Středa 28. ledna 1998

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si předložit určitou modifikaci usnesení, které jsem předkládal v Poslanecké sněmovně, a to v následujícím textu; neradujte se ti, co čekáte nějakou zásadní změnu, jde tam pouze o posun ve dvou týdnech. Text zní takto:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí, že vláda České republiky se zavazuje:

Za prvé: Předložit do osmi týdnů Poslanecké sněmovně harmonogram transformačních kroků privatizace a do té doby nepřijme rozhodnutí v oblasti privatizace strategických podniků a bank.

Za druhé: Předložit do osmi týdnů Poslanecké sněmovně kvantifikovanou představu vlády o míře zvýšení regulovaných cen.

Za třetí: Předložit do osmi týdnů Poslanecké sněmovně kvantifikovanou představu sociálních kompenzací v souvislosti s cenovými deregulacemi včetně způsobu jejich realizace.

Za čtvrté: Předložit do osmi týdnů Poslanecké sněmovně návrh opatření ke snižování veřejného dluhu obcí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Kdo se dál hlásí do rozpravy? Pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane premiére, paní a pánové, chtěl bych ale slyšet stanovisko k těmto doprovodným usnesením od předsedy vlády už v jeho závěrečném vystoupení, jestli bude s nimi za vládu souhlasit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se dále hlásí pan kolega Kužílek.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, jenom si dovoluji navrhnout, aby se případně o právě zmíněném usnesení hlasovalo po částech, protože je to nově navržené a tato připomínka k tomu nebyla vznesena a já ji tedy vznáším.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dále se hlásí pan kolega Gross.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážení kolegové, dámy a pánové, chci upozornit, že jsem nenavrhoval nové usnesení, ale přesně jsem to formuloval jako modifikace původního usnesení. A při předkládání původního usnesení jsem předložil požadavek na hlasování en bloc, tzn. nejedná se o nový návrh, ale pouze o modifikaci původního návrhu. A můj požadavek na hlasování o celku platí.

V souladu s jednacím řádem kolega Kužílek může samozřejmě vznést návrh na oddělené hlasování, neboť to kolega Kužílek určitě ví. Ale o tomto návrhu se musí hlasovat jako o procedurálním návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nechám o něm hlasovat.

Rozpravu končím.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, teď zaznělo několik procedurálních návrhů. První byl pana kolegy Grosse na to, abychom nejprve hlasovali před hlasováním o důvěře vládě o usnesení. O tom nejdříve musíme rozhodnout.

Souhlasíte všichni? To je usnesení na začátku rozpravy. Tady je jasný souhlas. Budeme nyní o něm hlasovat.

Poprosím pana kolegu Grosse, jestli by byl tak hodný a návrh upřesnil.

 

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedající, nyní bychom měli hlasovat v souladu s § 1 odst. 2 zákona o jednacím řádu o tom, že Poslanecká sněmovna rozhoduje, že o mnou předložených usneseních se bude hlasovat předtím, nežli se bude hlasovat o důvěře vládě.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Předkládám vám tento návrh na usnesení.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 17. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 59 poslanců, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Druhý návrh pana kolegy Grosse je odročení jednání naneurčito.

 

Zahájil jsem hlasování č. 18. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 60 poslanců, proti 107. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy podle požadavku pana kolegy Filipa žádám pana premiéra, aby se ujal, pokud chce, závěrečného slova. Je tomu tak, slova se ujme premiér Tošovský.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP