Středa 28. ledna 1998

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Jičínský.

Promiňte, pane kolego, já za to nemohu, přihlásil se pan předseda klubu kolega Sládek, má přednost.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jelikož poslanci klubu KSČM se často na začátku svého vystoupení ohrazují proti pravé části spektra, že s ní zásadně nemohou souhlasit atd. - samozřejmě že ne, nacházíme se na opačném pólu politického spektra zcela jednoznačně, to jenom na potvrzení slov, která zde uvádí často třeba předseda poslaneckého klubu KSČM. Ale přesto musím reagovat - byť nerad - na slova poslance poslaneckého klubu KSČM, který zde srovnává nesrovnatelné. Trochu si plete pojmy a trochu to míchá všechno dohromady.

Nikdo nevylučuje spisovatele, básníky, zvláště tvůrce takových skvostů, o které se opírá naše literatura, naše historie a vůbec náš národ, naše národní povědomí. O tom přece nebyla řeč. Ale rozlišujme mezi básníkem, rozlišujme mezi spisovatelem a rozlišujme mezi tvůrcem ubohé agitační slátaniny na objednávku ÚV KSČ. Je nutné rozlišovat. A rozlišujme mezi literátem, který je součástí slovníku českých spisovatelů například, a tím, kdo chce v roce 1998 řídit Českou republiku. Myslím si, že toto rozlišení by našim odpůrcům náramně prospělo.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Jičínský.

Promiňte, pane profesore, opět s faktickou poznámkou pan kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Myslím si, že opravdu rozlišování je zapotřebí. A jestli se nelíbí kolegům z Republikánské strany, že česká zahraniční politika začíná mít určitou rozlišitelnou a přece jenom rozumnější tvář, tak samozřejmě si nedovedu vysvětlit - řekl bych - jejich slova o tom, že to s Českou republikou myslí dobře. Jestliže mluví o ubohých agitačních slátaninách, domnívám se, že pan předseda republikánského klubu by také mohl zpytovat svědomí, pokud jde o jeho vlastní publikační činnost.

Chtěl bych také říci, že v této souvislosti není potřeba dělat obhajobu členovi vlády, který se sám od svých vlastních děl v minulosti dokázal distancovat. Je to záležitost svědomí každého, kdo toto prohlášení učinil. Myslím si, že tato sněmovna má na práci daleko důležitější věci, než se pitvat v minulosti jednotlivých svých členů. Opakuji - za našimi zády se dějí věci, které souvisí s dalšími osudy tohoto státu. Zmínil jsem tady (Předsedající: Končí vám doba.) prohlášení, které hlava státu udělala. To je mimo jiné věc, která by nás měla zajímat vedle profilu vlády a jejího prohlášení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Jičínský. Promiňte, pane kolego, opět s faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Sládek. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jakmile někoho tak odhodlaně hájí poslanci Komunistické strany Čech a Moravy, je to nejlepší potvrzení toho, že naše kritika byla naprosto oprávněná. (Potlesk.)

Jinak co se týká publikační činnosti republikánů, jsem rád, že i naši protivníci sledují tisk, který je spřátelený Republikánské straně a který jediný poskytuje skutečně objektivní informace, politické informace o dění v České republice, tzn. týdeník Republika.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Jičínský, který velmi trpělivě čekal na svoji příležitost. Může nyní mluvit bez omezení.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážení kolegové, moje faktická poznámka se netýká této záležitosti, ale předchozího vyjádření kolegy Maška, kde se mi zdálo, že kolega Mašek má příliš specifický přístup k české ústavě i příliš specifický výklad. Zdá se mi zbytečné o tom příliš polemizovat, protože polemiky zde byly. Zdálo se mi, že to je tzv. dialog hluchých.

Ale přece jen v době, kdy se jedná v hluboké politické a vládní krizi o jejím řešení, zdá se mi trvání na oněch stanoviscích, které kolega Mašek s takovou vehemencí nám zde prezentoval, velmi zvláštní. Odpovídá to zřejmě zvláštní představě o zastupitelské demokracii, kterou mají představitelé ODA, kterou velmi výrazně projevili, když se zde projednával návrh ústavního zákona o referendu. Tehdy jsme slyšeli, že nám hrozí vláda lůzy. Teď hrozí Zemanovy hordy. Nevím, nakolik to odpovídá intelektuální úrovni, kterou se zástupci ODA tak honosili. Mám o tom vážné pochybnosti.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Bašta.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Pane předsedající, dámy a pánové, to, co zde slyším, mně trochu vadí. Vadí mi, že to zaznělo v nevhodnou dobu a naprosto jednostranně. Byl bych rád, kdyby kolegové, kteří citují jednotlivá díla, si dali práci a ocitovali např. rozsudek Městského soudu v Praze z roku 1971, který pana ministra Šedivého odsoudil k jednomu a půl roku vězení.

Pak bych měl ještě jednu poznámku, kterou bych chtěl prostřednictvím předsedajícího adresovat panu Sládkovi. V 70. letech měl každý možnost, kam si stoupne. Buď si stoupnul do fronty na kriminál, nebo šel na Úřad pro tisk a informace.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Jsem přesvědčen o tom, že debata se vede úplně jinam, než má. V tuto chvíli bych se chtěl vyjádřit pouze k návrhu, který zde předložil pan kolega Gross.

Po replice pana předsedy Zemana jsem pravděpodobně byl velmi málo srozumitelný svým kolegům. Takže to napravím a svou srozumitelnost podřídím jednacímu řádu této sněmovny. Já jsem totiž přesvědčen, že ač Ústava České republiky vyzývá vládu k předstoupení před parlament do 30 dnů a dává tento mantinel k projednání důvěry vládě, tedy 30 dnů, jednací řád této Poslanecké sněmovny, který provádí příslušné články ústavy, říká ve svém § 82, že taková žádost musí být projednána do 30 dnů od jmenování vlády. Čili pokud bych měl rozumět návrhu na odročení, které zde předložil pan kolega Gross, mohl bych mu rozumět pouze tak, že takové odročení je možné maximálně do dne 2. 2. 1998. Jinak mu rozumět totiž nemohu, protože by odporoval jednacímu řádu, tedy zákonu, kterým se řídí jednání této sněmovny.

Myslím si, že po mém vystoupení skončí zbytečná debata, která zde je, protože to, jakým způsobem se vyjadřuje klub KSČM, je jeho věcí. Pan Sládek ať si své rádoby státnické projevy nechá na mítinky.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní jsem se přihlásil o slovo já, takže poprosím pana kolegu Vlacha.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Slovo má pan místopředseda Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, ani mě nenapadlo, že budu vystupovat. Ale poté, co se jeden kolega zeptal sněmovny, zda je někdo, kdo má odvahu popsat, jak se politické strany staví k programovému prohlášení vlády a proč podporují či nepodporují vládu, já tu odvahu zkrátka mám. Bude to trochu chaotické, ale omlouvám se všem členům příslušných stran, že si za ně dovolím mluvit opravdu jen proto, abych vyhověl jednomu z mých kolegů.

Rekapituluji. Klub KSČM s vládou pravice nikdy nesouhlasil. Beru to na vědomí. Klub KSČM chce předčasné volby. Vyjádřil to tím, že předložil sněmovně návrh ústavního zákona na zkrácení volební lhůty. Já to beru na vědomí. KSČM chce vládu vyznávající jiné principy. Beru to na vědomí. 22 členů klubu KSČM podporuje ústavní zákon o zkrácení lhůty této sněmovny.

Klub SPR-RSČ s koalicí vzniklou z voleb v roce 1996 přece nikdy nesouhlasil. Beru to na vědomí. Dával to najevo vždy. Beru to na vědomí. Chtěl vždy řešení rychlá. Chce předčasné volby a podporuje ústavní zákon o zkrácení lhůty. To je 18, mezisoučet 40.

KDU-ČSL se rozhodla řešit politickou krizi. Jasně říkala, že se chce podílet na sestavení vlády na dobu přechodnou, a chce předčasné volby. Podpořila v prvém čtení ústavní návrh zákona. 18 kolegů, mezisoučet 58.

ČSSD se dlouhodobě rozhodla převzít co nejrychleji vládu. Beru to na vědomí. Chce zvrátit výsledky voleb 1996 a já to beru na vědomí. Připravila vlastní ústavní zákona na zkrácení volebního období. To je 60 lidí, mezisoučet 118.

ODS od počátku říkala, že nechce podpořit vládu z důvodů, že se na její tvorbě nepodílela. Já to beru na vědomí. ODS chce předčasné volby. Já to beru na vědomí. Beru na vědomí skutečnost, že je to 36 poslanců. Mezisoučet je 154.

Dámy a pánové, vynechal jsem ODA, protože ta říká stále stejnou písničku, že nechce předčasné volby, že nechce předat vládu levici atd. Tak ji k tomu nepočítám. US dnes zřetelně řekla svůj názor. Také nechce předčasné volby hned.

Dámy a pánové, co zde předvádíme pro mnoho občanů? Mlžíme, protože jednoznačně neříkáme svá jednoznačná stanoviska. S mnohými věcmi, které kdykoli říkal pan profesor Jičínský, ideově nesouhlasím. Ale dnes říkal věci, se kterými já musím naprosto souhlasit, a to je, že mnoho občanů je znechuceno politiky ve sněmovně, stále se opakujícími vzájemnými útoky.

Spočítal jsem si s vaším dovolením a na základě žádosti jednoho poslance, jaké jsou vyhlídky této sněmovny. Pan profesor Jičínský řekl, abychom nazývali věci pravými jmény. Nevím, jestli dostane vláda pana premiéra Tošovského důvěru. Tato vláda nezpracovala pravicový ani levicový program, ač z obou stran politického spektra z toho byla obviňována.

Myslím, že zpracovala takový program, aby většinově byl přijatelný, aby se splnil požadavek, že do doby, než budou volby, které chce 154 poslanců, tady nějaká vláda byla. Tak se, prosím vás, podle toho chovejte.

Děkuji vám.

*** 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP