Středa 28. ledna 1998

 

Budeme se věnovat poslednímu bodu schváleného pořadu, kterým je

 

5.
Zpráva ministra vnitra k údajnému přepadení poslance Pavla Dostála

 

 

Prosím ministra vnitra pana Cyrila Svobodu, aby informoval Poslaneckou sněmovnu o šetření ve věci přepadení poslance Pavla Dostála. Poprosím předkladatele tohoto návrhu pana kolegu Krejsu, aby zasedl ke stolku zpravodajů, za což mu děkuji.

 

Ministr vnitra Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já vám podám informaci o nikoli údajném, ale o napadení poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pana Pavla Dostála. K tomu došlo 5. února 1997. Tento útok byl kvalifikován jako trestný čin omezování osobní svobody podle § 231 odst. 1 trestního zákona. V průběhu vyšetřování byly stanoveny tři verze. Bylo provedeno asi 150 úkonů, bylo prověřeno celkem 416 osob a bohužel bez výsledku, pachatel nebyl dopaden.

Z tohoto důvodu zcela v souladu s tr. řádem Policie ČR 23. dubna 1997 tento případ odložila. To znamená, že pátrání po pachateli nadále trvá, ale čeká se na to, jestli se neobjeví nějaké závažné skutečnosti. Proto je-li tomu tak, pokud existují některé závažné skutečnosti, které by mohly vnést jasno do tohoto případu, tak to jistě Policie ČR uvítá. To je vše, co k tomu mohu říci, protože to šetří Policie ČR a já nemohu zasahovat do jejího řízení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu. Jako první bude mluvit pan kolega Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy pánové, dovolte mi, abych se stručně vyjádřil ke zprávě pana ministra. Bohužel mě nijak nepřekvapila a podle mého očekávání zcela opomenula skutečnosti, které jsem uvedl v minulých pokusech tuto zprávu zařadit na program schůze sněmovny. Skutečnost potvrzenou jak svědkem, tak záznamem kamery ochrany parlamentu, který, jak tvrdil někdejší ministr Jan Ruml, neexistuje.

Čekal jsem, že mi zpráva pana ministra ozřejmí zjevný rozpor ve výpovědích kolegy Dostála a již zmíněného svědectví. Navíc existuje i další nevyslechnutý svědek údajného přepadení, jež potvrdí výše uvedené.

Znovu opakuji - mým cílem není zpochybnit samotné přepadení, byť na rozdíl od vedení vyšetřování tuto možnost nevylučuji. Mým cílem, který měl shodně zaznít ze zprávy pana ministra, je přiznat, že pokud došlo k přepadení poslance Dostála, a šlo či nešlo o divadelní představení, o společné divadelní představení Hradu, Bezpečnostní informační služby a samotného pan poslance, pak k přepadení muselo dojít na jiném místě a v jinou dobu, než uvedl vyšetřovatelům kolega Dostál. Proč tak učinil, na to jsem odpověď ve zprávě pana ministra ani nečekal. Čekal jsem ale alespoň zprávu o tom, že ve vyšetřovacím spise chybí, pokud tam včera nebyla dodána, zpráva ošetřujícího lékaře.

Dámy a pánové, dle tvrzení dalšího údajného svědka, který je prý ochoten rovněž odpovídat u soudu, nešlo v celé záležitosti pouze o diskreditaci republikánské strany, o pokus zakázat tuto parlamentní stranu. Zde byla jen využita daná situace a odvedena pozornost. Za celým případem Dostál údajně stojí organizovaný zločin a jeho provázanost do orgánů policie v Olomouci, na které kolega několikrát poukázal. Celá záležitost byla tedy dána k ledu ne pro neschopnost policejních vyšetřovatelů či pro nedostatek důkazů, ale já mám obavy, že právě z opačného hlediska. Že důkazů bylo shromážděno tolik, že vyšetřování bylo zastaveno na příkaz z vyšších míst.

Celé sdělení svědka se mi jeví natolik závažné, že musím trvat na svém stanovisku, aby se případem údajného přepadení poslance Pavla Dostála zabýval osobně pan ministr vnitra a dovedl ho spolu s novým vyšetřováním až do konečné fáze, která jednoznačně potvrdí, že špína vrhnutá sdělovacími prostředky na SPR-RSČ je jen nenávistný odpad z Pražského hradu vylitý slovenskými pseudohumanisty v hradních službách a jejich anarchistickými přáteli.

Dámy a pánové, žádám tuto sněmovnu, aby ke zprávě pana ministra přijala usnesení tohoto znění:

"I. Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zprávou ministra vnitra.

II. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá ministra vnitra, aby osobně prověřil výsledky vyšetřování údajného přepadení poslance Pavla Dostála a možnou návaznost této kauzy na prorůstání organizovaného zločinu do policejních složek v Olomouci a do orgánů BIS."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se nyní přihlásil předseda klubu SPR-RSČ, pan kolega Sládek.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych zdůraznil jeden povahový rys poslance pana Krejsy, protože skutečně jenom velkorysost, která je vrozena jeho povaze, mu dovoluje nazvat těch pár vět, které přednesl ministr vnitra, zprávou.

Je možné, že bylo vyslechnuto 400 osob, i když nevím, kde by se v tu dobu na Malostranském náměstí posbíraly. Možná, že skutečně v tom něco bylo uděláno, něco nebylo uděláno, ale faktem je, že od čeho máme ministra vnitra, než aby mohl nějakých vážných věcí určitým způsobem skutečně dosáhnout. Pokud není tam od toho, aby řídil tento resort a zasahoval tam, kde to nefunguje, tak nevím, proč bychom ministra vnitra vůbec měli mít.

Děkuji. (Potlesk poslanců klubu SPR-RSČ.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan ministr vnitra Cyril Svoboda.

 

Ministr vnitra ČR Cyril Svoboda: Pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za podněty od pana poslance Krejsy, že je tady něco nového, že jsou tu nějaké rozpory mezi výpověďmi, že je tu nový svědek. Jestli tomu tak je, pak je potřeba to sdělit Policii ČR, protože před ní běží to řízení, aby mohla s těmito novými skutečnostmi nakládat. Myslím si, že to je občanská odpovědnost nás všech, abychom tím napomohli odhalení pachatele a dopadení pachatele.

A ke dvěma poznámkám.

Ve spisu nechybí nic, nechal jsem to prověřit, spis má 850 stran, nechybí tam nic, nechybí tam ani zpráva ošetřujícího lékaře. Takže z tohoto důvodu si myslím, že je ta zpráva korektní, protože ministr vnitra není od toho, aby zasahoval do řízení, aby řídil policii tímto způsobem. Dělme politickou odpovědnost od vlastního řízení trestního, tam ministr vnitra nemá co zasahovat, což je myslím v rozporu s jakýmikoli demokratickými principy.

A ještě dvě poznámky.

Jedna se týká toho, že pan poslanec Krejsa říká, že řízení bylo zastaveno. Já jen prosím, aby bylo vnímáno, že jsem řekl, že bylo odloženo, ne že bylo zastaveno. To je velký procesní rozdíl. Bylo tedy odloženo, nikoli zastaveno.

A potom neřekl jsem, že bylo těch asi 416 osob vyslechnuto, ale že bylo prověřeno 416 osob, což je také něco jiného.

Proto sám za sebe navrhuji, aby tato zpráva, kterou jsem podal, byla schválena, protože nebyly dány nijaké hranice té zprávy nebo něco konkrétního, o co by měla být doplněna.

A prosím, aby se také zvážila ta druhá část toho navrženého usnesení, ta římská dvojka, protože myslím, že bych překračoval svoji pravomoc, kdybych zasahoval do tohoto konkrétního případu. Já nesu politickou odpovědnost za resort jako celek a ne za jednotlivé kauzy, abych do nich vstupoval.

To je tedy moje vyjádření k tomu, co jsem zaslechl.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Já vám musím, pane ministře, sdělit, že váš návrh, aby sněmovna tuto zprávu nebo informaci schválila, udělat nemohu, to musí udělat poslanec.

Nyní se ujme slova pan kolega Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Já bych chtěl jen stručně reagovat na pana ministra, nechci zdržovat, protože čas pokročil.

Pane ministře, musím přiznat, že to, že řízení bylo zastaveno, jste opravdu neřekl vy, řekl to váš předchůdce, nebo dokonce předpředchůdce v odpovědi na moji interpelaci.

Jinak já vím, co je moje občanská povinnost, já bych to policii oznámil, ale mám bohužel ty informace právě z policie.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Přihlásil se nyní pan kolega Dostál.

 

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsem postaven do podivné situace, že tato sněmovna jedná o mém - jak řekl pan kolega Krejsa - údajném přepadení.

V té souvislosti řekl, že jde o přepadení, na kterém spolupracoval hrad, vnitro a BIS. Pokud má takové důkazy, já ho opravdu prosím, aby je uvedl orgánům činným v trestním řízení, protože mne nesmírně zajímá, kým jsem byl přepaden a vlastně proč jsem byl přepaden. Nikdy jsem neřekl, že jsem byl přepaden proto, že vystupuji proti republikánům. Pan poslanec Krejsa musí vědět, že jsem to nikdy netvrdil, protože by to bylo nekorektní. Já prostě nevím, kdo mě přepadl. Pravda je, že mě častují někteří republikánští poslanci, když mě potkají na chodbách tohoto parlamentu, pozdravem "ahoj, ty černá svině". Ale ani kvůli tomu - (pískání z lavic poslanců klubu SPR-RSČ) - přece není důvodu podezírat z přepadení republikánské poslance.

Pan Krejsa zpochybnil místo přepadení, že k němu muselo dojít jinde a jindy. Prosím vás, každý z nás máme tuto kartu (ukazuje). A možná pan Krejsa neví, že v okamžiku, kdy tuto kartu zasunete do jakéhokoli zámku, tak na počítači v této sněmovně se objeví, kde jste byl a kdy jste tam byl. Samozřejmě, že policie postupovala tak, jak postupovala, a co první udělala, bylo to, že zjišťovala pohyb poslance Dostála po parlamentu v oné noci. Protože jsou tady lidé, kteří se mnou ten večer seděli ještě půl hodiny před oním přepadením, mohou dosvědčit, že poslanec Dostál opravdu v té době v parlamentu byl, a že seděl s návštěvou v restauraci. Byli tam i někteří poslanci.

Jsem dnes postaven do situace, že se mám bránit já, oběť útoku, údajného útoku což znamená, že to žádný útok podle kolegy Krejsy nebyl.

Byl bych velice rád, kdyby pan Krejsa dokázal, že to byl údajný útok. Mě to prostě uráží, mě to strašlivě uráží. A považuji za vrchol perverzity, za vrchol cynismu, když pan poslanec Krejsa se přiživuje na mé krvi a na strachu mé rodiny. Odsuzuji to a vůbec k tomu nic víc nemohu říci. Mohu jen potvrdit, že policie dělala maximum.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil s přednostním projevem pan kolega Sládek. (Posl. Sládek dává přednost posl. Fischerové.) Dobře, paní poslankyně Fischerová se hlásí, potom se slova ujme pan kolega Sládek.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Pane předsedající, dámy a pánové, cítím morální povinnost potvrdit v jedné části slova poslance Dostála. Onen večer, na datum si již přesně nepamatuji, ale bylo to ten večer, co potom byla publikována ona nešťastná událost - nechci se vyjadřovat k tomu údajné nebo neúdajné - jsme seděli, a řeknu to tak, jak to skutečně bylo, zcela bez zábran a svými slovy, onen večer kolem 22. hodiny jsme seděli s manželskou dvojicí, byli to lékaři z IKEMu, na večeři dole, tam, kde se říká "u trubek". Něco po 22. hodině jsme odešli nahoru a rozešli jsme se v hlavní recepci ve sněmovně. Já jsem potom odcházela domů přes dům na tramvaj na Malostranské náměstí a vyzvala jsem poslance Dostála, zda nechce jít domů také. On říkal: já ještě v parlamentě zůstanu a budu pracovat. Předpokládala jsem, že se zdrží a že bude psát nějaký komentář. Taková je pravda, nikdo se mě na to neptal, nyní jsem byla vyzvána, tak tu pravdu říkám z tohoto místa.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Sládek. Připraví se pan kolega Gjurič.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, dochází k určitému nedorozumění. Toto není soudní pojednání, ale hovoří se o tomto případu znovu a znovu z jednoho jediného důvodu. Nikdo z vás ze zde přítomných poslanců nemůže popřít to, že i za přispění pana poslance na televizní obrazovce nebo před televizními kamerami se dobře dva týdny nehovořilo o ničem jiném než o tom, že za tímto útokem budou nejspíš republikáni a že tento útok je důkazem toho, že pan poslanec vystupuje velmi kriticky a nebojácně proti SPR-RSČ. To je ten pravý důvod. Víme samozřejmě dobře, co dokáží televizní štáby. Samozřejmě může v tom být poslanec Dostál zcela nevinně, byl zcela možná nevinně proti své vůli zaangažován do kampaně, která byla vedena proti republikánům. A o tom je právě řeč. 14 dnů se hovořilo o tom, že republikáni podněcují nálady, které vedou až k napadání poslanců, a nikdo z nás tyto pomluvy nesejmul. Vyšetřování šlo do ztracena, ale pomluva na republikánské straně zůstala.

O tom je řeč, a proto také chceme, aby bylo jasně řečeno - a to nejlépe zástupcem vlády - jak vyšetřování skončilo, a aby také tento zástupce vlády jasně řekl, že nebylo zjištěno, že by kdokoli, ať už z republikánů, nebo jejich příznivců, měl na tomto jakýkoli podíl. A byl bych také velmi rád, aby zástupce vlády toto řekl ne zde před pár poslanci, ale pokud možno ve stejných pořadech a ve stejném rozsahu, kde byli republikáni pomlouváni.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Gjurič. Připraví se pan kolega Krejsa.

Poslanec Andrej Gjurič: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové pozůstalí ve sněmovně, jestli je to skutečně tak, jak tady říkal pan poslanec Sládek, pak chápu jeho rozhořčení. Nicméně tento bod programu se nejmenuje "masmediální kampaň proti republikánské straně", ale jmenuje se "údajné napadení poslance Dostála".

Dámy a pánové - a říkám to i panu poslanci Dostálovi a paní poslankyni Fischerové - panu Krejsovi se tady začíná dařit zřídit jakousi veřejnou vyšetřovací komisi a my mu na tu hru přistupujeme. Nedělejte to. Buď ať zařadí nový bod programu někdy jindy, tj. "údajná kampaň proti republikánské straně", ať pan ministr tady řekne to, co řekl, pan Krejsa ať navrhne usnesení a my budeme hlasovat. Ale nebudeme přistupovat panu Krejsovi na jeho privátní vyšetřovací komisi.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slova se ujme pan kolega Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, jen stručně k vystoupení kolegy Dostála. Vím, že počítač registruje pohyb karty, neregistruje však pohyb poslance Dostála. Obávám se, že jsem v žádném případě nezpochybnil jeho pobyt a pohyb ve sněmovně. O ten tu přece vůbec nejde.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se ještě hlásí pan kolega Vrzáň.

 

Poslanec Petr Vrzáň: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já jsem zde z projevu pana kolegy poslance Dostála zaslechl jednu nebezpečnou generalizaci a jeden fakt, který i nadále přispívá k očerňování SPR-RSČ. Pan kolega uvedl, že někteří republikánští poslanci jej na chodbách této sněmovny častují výrokem "černá svině". Byl bych velice rád - a myslím, že by to bylo prospěšné pro kohokoli z nás - aby pan kolega uvedl, kdo konkrétně toto řekl, a aby takto tito lidé a tito poslanci mohli být konfrontováni. Myslím, že by bylo velmi prospěšné zde toto sdělit.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu na usnesení, které přednesl pan kolega Krejsa. Zeptám se pana kolegy Krejsy, jestli si přeje o usnesení hlasovat jako o celku, nebo po jednotlivých bodech. (Posl. Krejsa: Po bodech.) Nejdříve budeme hlasovat o prvním bodu, kterým je nesouhlas s informací ministra vnitra.

Odhlásil jsem vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami, a budeme hlasovat. Snažím se gongem přivolat naše kolegy z předsálí. Snažil jsem se zavést takový zvyk, že nechám hlasovat do tří minut, aby se kolegové mohli dostat do sněmovny. Považuji to za korektní a nebojte se, jakmile uplyne patřičný čas, zařídím se podle toho, zda budeme, nebo nebudeme schopni.

O slovo se hlásí kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Jsem přesvědčen, že je tady více poslanců, než je potřebné kvorum, ale někteří kolegové pravděpodobně nechtějí o této věci hlasovat.

Navrhuji procedurálně přerušení této schůze a dokončení tohoto bodu na schůzi příští. Jsem přesvědčen, že když navrhnu přerušení tohoto bodu, najde se dostatek poslanců, kteří se přihlásí svými hlasovacími kartami k tomu, aby tento procedurální návrh mohl být odhlasován.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Mýlil jste se. Vážení přítomní, konstatuji, že pro neusnášeníschopnost této sněmovny končím 19. schůzi Poslanecké sněmovny.

Pro vás vytrvalé konstatuji, že druhá společná schůze obou komor parlamentu ke slibu prezidenta republiky se koná 2. února ve 13.00 hodin. Přeji vám dobrou noc.

 

(Schůze byla ukončena ve 20.23 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP