, pokud bychom této vládě nedali důvěru. Samozřejmě ústava nám umožňuje několikrát vyjádřit nedůvěru vládě, a to znamená také, že po podání demise této vlády by mohla být požádána prezidentem republiky, aby dále vykonávala svou funkci, do doby sestavení nové vlády. Tato vláda by musela také zajišťovat všechny aktivity spojené v prvním pololetí tohoto roku s naší spoluprací v NATO a s naší spoluprací v Evropské unii. Proto bych své kolegy v Poslanecké sněmovně chtěla velmi poprosit o to, aby si uvědomili, že v prvním pololetí, lépe řečeno do konce března tento stát musí zpracovat národní strategii přípravy na členství České republiky, projednat a připravit negociační dokumenty. Věřím, že tyto základní dokumenty budou následně projednány i zde ve sněmovně, abychom měli společné výchozí podklady jak Poslanecká sněmovna a Senát ve vztahu k Evropskému parlamentu, tak vláda k Evropské komisi. A poté by měly být od dubna zahájeny negociační rozhovory.

Pokud by v tomto okamžiku se několikrát měnila vláda, znamená to, že naši zahraniční partneři nebudou vědět, kdo je pro ně důvěryhodným partnerem. Znamená to tedy poškození zájmu této republiky. Velmi se podivuji, když někteří představitelé, zejména klubu ODS, který - alespoň tak to na veřejnosti sděloval - nesmírně podporuje naše členství v Evropské unii, se domnívají, že postup výměny tří vlád by nenarušil tato vyjednávání. Domnívám se, že opak je pravdou, nám to bylo sděleno i našimi zahraničními kolegy.

Věřím tedy, že najdeme dostatek sil v této sněmovně, abychom mohli vyslovit důvěru této vládě. Já osobně - přestože, znovu opakuji, není to moje vláda, opozice se na ní nepodílí - budu hlasovat pro důvěru této vládě premiéra Tošovského, kterého si nesmírně vážím.

Děkuji za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP