Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Novákovi. Kolega Nečas není přítomen, pak je tedy na řadě pan kolega Václavek, připraví se pan kolega Šulák. Omlouvám se, pan kolega Šulák přijde na řadu později. Dále budou na řadě poslanci Budinský, Hofhanzl, Orel, Vrzáň a další.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové, mohli jsme tu být jen pár hodin i při takto důležité události, jakou je schvalování důvěry vládě. Podle mého názoru by stačilo, kdyby bývala vláda deklarovala své funkční období jen do června tohoto roku s tím, že pro to udělá vše, aby volby v červnu byly, a kdyby prohlásila, že kvůli tomu bude vládou za prvé jen udržovací z hlediska fungování státní správy, včetně přípravy voleb do Poslanecké sněmovny, a za druhé vládou startovací pro zadání zpracování tolik chybějících koncepcí všech oblastí veřejného života, jako je doprava, zdravotnictví, bydlení, podpora podnikání, výkonnost soudnictví, kvalitní nutný rozsah privatizace atd., s tím, že tato zadání pro zpracování koncepcí budou ve shodě s větší částí opozice, a to z toho důvodu, aby výsledné koncepce měly dlouhodobý charakter, který nebude zásadně měněn při změnách vlád po volbách, aby při event. změně vlády po volbách mohly být měněny event. jen určité parametry této koncepce, a to v rámci předem dávaných slibů v předvolebních kampaních, podle kterých se voliči budou rozhodovat.

Podle mého názoru takto pojaté vládní prohlášení mohlo být bezpečným východiskem pro vyslovení důvěry vládě pro většinu přítomných. Kdyby k tomu pan premiér přidal šlehačku na dort, kterou jsem mimochodem právě od něj očekával, a to v podobě jeho konkretizované představy, jakým postupem srazit prakticky dvoucifernou inflaci v České republice na evropský standard, nemuseli jsme v tomto sále v tuto dobu již dávno sedět.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Jiřímu Václavkovi. Pan kolega Šulák nyní vystoupí. Připraví se pan kolega Budinský, dále kolegové Hofhanzl a Orel.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové poslanci, po vyslechnutí programového prohlášení vlády premiéra Tošovského musím souhlasit tím, že toto prohlášení je velmi obecné. Pan premiér Tošovský však nevybočuje ze zvyklostí, které zde zatím v České republice existují. Vládní prohlášení premiéra Klause byla neméně stručná a navíc byla velmi vágní. Oceňuji, že se v tomto prohlášení nový premiér staví velmi kriticky, i když velmi mírně, k politice minulé vlády. Mám stejně jako asi řada mých kolegů výhrady k tomu, že nová vláda bez ohledu na omezený mandát deklaruje vůli pokračovat v privatizaci.

Po debaklech předchozí vlády v této oblasti se domnívám, že právo pokračovat v zásadních privatizačních krocích bude mít jen vláda vzešlá z vůle voličů po předčasných parlamentních volbách.

Také k problematice deregulace cen je možno říci, že jestliže se nová vláda chce v tomto směru angažovat, pak je nutno jasně kvantifikovat dopady a průběh prováděné deregulace. Proto se ztotožňuji s požadavkem předložení jasné kvantifikace, včetně časového průběhu. Deregulace cen musí být přirozeně doprovázena kompenzačními kroky, které eliminují dopad na sociálně slabé vrstvy občanů.

Vzhledem k časově omezenému mandátu nové vlády je tedy nutno vyhlásit také stav legislativní nouze, aby mohly být přijaty včas příslušné zákonné normy.

Závěrem mého vystoupení lze konstatovat, že předložené vládní prohlášení premiéra Tošovského obecně postihuje hlavní směry činnosti, kterými je nutno zahájit nápravu neutěšeného stavu této společnosti.

Za předpokladu, že bude předtím přijato usnesení Poslanecké sněmovny, navržené klubem České strany sociálně demokratické, budu hlasovat pro důvěru nové vládě.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Šulákovi. Pan kolega Budinský není přítomen? Je přítomen, neviděl jsem ho přes kameru, omlouvám se. Připraví se pan kolega Hofhanzl.

 

Poslanec Vladimír Budinský: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, paní poslankyně, páni poslanci, jsem přesvědčen, že klíčem k řešení současné společenské situace jsou předčasné volby, a věřím, že předčasné volby budou v termínu, na kterém se politické strany domluvily. Jsem přesvědčen, že v tom krátkém čase je nezbytné, aby Česká republika měla vládu, a myslím si, že je nutné, aby měla vládu takovou, která bude mít i legitimaci, která jí umožní s plnou váhou a v zájmu České republiky jednat v zahraničí.

Protože jsem členem ODS už několik let a jsem loajální k usnesením orgánů strany, za kterou jsem v parlamentu, musím názor strany respektovat, a proto ve chvíli hlasování o důvěře vládě nebudu přítomen ve sněmovně, a tím snížím kvorum.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Budinskému, prosím, aby se slova ujal kolega Hofhanzl, připraví se pan poslanec Orel, dále je v pořadí pan kolega Vrzáň.

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové, jsem konzervativní člověk. Dějiny i má zkušenost mi říkají: Lidské společenství může spolužít a prosperovat jen tehdy, má-li společně sdílený hodnotový systém.

Demokratický stát je společenství lidí, které má a respektuje společné hodnoty a dodržuje pravidla, které si samo dalo. Je přirozené a vychází ze samé podstaty lidského ducha, že v rámci přijatého hodnotového systému máme různý pohled, jak řešit problémy státního společenství. Má-li stát fungovat, musí strany nebo názorová společenství dodržovat dohodnutá pravidla. Není-li tomu tak a nehraje-li se férově a zvláště stane-li se to běžným způsobem, směřuje stát k rozvratu. Nakonec utrpí všichni.

Celé roky jsem v této sněmovně trval na dodržování pravidel a hře fair play. Za nejhorší, co nám zanechalo 40 let totality, jsem považoval a považuji zestátnění všeho. Vykořenění lidí ze zodpovědnosti a obecnou demoralizaci. Proto úkolem minulých vlád měla být koncepční důsledná obnova právního pořádku, privatizace vedená podle zákona, obnova zodpovědnosti a morálního stavu.

Po celou dobu své přítomnosti v tomto ctihodném sboru jsem od těchto priorit neustoupil a na nich trval. Každý člověk, natož společenství, si nese s sebou svou historii i minulý běh života. Transformace i reforma českého státu probíhaly tak, jak jsme byli poznamenáni svou minulostí všichni.

Největší zodpovědnost za dnešní společenskou, hospodářskou i morální krizi našeho státu nesou, a bude jim i přičítána, ti, kteří drželi vládu event. v po převratových dobách mimořádně záleží na osobním příkladu nejpřednějších.

Se zármutkem jsem nucen říci: Většina neunesla břímě na nás vložené. Bojoval jsem celé roky poctivě a prohrál jsem. Nakonec jsem byl postaven před alternativu popřít své zásady a svůj život, když stejné, co se odehrálo na celé scéně státu, se stalo i ve straně, kterou jsem spoluzakládal. Jsem nezařazený poslanec.

Dnešní krize je důsledkem toho, že ti, kteří vládli, nedodrželi programy, se kterými převzali před lety vládní moc. Jak je stále zvykem v naší zemi, často něco jiného se mluví a něco jiného se dělá.

Dnešní krize, když se již navršila, měla být řešena důsledně podle ústavních pravidel a principů. Opět se tak neděje. Žádná strana konfliktu nehraje poctivou hru a podle regulí.

Vládě, které dnes máme vyslovit důvěru a která je mi stále bližší než to, co asi nastoupí po předčasných volbách, je, že předseda vlády i pan prezident nesestavili vládu skutečně úřednickou, bez vrcholných představitelů dvou koaličních stran - strany lidové i ODA. Ministr Lux má veliký podíl na dnešní krizi. Zakonzervoval neperspektivní struktury a způsoby v našem zemědělství. Ministr Skalický nesl velkou zodpovědnost za nedobrý průběh privatizace. Bolí mne, že předáme zemi lidem, kteří mají k postkomunismu blíže, a špinavou práci jsme vykonali za ně. Jsem nucen říci, z důvodů, že bychom se měli naučit i poctivě prohrávat, já tuto vládu nepodpořím.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP